Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.04.2013: BOSS HM-2 Heavy metal


Viimeaikoina on tarttunut omaan soitintarvike ja vahvistinlaitteistoon paljon vanhoja Japanilaisia Rolandin valmistamia laitteita. Tämäkin pedaali on ollut pitkään hankintalistallani, kunnes viimeviikolla tärppäsi täältä muusikoiden.netistä ihan kohtuuhintaan. Pedaali on saanut vuosien varrella paljon taisteluarpia, mutta toimii vieläkin moitteettomasti 28 vuoden ikäisenä (valmistenumero alkaa 5= valmistusvuosi 1985 ?).

Taustatietoa
Kyseistä pedaalia valmistettiin netistä löytämieni tietojen perusteella 10/1983-10/1991. Valmistus oli Japanissa 83-87, siirtyi 1988 Taiwaniin. Kyseinen pedaali on harvoja Bossin tuotteita, josta ei ole tullut ns. uusvalmistuseriä, eikä Rolandin edustajien mukaan tulekkaan.
http://www.youtube.com/watch?v=kFRbnxQLRtY

Pedaalihan on kulmakivi Ruotsalaisessa 90-luvun Death metal soundissa, jonka ominaissoundin kaikki asiaan perehtyneet tunnistavat. Vieläkin pedaali löytyy esim. Entombedin Alex Hellidin live pedalboardista. Suomalaisia pedaalin käyttäjiä on esim. Amorphiksen Esa Holopainen, joka käyttää sitä vieläkin live pedalboardissa ja studiossa sekä ehkä tyylipuhtaimman soundinsa puolesta Rotten Soundin Mika Aalto, jonka soundi on täyttä murhaa.

Soundi
Pedaalista löytyy täysin omanlaisensa ominaissoundi. Paljon gainia, sustainia ja käsittääkseni EQ piiristä tuleva rouheanmurea "narinasoundi". Säädöt ovat helpot: kaikki täysille. Enempää lässyttämättä, kuunnelkaa Entombedin Left hand path, niin tiedätte mistä puhun.

Netistä löytyy myös paljon modausohjeita, jolla muokata soundia vielä lisää:
http://freestompboxes.org/viewtopic.php?f=1&t=2425
Myös jotkut hehkuttavat 12 voltin virtalähteen antavan headroomia lisää.

Pedaalin mystinen ominaisuus on Dist potikan toiminta, säätö tuntuu vaikuttavan vain 1-3 ja 8-10.

Joissain nettivertailuissa Taiwanissa valmistetuissa HM-2 pedaaleissa kerrotaan olevan hieman riipivämpi, ohuempi ja diskanttisempi soundi, niin kuin Behringerin kopiopedaali hm-300. Tähän en ota kantaa, kun en ole testannut, mutta laitoin nuo spekuloinnit tähän kuitenkin.

Plussat
-laadukas ja kestävä
-löytyy "se" soundi, läski ja rouhea
-toimii loistavasti myös transistorivahvistimen kanssa
-made in Japan

Miinukset
-mielestäni aika yksipuolinen soundi, ei käyttöä jos et halua 90-luvun Death metal soundia
-vaikeaa saatavuus
-hinta
-kunto

Metallipedaalien graalin malja vai täysin yliarvostettu pöristin ?

Kirjoittanut RAUMALA 30.04.2013

            1500×1129  -  1045 kt.

1500×1125  -  888 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (18 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

A-L: No jos ei se ihan graalin malja ole (mikä se sitten onkaan..?) niin ainakin metallin historian kannalta oleellinen laite. Artikkelille 4/5, koska referensseinä mainittu Mika Aalto ja Left Hand Path. Ei voi mennä pieleen. :)
Echelon-IV: toi kulunut lookki tekee kyl paljon :D
jappo121: Erittäin kestävä siristin. Pelasimme parilla tuollaisella "jalkapalloa" iloisella -80 luvun lopulla. Parit potikoiden hatut taisi irrota...
RrRailo: Ihan näin puskista täytyy kommentoida, ettei ole Taiwanin ja Japanin verioissa MITÄÄN soundieroja. Olen testannut huolella rinnakkain(-85 MIJ vs. 89 MIT). Kolmantena olleessa Behringerin kopiossa oli hieman kirkkaampi mutta kuivempi soundi, oikein kelpo.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle