Muusikoiden.net
25.09.2022
Bändipaidat omalla painatuksella | T-paitapaino.fi 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.12.2011: Erään räkin anatomia.


Täällähän tunnetusti dissataan räkkejä niin ajattelin kiusallanikin kirjoittaa tarinan eräästä. Tiedän että alkaa se arvostelu siitä kuinka vaikea tuo on roudata keikoille jne jne mutta se ei ole teidän ongelma vaan minun :D Sitä paitsi miksi tehdä kompromissejä sen suhteen koska teen sen itselleni omaa mielihyvää varten ja tiedän etten sitä joudu joka viikko roudaamaan niin SoWhat !


Ajatus lähti uuden räkin kasaamisesta kun katselin treeniksellä pölyttyvää System Mix plussaa. Sillä hetkellä Tuli vedettyä vain InVader+M13 paketilla, ajoihan se asiansa mutta siinnä setissä oli rajallisesti presettejä ja soundi ei kummiskaan ollut niin hyvä kuin se olisi voinut olla. Ajatus oli ettei rahaa saisi nyt kulua ollenkaan vaan kaikki pitäisi saada joko realisoimalla vanhoja kamoja tai vaihtamalla niitä.

Reeniksellä oli ennen Orangerockverbin + 6 unit räkki case pienellä modauksella se muuttui Englille sopivaksi ja 5 unitin kelluvaksi räkiksi. Vanhastaa oli jo olemassaENgl Invader, Digitech RMP-1, Rocktron Intellifex ja DMC System Mix +
(Niille jotka ei tiedä mikä se on http://www.amptone.com/dmcsystemmixplus.htm)

Aluksi ajatuksena oli rakentaa ihan mono rigi mikserin päälle ja hoitaa siitä kuuntelu omiin korviin. Mutta ei se sitten ihan niin mennytkään nälkä kasvoi syödessä.

Suunnittelun ensimmäinen vaihe käyntiin ja pohtimaan miten kaiken toteuttaisi. Aloitin testaamalla sopivia kytkentä mahdollisuuksia patchpiuhoilla ja testasin samalla mahdollisia hurina lähteitä. RPM-1 osottautui ongelmaksi maadotus oli jotenkin oudosti rakennettu ja päällä ollessaan vaikka signaali ei sinne kulkenut se heiluttu maata niin että Leslien pyörintä kuuluu maahurinana. Humfrees kiskoihin eristeteippiä runkoon ja audiomuutaja signaali tiehen poisti ongelman.

Line6 M13 osottautui ongelmaksi vaikka muuten on hyvä niin en halunnut että signaali palaa räkiltä lautaan uudestaan. Myöskin Unitygain mikserin kanssa ei toimi efekti jossa ei ole erillistä efektin tason säätöä tämä aiheutti sen että aina esimmäinen delayn repeat oli yhtäkovalla kuin alkuperäinen puhdas signaali eli vaihtoon lähtisi. Onnekseni sain Jusun kanssa diilailtua sen niin että lopputuloksena minulla oli G-major. Nyt alkaisi olla palaset koossa muuten mutta nyt tarve oli midi ohjaimelle kun M13 palveli sitäkin virkaa tähän asti.

Vaihe 2
Nälkä oli kasvanut ja olin päätynyt ajamaan koko rigiä niin että vaihtoehtoisesti se toimisi myös Stereona. Taas patchpiuhat esille ja testaamaan kytkentää. Samalla osottautui ongelmaksi G-major jossa olikin vanha softa ja siten KillDry toimintoa ei ollut. No päivityskään ei ole tähän päivään onnistunut :P onneksi kaverin kanssa vaihdettiin toistaiseksi koneita niin että sain uusimman softan 1.27 käyttöön ja siten KillDry toiminnon. Ajatuksena oli ajaa efektejä paraller moodissa paitsi rpm-1 olisi saatava efektien edelle. SM+:ssa on passiivi jako kahteen puhtaasta niin sain helposti G-majorille ja Intellifexille signaalin samalla kun Kuiva signaali meni Mix1:teen mikserissä ja efetit mix2 joten sain helposti säädettyä niiden balanssia.
Tässä vaiheesssa olin aivan myyty. Yhdet reenit takana ja soundi oli aivan hunajaa verrattaessa siihen mitä se oli ollut ennen. Ei muuta kuin rakentamaan interfacet räkin ja pedali laudan väliin.

Vaihe 3
Kuva

Kuva


Ajatus oli että mahdollisimman vähän piuhaa räkin ja laudanväliin. Vanhastaan minulla oli edellisen räkin interfacet joita modaamalla sain homman sellaiseksi kuin halusin. Käytin Rj45/cat5 kaapelia siirtämään datan eli midin,RPM-1 ohjaimen ja tap-tempon räkin ja laudan välillä. Lisäksi laitoin Powercon liittimet niin että nyt on vain 3 piuhaa räkistä lautaan. 1.kitara( plugi) 2.data(cat5) 3.220v virta (powercon) Täin myös interfaceen mahdollisuuden korvata catissa kulkevat signaalit XLR piuhoilla. Laitoin myös erillisen Midi liittimen jos joskus ohjaa jollain muulla kuin omalla laudallaan. 1päivän kolvauksen jälkeen kaikki toimi niin kuin pitikin. Tässä vaiheessa mietinän alla oli Midi ohjain. Päädyin ensin Fractal audion MCF-101:seen koska sen oli ominaisuuksiltaan sitä mitä hain. Vaihtoehto oli Ground Control Pro mutta hinta ero oli alle 300 ja ominaisuuksia huomattavasti vähemmän. Lopulta kummiskin GCP tuli koska se löytyi käytettynä sopuhintaan.

Vaihe 4
Nyt se mopo sitten karkasi. Wet/Dry/Wet rigi oli saatava. Edelleen mono ja stereo optio oli mahdollinen. Vain vaihtamalla paripiuhaa nupin takaa saisin edelleen nuo vaihtoehdot mutta W/D/W se olla pitää. Edellisestä samallaisesta Rigistä viisastuneena kiersin heti muutaman suden kuopan.
Jo aijemmissa vaiheissa kävi ilmi että tarviisin jonkun loopperin tai vastaavan ohjaamaan signaalia. Päädyin kummiskin lopuksi GLabin LMS-1 joka toimisi loistavasti Audiomutena joka efektille.

Glab Lineswitcher

M.netistä löyty sopivasta Marshall Vs8004 pääte ajamaan noita Wet kaappeja nupin oma pääte ajaisi Dry komeroa.
Pienen Patchailun jalkeen oli todettavissa että Horst Langer oli suunnitellut Invaderin perin fiksusti. Poweramp out vahvarissa oli Looppien ja masterin jälkeen. Tämä tarkoitti sitä että kaikki mitä loopeissa on menisi myös Wet kaappeihin Dryn lisäksi ja nupin master toimisi koko Rigin masterina. Siirsin RPM-1:sen invaderin loppiin niin sen ohjaus onnistui paremmin. Nyt oli edessä sitten armotonta kolvausta.

Vaihe 5
Onnistuminen ja oivallus !

KuvaTein kaikki piuhat määrämittaiseksi. Käytin pääasiassa George L:n kaapelia koska sitä minulla oli ennestään. Kolvatut piuhat on Referenceä ja neutrikkia.
Räkin sisään tuli myös Voodoolabin PP AC joka antaa virtaa Rocktronille ja systemix +:lle sekä midi solution quadra trhu jakamaan midin niin ettei sitä tarviisi ketjuttaa. Sähköjä varten rakensin taakse paneelin jossa on normaa schuko rasia.

Kuva


Kuva


Kuvista uupuu vielä LMS-1 joka tuo sitten muutaman eli 6piuhaa lisää
Nyt kaikki alkoi olla valmista muuten mutta LMS-1 oli vielä matkalla Hans Thomannin huomasta. Pääsin jo pikaisesti ohjelmoimaan muutaman patchin ja pissa meinasi tulla housuun testatessa, joko ylenpalttisen kahvin juonnin tai innostuksen seurauksena.
Huonoa soittoa huonolaatuisena pätkänä. Eli ensi sauhut narulle

ensitesti
http://www.youtube.com/watch?v=BjNukSbdi38

LMS-1:den saavuttua RPM-1 Leslie siirtyi myös menemään mikserin kautta.

Signaali tie on nyt periaatteessa koko ajan analoginen vain efekti menee DA muunnoksen läpi.
GTR - silvermachine Wah- ENGL in

ENGL poweramp out- Systemmix + VCA2 - LMS-1

LMS-1 -Mix1 input
LMS-1 - RPM-1 - SM+ Mix 1 stereo input
LMS-1 -G-Major - SM+ Mix 2 Stereo input
LMS-1 -Intellifex -SM+ Mix2 Stereo input

ENGL Loop a - VCA 1 (hallitsee koko rigin volumea)

Mix 1 on sisäisesti normalisoitu menemään Mix 2:teen

Mix2 - Valvestate VS8004 - 2kp 1x12"Wet Cabinet
ENGL Pääte -> 2x12 Dry Cabinet

Lisää kuvia koko projektista löytyy täältä.
http://s245.photobucket.com/albums/gg43/Arweed/caset/Rigin%20rakennus%202011/
Päivittelen tuossa kunhan saan hieman ohjelmoitua ja rakennettua Lankun uusiksi.

Kirjoittanut HeavyMachinery 04.12.2011

            800×600  -  195 kt.


Arvostelu

2,82,82,82,82,8    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

VIPMetal: Melko rajua settiä. Tuo mikseri homma oli uutta meikäläiselle, toki noista w/d/w seteistä lukenu aiemmin. Meinaat ilmeisesti loopperia vielä kehiin tuohon räkkiin?

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti