Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.06.2021: 18is9:n syntikat


Ajattelinpa, että kirjoittelen tuohon alle mitä mielikuvia on jäänyt mistäkin syntetisaattorista minkä kanssa olen ollut enemmän tai vähemmän tekemisissä. Speksit sun muu löytyy netistä, joten koetan kirjoittaa mahdollisimman subjektiivisesti, eli vain omasta näkökulmastani. En ole soundien suhteen mikään korkinhaistelija, eli minulle on aika sama tuleeko se minimoog-leadi Minimoogista vai DSI Mophosta, pääasia että se hoitaa tonttinsa biisissä.

Semmoinenkin asia täytyy tässä mainita, että kiva noita kaikkia on ollut soittaa, pidän ilmeisesti siitä vaiheesta kun on uusi laite jonka ihmeellisyyksiin pääsee tutustumaan. Rahaa ei ole palanut ihan niin paljon kuin ehkä ajattelisi, kun olen ostanut torilta ja myynyt torilla niin lähes ilmaiseksihan noita on saanut testailla.

--------------------------------
Nykyiset:

Mutable Instruments Shruthi-1 / XT / Ambika
DIY-monosoundimoduuli jossa on 12(?)-bittinen äänilähde ja analoginen filtteri. Kuulostaa tosi rapsakalta suodatin auki, ja lämpimältä filtteri kiinni. Rakensin ensin perusmallin ja vuotta myöhemmin potikoilla kyllästetyn XT:n. Aivan mahtava laite, äänilähde on mielenkiintoinen ja raaka, löytyy kaikenlaista wavetableista fm:n kautta yksinkertaisiin aliasoituviin perusaaltoihin, mutta filtteri on pehmeä. Ambika on ainakin periaatteessa 6 x Shruthi joillain lisämausteilla, hommasin tämän kun innoistuin noista Shrutheista niin kovasti. Ambikan rinalla riipii Shruthi-1 Polivoks -filtterillä, siitä irtoaa säröä jos semmoista johonkin kaipaa.


Korg DW8000
Ostin tämän keräilymielessä, omistamani yksilö on ollut Black Sabbathin käytössä ja sillä on soitettu Headless Cross -levy. Synaa on modattu niin että se on pysyvästi puolikkaan alavireessä. Ostohetkellä patteri oli kaputt, joten Sabbath-soudeja ei löydy. Syntikkana tämä on ihan mielenkiintoinen tapaus. Digitaaliset oskilaattorit joissa on perusaaltomuotojen lisäksi muutama muukin, ja sitten analoginen lowpass. Muutaman muun syntikan tapaan tässä on omanlaisensa EQ soundissa joten ihan mitä tahansa ruuvaa niin sama vivahde löytyy aina. Tässä on hieno arpeggiaattori ja soundit ovat omalla tavallaan käyttökelpoiset. Periaatteessa tässä on sama konsepti kuin Shruthissa, mutta ei näillä ole soundillisesti oikein mitään yhteistä.


Novation Summit
16-ääninen hybridi. Erittäin smoothit digitaaliset oscit ja monipuolinen suodin, simppelit mutta hyvät efektit ja hyvä kättöliittymä ja koskettimisto. Soundia lähtee vaikka minkälaista, ihan huvikseni koetin mätsätä tätä Neutroniin, A4:n ja Ambikaan ja kaikki onnistui semmoisella 90% tarkkuudella. Mutta jos nyt mitään ei yritä kopioida niin hyvää soundia irtoaa silti.


Korg Wavestate
Rompleri jossa on Wavestatonista tuttu wave sequencing neljällä layerillä. Halvan tuntuinen paketti, koskettimet on siinä ja siinä, mutta samplekirjasto on hyvä ja kaikin puolin laite soundaa tosi hyvältä. Kerron lisää kun kokemusta karttuu.


Novation 61SL MKIII
Ostin tämän sekvensseriksi ja masterkiippariksi. Hyvältä vaikuttaa, kerron myöhemmin lisää.


Hammond XK1 + Hammond.de organ drive + Neo Ventilator
Tällä setupilla soitetaan heviä. Varmaan voisi jotain muutakin soittaa, mutta Heepit lähtee kivasti.


TC Electronic Trinity reverb
Kaikulaite, oma suosikki on CH-asetus pitkällä decayllä. Tällä saa ambient-kaikuja ja ihan tavallisiakin kaikuja jos sellaisia kaipaa. Omasta mielestäni samaa tasoa hyvien pluginien kanssa.


TC Electronic Flashback X4
Delay jossa on tap tempo ja monenlaista säätömahdollisuutta. Positiivinen yllätys oli että osa viiveistä kuulostaa melkein kaiulta joten tällä pärjää keikalla ilman kaikulaitettakin, ja että osa asetuksista muuttaa monosignaalin hyvän kuuloisesti stereoksi ilman ping-pong -efektiä. Toki sellainenkin löytyy tarvittaessa.


-----------------------------------
Menneet:

Roland JX-10 (3 kpl)
Ensimmäinen analogisyntetisaattori minkä koskaan omistin. Todella järeä laite, jonka editoiminen etupaneelista oli todella tuskaa. Myin ekan yksilön stabiliteettiongelmien vuoksi, ja ostin toisen tilalle jonka myin pois vaikeaan editointiin tuskastuneena. Sitten ostin kolmannen kun sain PG800:n edullisesti. Tuon muovisen boksin avulla syntikka pääsi varsinaisesti oikeuksiinsa, kun joka parametria pystyi säätämään suoraan liu'uista. Silkkisiä DCO-jousia, mahtavat Final Countdown -brassit ja ihan asialliset liidit tästä laitteesta kyllä lähtivät. Soundiarkkitehtuuri oli sen verran sekava, että ruutupaperia piti käyttää jotta pysyi mukana että mitkä soundit muuttuivat mitäkin patchia edtoidessa. Portamento oli outo, sellainen että liu'un pituus on sama riippumatta intervallin suuruudesta. Möin tämän rahoittaakseni A6:n. Voisin lyödä vetoa että Iron Maidenin Seventh Sonin syntsat tulevat JX10:stä.


Roland JD800
Hankin tämän kun D50:n editointi alkoi tuntua liian työläältä. Samalla ajattelin että parempilaatuiset sämplet kuulostaisivat paremmalta kuin D50:ssä. Laitteessa ei sinällään ollutkaan mitään vikaa, mutta silkinpehmeä ja utuinen soundi ei miellyttänyt omaa korvaani. Olen kuullut netistä demoja jossa joku on onnistunut kaivamaan laitteesta agressiivisiakin soundeja, mutta itsellä se ei onnistunut ollenkaan. Koskettimisto oli hyvän tuntuinen ja editointi oli juhlavaa. Loppujen lopuksi möin latteen pois kun en keksinyt soundeille oikein mitään järkevää käyttöä niissä bändeissä joissa soitin. Mahtava laite, mutta ei ehkä juuri minulle tehty. Kuuntelemalla Drean Theaterin Images and Wordsin tietää miltä tämä vehje pääasiassa kuulostaa.


Roland JP8080
Tämän laitteen toin itselleni tuliaisina Ameriikoista kun reissulle suunniteltu Ensoniq SQ80 -kauppa meni munilleen. Laitetta oli hehkutettu ummet ja lammet, ja ostin sen uutena. Joo, kaunis käyttöliittymä ja supersaha. Ei miellyttänyt omaa korvaa, olin jo kuitenkin omistanut 2 kpl JX10:jä, joten "virtuaalianalogi" kuulosti lähinnä muoviselta. Möin pois kalliimmalla kuin millä ostin, joten se siitä. Paska trance kuulostaaa minusta tältä syntikalta.


Roland JX3P
Tämän sain jossain vaihtokaupassa sen jälkeen kun olin eronnut JP8080:sta. Luulin, että tämä on vain huonompi versio JX10:stä, mutta eihän se niin mene. Laitteessa on munakkaampi soundi kuin isoveljessään JX8P:ssä. Soundi on enemmän läsnä, ja yläpää soi jotenkin räväkämmin. Käyttöliittymä oli ankea ja koskettimistossa ei tainnut olla hurraamista, samaten speksit olivat tosi surkeat (ulkomuistista yksi LFO ja ADSR). Taisin vaihtaa tämän Matrix 1000:n. Kaipaan soundia vieläkin.


JEN SX 1000
Sain tämän kanssa vaihdokkina jossain kaupassa. Yhden DCO:n monoanalogi vailla mitään hienouksia. Keytrig toimi niin että aina koskettinta painaessa verhokäyrä aloitti alusta. Ei mikään ässä ominaisuus sooloilua ajatellen. Soundi oli kuitenkin kivalla tavalla vintage. Ihan varmasti tätä ei ole millään Camelin levyllä käytetty, mutta Moonmadness tulee tästä soundista mieleen.


Alesis A6 Andromeda
Niin no, vaihdoin aika pinon muita laitteita ja ison tukun rahaa tähän. En ole katunut. Iso analoginen polysyna jonka negatiivisia puolia on, että laite on kallis ja sitä ei kehtaa roudata ihan joka paikkaan. Tiettyä charmia uupuu, mutta sen korvaa eittämättä mahtavat soundit ja aivan käsittämättömän laaja editoitavuus. Koskettimisto on todella hyvän tuntuinen, kaikki oleellinen on suoraan editoitavissa paneelista, löytyy sekvensserit ja ribbonit. Ei sinällään jätä juuri toivomisen varaa. Toki, ei tämä ole mikään vintageanalogi. Loppujen lopuksi tämäkin sai lähteä. Ei mitään pahaa sanottavaa, mutta käyttöaste jäi loppuaikoina aika vähäiseksi.


Kawai K5000S (2 kpl)
Tässäpä on omalaatuinen soitin. Additiivinen syntikka, jonka editointi on niin hanurista että en ole sitä koskaan saanut kunnolla hanskaan. Laitteessa on myös simppleli rompleriosuus, joka toimii kyllä niin kuin pitääkin. Netti on onneksi täynnä mitä erilaisimpia soundeja, joten ei haittaa vaikka ei itse niitä osaa additiiviseen osaan koodailla. Soundi on persoonallinen, ja tuntuu että ulostuloissa on jonkinlainen pysyvä middle-boost EQ. Pädit ovat tosi hienoja, ja siihen tämä laite on omiaan. Hassua on, että laitteessa on tosi munakas ja hyvän kuuloinen särö, joten sekä Hammondit että Rhodekset taipuvat hyvin jos otetaan huomioon että samaan aikaan tätä valmistettaessa muiden valmistajien vastaavat viritelmät kuulostavat aivan kauheilta. Rajoituksiakin on, alipäästöfiltteri ei mene kunnolla kiinni ja resonanssi särkee jos volaa ei laita todella pienelle. Koskettimisto on paras millä olen soittanut, eikä vastavaa ole tullut vastaan muussa yhteydessä. Tuntuma on todella hyvä, painotus juuri minulle sopiva, ja mattapintaiset mustat koskettimet kruunaavat kokonaisuuden. Niin joo, koskettimistossa on polyfoninen aftertouch. Niin himmeältä kuin tämä kuulostaakin, niin käytin tätä 90-luvun digitaalisuuden huipentumaa keikoilla hammondeihin, rhodekseen ja viulukonesoundeihin.


Kurzweil PC361
Iso työasemasyntikka, jossa oli kaikki perussoundit uruista sähköpianoihin ja viuluista torviin. Soundit olivat tosi munakkaat niiltä osin mitä niitä oli. Synteesimoottori vaikutti tosi monipuoliselta ja samalla niin vaikealta etten saanut siitä mitään irti. Möin tämän lopulta kun korvasin synaurut Hammondeilla. Kyllä tätä kelpaisi suositella semmoiselle soittajalle joka tarvii perussoundit joutuisasti. Tämä syntikka kuulostaa samalta kuin kaikki coverbändit. No ei vainkaan, luulen että näitä soundeja löytyy vähän vaikka ja mistä.


AKAI MiniAk
Ostin tämän keikkahommiin A6:n tilalle (heh!). Soittelen parissa bändissä analogimonoleadejä, ja ajattelin että tämä laite tekee sen halvalla ja selkää ja lompakkoa rikkomatta. No tekihän se sitä, ja paljon muutakin. Aivan mahtava laite hintaansa nähden. Sisällä pyörii Ionin moottori, joten tästähän sai vaikka millaista pörinää ja pulputusta aikaiseksi. Syy, miksi möin laitteen oli lopulta live-editoinnin rajallisuus ja huonon tuntuinen koskettimisto. Soundikaan ei ollut ihan paras mahdollinen, vaan omaan korvaani selkeästi virtuaalianalogimainen.


DSI Mopho KB / X4
Ostin tämän MiniAK:n tilalle. Tekee sen mitä monoanalogilta kaipaan, eli silkkiset ja munakkaat leadit ja satunnaiset space rock -suhinat hoituvat uskottavasti. Hyvä koskettimisto ja laadukas rakenne kaikin puolin. Miinuspuolena livekäyttöön liian lyhyt koskettimisto ja joitain bugeja käyttiksessä. Päädyin myymään tämän juuri tuon koskettimiston lyhyyden takia. Mopho X4 voisi olla oiva valinta jos tätä tuoteperhettä ajattelee, pidempi koskettimisto ja polyfoniaa, mutta ei kuitenkaan 4x kalliimpi. Tai sitten se halvin versio eli perus-Mopho midin kautta ohjattuna. X4 tuli ja meni, ei pahaa sanottavaa.


Oberheim Matrix1000 (2 kpl)
Aivan mahtava yhden räkkiunitin moduuli. Tästä lähtee se kuuluisa Oberheim-sahapädi, minkä takia tämän hankin (kaksi kertaa). Laite on täysin ohjelmoitavissa midin kautta. Mikään kaikkivoipa vehje tämäkään ei ole, mutta tekee sen mitä pitää hyvin, luotettavasti ja halvalla. Soundista tulee mieleen Rushin Signals, vaikka ei tätä siellä ole soitettu. Tämäkin laite lähti ennen pitkää kiertoon, tällä kertaa Ambikan tieltä.


Elektron Analog Keys
Mitähän tästä osaisi oikein sanoa. Kompakti kolmen oktaavin kiippari, neljä analogiääntä jotka saa soimaan joko omina soundeinaan tai polyfonisesti ja mahtava sekvensseri. Yritin pitää tästä monen kuukauden ajan. Aina kun hommailin tämän kanssa, oli semmoinen olo että ei tämä nyt vaan jotenkin istu. Soundi oli itsessään hyvä, mutta koko ajan oli jotenkin semmoinen olo että jotain uupuu, tai että jonkun pitäisi olla jotenkin toisin. Ambikan kanssa ei ole sellainen olo koskaan, vaikka se on kaikin puolin karvalakimpi laite. Suuri puute minulle oli se, ettei sekvensserillä pystynyt ohjaamaan muita MIDI-laitteita. Se kun olisi toisin niin voisin ostaa tämän uudestaan ja täydentää soundeja jollain toisella synalla.


DSI Evolver desktop
Hommasin tämän bändisoittoon korvaamaan Mophoa. Kyllä tästä tuntuu samanlaisen, simppelin mutta hyvän analogimonosoundin saavan. Bonuksena tulee vielä ihan käyttökelpoinen delay. En ole varmaan saanut tästä irti edes prosenttia siitä mihin tämä kykenee, mukana on digitaalisia oskilaattoreita, monenlaista feedback-mahdollisuutta ja hurja sekvensseri. Palaan niihin varmaan joskus eläkepäivien koittaessa. Vaihtui sitten Mopho X4:n.


AKAI MPC500
Ostin tämän sekvensoimaan muita synia ja soittamaan keikkatilanteessa simppeleitä samplejä. En päässyt tämän kanssa sinuiksi. Padit oli jotenkin tosi kovan tuntuiset, niitä sai hakata ihan tosissaan, ja sekkari ei ollut sitä mitä toivoin xox-tyyliin tottuneena.


Korg Wavestation SR
Ostin tämän kun halvalla sain, enkä ole katunut. Hurjan hienoja ambient-maisemia, pädejä, kelloja ja jousia. Vielä kun jaksaisi opetella ohjelmoimaan. Varmaan pitäisi hankkia joku editorisofta. Soundia kuvaa parhaiten se, että kokonaisia Ozric Tentaclesin biisejä on tehty pelkästään Wavestationilla. Nyttemmin on Wavestate hanskaamassa tätä(kin) tonttia.


Audiothingies Micromonsta
Digitaalinen 8-ääninen VA/wavetable-syna, formaattina pokkarin kokoinen laatikko. Tämä oli todella mielenkiintoinen tuttavuus. Halpa ja kätevä ohjelmoida, ja kuulosti vielä kaiken lisäksi tosi hyvältä. Tässä vain oli päällekkäisyyttä Ambikan ja Blofeldin kanssa niin paljon että päätin ettei ole syytä pitää tätä setupissa. Ei pahaa sanottavaa tästä laitteesta.


Roland JD-XA
Neliääninen DCO-analogi, riittävän polyfoninen digisyna ja efektit samassa, helposti ohjelmoitavassa paketissa. Hyvät soundit, sekava arkkitehtuuri, parit oudot bugit ja hirveä koskettimisto. Jos nämä äänet tästä saisi jossain vähän fiksummassa paketissa ulos niin hyvä olisi. Pahin kompastuskivi tässä ole että en koskaan päässyt käyttöliittymän kanssa sinuiksi, aina tuntui kaikki jotenkin ihmeelliseltä. Vaihtui Summittiin. Tästä pitäisi kirjoittaa tähän enemmänkin, minusta JD-XA on varmaan hämmentävin laite mitä olen soittanut.


Zaquncer
Tää on hieno laite. Neljä raitaa MIDI-sekvenssiä, kaikilla oma mitta ja transponoivat ja voi siirtyä sekvenssistä toiseen ja vaikka mitä. Nuotit syötetään sisään ruuvaamalla 16 enkooderia yksi kerrallaan. Kätevää. Tykkään enemmän siitä askel-kerrallaan koskettimistolta -meiningistä, joten tämä sai mennä.


Behringer Model D
Soundaa Minimoogilta ja käyttöliittymä näyttää minimoogilta. Jos haluaa minimoogia jonnekin niin tästä sitä saa halvalla. Itse tulin siihen tulokseen etten taida haluta sitä soundia kuitenkaan niin kovasti. Jos pitää valita että tämä vai Neutron, niin Neutron.


Waldorf Blofeld / KB
Ominaisuuksia on joka lähtöön, on erittäin hieno virtuaalianalogi, wavetablet, ja mahdollisuus soittaa sämplejä. Suodattimia, modulaatiota ja efektejä on kaikenmoisia. Soundi on kallellaan kylmään ja steriiliin, mutta niin pitääkin. Omalla kohdallani on ollut vaikea keksiä tälle mitään hyödyllistä käyttöä, joten vähän samanlainen olo jää kuin JD800:sta. Mahtava vehje, mutta ei ehkä juuri minulle sopiva. EDIT: Ostin KB-version pari vuotta myöhemmin. Tähän saa nyt hienon samplepaketin ilmaiseksi joka avaa aivan uusia mahdollisuuksia soundien kanssa. Efektit ovat kyllä aika hanurista, käyttän tämän kanssa ulkoista delaytä ja kaikua. Tilanpuutteen takia tämäkin siirtyi tänne myytyjen osastolle.


Roland D50 / D05
Tämä oli ensimmäinen syntetisaattori jonka ostin käytettynä joskus 90-luvun puolella. Laite on Rolandin ensimmäisiä romplereita, eli se soittaa yhden aaltomuodon mittaisia huonolla bit-ratella sämplättyjä aaltoja digitaalsen suodattimen läpi. Ei kuulosta kovin hyvältä noin teoriassa, mutta käytännössä laitteessa on omanlaisensa soundi joka puoltaa vieläkin paikkaansa varsinkin livetilanteessa. Käytän laitten pädejä, jousia ja kelloja edelleen aina joissain yhteyksissä, saatan toki tuplata soundin jonkun muun laitteen kanssa. Koskettimisto on erittäin hyvän tuntoinen. En varmaan tule myymään laitetta koskaan, käyttöarvo on suurempi kuin rahallinen arvo (kyllästyin korjaaman koskettimia ja ostin D05:n). David Lee Rothin Skyscraper kuvastaa minulle tämän laitteen soundimaailmaa.


Behringer Neutron
Semi-modulaarinen analogi. Saa nähdä jääkö tämä vaiko ei. Äkkiseltään tuntuu että Summitilla saa tehtyä saman kuin tällä, siis siinä kehykessä missä minä nyt teen soundeja. Tästä syystä päätyi myyntiin.


Korg Prologue 16
Tämä kävi Thomannilta hetken, mutta oli viallinen niin pääti palautukseen. Sen mitä kerkesin testailla niin kuulosti hyvältä ja oli kiva ohjelmoida. Soundit tosin tuntuivat jotenkin "samoilta" koko ajan ikään kuin joku vahva master-eq olisi ollut päällä ja jo muutamassa illassa valkeni että yksi LFO ja pari envelopea eivät tee autuaiksi. Voi olla että tämän kanssa pääsisi sinuiksi ajan kanssa, tai sitten ei. Kun palautin tämän Tompalle niin olo oli että antaa mennä vaan, en ehkä halua ehyttä tilalle kun kerran postiin asti pitää alkaa kantamaan. kovasti tätä olen kuitenkin kaipaillut. Jos tilaa olisi niin ehkä hankkisin uudestaan, mutta minusta tästä ei ole yksinään soundimaailman keskukseksi ellei ole hyvin spesifit tarpeet.


Squarp Pyramid
Sekvensoi niin maan kauheasti. Mitään varsinaista vikaa tässä ei ollut, pahin synti oli ehkä se että ominaisuuksia oli niin paljon että semmoiseen perustoiminnallisuuteen piti sitten plärätä manuaalia. Että miten tässä nyt oikein transponoidaan sekvenssi lennossa? Tämä on ehkä parempi työkalu monimutkaisempien biisien kirjoittamiseen kuin semmoiseen yön tuntien Berlin School -jamitteluihin. Kyllä tällä sitäkin voi tehdä, mutta jotenkin Zaquencer istui siihen homman paremmin.

Kirjoittanut 18is9 14.06.2013


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (29 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

horemheb1: Hyvä artikkeli
medsta: Mainio, selkeä ja informatiivinen artikkeli!
Jani V: D50 kohdalla mainita huonoista sampleista on totta nykymiyttapuulla. Ulmestyessään oli aivan huippua. Myös yksi 80 käytetyimmistä soittimista.
Digital Beat: Paska trance jp8080. Jossain oli waldorf Blofeldillä tehtyjä ihania trance melodioita.
wisack: Näyttääpä hyvältä tuo Novation 61SL MKIII
18is9: Se on kyllä ollut hyvä omaan käyttöön.

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle