Muusikoiden.net
23.04.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.12.2012: Fishman solo Amp 220


Fishman Solo Amp 220 Arvostelu:



T-kaupan tilaus saapui mukavasti kotiovelle Ups -kuriirin tuomana tänä aamuna. Toimitusaika oli jälleen T-kaupalla nopea. Vajaa viikko. Esimerkillistä toimintaa!

Syy miksi lähdin tilaamaan etukäteen testaamatta Solo Amp 220 oli varsin yksinkertainen. Halusin löytää markkinoiden kevyimmän ja helpoiten roudattavan Pa/ vahvistin systeemin, joka kuitenkin soundiltaan olisi ammattimaista tasoa.
Teen kitara/laulukeikkaa lähinnä pubeissa ja pienehköissä yksityistilaisuuksissa ja täyden Pa:n (Mikseri+ pari kaappia+vahvari yms) roudaaminen alkoi tuntua vähän ylimitoitetulta. Olin noin vuosi sitten käynyt tutustumassa Bosen L1 settiin (mikseri+ botne+ linearrey), mutta jotenkin se ei silloin sytyttänyt. Lisäksi hinta tuntui aika kovalta (n.3000 eur). Netissä pyöriessäni törmäsin Fishman Solo Amp 220:n, joka sai lähes poikkeuksetta hyviä arvosteluja eri keskustelufoorumeilla. Hinta Thomanilla 995 eur, joten ei muuta kuin tilaamaan : )

Pakkaus ja mitä se sisältää:

Solo Amp 220 koostuu yhdestä line arrey tyyppisestä kaiuttimesta jossa on 1 draiveri ja 6 kpl keski/alataajuuksia toistavia kajareita. Tolpan alaosassa on kaksi kanavainen integroitu mikseri. Molemmissa kanaviin pääsee sisään plugilla tai mikkikaapelilla. Kummassakin kanavassa on 3 alueinen EQ (Hi/Mid/Low), kätevä Anti -feedback korjain, sekä kanavakohtainen kaiku. Lisäksi löytyy oma volumesäätö, phase kytkin, sekä Pad kytkin. Laitteessa on lisäksi Phantom power, joka on todella tervetullut lisä, koska se mahdollistaa konkkamikin käytön.
Laitteessa on 4 erilaista kaikua, joista ainakin 3 ensimmäistä olivat käyttökelpoisia. Viimeinen kaiuista oli minun makuuni vähän liian pitkä.

Takapanelista löytyykin sitten kaikenlaista käytännöllistä, joka tekee SoloAmpista varsin mukavan ja kilpailukykyisen laitteen.
Kumpaankin kanavaan voi halutessan liittää efektejä, koska takaa löytyy effects send ja return. Takaa löytyy myös XRL -liittimillä olevat monitor in /Out. Lisäksi löytyy Aux Input, johon mennään plugilla sisään. Kokeilin tuohon auxiin akustista kitaraani suoraan ja sain sieltä aivan laadukkaan soundin pihalle. Auxin ja monitorin sisäänmenolle löytyy etupanelista oma volumesäätö.
Lisäksi takaa löytyy vielä sisäänmeno mutepedaalille ja molemmille kanaville DI. Out (Pre EQ) XRL ulostulo, joten voit vetää puhtaan singnaalin esim. talon äänentoistojärjestelmään ja käyttää SoloAmppia monitorina. Lisäksi löytyy vielä Di Post ulostulo, joten voit vetää koko höskän kaikuineen kaikkineen pihalle mihin haluat. Mukaan tulee myös 125 V ja 240 V muuntajat, joten laite toimii missä tahansa maailmassa, jos vaan seinästä tulee virtaa.
Takana on vielä oma säätöruuvi draiverille, joten voin säätää koko paletin kirkkautta haluamaasi suuntaan.
Koko paketti nostetaan mukana tulevan tukevan standin nokkaan.
Painoa koko laitteella on vain 11 kiloa, ja koska perinteistä piuhahelvettiä ei ole saa systeemiin pystyyn minuutissa! Siis Ihan totta!

Mukana tulee lisäksi kantopussi, joka on ihan tukevan oloinen ja siinä on vetokahva ja pyörät, joten sitä voi mukavasti vetää perässä tai vaihtoehtoisesti kantaa olalla.

Elikkä ominaisuuksia tuntuu löytyvän ja roudattavuus on huippuluokkaa!

Miltä se Soundaa:

Tässä sitten tullaankin hiukan makukysymyksiin ja mielipiteisiin, mutta koska olen 20 vuoden muusikon urani aikana kuullut monenlaista kaiutinta ja järjestelmää, niin jotain perstuntumaa löytyy.
En odottanut ihmeitä laulusoundin osalta koska olen tottunut stereojärjestelmiin, jossa soundi varmaan hakkaisi monojärjestelmän. Lisäksi Eq saattaisi olla aika rajallinen. Itseasiassa missään Fishmanin sivuilla en ole nähnyt millä taajuus-alueille nuo Eq:t on viritetty.
Kytkin kanavaan Shure Beta A87 (kondensaattorimikin)ja säädin gainin kohdalleen. Pieni leikkaus midlestä ja alakerrasta ja kaiku nro 3 perään. Olin aivan puulla päähän lyöty!! SoloAmp antoi rikkaan, erottelevan ja mielyttävän kirkkaan laulusoundin, jolla lähtisin mille tahansa keikalla milloin tahansa! 10+ arvosana laulusoundista siis!

Seuraavaksi kytkin kanavaan Martin D-15 (täysmahonki) akkarin, jossa on K&K mini pure mikitys. Tein perinteisen keskialue leikkauksen ja laitoin kaikua joukkoon
haluamani määrän. Jälleen tuloksena luonnollinen toisto ja erottelevuus. Erityisesti sormilla soitettaessa kitara oli suorastaa loistava. Plektralla soitettaessa oli soundi makuuni vähän keskialueella karuhko. Mutta ei lopulta kuitenkaan paha. Olen huomanut miksereissä ja vahvistimissa, että perinteinen keskialueen 400-500 Hz ympäriltä leikkaava korjain ei aivan saa kiinni tuohon K&K ongelma taajuuteen, vaan sen pitäisi olla vähän ylempänä 800-950 Hz kohdalla. Tämä siis on minun henkilökohtainen näkemykseni.
En kotioloissa päässyt vielä luukuttamaan SoloAmpia kovin kovaa, mutta ruuvasin kuitenkin kitaran sen verran kovalle, että pääsin vähän testaamaan laitteen Anti-Feedback toimintoa. Sekin osoittautui nopeaksi ja helppokäyttöiseksi systeemiksi, jossa phase napin ja Anti-Feedback säätimen yhteiskäytöllä etsitään ongelmataajuus ja homma pelittää.

Kun keksin vielä säätää volumet siten, että kanavakohtaiset volat olivat kovalla ja masteria raoitin vain tarvittavan määrän, niin sain aikaa puhmeämmän ja miellyttävämmän kokonais -soundin.
Jatkossa ehkä liitän tuohon kitaraan erillisen reverbin mutta tuskin keikoille tarvitsee ottaa erillistä etu astetta mukaan, vaan saan pienen totuttelun jälkeen SoloaAmpin Eq:lla soundin kohdalleen!
Laulusoundin osalta ei kierto- ongelmia ollut, vaikka mikki oli vajaan 30 cm kaapin edessä. Hyvä saavutus ottaen huomioon, että käytössä oli varsin herkkä konkkamikki

Yksi ominaisuus mitä Fishmaninkin sivuilla mainostetaan on, että SoloAmp toimii soittajan monitorina samalla kun se on myös Pa järjestelmä. Edellä mainittu epäherkkyys kierrolle tulee tätä väitettä mainiosti. Järjestelmä myöskin aukeaa erittäin hyvin sivusuunnassa ja esiintyjän ei tarvitsekkaan välttämättä olla aivan vahvistimen etupuolella. Kokeilin soittaa eri kohdissa suhteessa SoloAmpiin ja huomasin, että vaikka aivan edessä soundi oli parhaimmillaan, niin pystyin tarvittaessa soittamaan ja laulamaan täysin vahvistimen sivullakin. SoloAmp aukeaa siis huikeat 180 astetta ja tuottaa sinnekin laadukkaan äänen. Tämän voisi kuvitella säästävän omaakin kuuloa keikkaolosuhteissa.
Lisäksi line-arrey tyyppisen suunnittelun takia ääni kuuluu sekä lähelle, että kauemmaksi varsin samalla volumilla ja laadulla. Jälleen siis insinöörit ovat laskeneet asiat oikealla tavalla.



Lopputuomio:

Fishman SoloAmp 220 täytyy tottakai vielä päästä testaamaan tositoimissa keikalla ja tarkoitukseni onkin myöhemmin tässä kuussa kertoa miten äijän kävi.

Kuitenkin kotioloissa tehdyn testauksen perusteella voi todeta, että kyseessä on erinomainen tuote, jonka suunnittelijat ovat todella miettineen, mitä keikkaileva trubaduuri tarvitsee. Roudattavuus on uskomatonta luokkaa ja äänen laatu erittäin korkeatasoinen (laulusoundi varsinkin yllätti).
Tulevaisuus näyttää kuinka suurissa paikoissa SoloAmp selviytyy ja mikä sen keikkakestävyys on tien päällä.
Palaamme siihen myöhemmin..


ps. Pahoittelen mahdollisia kirjoitusvirheitä

Kirjoittanut BigAgib 20.12.2012


Arvostelu

3,63,63,63,63,6    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle