Muusikoiden.net
13.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

26.01.2014: Finlandia Instruments - "Heron Marked"


Superstrato kaarevalla kannella oli lähtötilanne, josta ideaa alettiin Finlandia Instrumentsin kitaraseppä Teemu Järvisen kanssa jalostamaan. Tarkoituksena oli saada näyttävä kitara, joka sopisi omiin tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.

Body:
-----
Soloistin body miellytti muodoltaan, ja siihen päätettiin lisätä vähän "lihaa luiden ympärille", jotta kannen kaarevuus saataisiin luonnolliseksi. Soittoergonomian parantamiseksi halusin taakse tummy cut -leikkauksen. Puuksi Teemu suositteli Espanjan seetriä, kun halusin tummempaa väriä. Pitäisi soinniltaan toimia mainiosti kokonaisuudessa, jota olimme suunnittelemassa. Kanteen olin jo etukäteen suunnitellut "linnunsilmä" -kuviointia, ja käytyämme läpi puuntoimittajalta saatavilla olevat materiaalit, valikoitui kansipuuksi 5A-luokituksen poppelipyörre. Loppuviimeistelyä en tässä vaiheessa vielä osannut päättää, mutta bindauksen halusin reunaan. Teemu suositteli kannen reunan värjäämättä jättämistä, jolloin ei tulisi niin muovinen lopputulos. Mitä vähemmän muovia, sen parempi.

Kaula:
-----
Kaulan profiilia varten Teemu otti ennen projektin aloittamista mitat aiemmin omistamastani Amfisoundin Warriorista. Olin tähän, käsittääkseni jostain Jacksonin kitarasta kopioituun profiiliin ollut tyytyväinen. Skaala piti ehdottomasti olla 25.5" ja nauhoja kahden oktaavin verran, eli 24. Halusin mahdollisimman mukavan pääsyn myös ylimmille nauhoille, joten kaula läpi rungon oli alusta lähtien suunnitelmissa. Myös tähän valittiin puuksi Espanjan seetri, jälleen ennemminkin värin kuin ominaisuuksien vuoksi. En halunnut esimerkiksi vaaleaa vaahteraa halkomaan tummempaa bodya. Ominaisuuksiltaan seetri on kuitenkin hyvä myös kaulamateriaalina vakautensa takia. Lapaviiluksi halusin kannessakin käytettyä poppelia.

Otelauta:
-----
Ebeniä yhdellä otelautamerkillä. Merkkiäkään en ollut vielä tässä vaiheessa päättänyt, päässä pyöri kymmeniä eri vaihtoehtoja. Tässä vaiheessa kuitenkin tiesin haluavani scallopit ylänauhoille, ja koska päätin otelautamerkin vievän välit 10-14, lähtisi koverrukset välistä 15 eteenpäin. Otelautaankin halusin poppelista bindauksen, jotta sama teema jatkuisi ympäri kitaran. Luonnollisesti otelaudan reunaan tulisi nauhavälejä merkkaavat pisteet soiton helpottamiseksi.

Mikit:
-----
Olin aiemmin tykästynyt heviukkona BKP:n Warpigiin, joten samaisen valmistajan mikkitarjontaan päätin nytkin turvautua. Ääninäytteiden ja hienojen myyntipuheiden perusteella valitsin sitten Black Hawkit. Lisäksi oli mielessä ajatus mahdollisesta piezomikistä. En aiemmin piezoa ole käyttänyt, mutta kiinnostunut olen ollut jo pitkään.

Talla:
-----
Lähtökohtaisesti en halunnut floyd rose -johdannaista tallaa, joten tutkin eri valmistajien kiinteitä tallaratkaisuita. Schallerin Hannes -talla kiehtoi niin ulkonäöltään, kuin käyttäjäpalautteen perusteellakin. Lisäksi talla oli saatavilla piezolla varustettuna. En kuitenkaan päässyt tallaa kokeilemaan, joten päätin ottaa pienoisen riskin ja hankkia "sian säkissä". Väriksi musta/kulta, koska olin päättänyt hardwaren väriksi kullan.

Flagship:
-----
Kytkentöjä miettiessämme tajusimme järkevimmän ratkaisun olevan Schallerin Flagship-etuasteen hankinta. Vaihtoehtoina voi valita pelkän piezon, vahvistetun piezon, piezon ja mikin, vahvistetun mikin ja pelkän mikin. Huonona puolena kitaraan tulisi ylimääräinen viisiasentoinen kytkin. Mikkejä varten oli tulossa jo kolmiasentoinen kytkin, joka yhtenäisyyden vuoksi otettiin stratomallisena. Kaksi kytkintä on kuitenkin pieni riesa, kitaran monipuolisuus lisäisi todennäköisyyttä myös tulevaisuuden tarpeiden täyttämiseen. Lisäksi halusin vielä mikkien puolitukset push-pull -potikoina volumen ja tonen säätöihin.

Viimeistely:
-----
Otelautamerkki löytyi kirjallisuuden kautta, jonka mukaan projekti on myös nimetty. Jätettäköön lähde kuitenkin paljastamatta, vaikka epäilemättä osa sen jo nimestä tunnistaakin. Halusin merkin kahdesta erisävyisestä helmiäisestä, joilla siihen saatiin syvyyttä. Tummaa ebeniä vasten yksittäinen otelautamerkki korostuu mielestäni ansaitusti.

Nauhavälejä merkkaavat pisteet piti scallopien kohdalla siirtää nauhan kohdalle, koska otelaudan kyljessä ei välin kohdalla ollut tarpeeksi tilaa. Poppelin pehmeys muutenkin osoittautui hankalaksi, vaikeuttaen siistien pisteiden tekemistä ylipäätään.

Bodyn viimeistelyn päättäminen kesti pisimpään, mielessä kävi suunnilleen kaikki värivaihtoehdot. Joka tapauksessa tarkoituksena oli saada kevyt bursti läpikuultavana, ettei kannen kuviot peity. Loppupeleissä päädyin ruskeaan, tavoitteena luonnollinen värimaailma ja ajattomuus. Teemu sekoitti ruskean sekaan aavistuksen oranssia, jotta kannen syyt erottuisivat mahdollisimman hyvin vielä värjäyksen jälkeenkin. Lisäksi halusin mattapinnan, koska puu näyttää enemmän puulta kun se ei kiillä, eikä se myöskään ole yhtä herkkä sormenjäljille. Sitä paitsi, kitaroissa näkee yleensä eniten kiiltävää lakkausta, niin onpahan sitten massasta poikkeava yksilö.


Lopputulos:
-----
Kitarasta tuli ulkoisesti jopa näyttävämpi, mitä alunperin suunnittelinkaan. Kädenjälki on erittäin vakuuttavaa. Aiemmin omistamaani Amfisoundin Warrioriin verrattuna pintaviimeistely ei ole niin "karkkia", vaan ennemminkin luonnollista harmoniaa.

BKP:n Black Hawkit tekevät kitarasta täysverisen hevikitaran. Toki muut genret hoituvat myös, vaikkei mikin puolitus siitä oikeasti yksikelaista teekään. Kyseessähän on mikki joka yhdistelee passiivisten ja aktiivisten mikkien parhaita puolia, ainakin paperilla. Edellisessä kitarassa olleeseen EMG 81:een verrattuna soundi on kirkkaampi ja "elävämpi". Erottelevuus on omaa luokkaansa mihinkään aiemmin omistamaani kitaraan verrattuna. Tiedä sitten onko mikkien vai kitaran ansiota...

Soittotuntuma on täsmälleen sellainen, minkä halusinkin. Tietenkin kaulaprofiili oli tiedossa jo etukäteen, mutta bodyn muotoilu ja talla vaikuttavat tuntumaan aika oleellisestikin. Kitara istuu "mahaleikkauksen" ansiosta mukavasti sylissä. Hannes-talla muistuttaa tatsiltaan jossain määrin floikkaa, ainakin dempatessa. Liittynee käden asentoon, joka ainakin itsellä on erilainen floikalla kuin tune-o-maticilla. Sopii kyllä hyvin, pidän enemmän käden asennosta floikalla dempatessa, kuin TOM:lla dempatessa, vaikken muuten paljoa kelluvista talloista perusta. Soitettavuuteen liittyvä pieni miinus kuitenkin löytyy nauhamerkeistä scallopien kohdalla, ne nimittäin häiritsevät yllättävänkin paljon oikeaan väliin osumista, kun ovat hieman väärällä kohdalla. Täytynee joko totutella niihin, tai lisätä pienet tarrat oikeisiin kohtiin.

Mielestäni tämä kitara on kuitenkin erinomainen taidonnäyte modernista sähkökitarasta, perinnekitaroistaan paremmin tunnetulta soitinvalmistajalta.

-----
Speksit:
-----
Body: Seetri
Kansi: Poppeli (linnunsilmä, AAAAA)
Kaula: Seetri (2-palainen läpi rungon)
Otelauta: Eben, 16"-radius, 24 jumbo nauhaa, 15-24 välit koverrettu
Lapaviilu: Poppeli
Skaala: 25.5" - 648mm
Satula: Luu
Otelautamerkki: Helmiäinen
Bindaus: Poppeli
Osat: Gotoh/Schaller
Talla: Schaller Hannes
Mikrofonit: Bare Knuckle Pickups Black Hawk + Schaller Piezo
Mikrofonikehykset: Seetri
Etuaste: Schaller Flagship

www.finlandiainstruments.fi

Kirjoittanut hayland 26.01.2014

            1333×2000  -  338 kt.

1448×2000  -  342 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (25 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Mindrevolution: Siinä on kyllä helvetin kaunis kansi.
Jebe-: Huh kun on komia peli!
BubbleBob: Yksi kauneimmista mitä olen kuvissa nähnyt. Onnea!
Alex_K: ....sanaton... selaampas vielä kolmannen kerran tekstit ja kuvat............... jep, edelleen sanaton. Aivan älyttömän hieno!
Karhukoira74: Onpas kyllä perkeleen komia!
CarcassFan: Yhdyn edellisiin, aivan törkeän komea kansi. Tyylikäs inlay myös.
petteri m: Komppaan kuorossa. Sanoisin että paholaismaisen hieno.
hayland: Kiitos kiitos. Olen itsekin kovin tyytyväinen.
peetuman: onnittelut, upea on!
Decadetroll: Herranjestas sentään, että on nätti kitara! Olenkin miettinyt finlandia instrumentsin kokeilemista joskus ja tämä kyllä lisää vaan halua...
Hillboy: Jos tässä joku mättää, se on tuo Finlandia Instrumentsin logo, joka on aika luokattoman ruma. Mutta, huikean näköinen kitara ja hienoa työtä on seppä tehnyt. Onnittelut !
stumpe: Mitä kitara kaiken kaikkiaan kustansi? Kohtaavatko hinta ja laatu?
hayland: Milloinkas hinta ja laatu päälle tonnin kitaroissa kohtaa? Tyytyväinen olen, vaikka rahaa paloi. Liekö se sitten vastaus kysymykseen...
Alienseedx6x: käden verran kitaraa!!

Yhteensä 14 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti