Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.03.2012: Sähkötupakka, opas aloittelevalle.


Sähkötupakasta kohistaan nyt paljon, ja syystä. Moni on lopettanut tavallisen tupakan siirtymällä sähkötupakkaan, vaikka muut lopetuskeinot ovat epäonnistuneet. Niin minäkin. Malleja, käyttötapoja ja ostopaikkoja on kuitenkin niin paljon että niistä menee aloittelijalla varmasti pää sekaisin. Alan foorumeilla on paljon, ja täällä Mnetissäkin hieman aiheesta keskustelu, mutta yksittäiset ohjeet jäävät pahasti pitkien keskusteluaiheiden sekaan. Haluan koota tärkeimmät tiedot yhteen paikkaan, jotta aloittelijat saavat helposti ja nopeasti tietoa osatakseen valita itselleen sopivan sähkötupakan ja käyttötavan.

Normaalin tupakan käyttäjä ostaa kaupasta askin ja sytkärin, ja on valmis polttamaan. Sähkötupakointi vaatii väistämättä enemmän näpräämistä. Helpoimmillaankin pitää ladata akkua lähes päivittäin, ja tilata tarvikkeita ulkomailta. Edut on kuitenkin niin hurjat että itse olen valmis näpräämään enemmänkin. Tupakan ja tupakoitsijoiden haju tuntuu jo kuukauden savuttomuuden jälkeen todella kuvottavalta, ja makuaistissa sekä jaksamisessa tapahtuu merkittävää kehitystä. Kokeilinpa tupakankin tuossa polttaa, mutta kamalan pahaltahan se maistuu.

Sähkötupakan terveysvaikutuksista ei ole vielä tehty kattavia tutkimuksia, mutta sähkötupakan höyrystettävän nesteen pohja-aineita käytetään myös leivonnaisissa ja muissa elintarvikkeissa, sekä ihonhoitotuotteissa. Nikotiinin tiedossa olevat haittavaikutukset ovat riippuvuus, verenpaineen sekä pulssin nousu, ja negatiivinen vaikutus ainakin miesten hedelmällisyyteen. Nikotiinin positiivisia vaikutuksia on mm. lisääntyneen dopamiinituotannon tuoma mielihyvän tunne, piristyminen, oppimiskyvyn parantuminen, kivun lievitys, sekä mahdollisesti Alzheimerin sekä Parkinsonin tautien ennaltaehkäisy sekä oireiden helpotus. Sähkötupakkanesteissä käytettävät aromit ovat valmistettu syötäväksi. On hyvin tiedossa miten tavallisen tupakan tuhannet ainesosat ovat elimistölle haitallisia, ja aiheuttavat mm. syöpää. Vaikkei sähkötupakka savuttomuuteen verrattuna kannata, on syytä olettaa edun terveydelle olevan huima jos sillä pystyy lopettamaan tavallisen tupakoinnin. Oma jaksamiseni, hengitykseni, makuaistini, sekä tyytyväisyys omaan itseeni on parantunut 2 kuukaudessa selvästi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikotiini
http://fi.wikipedia.org/wiki/Savuke

_____


Kirjoitan aluksi eri osa-alueista lyhyesti, ja kirjoitan lopuksi vielä tarkemmin kustakin osa-alueesta.


SÄHKÖTUPAKAN OSAT

AKKU: Pienet akut näyttävät tupakalta, mutta isommista saa vahvemmat maut. Manuaalisessa akussa on nappi, ja sähkötupakka muodostaa höyryä napista painamisen ajan. Automaattinen akku muodostaa höyryä automaattisesti kun sitä imee. Akun tilalla voi olla myös pelkkä USB-väylästä virtansa ottava johto ("passthrough").

HÖYRYSTIN: Tämä voi olla toiminnaltaan joko perinteiseen vanusäiliöön ("lint cartridge"), tai avoimeen säiliöön ("tank") perustuva malli. "Cartomizer" sisältää sekä höyrystimen ("atomizer") että nestesäiliön ("cartridge") samassa. Tällöin neste kulkeutuu höyrystimelle vanua pitkin. Vanuton cartomizer tunnetaan termillä "clearomizer", jossa ontto säiliö täytetään yleensä tylppäneulaisella ruiskulla. Uudempi ja kätevämpi malli on "Tank atomizer" johon liitetään erillinen "Tank cartridge" -säiliö.

NESTE: Nesteitä saa valmiina "e-liquid"-nesteinä, joissa on sekoitettuna pohja-aine, nikotiini, sekä makuaine. Nuo voi ostaa myös erikseen ja sekoitella itse. Pohja-aine on joko PG, VG, tai PEG-400. Nikotiininesteessäkin suurin osa on pohja-ainetta, mutta se täytyy laimentaa reilusti ennen käyttöä. Myös makutiivisteet laimennetaan pohja-aineella (ja lisätään nikotiini), vain valmiita e-liquid -nesteitä voi höyrytellä sellaisenaan. Eri makuja on tusinoittain, ja ne matkivat eri tupakkatyyppejä, hedelmiä, yrttejä, ja mitä kaikkea.

YHTEENSOPIVUUS: Eri valmistajien osat sopivat periaatteessa yhteen, kunhan ne vain ovat akun kierteiden ja säiliötyypin osalta samaa sorttia. Jos akun kierre on esimerkiksi "510", siihen käy kaikki 510-tyyppiset höyrystimet. Jos höyrystimeksi ("atomizer") valitsee "510 Tank":in, täytyy säiliönä käyttää "510 Tank" säiliötä ("cartridge").

SÄHKÖTUPAKAN HANKINTA

LAKI: Nikotiinia sisältäviä nesteitä saa tilata vain Euroopan TalousAlueelta (ETA), mutta ei Suomesta. Muita sähkötupakointiin liittyviä tuotteita saa ostaa vapaasti, paitsi vuodenvaihteen jälkeen ei postimyynnillä Suomesta.

OSTAMINEN: Jahka sopiva malli löytyy, sähkötupakointi on pitkässä juoksussa perinteistä tupakointia halvempaa. Ostopaikoista artikkelin viimeisessä osiossa.

2kk höyryttelyn jälkeen en nykyisillä tiedoillani suosittele tupakan korvikkeeksi ohutta tupakannäköistä tuotetta. Isompi akku mahdollistaa merkittävästi lähempänä perinteistä tupakkaa olevan tupakointikokemuksen. Vain jos olennaista on tuotteen ulkonäkö, tai tupakointi on ollut vain satunnaista, 510 Tank -systeemillä saattaa pärjätä. Muussa tapauksessa eGo-C -sarja ja monipuolinen kokoelma makuja olisi kokeilemistani paras ratkaisu.

_____


Ja sitten yksityiskohtaisemmin lisätietoa kustakin osa-alueesta.


SÄHKÖTUPAKAN OSAT


AKKU ("battery"):
Akkuja on eri tehoisia, joista pienimmät (180-380mAh) saattavat näyttää tupakalta, mutta eivät jaksa koko päivää ja antavat miedompia höyryjä. Pienet akut ovat monesti automaattisia, eli ne antavat höyrystimelle virtaa automaattisesti kun tupakkaa imee. Isommat akut (600-1200mAh) ovat sikarin paksuisia, ja useimmiten manuaalisia, eli höyryä muodostuu kun painaa pientä nappia imemisen ajan. Jos haluaa yhtä voimakkaan maun kuin normaalista tupakasta, iso akku on välttämättömyys. Akku kiinnittyy höyrystimeen kierteellä, ja näitä kierteitä on useaa standardia. Yleisin on "510", jolle onkin eniten tarjontaa. 600mAh:n akku on paksu, mutta mukavan lyhyt.

Akun jännite on yleensä kiinteä 3,3V, mutta valittavalla jännitteellä olevia akkuja tai akku-boosteri-yhdistelmiä löytyy jopa 6V:iin asti. Isommalla jännitteellä maku on terävämpi, mutta se saattaa myös pilata nesteen maun. Siksi on tavallisempaa käyttää tavallista 3,3 - 3,7V:n akkua tehokkaammalla höyrystimellä. Yli 4V:n akkua ei voi käyttää tehokkaammalla höyrystimellä, koska sekä akku että höyrystin kuluisivat käyttökelvottomaksi liian nopeasti. Akku kestää päivittäistä käyttöä tavallisesti n. 2-6kk, jonka jälkeen ne eivät pidä enää varausta kunnolla. Akku maksaa n. 10-15¤.

Jos höyrystelee tietokoneen tai muun virtalähteen kuten auton tupakansytyttimen ääressä, voi akun tilalla käyttää USB-väylästä virtansa ottavaa johdollista "passthrough" -akunkorviketta. Jotkut näistä sisältävät myös akun, joten niitä voi käyttää myös ilman johtoa.

HÖYRYSTIN ("atomizer"/"ato") ja SÄILIÖ ("cartridge"/"cart"):
Höyrystin kierretään akkuun kiinni, ja sen tehtävä on kuumentaa sähkötupakkaneste höyryksi. Höyrystimiä valmistetaan kolmelle eri nesteenottotekniikalle:
1) Perinteiseen höyrystimeen ("atomizer") painetaan kiinni säiliö ("cartridge"), joka toimittaa nesteen vanun tyylisen materiaalin ("lint") läpi säiliöstä höyrystimelle tasaiseen tahtiin. Koska maku jää vanuun, tällä on hankala vaihdella eri makuja. Maku myös muuttuu sitä mukaa kun säiliö tyhjenee tai vanu ikääntyy, ja jos höyrystin ei saa riittävästi nestettä, tulee mukaan epämiellyttävä kärventynyt sivumaku. Tällaiseen höyrystimeen voi käyttää myös tekniikkaa "Direct Dripping", jossa säiliön ja vanun tilalla on pelkkä suukappale ("drip tip"), ja nestettä tiputetaan vain muutama pisara kerrallaan suoraan höyrystimelle. Yhden tupakkatauon aikana pisaroita tarvitsee tiputella 3-4 kertaa, tehden tästä työlään tekniikan.
2) Erillisen höyrystimen ja säiliön yhdistävä "cartomizer"/"carto" sisältää sekä höyrystimen ("atomizer") että säiliön ("cartridge") yhdessä. "Cartomizer" käyttää myös vanun tyylistä materiaalia nesteen imeyttämiseen höyrystimelle. Täyttäminen on hidasta, ja täytön jälkeen pitää odottaa ainakin 10 minuuttia jotta neste imeytyy kunnolla. Vanun takia myöskään tällä ei voi helposti vaihdella makuja. "Cartomizer":it vaativat täyttämiseen pinsetit, ja vanuton malli "clearomizer" myös tylppäneulaisen ruiskun, joka tekee niiden käytöstä työlästä. Nykyään on saatavilla myös Cartomizer Tankeja, joissa cartomizer on ison 3:n tai 6ml:n tankin sisällä.
3) Uudempi tulokas on "Tank atomizer"/"T", jossa neste on avoimessa säiliössä ("Tank cartridge"), josta se valuu suoraan höyrystimelle. Tämä vaatii säiliöksi "Tank cartridgen", joka on helppo pestä ja täyttää uudella maulla. Tank-järjestelmä on helpompi täyttää, ja makukin säilyy lähes samanlaisena koko säiliön keston ajan. Vaikka monet tank-järjestelmät eivät toimita yhtä vahvaa makua, käyttömukavuutensa takia suosittelen ainoastaan tätä järjestelmää. Tuote pitää vain valita oikein.

Kaikista höyrystintyypeistä on myös tehokkaampia malleja ("low-resistance"/"low-res"/"LR", tai "Dual Coil"/"DC"), jotka tuottavat vahvemman maun, mutta myöskin kuluttavat sekä akkua että nestettä nopeammin. Tavallisen tupakan vahvuiseen makuun pääsee näillä helpommin.

Höyrystimet kestävät päivittäistä käyttöä n. 2-8vk, kunhan niitä pesee eikä käytä kuivana. Tehokkaat low-res höyrystimet kestävät vain 2-14pv, jonka jälkeen ne eivät enää tuota kunnolla makua ja höyryä. Höyrystin maksaa n. 1-10¤.

VALMIS NESTE ("e-liquid"):
Nesteitä saa eri makuina ja eri vahvuisina nikotiinipitoisuuksina, tai kokonaan ilman nikotiinia. Yleensä voi valita myös pohja-aineen (PG/VG) oman makunsa mukaan, niistä lisää seuraavassa osiossa. Makuja on kymmenittäin, ja ne matkivat eri tupakkamerkkejä, hedelmiä, pähkinöitä, yrttejä, ja muutamia tuttuja alkoholijuomiakin. Pieni 5ml pullo nestettä maksaa n. 2-4¤, ja kestää päivittäisessä käytössä 4-30pv, joten sähkötupakkaa tilatessa on hyvä tilata ennakkoluulottomasti monia erilaisia nesteitä ihan vaan kokeiltavaksi. Valmiita nesteitä voi yhdistellä myös itse. Maut ovat eri valmistajilla erilaisia, eli yhden kaupan "M-boro" saattaa maistua aivan erilaiselta kuin toisessa kaupassa.

Jos haluaa päästä helpoimmalla, voi ostaa valmiiksi täytettyjä cartomizereita, joissa on suljetussa yksikössä sekä höyrystin, säiliö, että neste. Nämä ovat yleensä kertakäyttöisiä, eli kun neste loppuu, koko cartomizer heitetään roskiin. Makutarjonta on hyvin rajattua, yleensä vain tupakka tai menthol, ja tämä ei tietenkään ole lainkaan kustannustehokas käyttötapa.

NESTEIDEN SEKOITTAMINEN ITSE:
Jos nesteet sekoittaa itse, voi kokeilla makujen vahvuudet ja sekoitukset, sekä nikotiinipitoisuudet oman mielen mukaan. Neste koostuu pohja-aineesta, nikotiinista, sekä makuaineesta. Pohja-aineena on Propylene Glycol = PG, Vegetable Glycerin = VG, tai PEG-400, ja ne ovat kaikki hieman eri makuisia. Ainakin VG ja PG saattavat aiheuttaa joillakin allergiareaktioita. VG:llä saa paksun höyryn ja se on hieman makeampi, kun taas PG on joidenkin mielestä hyvällä tavalla terävämmän makuinen, vaikka se höyryää vain miedosti. PEG-400 on harvinaisempi, ja joidenkin mielestä se on kuin PG mutta ilman sivumakua. Itse en pitänyt PG:stä, se maistui jo yksinään höyrytettynä hieman teolliselta/kemikaaliselta, ja lisäksi sain sekä valmiista että itse sekoitetuista PG-mauista mietoja allergiaoireita, lähinnä korvien kutinaa. VG on maultaan pehmeämpi ja luonnollisempi, ja sillä saa paksut höyryt. Monet sekoittavat PG:tä ja VG:tä, saadakseen haluamassaan suhteessa höyryä ja makuun terää.

Pelkkä VG on itsessään liian sakeaa höyryttelyyn, joten VG myydään alan kaupoissa yleensä valmiiksi laimennettuna tislatulla vedellä (10-15%). Tällöin oikeampi termi olisi "AG", eli "Aquous Glycerin". VG:tä saattaa löytää halvalla myös elintarvikekaupasta samalta osastolta kuin kakkujen koristeluun tarkoitetut tuotteet, mutta desin pullo alan kaupoissakaan ei maksa kuin n. 6¤, ja se riittää 6-24kk:ksi.

Makutiivisteistä ("DIY mix flavour concentrate") löytyy vaihtoehtoja siinä missä valmiista e-nesteistäkin. Yhdestä kaupasta tilaamani nesteet olivat huonosti höyryttelyyn sopivia, kemiallisen makuisia, eikä lähimainkaan sen makuisia mitä purkissa luki. Luulen että jotkut halpafirmat myyvät vain tavallisia elintarvikearomeja, jolloin maku ei höyrytellessä ole haluttu, tai höyrystin saattaa tukkeutua nopeasti. Brittikaupoista tilaamani nesteet ovat olleet hyviä. Tällä hetkellä höyrytän eniten erilaisia sekoituksia laventelia, kanelia, kookosta, tupakan makua ja absinttia. 5-30% on yleensä sopiva määrä makuainetta valmiissa nesteessä. Yhteen makuun tottuu melko nopeasti, joten kannan yleensä mukana kahta eri makua.

Nikotiininesteessä on pohja-aineeseen sekoitettua nikotiinia maksimissaan 56mg/ml (n. 4,5%). Nikotiinipitoisuus valmiissa nesteessä on yleensä 11, 18 tai 24mg/ml. Itse käytän tällä hetkellä yleensä 16mg/ml.


Koska sähkötupakka maistuu väistämättä erilaiselta kuin tavallinen tupakka, ja höyryn voimakkuus on eri tavoilla höyrytellen erilainen, sähkötupakan annostelu ei tapahdu samalla tavalla itsestään kuin loppuun palava tupakka. Sähkötupakan käyttökerta pitää älytä lopettaa itse. Tämä ei ollut liian miedon makuisen höyryn takia itselleni heti kovin luontevaa, joten sain ensimmäisinä päivinä huimausta liiallisesta nikotiinista, vaikka käyttämäni nesteen nikotiinipitoisuus oli mieto 11mg/ml. Sittemmin itse sekoitettujen nesteiden kanssa maun vahvuuden ja nikotiinipitoisuuden tasapaino on löytynyt, joten suu ja pää osaa kertoa koska olen höyryttänyt kerralla riittävästi. Olen huomannut että laite joka toimittaa vahvemman maun, antaa tyydytyksen nopeammin, jolloin höyryttelyä ei tule tehtyä liikaa.


SÄHKÖTUPAKAN KÄYTTÖ


YHTEENSOPIVUUS:
Koska akku liitetään höyrystimeen, niiden täytyy olla keskenään yhteensopivia. Yleisin standardi tälle kiinnitykselle on "510", mutta myös esimerkiksi "901" on myynnissä. Muut tuotenimet kuten eGo/Tornado, kuvaavat enemmänkin visuaalista yhteensopivuutta. 510 on ohut, vain hieman tupakkaa paksumpi tuotesarja, mutta 510-kierteellä oleva eGo/Tornado on sikarin paksuinen, joka ohenee suukappaletta kohden. Jos käyttää paksua eGo/Tornado -akkua ja ohutta 510 höyrystintä, saa akkuun kiinnitettyä myös tötterön, joka ohenee akun paksuudesta sulavasti ohuemman säiliön päälle. Tötterö ilmeisesti vaikuttaa myös höyryn makuun hieman positiivisesti ilmavirtauksien muutoksen takia.

Koska höyrystimiä ja säiliöitä on useampaa tyyppiä, täytyy niiden sopivuus varmistaa huolella. Eri valmistajien tuotteiden pitäisi kyllä olla keskenään yhteensopivia, paitsi ehkä visuaalisesti. "510 atomizer" vaatii siis "510 cartridge":n, "eGo/Tornado Tank Type 'C' atomizer" vaatii "eGo/Tornado Tank Type 'C' cartridge":n jne, mutta esimerkiksi "Joyetech 510 Tank atomizer" on yhteensopiva "TW 510 Tank cartridge":n kanssa. Isot "mod"-akut vaativat eGo-höyrystimien kanssa usein "510 to eGo" -adapterin, koska eGo-höyrystimissä on ulkoneva heltta kierreosan ympärillä.

Pienimmille sähkötupakkasarjoille on olemassa myös latausaskeja ("Portable Charging Case", "PCC"), joissa on itsessään akku joka lataa pieniä akkuja myös höyryttelyn välissä. "PCC" ladataan kytkemällä se digikameroista tutulla johdolla USB-väylään.


DIRECT DRIPPING:
Tämä on tekniikka jolla normaalista ato/cart -yhdistelmästä korvataan säiliö pelkällä pisarakärjellä "Drip Tip", ja neste pudotetaan pari pisaraa kerrallaan suoraan höyrystimeen. Yhden tupakkatauon aikana tuo kärki irroitetaan ja nestettä tiputetaan 3-4 kertaa.


LAKI:
Nikotiini itsessään on myrkky eli lääkeaine, joten sitä ei saa Suomessa myydä ilman lääkelupaa. Sitä saa kuitenkin tilata pieniä määriä omaan käyttöön ETA-maista (Euroopan TalousAlue). Suomalaiset sähkötupakkakaupat ovat tähän asti saaneet myydä sekä laitteita että nikotiinittomia nesteitä, mutta lainsäädännön muuttuessa vuoden 2012 alusta tuotteiden kuvia tai hintoja ei saa pitää netissäkään esillä, eikä lähettää sähköpostilla. Itse tuotteita ei myöskään saa postittaa. Kotimaiset verkkokaupat tälle maailman parhaalle tupakoinninlopetusvälineelle siis siirtyvät ulkomaille tai lopettavat toimintansa.

Sähkötupakkaa yleensä ei saa käyttää paikoissa joissa tavallistakaan tupakkaa ei saa. Tämä johtunee lähinnä siitä ettei perinteiset tupakoitsijat luule tupakoinnin olevan sallittua. Hajuhaittaa sähkötupakasta ei ole, sen höyryssä on ainoastaan hyvin mieto kunkin maun mukainen tuoksu. Virallisesti monikaan taho ei ole vielä hoksannut höyryttelyä kieltää, mutta jottei höyryttely saisi huonoa mainetta, en omaa autoani lukuunottamatta höyryttele paikoissa joissa ei saa tupakoida.


OSTAMINEN:
Kaikissa sähkötupakkakaupoissa myydään aloituspakkauksia jotka sisältävät kaiken tarvittavan aloittamista varten. "E-liquid"-makunesteitä on syytä ostaa samalla monenlaisia, jolloin aloituspakkauksella saattaa pärjätä muutamia kuukausia. Tuote on kuitenkin syytä valita fiksusti, jotta sen käyttöä voisi jatkaa ja ominaisuuksia parantaa varaosilla myös alun jälkeen. 2kk höyryttelyn jälkeen en nykyisillä tiedoillani suosittele tupakan korvikkeeksi ohutta tupakannäköistä tuotetta. Isompi akku mahdollistaa merkittävästi lähempänä perinteistä tupakkaa olevan tupakointikokemuksen, ja ero akun kestossa on myös suuri. Jos perinteinen tupakointi on ollut vain satunnaista, tai jos tuotteen ulkonäkö on tärkeää, 510 Tank -systeemillä saattaa pärjätä. Muussa tapauksessa esimerkiksi eGo-C -sarja ja monipuolinen kokoelma makuja olisi paras ratkaisu.

Kiinassahan kaikki nykyään valmistetaan, mutta koska sieltä ei saa tilata nikotiinia Suomeen, täytyy nesteet jokatapauksessa tilata esimerkiksi Briteistä (tai muusta ETA-maasta), josta löytyykin monta hyvin palvelevaa sähkötupakkakauppaa. Kunnollinen aloituspakkaus maksaa Briteistä tilattuna £40-£70 (Kiinasta $30-$50), joten sähkötupakointi tulee tavallista tupakointia halvemmaksi vasta ajan kanssa. Kiinan hinnat ovat merkittävästi halvemmat kuin Briteissä, joten etenkin aloittamisen jälkeen höyrystimet ja muut varaosat lienee hyvä tilata sieltä, joskin etenkin edullisimman lähetystavan toimitusajat ovat Kiinasta melko pitkät.

Omat kokemukseni sähkötupakkakaupoista:
http://www.totallywicked-eliquid.co.uk on muutoin mainio, mutta £10 postikulut ovat korkeimmasta päästä.
http://www.liberty-flights.co.uk toimittaa halvimmillaan muutaman punnan postikuluilla, mutta tuotteista on suuri osa usein loppuunmyyty, ja nettisivusto ei ole kovin toimiva.
http://www.easy-eliquid.com toimitti väärän tuotteen, mutta ei vastaa sähköposteihin. Makutiivisteet soveltuvat huonosti sähkötupakointiin.
http://www.healthcabin.net on paljon käytetty Kiinalainen kauppa, jonka asiakaspalvelukin toimii hyvin. Myymänsä varaosat ovat samoja tuotteita mitä esimerkiksi Briteissä myydään paljon kalliimmalla. Olen tilannut useasti, hyvin toimii.

Vältä näitä:
http://ecigsunlimited.com/ myy todella surkealaatuisia kopioita, ainakin eGo-C -mallin varaosista. Reklamaation yhteydessä puhuvat täyttä sontaa.

Ostopaikat ja alennuskoodit tärkeimpiin kauppoihin on esitelty hyvin Suomalaisella infosivustolla joka sisältää myös aktiivisen foorumin:
http://www.e-savuke.com/

_____

EDIT: Tank-höyrystimeen saa paremman maun, höyryn, ja huolettoman pitkän iän vaihtamalla ydinlangan teräksiseen. Ohjeet tuolla:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?plink=10552953#p10552953
_____


Toivottavasti artikkelista on apua. Pyrin vastaamaan kommentteina jätettyihin kysymyksiin.

Kirjoittanut zhl 18.12.2011

            468×348  -  25 kt.


Arvostelu

3,83,83,83,83,8    (46 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Tuomo_: Perinpohjainen ja asiantunteva artikkeli aiheesta. Miten tämä liittyy kuitenkaan musiikkiin? Lähteekö hyvät soundit tms.
Broadcaster: Taitaa olla enemmän myynnin edistämistä varten tämä artikkeli.
zhl: Ei liity musiikkiin, mutta oppaalle on yleisellä palstalla ilmennyt tarve. Myyntiä tahdon edistää, olis erittäin hyvä että kaikki tupakoitsijat vaihtais sähkötupakkaan.
Kallipää: Tai eikö vois vaan suosiolla lopettaa kokonaan. Ei kai tämmösestä hassuttelustakaan muuhun ole kuin että rahat menee
Kallipää: mutta hyvä artikkeli
medsta: Huh, kylläpä on perinpohjainen selvitys -vaikkakaan ei ole mitään tekemistä tän saitin kanssa..koskahan saamme sähköviinan?
L.Ruoska: Hetkellisesti teki mieleni jopa aloittaa höyryttely, vaikka olen ollut jo melkein 10 vuotta polttamatta tavallista tubakkia :P Hyvä artikkeli, tämän tasoista matskua kun jengi kirjottaisi musajutuista!!! 5*
stw307: Miten niin "liittyykö musiikkiin?" Totta kai. Esim Slash ja noin 35498 muuta tupakoivaa muusikkoa... Tämä kuuluu saitille siinä missä blues-miesten viskiarvostelutkin.
Top-1: Hyvä ja kattava selonteko. Tosin itse olen hieman skeptisempi sähkötupakkaa kohtaan. Kuten mainitsit, niin sähkötupakan nesteiden aineosien vaikutusta höyrystettynä/hengitettynä ei ole tutkittu, joten ei ole mitään tietoa mitä haittavaikutuksia niillä on.
Top-1: Ja tuskin kukaan voi väittää etteikö e-tupakka houkutte uusia nikotiininarkkeja lapsista/nuorista, kun pääsee "höyryttelemään" nikotiinia esim. mansikan, suklaan tms. makuisina. Suomessa tosin nesteet ovat nikotiinittomia, mutta tilaaminen netistä helppoa.
Top-1: FYI, Itse olen harrastanut tupakointia lähes koko ikäni (6v-31v) ja pääsin pirusta toistaiseksi eroon kaksi vuotta sitten korvaushoidon avulla, eli lääkkeillä. Nyt on helpompi hengittää! :) Tsemppiä kaikille nikotiinista irti rimpuileville!
Blake Cale: Moni soittaja tupakoi ja on ihan hyvä jos pystyy siirtymään korvaaviin esim. nikotiinipurkkaan - välttämättä ei pääse siitäkään eroon ja tiedän eräänkin joka polttelee tupakkaa satunnaisesti ja muun ajan syö purkkaa eli vaikea nikotiinista on päästä eroon.
Blake Cale: Keuhkosyöpä ja hengenahtauma on vittumaisia juttuja ja nehän tulee häkä ja muista myrkyistä eli sinänsä nikotiini ei ole "niin" vaarallista...
deeaa: Itse en luottaisi noihin missä sotketaan itse nesteitä. Greensmoke tekee valmispatruunoita joissa on kaikki valmiina ja niistä on myös runsaasti tutkimustietoa. Ja tällä EN tarkoita sitä Greensmokea mikä myy kiinalaisia kopioita suomessa vaan jenkkifirmaa.
deeaa: Itse poltin tuollaiset noin 15v paljon, ja sitten kyllästyin ja lopetin ensin kokonaan ja sittemmin olen poltellut esim. kesäisin vaikka pari viikkoa enemmän tai vähemmän, ja lopettanut taas, eikä lopettamisen vaikeus minusta ole mikään ongelma.
deeaa: Totta kai se joka kerta kyrpii ja on paska olo kun lopettaa jos on vedellyt kuukauden ajan vaikka pari askia päivässä, mutta kestää sen kyllä, ei se montaa päivää härki ja parin kuukauden päästä unohtuu. Sitten voikin aloittaa taas :-)
deeaa: MUTTA sähkötupakka on kyllä erittäin hyvä vempele, ja on tullut sitä nyt aika usein polteltua, ihan en päivittäinkään käytä mutta joskus kun iskee niksat vaikka töissä tai muuten vaan ei halua ruveta vielä taas polttelemaan, niin on mahtava imaista höyryt.
deeaa: Niin ja oma suosikki on Mocha, se on kuin vetäisi kahvit ja savut samalla :-)
Frosty_straidlazed: Omistan tällasen, mutta tää on asiatonta spämmäystä!
kimmot: Voiko sähkötupukista saada sähköiskun?
zhl: Ei voi saada sähköiskua sen enempää kuin sormiparistostakaan.
Tuhkis: Käyttäjän: stw307 kommenttiin. Voiko tänne laittaa artikkeleita syövästä? Osa muusikoista on sairastanut tai jopa kuollut syöpään.Entäpä huopatossuista? Osa muusikoista tällaisiakin varmasti käyttää.
Juicefani11: Tämäkin menee kieltoon sitten vuodenvaihteen jälkeen..
zhl: Kieltoon ei mene sähkötupakan käyttö eikä ostaminen, ainoastaan nettimarkkinointi ja esilläpito esim ruokakaupoissa. Briteistä tilaaminen sen kun yleistyy.
emukka: Top1: http://en.wikipedia.org/wiki/Electr … arette#Food_and_Drug_Administration Tuossa on noita tutkimuksia listattu. Pahimpana näyttää olevan vain WHO:n vinkuna, että ei tutkittu korvaushoito, joka taasen johtuu luultavasti lääkefirmojen lobbauksesta
emukka: kun omat nikotiinivalmisteet (nicorette etc...) eivät enää käykään kaupaksi.
Aki: Kieltoon ei mene sähkötupakan käyttö eikä ostaminen, ainoastaan nettimarkkinointi ja esilläpito esim ruokakaupoissa. Briteistä tilaaminen sen kun yleistyy.
Lilli: Oikein hyvä ja varsin seikkaperäinen artikkeli. Kyllä nyt taisi mennä sähkötupakan tilaamiseksi, jos vaikka jäisi tuo varsinainen pössyttely nointeoin.
horseface: Voiko sähkötupakasta saada keuhko- tai kurrkusyövän?
Jape Muusa: Hyvä artikkeli! Kaksi viikkoa oon nyt ite sähkötupakkaa käyttäny,toimii!
Gabe: Jahas...ostoslista kasvaa
Turbomies: tuolla on lisää eta-alueen kauppoja listattu http://www.sahkotupakka.info/mista-voi-ostaa/
yupa: Asiaa! Oon 35v. kärytelly ja ajattelin että jokohan pikku hiljaa alkais piisata.Mikä mahtais olla "päivähinta" höyryttelylle? Ny menee se aski per päivä(5e).
HöyryMajuri: SavuteShop tukee muusikkoa tarjoamalla kaikista tuotteista 10% alennuksen koodilla SOITTAJA
PhoenixVapes: Hyvin kirjoitettu artikkeli zhl! Jos sähkösavukkeista kiinostuneita, niin kannattaa hyödyntää -20% ale kaikista tuotteistamme vain rajoitetun ajan ;) http://phoenixvapes.com/
akeskita: http://sahkotupakka-sahkotupakka.bl … ti-jaa-historiaan-sahkotupakka.html
akeskita: http://artikkeli.fi/nyt-puhuu-sahkotupakan-uhri/
akeskita: http://sahkotupakkaa.weebly.com/
akeskita: Ensinnäkin, laulaja joka tupakoi pitäisi saada kuumotusta koko bändiltä, että siirtyisi sähkötupakkaan, ihan vaan siksi että se on koko bändin edun mukaista että laulaja pysyy paremmin nuotissa, yskii vähemmän, ja jaksaa keikat paremmin. nuff said.
sahkotupakka: Ainoa ‘haitallinen’ aine mitä sähkötupakka pitää sisällään on nikotiini joten vaikka elektronisten savukkeiden haittoja ei tämän suuremmin oo millään pitkäkestoisilla ihmiskokeilla testattu... http://www.xn--shktupakka-q5a2t.eu/miksi-sahkotupakka
sahkotupakka: http://fi.sahkotupakka.wikia.com/ Monet ravintolat ja esim. lentoyhtiöt on jo ilmoittaneet jotta ainakaan toistaiseksi ne eivät tule hyväksymään sähkötupakkaa heidän tiloissaan. Toivottavasti tähän asiaan on kuitenkin tulevaisuudessa luvassa muutoksia...
sahkotupakka: Sähkötupakan haittavaikutukset enimmäkseen ei voi käytännössä olla tän pahempia kuin jota nikotiinilaastarilla taikka nikotiinipurukumilla. Nikotiini siis on ainoa haitallinen aine jota sähkötupakasta..
Kailis: Hienoo! Itse lopetin 35 vuoden röökin- ja sikarienpolttelun tällä systeemillä. Ja onhan tää kiva harrastus myös =D

Yhteensä 43 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti