Muusikoiden.net
19.04.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

16.05.2013: Kitara-VST-pluginit rinta rinnan


Nykypäivänä alkaa olla niin, että kitara 'plugareilla' saa jos ei parempaa, niin ainakin käytännössä yhtä hyvää skebasoundia äänityksiinsä kuin oikeillakin vahvistimilla - ja joka tapauksessa useampaa kertaluokkaa helpommalla.

Mutta onko noissa loppujen lopuksi miten paljon eroja? Äkkiseltään ohjelmia testaillessa tuntuisi eroja olevan paljonkin, siinä missä toinen vaikuttaa hyvinkin orgaanisesti soittotatsiin reagoivalta, toinen taas on yhtä pötköä melkein.

Vaan kuinkapa näitä testaisi?

Teimmepä tällaisen testin; otimme kuusi erilaista vahvistinsimulaattoria, mm. Guitar Rig 5, Overtone TH2, Amplitube 3, Steinberg GTR Rack jne. ja jokunen ilmainenkin plugari.

Sitten soitin D/I:nä Cubaseen simppelit sointunäppäilyt siten että pickaamisen intensiteetti kasvaa koko ajan, sitten raju sointu ja perään hyvin hellä, ja vielä yksi legato perään. Tämä sama clippi sitten ajettiin peräperää jokaiseen simulaattoriin. Jotta ulostulo olisi reilu, ei simuissa käytetty kuin pelkästään kunkin lähinnä 'wanha marshall' vahvistinmallia joka varmennettiin noin ihan korvakuulolta että perustyyli oli sama, ja sitten kussakin väännettiin efektit nollaan, kaappi pois kokonaan sekä napikat kello 12 asentoon.

Jotta se kuulostaisi edes vähän järkevältä, koko paletti ajettiin erillisen, vielä seitsemännen firman kaappisimulaattorin läpi.

Tässä kyseinen valmis klippi:

http://deeaa.pp.fi/quadtest/SIX_SIMS_SAMPLE_USED_RECABINET.wav

Jo ennen kaapin lisäämistä tuntuma alkoi olla että jumangekka, nämä KAIKKI taitavat käyttää tasan samoja algoritmejä. Sen verran samanlaisia nämä loppujen lopuksi ovat.

Viimeinen eroaa kuitenkin selkeästi, syystä että k.o. ilmaisplugarissa ei kaappimallinnosta saa mitenkään pois päältä erikseen, joten siinä on ns. tuplakaapitus nyt päällä.

Kommentoikaa jos mielestänne oikeita eroja näissä huomaatte. Jotain pientä toki on, kukin valmistaja on hieman omaansa virittänyt, mutta ihmeen samalta ne kuulostavat.

Erot näíssä tuntuvat tulevan lähinnä siitä, miten efektien ja kaappien jne. lisääminen on toteutettu, sekä siitä kuinka laaja valikoima ja kuinka hyviä valmiita presettejä näistä löytyy.

Tiivistetysti sanoisin näin että Amplitube, Overtone ja Guitar Rig ovat selkeästi pisimmälle kehitettyjä näistä, kaikissa on hurjat valikoimat malleja ja valmiita soundeja.

Amplitube 3:n soundit ovat mielestäni suoraan kaikkein orgaanisimmat, ja sen efektien käyttö ja vahvistimien säätely tuntuu eniten oikeiden laitteiden käytöltä.

Guitar Rig 5 taas muistuttaa enemmän räkkivehkeiden säätelyä - presetit tarjoavat railakkaita määriä efektejä ja soundeja on rakenneltu enemmän efektien varaan. Toimii hienosti nimenomaan plugarina, suoraan siihen soitettaessa joutuu jo hieman hakemaan luonnollista soundia. Mutta lopputulos vähintään yhtä hyvä. Makuasia.

Overtone TH2 on myös erittäin helppokäyttöinen ja suoraankin soitettaessa hyviä soundeja on helppo luoda. Myös reagointi soittoon jne. on vähintään yhtä hyvää kuin edellämainituissa, ja softa häviääkin ainoastaan presettien määrässä ja monimutkaisuudessa.

Steinbergin softa kuulostaa raaimmalta suoraan soitettaessa ja vaatii selkeästi enemmän säätöä ja muokkausta kuulostaakseen mainiolle. Sitä ei selkeästi olekaan suunniteltu stand-alone kitarastyrkkariksi vaan muokkaamaan D/I soundia vastaamaan vaikkapa mikitettyä vahvistinta, mikä silti vaatii miksausta ja EQ:ta ihan kuten oikeakin laite, kun taas nämä toiset pyrkivät tuottamaan suoraan miksatun ja valmiin kuuloisen soundin kertaheitolla.

Ilmaisista kokeilussa oli myös mm. Simulanalogin guitar suite, ja täytyy sanoa että eipä sekään häviä soundin aitoudessa muille, mutta säädöissä kylläkin.

Summa summarum kuitenkin on, että laadullisesti näissä ei sinänsä tunnu saman sukupolven mallinteissa juuri olevan, jos lainkaan. Erot ovat vain käytettävyydessä ja helppoudessa tai sitten vain siinä minkä presetit parhaiten kenenkin makuun sopivat.

Omaan käyttööni jää edelleen Amplitube 3 sekä muutama ilmaisplugari, koska pidän eniten sen tavasta esittää pedaalit, kaapit jne. säätöineen ja siinä on parhaiten omaan käyttööni ja aktiivimikeille istuvat valmiitkin soundit.

Kirjoittanut deeaa 16.05.2013


Arvostelu

2,72,72,72,72,7    (14 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

oksatboys: Missä järjestyksessä noi on tossa äänipätkässä?
Dimebucker: Joo noista kolmesta plugarista mitä olet kokeillut oma näkemys on ,että ne ei orgaanisilta oikee mikää kuulosta. Suosittelen kokeilemaan Peavey Revalver plugaria se on todella lähellä putkivahvistin maailmaa ,jopa käyttäytyy volume potikan pelailuun.
deeaa: Järjestys on GuitarRig5, Steinberg GTR, Amplitube 3, StereoGuitar Amp, SimulAnalog, Overtone TH2.
deeaa: Eri mieltä Peaveystä, sekin on hyvä plugari mutta ei eroa noista yhtään IMO, eikä seuraa volaa niin hyvin kuin Amplitube. Amplitube ja TH2 seuraavat volumea aika hyvin, tsekkaa vaikka tuo kolmas sample, siinä sentään hiljainen sointu on puhdas vielä.
deeaa: Mutta siis eipä näissä ole mitään eroa todellisuudessa. Amplitube on monipuolisin ja kaikkein orgaanisin aika selkesti, johtunee hyvistä kaappimalleista jne. mutta ilmainen Simul Analog vaikka onkin simppeli on käytännössä aivan yhtä hyväsoundinen.
deeaa: Peaveytä en saa kokeiltua koska siinä ei ole 32bit plugaria ja muutenkin näiden demoversioiden kanssa on vaikea puljata.
deeaa: Korjaan: saan kokeiltua mutta en tähän soundiklippiin mukaan exportattua.
deeaa: ja vielä - tässä EI yritetty saada hyvää soundia, vaan perussoundi esille mahd. tasavertaisesti. Kyllä niistä todella hyviä soundeja saa kaikista. Ihan sielukkain blues ehkä vielä vaatii oikean mutta näillä vetää kyllä muuten kaiken upeasti.
Jebe-: Ei mulla muuta, mutta onko kyseessä siis OverLOUD TH2? Sitä on tullut aika paljon käytettyä hevimatskuun ja ainakin siinä hommassa toimii ihan hyvin. Presettejä ainakin TH2:ssa löytyy ihan perhanasti - parisen sataa ellen ihan väärin muista.
Jebe-: Kannattaa tutustua myös muihin ilmaisiin softiin vaikka niiden kanssa voi joutua säätämään enemmän. Hyviä ovat esimerkiksi Ignite Amps, LePou, Nick Crow Lab ja AcmeBarGig -plugarit.
deeaa: Juh Overloud, ei tone, sepä se. Juu, kyllä nämä kaikki on oikein hyviä alallaan. Overloud on yksi parhaista. Ja tosiaan, valintoja näissä riittää nykyään, ei ehdi edes kaikkia testata, mutta tuntuu että eipä niissä eroja juuri olekaan paitsi preseteissä.
Mikko L: Nyt on kyllä mennyt Overloud ja Evertune sekaisin. :D oon samaa mieltä top3sesta. Soundi on paras TH2sessa. Guitar Rigillä ei saa mitenkään hyvää metallisoundia... muuten on kyllä hyvä.
Blake Cale: Otsikko on kyllä vähän harhaanjohtava jos plugareita vertaillaan marshall tyyppisen saundin pohjalta niin ok. Kovin kattava ei kyllä artikkeli muuten ole.
deeaa: juu ei, tarkoitus oli lähinnä vain testata onko se itse mallinnusalgoritmi jotenkin huimasti parempi jossain näistä. Eipä juuri eroja. Erot on muissa oninaisuuksissa ja säädöissä.
himosoittaja: olikohan "Vintage Guitar Amp Room" tms. mahdollisesti testattujen joukossa?
petteri m: Ei noista mikään valtavan hyvältä kuulostanut noin yksinään. Tässä vertailussa oli se sama onkelma kun näissä melkein aina eli soundi ei esiinny mielekkäässä yhteydessä. Aina pitäisi vetää jonkun sopivan taustaraidan päälle lisäksi jotta nähtäisiin enemmän
petteri m: sitä ns. real world kykyä. Jo pelkkä rumpuraita muuttaa tilanteen täysin. Jos homma toimii miksattuna niin se toimii. Jos ei toimi niin ei se auta vaikka olisi yksinään millainen vain. Uskokaa minua.
petteri m: Hyvin moni yksinään todella kamalalta kuulostava raita voi toimia miksauksessa hienosti. Miksei siis nuo testatut plugaritkin.
deeaa: juu, kuten sanottu, yrirys
deeaa: yritys oli tehdä tosi perus-karu soundi, ei edes kaappia ollenkaan. Ihan vain että onko eroa dynamiikassa jne. Olen tehnyt monia testidemoja, esim juuri taustojen päälle, mutta hirvee valitus ja kitinä tulee sitten että epäreilua kun joku soundi nyt vaan..
deeaa: ...sopii paremmin tähän sattumalta, ei siksi että plugari on parempi. Tai sitten että jos on efektejä ja kaappia vvalittuna, niin et sä testaa plugarin parrmmuutta vaan presettiä pelkästään....
deeaa: mut se on ainakin IMO selvää että sinänsä ihan kaikilla saa tasan yhtä hyvät soundit, ja yleensä myös paremmat kuin vahvistimella. Toisia vaan pitää säätää enemmän ja toisissa on paremmin efuja jne. Minusta Amplitube on selkeä ykkönen, mutta makuja on....
petteri m: Siis ettäkö digitaalisesti mallinnetulla vahvistimella saisi paremmat soundit kuin sillä oikealla vahvistimella joka mallinnettiin? Ei varmaan parempia mutta nopeammin ja helpommin voi saada ns. käyttökelpoiset.
petteri m: Katselin tässä taannoin videonpätkää missä Nashvillen tuottajat jutskasi näistä asioista. Kertoivat että kitaroita ei mallinneta ikinä, aina vaan äänitetään aidot. Myös efektit kuten kaiut ja sellaiset äänitetään soittajan vahvistimesta sellaisena kuin hän
petteri m: ne itse soittaa. Siis ei jälkiefektoida paavosta tai muuta. Luotto soittajaan ja vahvistimeensa ja näiden yhteistyöhön on kova. Jotenkin se on aika tervettä minusta.
petteri m: Muita soundeja voivat mallintaa kyllä, urkuja ja muuta; mutta kitaraa ei oteta säilykepurkista, countryn tapaisessa kitaravetoisessa musassa kitara on liian tärkeä asia jotta sen kanssa otettaisiin mitään riskejä. Aito on aito.
petteri m: Ja sitäpaitsi niillä on taito saada nopeasti hyvät soundit talteen niistä kitara/vahvistin/soittaja -kombinaatioista, tekevät sitä työkseen hei. Itsekin olen taistellut tämän asian kanssa ihan riittävästi joten tiedät kyllä miksi mallinnokset saattavat
petteri m: kiinnostaa. Helppous ja kätevyys ja nopeus on kuitenkin eri asia kuin loistokas soundi.
petteri m: Ja raaka-ainettahan se äänitetty soundi joka tapauksessa taitaa olla. Raaka-aine jalostetaan miksausvaiheessa ja silloin muuttuu moni asia.
aslak: Komppaan Himosoittajaa, paras plugari (Softube)ei ollut mukana!
deeaa: sitä pitää kokeilla seuraavaksi :-)

Yhteensä 31 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti