Muusikoiden.net
12.12.2018
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

07.11.2013: Studion rakentelua navettaan. päivitetty...


Päivitetty 7.11.2013
Klo 09:59

Ajattelin tässä vaiheessa pistää tällaisen pienen artikkelin pystyyn Studioni rakentelusta, olkoot se itselleni päiväkirja ja huvittavaa luettavaa aiheesta ymmärtäville/kiinnostuneille.

Syyskuu 2012

Kaikki alkoi siitä kun mä lopp... eikun, emännälle alettiin rakentaa hevostallia vanhaan navettaamme. Tarkoituksena oli siis purkaa välikatto pois ja sijoittaa hevoset avaraan alakertaan. Purin lattialankut ylhäältä pois, mutta totesin pian ettei taida tulla kesää... 8kpl massiivisia betoni porsaita ja niiten alle valettu 50mm laatta. Tätä kompleksia tukee reunoilla 700mm betoni seinät, sekä joka betoniporsaan alla 2kappaletta 300mm metalliputkea. Projekti jäi siis siihen, kunnes eräänä talvisena aamuna havahduin. STUDIO! Niiden betoni possujen päälle sopii studio! Tästä kaikki siis alkoi.

Joulukuu 2012 - helmikuu 2013

Laitteisto minulla on hankittuna jo valmiiksi. Tai oikeastaan niistä suurin osa keikkailee aktiivisesti. Tarkoituksena on jumittaa vanhat analoogi vehkeet studioon ja siirtyä live hommissa digi-aikaan.

Pohjapiirrustus valmistui päässä tosi nopeasti, ja alettiin hommassa heti eteenpäin.

Alusrungon suunnitelma oli helppo, 2x5 lankku betonipalkeille kumien päälle. Tästä ylöspäin hyödyntäen navetan omia kattotuoleja. Selvää oli tässä vaiheessa että työ ei ole helppo, eikä sitä tehdä hetkessä.

Helmikuu 2013 loppu.
Rakentelu tyssäsi hetkeksi täysin. Visiointi suureni, Studio laajeni Wc tiloilla, eteisellä, terassilla sekä 38m2 oleskeluhuoneella alakerrassa. Tässä muuten kriittiset mitat. Soittohuone 45m2 Tarkkaamo 24m2 Vaikeinta projektissa oli tähän asti olla käyttämättä samoja runko koolauksia huoneiden välillä. Lattian perustuki on tosin sama, mutta valtavan massan ja materiaalin kovuuden vuoksi en usko resonoinnin siirtyvän huoneiden välillä. Varsinkaan kun molempien huoneiden lattiakoolaukset ovat erillään, ja kumien päällä. Huoneiden väliseen seinään rakennettiin tuplakoolaus tiuhalla jaolla, sekä väliin jätettiin 45cm tilaa kutteripurulle.

Kesäkuu 2013
Levytys hommat alkoi. Sisäpintoihin tulee ympäriinsä saneeraus kyprokki, nurkkiin tilattiin Thomanilta Basstrapit. Suurille pinnoille, kuten tarkkaamon ikkunan viereen on tilattu paksut näyttämötyyppiset verhot. soittohuoneen katto tehtiin hieman potkurin malliseksi, väliseinä koolattiin ulospäin kaarevaksi, sekä takaseinä 3 kohdasta laskevaksi. Vanhat kattotuolit ja pystytuet jätettiin kyprokin pinnalle näkyviin, koristeeksi. (työlästähän se oli...) Tarkkaamoon tuli inwall monitorit, sekä tavalliset tolpannokkaan asetettavat monitorit.

Syyskuu 2013

18.9
Paljon on tapahtunut. Tai todella vähän näkyvää, kaikki seinät on levytetty, soittohuone kitattu ja osa maalattu ja listotettukkin jo! Muutaman piirroksen maalailen tuomaan lisäilmettä kokonaisuuteen, soittohuoneen seinällä komeilee LesPaul naishahmon käsissä (kuva 21-23) Maalaan vielä huomenna tarkkaamon ikkunan taakse valtatien joka näyttäisi jatkuvan "loputtomiin". Tarkkaamon seiniin tuli tavallaan puolipaneeli, alaosa 120cm asti kipsiä ja siitä ylöspäin pystyyn 260cm asti 5" mdf paneeli. Lisäilen tarkkaamosta kuvia, kunhan saan sinne hyvän valon joka ei peilaa aina kameraan :-)

19.9
Lisää maalia ja listoja tullut lätkittyä paikalleen. Lattia haetaan huomenissa. Vk-lopun jälkeen luulisi jo soittohuoneen olevan mallillaan. Pääse sitten tarkkaamon kimppuun, siitä järjestyksessä eteinen, wc, rappukäytävä, oleskelutilat ja terassi... Ensikesänä voisi alkaa pystyttää pesutilojen ja saunan runkoa. Paikka on jo sovitettu huussin taakse, ja wc:n päätyseinässä on kipsien alla runko saunan ovelle valmiiksi. Katsotaan ehtiikö kaivamaan vesiputken ja viemäriputken ennen talvea, Vesi vedetään talosta ja viemäröinti tehdään omaan umpisäiliöön navetan taakse.

22.9
Lattia löysi vihdoin paikoilleen. Kutterit puhallettiin väliseinään ja välikattoon. Meni muuten yllättävän paljon enemmän tuohon väliseinään purua kuin laskujen mukaan piti mennä. Seinä veti lähes saman verran kuin välikatto. Liekö tamppaantua herkästi piukkaan kun korkeutta tulee?.

26.9
Tarkkaamon kittaus/maalaus urakka ohi. Maalaamatta jäi suunniteltu valtatie takaseinään koska se paneloidaan. Vielä siis takaseinän panelointi ja kaikkien listoitus. Tarkkaamosta erotetaan "miksaamo" ja kahvinurkka. Ajattelin tehdä tämän yksinkertaisesti jollakin hyllyllä, sohvalla tms. Miksaamo osaan tuli laminaatti ja kaffe osaan laitan kokolattiamaton. (karvaisen version siis, ei muovimattoa.)

Marraskuu 2013

4.11
In Wall monitorit saivat kauan odotetut suuntaavat kotelonsa, diskantit vaihtui focalin k2 sarjalaisiin, ja jakosuodin roplattiin ala leikkaukseltaan 50hz. Seuraavaksi on suunnitteilla aktiivi jakarilla varustettu 3 tie. Kotelotyypistä en ole vielä päättänyt.... Tarkkaamon puolella ei akustiikan suhteen ole tapahtunut vielä mitään. Väli ikkunan sisempi ruutukin on edelleen pois paikaltaan. Tarkkaamoon haen osan elementeistä alkuviikosta, pitää vaan kovasti sijoittelua suunnitella. Perus ajatuksena nyt kuitenkin niin, että koko takaseinä ja ikkunan ympärys tulisi tuolla perus ak-paneelilla päällystettyä.


Kuva Albumiin

Kuva 1.
Kuva kertoo parhaiten. Betonivälikatossa oli tarpeeksi olkea ja vanhaa kontoa lapioitavana pois. Kuvassa hiukan jo rungon hahmottelua.

Kuva 2
Pohja valmiina, Tarkkaamo nostettiin soittohuoneen lattiaan nähden 15cm korkeammalle. Väliseinän pohjakoolaus tehtiin kelluvaksi lattiarunkojen väliin "tyhjän päälle". Kuvassa paikoitellen edelleen kontoa vanhassa lattiassa.
Vino tukiin nidotaan tuulensuojaa ja suunnitellaan parasta äänieristystä.

Kuva 3
Seinärunko alkaa nousta. Tuulensuojaa myös tähän. (päädyin käyttämään paperia kun valmiin rakennuksen sisään tehdään.)

Kuva 4
Purua vanhaan välikattoon, seinien villoitusta ja koolausta. Tarkkaamon lasit löytyi sukulaisen varastoista. 3+4mm
Myös kaukokaapelin aihio pudotettiin purujen sekaan ja etsittiin paras reitti huoneiden välille.

Kuva 5
Ulko ovi ja terassin ovi löytyi myös sukulaiselta!

Kuva 6
Päätyseinien alimpaan osaan rakennettiin paksusta villasta avoimet "kotelot" Jotka pysäyttävät kovimmatkin äänet molemmista suunnista, ja studio onkin (jo nyt) vaikkei katossa ole vielä eristeitä, todella hiljainen. 20m päässä kulkeva maantie aiheuttaa haasteen, Traktoria tai kuorma-autoa ei enää tunne resonanssina, mutta ääni tulee vielä vähän läpi. Katon eristäminen toivottavasti ratkaisee ongelman!

Kuva 7-10
Uusi siirtynyt ulkoseinä. Tämä välitila siis kattaa eteisen, wc tilat sekä rappukäytävän alas. Rappukäytävän viereen tehtiin pieni kynnys vanhalle laudoitukselle joka siis hiotaan ja petsataan vielä kun pintoja aletaan tehdä. Tässä hyvä tila narikalle ja kengille. Romua on ja likaista mutta hei, rakenteluhan on kesken.

Kuva 11-15
Soittohuoneen seinät ovat saaneet levyt ja kitin päällensä, ikkunapokat on jo runkovaiheessa laitettu koolauksen sisään. Tosin mitään kumeja ei sen enempää käytetty, vaan uretaania väliin. Ikkuna on vielä villoitettu ympäriinsä karmien välistä. Lasit ovat toisiinsa nähden n, 5asteen kulmassa.
(soittohuone / tarkkaamo). Sähköt uppoasennettiin, ja valaistukselle otettiin oma vaihe. Myös tarkkaamo ja soittohuone ovat erillisissä vaiheissa.

Kuva 16
Näky terassin ovesta on lohduton. En ole sillä saralla ehtinyt tehdä mitään. Ajatus kuitenkin on ajaa konto pois. Tehdä koolaus ja laudotus, puhkaista navetan ulkoseinä ja rakentaa kaide. Näin ollen meillä on katettu terassi. Kuullostaa easyltä?

Kuva 17
Sain haalittua "Vanhoja" konttorimallisia äänieriste seiniä studioon, jos tulee vaikka tarve rakentaa nopeasti pikkukoppi.

Kuva 18-19
Studio kattaa vintistä käytännössä koko kiviosan ja puuosan aina Valkoiseen nosto-oveen asti. Puurunkoisen osan päällä on siis Wc tilat, eteinen ja alakerrassa oleskeluhuone. Kiviosan päällä on soittohuone ja tarkkaamo poikittain navetan pituussuunnasta katsottuna. Kuvasta katsottuna oikealla aivan päässä, on tuleva terassi. Toisessa kuvassa
studioon menevä lastaus silta, onnistuu peruuttaa myös keikkabussin perä perille asti, kokeiltu on.

Kuva 20
Päädyin nikkaroimaan sille emännälle ihan uuden ja oikean heppatallin...

Kuva 21 - 23
Vähän maalailuja ja listotuksia jo paikallaan! Hieno I Puhelimen panoraama ominaisuuskin löytyi.
Sotkuinen työmaa, mutta on kaikki hyvin käden ulottuvilla! Edit 19.9: Kuva otettu tarkkaamon oviaukosta,vasemmalla terassin ovi, oikealla väliovi eteiseen, wc tiloihin ja rappukäytävään..

Kuva 23-25
Lattia paikoillaan. Paljon listoituksia puuttuu vielä... Lamppujen alle tein koristeeksi tuollaiset "diffuusorit". Sopii ihan ok kun on korkea listakin tulossa koko huoneeseen. Basstrapit on nurkassa liimauksessa. Kattoon pitäisi vielä värkätä pari akustiikka paneelia....

Kuva 26
Kutterin puhallusta väliseinään ja välikattoon.

Kuva 27-32
Tarkkaamo osittain maaleissa. Mikseripöydän rakentelua ja suunnittelua. Efekti/laiteräkin sijoittelun tsekkausta.

kuva 33-39
Oma bändi majoittu jo, vaikka kaikki kesken....

Kuva 40
Väliovet

Kuva 41-43
Soittohuoneen kattoon asennettiin paneeleja. Siitä poikkeuksellisia studiolle, että ovat autokäyttöön tarkoitettuja Silent Coat paneeleja, massaltaan aika vaikuuttavia 30mm paneeleiksi!.

Kuva 44
Kävi välissä bändi tekemässä demonkin! Kuvakollaasi heidän facebook sivuilta. https://www.facebook.com/sixminutesafter

Kuva 45-52
Rakennuskuvia mommitoreista. Leikkasin vanerista kiekot (pohjalevy/päälli kansi) Suuntaus kohdalleen ja puutikut väliin kuumaliimalla. Päälle kangas piukkaan, kerros Spraymaalia kunnes kangas kovettui, kerros hartsia ja lopuksi 5 kerrosta lasikuitua. hionta, kittaus ja päällyste. Awot valmista tuli, ja on jykevät!

Kuva 53-58
Akustiikka paneelit paikoillaan. Vielä tarkkaamon lattia loppuun, listoitus ja viimeistely. Sitte 110% eteisen ym. tilojen kimppuun! Studio ja tarkkaamo siinä mallissa että voi hyvällä tunnolla alkaa projekteja tekemään. Tervetuloa!

Kirjoittelen projekti juttuja facessa, jahka niitä tulee:
Www.facebook.com/lylerecords

Kirjoittanut Jomberi 15.09.2013


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (24 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

anapena: Hepatkin varmaan kiittää:)
Jomberi: Hepat kiittää, ja oma selkä. Karkeasti laskettiin Betonia olevan reippaasti enemmän kuin tarpeeksi, jos välikattoa olisi alettu purkaa.
independent: asenne meininkiä!!! hyvähän siitä tulee..tosi paljon olet vaivaa nähnyt!
Mindrevolution: Kuinka kalliiksi noinkin laaja projekti tulee jos lasketaan pelkästään materiaalikustannukset?
Jomberi: Väkisinkin hintaa tulee vaikka kaikki on yritetty kilpailuttaa ja ostaa hajavarastoja. Runko auttamatta on kallis kun kaikki tehdään tuplana.... Akustointi taitaa tulla rungon jälkeen.
Salis: Paljonko joutuu pulittamaan studioajasta? ;)
Jomberi: Tarkkaan ei ole hinnastoja mietitty, mutta demoa tekeville voisi olla jossakin 160-180¤ + alv/pvä. (9h) Ehkä jotain pakettejakin vois harkita!
deeaa: Olipas ilahduttava juttu. Näin se homma etenee!
noon: Mistä tollasen ison kitarakuvan löytää, joka näkyy jossain kuvassa seinällä? maalattu itse? tarra?
Jomberi: Maalaamallahan se. Tsekkaas tää artikkeli: http://muusikoiden.net/artikkelit/1264 Siinä on hyvin selitetty helppo systeemi jos haluut maalata jotain seinään!
noon: Vanha perinteinen piirtoheitin oli mielessä, mutta aattelin, että olis käytetty jo jotain uudempaa juttua. Seinään maalaaminen on ajankohtaista kyllä :)
Jomberi: Videotykki yhtä hyvä, ellei jopa helpompi!
washburn: Muuten näyttää kivalta, mutta harmi ettet ole panostanut tarkkaamon suunnitteluun tuon enempää.
HateHalon: Tarkkaamon kaiuttimien suuntaus on väärin. (tasakulmainen kolmio). Kaiuttimien sijoittaminen seinään on hyvä idea, mutta seinät olisi ollut hyvä rakentaa kaltenemaan 30 astetta jotta kaiuttimet saisi sijoitettua korvien kanssa 60 asteeseen.
Jomberi: Tarkkaamo on tosiaan vielä vaiheessa. Kaiuttimista puuttuu asennusrenkaat jotka kallistavat kaiuttimet kuuntelijaan päin, koteloissa on myös elementit suunnattavissa. Pöydälle tulee vielä toiset "irto" monitorit jotka ovat vapaasti suunnattavissa.
Laiskiainen: Kiva reportaasi, vähän samantyyppinen remppa on itsellä suunnitelmissa.
e_lappalainen: mihin sä muijas nyt sit laitat?
Jomberi: Piiloon!

Yhteensä 18 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Harjoitustilat ja kotistudiot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti