Muusikoiden.net
19.01.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.02.2014: Eminence 2x15" bassokaappi V2


Aikaisemmin tuli kasattua Eminencen Kappalitejä sisältäviä 15" bassokomootteja pari kappaletta ja niistä tuli kirjoitettua myös artikkeli tänne: http://muusikoiden.net/artikkelit/1568. Kyllästyttyäni roudaamaan kahta huonoilla pyörillä varustettua rumaa äänikuutiota, oli aika laittaa kaappipuoli vahvistimen mukaiseen edustuskuntoon ja tehdä perinteinen kunnon 2x15" pötkö.

Ulkonäköseikkaan piti panostaa. Lähtökohtaisesti mallia otettiin AD200B:n ulkonäöstä ja kaapin designia ja kokoluokkaa TalkBass foorumille lisätystä kaappiprojekti threadista (linkki jutun lopussa). Kaapin kokoluokan määrittelee elementtien vaatima tilavuus. Eminecen spekseissä on tarjottu 51-144 litran haarukkaa yhden elementin vaatimaksi tilavuudeksi, mutta random lukemahan ei kelpaa vaan kaappi simuloidaan, ja näin saadaan tarkka kotelon tilavuus.

Kaapin simulointi tapahtuu WinISD ohjelmalla. T/S-parametrit syötettyä kotelon nettotilavuudeksi saatiin 166 litraa. Ohjelma mitoittaa myös refleksikaapin putket, joita tähän kaappiin tuli kaksi 10 cm halkaisijaltaan ja 7 cm pitkää. Speksit on aika prikulleen samaa luokkaa kun Talkbassin projektissa. Viritystaajuus asettuu 45 hertziin.

Orange ampsin kaapit ja nupit on tehty 18 mm paksuista vanerista ja niissä on tyypillisesti ulospäin paksuina seininä näkyvä "picture frame" rakenne (kiitokset Jaakkeko:lle tiedosta). Samaa jykevyyden näkyä haluttiin tähänkin projektiin, eli etulevyn seinien päälle liimataan pari suikaletta lisää vaneria, joista viimeisin viistetään samaan tyyliin kuin Orangella. Viisteiden limausvaiheesta linkki kuvaan jutun lopussa.

Etulevyssä paksuudesta ei kuitenkaan kannata tinkiä. Se pitää olla jytäkkä. Sattumalta sain käsiini 26 mm paksua koivuvaneria, josta saatiiin kaappiin sopivan jämäkkä etupaneeli. Muut osaset valmistettiin 12 mm koivuvanerista poikittaisilla ja pystyttäisillä rimavahvistuksilla. Liitokset tehtiin puutappi liitoksilla, reilusti liimaa käyttäen.

Muutaman kaappiprojektin jälkeen on tullut selväksi, että yläjyrsin on paras työkalu mitä tällaisten väkertäjällä voi olla. Työstöjälki on siistiä ja kone taipuu moneen hommaan. Jyrsimellä ajettiin muun muuassa elementtien upotusaukot, kahvojen ja paneelien reiät, sekä kaapin ulkoreunat sopivaan radiukseen. Projektissa käytetty jyrsin oli halvinta luokkaa, muistaakseni Biltemasta 29,90¤.

Kaappi kasautui ja edessä oli tolex vinyylillä päällystäminen. Hirvitti perkeleesti kun tämä oli ensimmäinen projekti missä olin tekemisissä tolexin kanssa, joten ensikertalaisen mokailun riskit olivat olemassa. Kiinnitykseen käytettiin Bostikin kontaktiliimaa. Loppuunsa kiinnitys ei nyt ollutkaan niin vaikeaa: liima molempiin pintoihin ja hierotaan vinyyli paikalleen. Very simple! Toleksia oli sen verran riittävästi, että sain pyöräytettyä päällysteen yhdellä saumalla. Takaseinä piti tehdä puskusaumoilla. Mallia otettiin ahkerasti seuraavasta videosta, etenkin nurkkien viimeistelyssä: http://youtu.be/QGTd-UOU3l8

15" elementtien lisäksi kaappiin tuli Eminencen APT80 tweetteri ylänurkkaan, jota varten tarvittiin ylipäästösuodin. Suotimen avulla tötterö kestää vahvistimelta tulevan kuormituksen savuamatta, kun alemmat taajuudet leikataan. 3° suodin väkerrettiin 3500 hz paikkeille, joten kaikki siitä ylimenevä menee torveen ja alemmat häviää maagiseksi muusikkoenergiaksi huoneistoon. Tiukkaa teoriaa suotimista tuli tentattua the12volt.comista.

Paketti kasaan ja testisavut ottamaan. Saundi on mitä mahtavin! Tweetterin mökää saadaan tarvittaessa vaimettettua tai nostettua LPAD-säätimestä. Jotakuta sakkia saattaa kiinnostaa mitä homma maksoi? Tällaisen komootin kasailu maksaa 500-700 ¤, josta kotelon osuus on noin 100¤. Eli tein-itse-puusta-ja-säästin tyyli kannattaa unohtaa. Jos on valmis tekemään tämmöisen tuntimäärän hommia sen eteen että säästäisi, kannattaisi ehkä jäädä työpaikalla ylitöihin.

Painoa kaapin rungolle siunaantui 21 kg ja kaikkineen rensseleineen yhtensä 35 kg. Kaapilla on 91 cm korkeutta ja 60 cm leveyttä. Liikuttelun helpotukseksi kaapin taakse asennettiin pari kappaletta upotettavia pyöriä ja kahvat, mistä sitä sitten voi mukavasti suorilla pätkillä tyrkkiä menemään.

Kaappi kulkee bändin mukana keikoilla, joten jos tekee mieli käydä testaamassa niin tulkaa toki nykäisemään hihasta. Muuten setuppia voi halutessaan testata Kuopiossa.

johnk_10's basscab 215
http://www.talkbass.com/forum/f15/custom-diy-2x15-cab-build-854517/

Kaiuttimet
http://www.eminence.com/pdf/Kappalite_3015.pdf
http://www.eminence.com/pdf/apt80.pdf

Tolex ja etukangas
http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/kaiuttimet-jakosuotimet-kaiutinelementit-kaiutinkankaat-tolexit

Hardware
http://www.thomann.de/fi/adam_hall.html

LPAD ja elektroniikka
http://www.uraltone.com/eminence-px-l-pad-100w-8ohm.html
http://www.uraltone.com/kaiuttimet/jakosuodinosat.html

Kotelon viisteiden liimaus
https://dl.dropboxusercontent.com/u/9160904/eminence-cab-liimaus.JPG

Kirjoittanut strat0caster 01.02.2014

            1200×1600  -  809 kt.

1200×1600  -  835 kt.

1200×1600  -  672 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

bassline: Perhanan siisti ja taatusti toimiva. Ei tarvi raahata rantiksia..:)
kojones: Ai että on komee!
Jakkeko: komee ja siisti. bassokaappi kun kyseessä, niin suunnitteluprosessin yksityiskohtia olisi voinut vähän vielä avata
strat0caster: Mjoo tosiaan tech speksit unohtui aivan kokonaan. Päivitetäänpäs!
J.Nikkanen: On komee ja varmasti pesee sekä linkoaa!
zombywoof: Onpas hieno ja taatusti hyväsaundinen peli!
Jakkeko: Sellanen pointti vielä, että orangen kaapeissa on ns. "picture frame" rakenne, jolloin kaapin seinä näyttää paksulta. samaa on käytetty hieman maltillisemmin myös monissa muissa (mm. Marshall). Muistelisin, että Orangen bassokaapit on 18mm vaneria
strat0caster: Kiitos vinkistä! Lisäsin lisää infoa artikkelin sekaan ja yhden hieman kehnon kuvan vaiheesta, jossa tuota picture framea liimaillaan.
plague666: rupee tekee tätä katsoessa mieli rakentaa itsekkin moinen kapistus.hieno on ja varmaan on soundikin tomakasti kohdallaan

Yhteensä 9 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti