Muusikoiden.net
01.12.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.01.2015: Engl Gigmaster E305


Engl vahvistimet haukutaan useasti moderniksi soundeiltaan mutta eipä sitä käy kieltäminenkään. Tämä on tosin myös erittäin monipuolinen liitännöiltään ja säädöiltään. Ja perus nätti musta tottakai.

Specsit:

Engl Gigmasterin 30 wattisessa nuppiversiossa on 1x ECC83 (12AX7) etuaste ja 4x EL84 pääteasteessa. Siinä on pedaalilla ohjattava aito jousikaiku, kaksi kanavaa sekä middle- ja gain-boost mahdollisuudet. Liitäntöjä nupissa on 8ohm mono/stereolähdöt, 16ohm mono/stereo lähdöt, line out, efektiluuppi sekä kanavavaihto/reverb/middle-/gain-boost jalkakytkin jakit.

Taustaa:

Soittelen enimmäkseen metallia joten artikkeli pohjautuu enemmän säröjen metsästykseen.
Kyllästyin aikaisemman vahvistimeni (Peavey Valveking nuppi+kaappi) löysään otteeseen oman bändini musiikissa. Loppujen lopuksi ajattelin että GAS on kiva, 100w on aivan liikaa ja soundi tylsä joten myin koko roskan ja lähdin metsästämään musiikkikauppoihin uutta vehjestä.

Aluksi mietin ostavani Blackstarin HT40 combon tai Bugera 6262 nupin ja HB 2x12 vintage -setin. Mutta astuessani Jyväskylän Musikanttiin, kerrottuani toiveeni ja soundi-ihanteeni heti ovella palvelleelle myyjälle, hän ohjasi minut tämän Englin luo.
Koska itse tarvitsen vain yhden hyvän särösaundin, läskin mutta tiukan, ihastuin Gigmasterin säätömahdollisuuksiin. Volasäätö ennen etuastetta, särön määrä ja volasäätö ennen pääteastetta sekä vielä mastervolume. Jo pienellä ruuvailulla löysin sen pienen nyanssin josta Engl-vahvistimet tunnistaa sekä vihjeitä siitä että löydän sen oman soundini siitä.

Reeniksille vahvarin vietyäni viikon päästä sen alle päätyi halpa itsetehty kitarakaappi.
Herrajumala mikä mökä 30w vehkeestä lähtee! Tällä peittää akustiset rummutkin leikiten! En tiedä kuinka herkät kaiuttimet oli, mutta arvelen että keskivertoelementeillä ääntä lähtee riittävästi raskaskätisemmällekkin rumpalille.

Asiaa:

Vahvistimen perussoundi on läpileikkaava, erittäin erotteleva ja tiukka muttei korvia puukottava tai häiritsevän kihinäinen.
Särösoundi kuulostaa helposti kuivalta mutta sitä saa muokattua erittäin paljon ja sitä kautta päästä eroon kuivuudesta. Itse pidän erittäin paljon mahdollisuudesta käyttää pääteastetta erittäin kovalla ja himmailla master volumella laitosta hiljemmaksi.

Jousikaiku on lievästi kliinisen ja kylmän oloinen, mikä kyllä sopii erittäin hyvin hevijunttaan. Joissain tapauksissa se on neutraali keino pehmentää vahvistimen kuivaa sointia. Pehmeää lämmintä kaikua se ei niin tuota.
Pääsääntöisesti vahvistin kuulosta erittäin hyvältä EQ:n kaikki napit klo 12 osoittamassa. Vahvistin antaa melko paljon bassoa suljettuun kaappiin, mutta sen saa omalla kolmikanavaisella EQ:lla korjattua. Miinusta siitä että molemmille kanaville ei ole erikseen EQ:a.

Lyhyesti:

+ Kompakti roudattava
+ Efektiluuppi
+ Line out
+ Monipuoliset säädöt särön muokkaamiseen
+ Mökän määrä
+ Mahdollisuus liittää kaksi kaappia

+- Moderni äänimaailma
+- Kylmähkö reverb
+- Kohtalainen clean-kanava

- Ei mahdollisuutta 4ohm kaapeille
- Vaatii ruuvausta ettei kuulostaisi kuivalta
- Yhteinen EQ molemmille kanaville
- Suhina särön kanssa
- Headroom ei riitä cleanille lähes lainkaan

Kaiken kaikkiaan erinomainen peli, enkä kadu yhtään ostaneeni tätä uutena vaan se on tasan rahojensa väärti. Sopii erinomaisesti rokista raskaampaan settiin. Helppo roudattava, monipuolinen, laadukas Saksassa tehty putkivehje.


________


Kohta mahdollista uutta raporttia täysin uuden putkituksen kanssa.

Kirjoittanut -HP- 24.08.2012

            2048×1536  -  279 kt.

960×960  -  160 kt.


Arvostelu

3,33,33,33,33,3    (11 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Blake Cale: Klipit jakoon :) Laita joku perusrokkikomppisaundi mikä särkee luita :)
-HP-: Cleaneista samaa mieltä. Menee murolle heti kättelyssä, mutta hiljasella toimii. Voisin itseasiassa lisätä asiasta vielä artikkeliinkin ->
Gabe: Minusta tuosta lähtee parhaat särösoundit raskaampaan junttaukseen. Moderni äänimaailma kuullostaa myös hyvältä. Ja on made in germany! Hyvä vahvain. Ehkä lisää kuvia ja hieman enemmän tekstiä soundista niin artikkeli on nappi! Kiitos tästä :)
tumo7: Jopas kuulostaa maukkaalta, pitäisi itsekin päästä tuota testailemaan, ja halpakin vielä on :) artikkeli oli myös hyvä, niitä ääninäytteitä odottelen innolla ;)
-HP-: Hättänäm, pitää nyt oikeesti joku päivä ottaa niskasta kiinni et käyn äänikortin ja koneen kanssa reeniksellä tyypittelee. Kyllä tää tästä.
nothingnes: hyvin kirjoitettu arvostelu. ja aivan loistava nuppi toimii ainakin mulla myös vähän kevyemmässä menossa(lynyrd skynyrd,gnr) mut ei mikään kliini ihme oo tosiaan.

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti