Muusikoiden.net
01.12.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.07.2013: Mi-Amplification Revelation


Hetken mielijohde, vai harkittu teko?

Mitä minä olen taas mennyt tekemään, oli ensimmäinen ajatus, kun lähdin ajamaan Tampereelta kohti kotia. Takaboksissa kiilteli australialaisen Mi-Amplificationin lippulaiva, Revelation-nuppi, vaikka kotona oleili jo jos jonkinmoista ammattilaistason putkinuppia. Taas kerran joutui toteamaan, että soundiperfektionistin ja opportunistin yhdistelmä on lompakkoa keventävä kombinaatio. Revelation ei vain antanut minulle vaihtoehtoa, niin monipuolinen ja hyväsoundinen se oli.

Mi-Amplification on australialaisen laadukkaita lähinnä kitarakäyttöön tarkoitettujen äänilaitteita valmistavan Mi-Audion vahvistimiin erikoistunut osasto. Paremmin Mi-Audio tunnetaan laadukkaista efekteistään. Hiljattain paja on kuitenkin alkanut käyttää osaamistaan myös äärettömän monipuolisiin vahvistimiin. Mitään massatuotantoa nämä vahvistimet eivät ole, vaan jokainen niistä kootaan yksilöllisesti käsin. Lippulaivamalli Revelationin kokoamisesta löytyy Youtubesta ihan videokin ja se on katsottavissa täältä:

http://www.youtube.com/watch?v=57j2GBSrCeM

Merkkinä Mi-Audio oli toki tuttu, mutta kyseisestä Revelationista en ollut ennen kuullutkaan. Eräänä iltana kuitenkin Muusikoiden.nettiä selaillessani kyseinen laite tuli torilla vastaan. Olin pitkään pohtinut, että tarvitsen sellaisen nupin, josta saan monipuoliset soundit. Mallintavat eivät kuitenkaan käyneet laatuun millään tavalla. Ilmoituksen liitteenä olleet Guitarist lehden arvostelut saivat minut vakuuttuneeksi, että Revelation on vastaus rukouksiini (laite sai jokaisesta osa-alueesta 5/5, jopa hinta-laatusuhteesta, vaikka julmetun kallis laite onkin). Seuraavana aamuna löysinkin itseni Audin ratin takaa matkalla Simo Frangenin sanoin Tampereelle.

Mikä ihmeen Revelation?

Revelation on se satujen mörkö, millä isi aina pelotteli iltasatua lukiessaan. Ei vaan Revelation on 4-kanavainen täysputki nuppi, joka painii samassa sarjassa esimerkiksi Bogner Ecstacyn kanssa. Vahvistin on rakennettu niin, että jokainen kanavista toimii, kuin erillinen esivahvistin, antaen soundille oman luonteensa. Mallintaviin tätä ei pidä sekoittaa kuitenkaan missään tapauksessa.
Jokaisella kanavalla on kolme gain tasoa, low-, mid- ja highgain, omat volume- ja gainsäätönsä, sekä kolmialueinen EQ. Ensimmäisessä kanavassa EQ sijaitsee heti ensimmäisen valve stagen jälkeen, jolloin pienikin säädön hipaisu vaikuttaa voimakkaasti lopulliseen äänenväriin ja reagoi interaktiivisesti kanavan gainsäädön kanssa. Lopuissa kolmessa kanavassa EQ tarkoituksella sijoitettu taaemmaksi signaaliketjussa. Yhteensä vahvistin tarjoaa siis 12 erilaista etuvahvistusta toteutettuna neljällä 12AX7 putkella.

Päätevahvistimen puolelta puolestaan löytyy kaksi mastervolumea, presence ja debth säätimet, sekä kolmeportainen negatiivisen feedbackin kytkin, jonka asento vaikuttaa radikaalisti presenssin ja depth säätimen toimintaan, kuin myös siihen, kuinka pääteaste reagoi etuasteesta tulevaan signaaliin. Takapaneelin puolelta puolestaan löytyy 3-asentoinen tehovalitsin valintasi mukaan pääteasteen pitämiseksi puhtaana tai ajamaan ruvelle sopivalla äänenpaineella tilanteessa kuin tilanteessa, ja jos ei tämä vielä riitä niin pentodi/triodi valitsin löytyy myös. Näillä luonnollisesti voidaan vaikuttaa mukavasti niin headroomin määrään, kuin pääteasteen reagointiin.

Revelationin päätteestä löytyy kaksi kappaletta mukavan laadukkaita JJ:n 6L6GC, joilla saavutetaan noin 60w ulostulo teho tehovalitsimen ollessa High-asennossa. 6L6:t ovat kivoja, mutta entäpä jos tykkää EL34:sta? Ei hätää, Revelation lähestulkoon kaikkia 8-kantaisia pääteasteputkia, kuten KT66, KT88,KT99,KT100, 6550, EL34, 6CA7, 6L6, 6L6G, 6L6GA, 6L6GB, 6L6GC, 5881, 6V6, 6K6 Luulisi että biasin säätäminen olisi yhtä helvettiä tällaisten kanssa, mutta ei, vahvistimen sisältä löytyy 3 säätöpotikkaa erikokoisille putkille ja helpot mittauspisteet. Biasin voi näin tehdä jokainen yleismittarin käyttöä osaava. Valittavissa on myös perinteinen katodibiasointi, sekä dynaaminen katodi. Eli 15 erilaista ulostulotehoa per putkityyppi. Tiedä sitten riittääkö se eräille.

Kaiutinlähtöjä Revelationista löytyy myös jos jonkinmoiseen menoon. 2,4,8 ja 16 ohmia ja kaikkia kaksin kappalein. Efektinarkkareille löytyy sitten 4 itsenäistä efektilooppia, jotka pystyy erillisenä tilauksena saamaan toimimaan joko sarjassa tai rinnan ja volumetrimmeillä. Itselläni on kuitenkin ihan perus loopit. Jokainen looppi on valittavissa jokaiselle asetukselle erikseen.

Tätä valtavaa ominaisuus määrää pystyy helposti ohjaamaan midilaudalla. Miinuksena annattakoon, ettei sellainen kuulu hintaan. Ehkä valmistaja olettaa, että jokainen, joka tällaisen uskaltaa ostaa, omistaa jo valmiiksi kyseisen härpättimen. Itseltä löytyi onneksi varastosta Englin midilauta. Asetusten ohjelmointi osoittautui erittäin helpoksi. Valitset midilaudasta käytettävän painikkeen, valitset käytettävän kanavan, gain moodin, mastervolumen ja efektiloopit ja painat store painiketta 2 sekuntia ja asetus on tallessa, helppoa kuin heinänteko.

Löytyy Revelationista sitten vielä orjakaiutin lähtöäkin, gaintrim-potikkaa highgain moodiin ja vaikka mitä muuta. Nämä ominaisuudet mielessä pyörien ajomatka Tampereelle sitten sujuikin joutuisasti. En tiedä mittaako poliisin alkometri musiikkilaitteista johtuvaa humaltuneisuutta, mutta onneksi eivät puhalluttaneet.

Perille päästyäni ja myyjän kanssa hetken turistuamme (sen ajan kun putket lämpenivät, sen verran teki mieli päästä testaamaan tuota vekotinta) jouduin toteamaan, että nuppi oli täysin uuden veroisessa kunnossa. Putket kuumiksi, stand by soittoasentoon ja eikun menoksi.

Soundien ihmemaa

Guitarist-lehden artikkelia lainatakseni, Revelation on ensimmäinen nuppi, joka tekee ihan kaikkea. Ensimmäisenä mielikuvana nupin yleissoundeista tulee tukevuus, paksuus ja pakottomuus, soitto toistuu sellaisena kuin se soittajan sormista lähtee. Taustamelua ei ole juuri lainkaan. Parhailla puhtailla soundeilla sitä ei edes erota ja äärimmäisillä särösoundeilla sen huomaa kun ei soita, mutta silti kaverisi bluesvahvistin hurisee kakkosella enemmän. Mahdollisuuksien paljouden vuoksi käsitellään jokainen kanava ja moodi erikseen artikkelin selkeyden vuoksi.

1. Vihreä kanava
Vihreä kanava on, kuten väristäkin jo arvata saattaa, Revelationin puhtain kanava. Sen esivahvistin on rakennettu muistuttamaan 5060-lukujen amerikkalaisten vahvistinten soundimaailmaa. Vintage fiilistä, mutta taipuu se moneen muuhunkin.

Low Gain

Tämä oli ensimmäinen asia, minkä nupista kuulin kun sillä lähdin soittamaan. Potikat puolessa päivässä ja ilmoille helähti erittäin heleä, mutta paksu, upealla yläpäällä varustettu puhdas soundi, jolla tekee vain mieli jäädä soittamaan ja soittamaan. EQ vaikuttaa tällä kanavalla erittäin aktiivisesti. Erilaisilla EQ, gain ja volume asetuksilla loihtiikin esille mitä moninaisimman puhtaan äänimaailman aina kristallin kirkkaasta kuin sterilisoidusta soundista aina lämpimään, hieman jo kerrannaisia ottavaan paksuun soundiin, jolla yksittäisetkin nuotit kuulostavat tilan täyttäviltä. Pedaleita tämä kanava maistelee erittäin tarkoin makuhermoin, antaen suurella headroomilla varustetun soundimaailman. Samaan tapaan, kuin laittaisit Blackface Fenderin eteen pedalin.

Medium Gain

2. Oranssi kanava

Hmm, Marshall check, Orangecheck Täyttä brittiläistä rautaa. Middlet ovat siellä missä niiden pitääkin, soundi on transparentti ja paksu, mutta silti kirkas ja terävä. Yleisohjeena tälle kanavalla voidaankin pitää: Ota Lespaul käteen ja ROCK.

Low Gain

Hyvää bluesia puhdasta ja ihanaa rock rosoa, kerrassaan upeaa soundia tarjolla. Tämä antaa myös pedaleilla täysin erilaisen soundin kuin vihreän kanavan puhdas, ikään kuin sinulla olisi voice mod jokaisessa pedalissa. Tämä kanava myös suorastaan rakastaa hyvää kompressoria, joka aikaan saa soundiin niin täyteläistä kerrannaista että melkein itkettää onnesta.

Medium Gain

ACDC

High Gain

British Steel meininkiä. Tämä kanava murahtaa aika mukavaa vintage tyylistä rokkirosoa ja leadisoundeja. Middleä on ja piisaa, mutta nasaalilta se ei kuulosta.


3. Sininen kanava
Sininen kanava on luonteeltaan sellainen, että se saa tukkasi kasvamaan, tupeeraa sen automaattisesti ja saa sinut soittamaan 800 000 nuottia sekunnissa tai riehumaan funkrockin tahdissa pehmoleluista parsituissa housuissa (katso RHCP Subway to Venus live at David Sanborn 89). Soundi on sellainen, että se saa unohtamaan miksaajat, tai ainakin lukemaan parit rukoukset hänen puolestaan, sillä soundi puskee läpi tiheästäkin muurista. Kanavan alapää pysyy tiukkana tilanteessa kuin tilanteessa ja soundi on keskittynyt juuri siihen monessa tapauksessa niin ihanaan keskialueen kohtaan, joka saa sävelet laulamaan.

Low Gain

Tämä asetus on FUNK. Erittäin tiukka ja perkussiivinen, saa jopa tummista humppareista ihmeen hyvän klangin ulos, sinkulat sitten napsahtelevat ihanasti. Tätä kun vielä korostaa hyvällä kompressorilla niin aijai. Ääriasetuksilla alkaa kuulostaa aika kivasti Van Haleninin alkuajoilta.

Medium Gain

Tukkaheviä, Satriania, tiukkaa hardrock soundia, tarvitseeko tästä muuta sanoa. Reagoi todella nopeasti kaikkeen mitä sisään syöttää, eikä jauha sitä mössöksi, vaan jokainen sävel kuuluu kuulostamatta steriililtä.

High Gain

Kuin Medium Gain moodi, mutta boostattuna aivan julmetulla määrällä säröä. Mössöksi sitä ei saa millään, vaan nuotit erottuvat juuri oikealla tavalla, liittyen kuitenkin toisiinsa sopivasti tehden soitosta todella nestemäistä. Voisin vaikka vannoa, että tämä nostaa kitaristista sen shredhirviön esille. Nopeusrajoitukset ainakin rikkoontuvat.

4. Punainen kanava
Punainen kanava on sinisen tapaan moderni, mutta lähestyy asiaa vain täysin toisesta näkökulmasta. Jos sininen kanava keskittää voimansa tarkaan keskialueen kohtaan, niin punainen kanava puolestaan vyöryy joka puolelta tasaisesti. Punainen kanava on soundiltaan tumma, mutta tulinen.
Low Gain

Tumma, yllättävän Jazz puhdas, johon saa tummaa paksua kerrannaista gain asetusten puolenvälin jälkeen.

Medium Gain

Aikamoinen tujaus lisää säröä edelliseen, mieti mielessäsi vaikkapa Toolin soundia. Middlet scooppaamalla saadaan aikamoisia alternative rock/metalli soundeja ja päinvastoin middleä aavistuksen lisäämällä saa aikaan soundin, joka muistuttaa uskomattoman paljon Steve Morsen soundia.

High Gain

Tämä on se, josta äitisi sinua varoitti!!! Niin järkyttävästi tästä lähtee voimaa. Alapää on massiivinen, toistan massiivinen. Sanottakoon sen verran, että onnistuin soittamaan tällä 2x12 kaapin takalevyn irti, kun olin sen hieman huolimattomasti kiinnittänyt (3 ruuvia 6:n sijaan).Tämä on hauska kanava vääntää negative feedback korkeaksi, leikata kaikki keskialue pois, nostaa bassoja ja trebleä, sekä presenssiä ja heivata menemään äärimmäistä mättöä, jota minun laiseni kitaristi ei yleensä paljon soita. Rankkaan murjontaan tai terapia tarkoituksiin kuin tehty kanava.

Äärimmäisestä gainista huolimatta kanavalla on erittäin hiljainen taustamelu. Kaikkien näiden soundien jälkeen en voinut olla kyseistä laitetta ostamatta. Paluu kotiin sujuikin sitten äärimmäisen hitaan tuntuisesta

Plussat
+Äärimmäisen laadukkaat soundit kokonaisuudessaan
+Äärimmäisen laadukasta työtä
+Todella vähän taustamelua
+Jokainen soundi tuntuu aidolta, ei teennäiseltä
+ Valinnanvaraa riittää
+ Helppokäyttöinen
+ Kaiutinlähtöjen määrä
+Biasoinnin helppous
+ Syö putkia kuin putkia
+lista jatkuu

Miinukset
-Paino
- valinnan vaikeus
- mastervolumeja saisi olla enemmänkin, jolloin kanavien hienosäätö olisi huomattavasti helpompaa.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Revelation on äärimmäisen monipuolinen ja laadukas nuppi monipuolisia soundeja tarvitsevalle kitaristille. Se on kuin mukana olisi neljä vahvistinnuppia ja näille midi vaihtojärjestelmä. Tässä suhteessa roudaamista tulee todella vähän, vaikka nuppi itsessään painaakin paljon. Nuppi on erittäin helppokäyttöinen, mutta ongelma tuleekin siitä, että et osaa valita mitä käyttäisit. Ensimmäiset kaksi kanaa tarjoilevat hienoja vintage-tyylisiä soundeja, toinen Amerikka-henkisiä ja toinen ehtaa Brittiä. Toiset kaksi kanavaa puolestaan tarjoilevat modernimpaa menoa, toinen modernimpia Marhall-tyyppisiä soundeja rytmiin ja leadiin ja toinen
toinen Mesan ja 5150:n kaltaisia tummempia voimasoundeja.
Kaikessa monipuolisuudessaan Revelation vapauttaa soittajan monen vahvistimen loukusta ja rahoistaan.

Toivottavasti tästä nopeasti tekemästäni artikkelista on iloa. Päivityksiä ja ääninäytteitä tulossa pikapuoliin. Soiton iloa toivottaa

Vesa

Ääninäytteet

http://maihinnousu.net/s/20229

Tässä ensimmäinen kunnon ääninäyte Revelationista. Äänitetty ensimmäisillä otoilla ja ääntä ei ole käsitelty millään lailla, eli delayt ja reverbit ovat olleet TC:n flashback ja Hall of Fame loopissa. Mikkinä Senkun e606 V30:n kartion ja pahvin väliin. Väliosan rytmit tuplattu (huonosti).

Intro: Vihreä kanava low gain Schecter Blackjack 7 kielisellä.

Väliosa: Sininen kanava medium gain samalla seiskalla.

Soolo: Sininen kanava Highgain Schecterillä.

Loppuosa rytmi: Vihreä kanava medium gain,Stratolla, jossa kaularauta liian kirenänä.

Soolo 1: Vihreä kanava medium gain telen tallamikillä

Soolo 2: Oranssi kanava medium gain telen keskiasennolla.

Kaikki soundit säädetty niin, että ne voitaisiin toteuttaa keikalla ilman säätämistä. Punaista ja oranssia kanavaa en juuri tullut käyttäneeksi, joten niille oma demo luvassa.

Kirjoittanut V-R 14.11.2012

            800×450  -  258 kt.

800×450  -  308 kt.

800×450  -  226 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Gabe: Hienoa V-R! Taas erinomainen artikkeli, viisi tähteä saat. Hieman tuntemattomampi vekotin ehkä täällä mutta todella hyvä ja monipuolinen. Taisin musamaailmassa tuollaisen nähdä, hintaa oli muistaakseni joku reilu kolmetuhatta O_o
V-R: Kiitoksia Gabe! aivan mahtavia nuo sinunkin artikkelisi! Juu, itsellekin oli tuntematon pötpötin ennen hankkimista, mutta tyytyväinen olen ollut. Musamaailmassa on juu ja yli kolme tonttua kustantaa. Ei taida halvemmalla edes saada oikein mistään :o
Gabe: Kiitos :) Mutta sitten kun alkaa miettimään miten monipuolinen tuo on... ja vielä käsintehty niin hinta alkaakin olla äkkiä enemmän kuin kohdillaan. Jään odottelemaan jatkoa artikkeleillesi!
V-R: Naulankantaan! Paljon se rokottaa, mut voisi helposti maksaa tuplat tuosta ja silti se olisi kannattava. Ensimmäiset soundinäytteet äänittelin tänään
Disposal: Kirjoittaja on ollut tunneryöpyn vallassa tätä kirjoittaessa. Mahtavaa! Tää vehjes kuulostaa taas siltä että... voivoivoivoi...!
V-R: hehee, kiitoksia. Ainoa, että se tunneryöppy on kestänyt kohta 7 kuukautta :D sen verran makoisa laite. Varo vaan, Revelation vie pian rahasi ;)
calluna: Alkaa olla aika kova taso näissä jutuissa. Kiva lukea!
strat0caster: Helkutin hyvä juttu! Kyllä tämän jutun perusteella voisi tuollaisen ostaa vaikka kuulematta.
G-Raptor: Täydet tähdet taas ; )
Terry Pantheras: Antaumuksella kirjoitettu artikkeli ***** Joskus Revelationia silmäilin itsekin kuin kissa kuumaa puuroa ja nyt heräs taas GAS... Että kiitosta vaan! :D
V-R: Suuret kiitokset jälleen kaikille! Ilokseni voin ilmoittaa, että ääninäytteiden nauhoittelu on aloitettu!
Jouni Sorrowed: Hyvä artikkeli! Itselleni täysin tuntematon nuppi kaikinpuolin, mutta luettuani artikkelin tuntuu että, TOI ON SAATAVA! Vakuuttavaa! Ääninäytteitä odotellessa...
petteri m: Juttu oli hyvä mutta soundinäyte 6 räjäytti pään. Olisi käyttöä.
V-R: Kiitoksia! Pysykää kuulolla, lisää soundinäytteitä ynnä juttua näytteiden äänityksestä tulossa
Kaitsu_69: Hieno juttu kaikinpuolin ääninäytteineen, pakko vältellä ettei kuume nouse enempää... ;D
V-R: Kiitos Kaitsu! On tuo kaasuttava peli! Hyvä että neljän aikaan aamulla äänitetty ääninäyte kelpaa!

Yhteensä 16 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti