Muusikoiden.net
19.01.2019
Musamaailma.fi - Soittimia rock-asenteella 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

18.10.2011: Tenayo Acoustic Steel String Kit 5


Ostin kokeilumielessä T-kaupasta otsikon mukaisen D-mallisen rakennussarjan, hintaa oli kokonaista 128¤. Paketin aukaisun myötä huomasin, että pakkaus sisälsi käytännössä kaiken, jopa kielet (joita en kyllä laittanut kitaraan). Vain liima, pintakäsittelyaineet (TiteBond, Robert Sorby's nitroselluloosalakka) sekä toinen hihnatappi jäi muualta hankittavaksi.

Ensivaikutelma puuosista oli aika hyvä, kokokuusikansi ja niin edespäin. Oli helmiäisupotusta ja reunalistaa (jonka asennuksessa on tehtaalla jäänyt sinne tänne pieniä rakoja kitaran sivuilla). Satula oli muovinen rimpula ja muovinen talla oli kompensoitua mallia. Virityskoneisto on kullattu ja kohtalaisen tarkka sekä jämäkkä.

Tarkoitus oli lähinnä kokeilla, minkä verran vaatii työtä ja aikaa rakentelu. Pintakäsittelyyn ja viimeistelyyn olisi saanut menemään toki enemmältikin aikaa, mutta päätin tyytyä siedettävään jälkeen.

Liimausvaiheita oli tasan kaksi: kaula kiinni koppaan ja tallan liimaus. Kopassa oli jonkinlainen suojalakkaus tehtaan jäljiltä, joka oli viisainta poistaa liimauskohdista. Kaulan liimausta varten oli liimatapit ohjuriksi; liimat väliin ja puristimella kiinni. Tallan liimausta varten piirtelin kaulan reunoja pitkin ääriviivat kanteen ja merkin sopivalle kielenpituudelle.

Ensimmäinen tallan liimaus meinasi mennä kunnolla pieleen, kun liukas liima päästi tallan liukastelemaan pitkin kantta. Ei pirulainen meinannut pysyä yhtään paikoillaan. Päätin sitten porata 1- ja 6-kielten reiät valmiiksi tallaan ja kanteen ja käytin ohjurina kuuden millin osakierrepulttia.

Liimojen kuivuttua seurasi hiontaa, teippausta ja lakkausta. Lakkasin nitroselluloosalakalla sivellintä käyttäen (ruisku olisi ollut viisaampi vaihtoehto, pirulaisen nopeasti kuivuvaa lakkaa) pari kertaa kitaran ympäri, jonka jälkeen siklasin pinnat suoriksi. Sen jälkeen lakkasin kaksi kerrosta vielä ja sain puolikiiltävän pinnan aikaiseksi. Kaukaa katsottuna ihan ok... En halunnut vetää kovin montaa kerrosta lakkaa, lähinnä suojaksi vain.

Lakan kuivuttua öljysin tallan ja otelaudan. Asensin myös virityskoneiston sekä talla"luun" sekä satulan. Pyöräytin kielet paikoilleen ja otin ensimmäiset sävelet tasohöylän huutaessa naapurihuoneessa. Soundi oli varsin positiivinen yllätys! Voimakas ja aika rapsakka. E mitenkään dominoivat bassot, pikkasen honottavampi ehkä kuin perus D-koppaiset yleensä.

Kitara oli vireinen ja kielet sopivalla korkeudella ihan satulaa ja tallaa viilailematta, kaularaudan säätöönkään en ole vielä koskenut. Saa nähdä, kun kitara asettuu pari viikkoa, että mihin suuntaan kaula on sitten ropelilla. Soundin luulisi vielä paranevan, kun pääsee kunnolla soittelemaan soitinta.

Hommaan meni aikaa reilusti alle 10 tuntia pensselin pesuineen, siivoiluineen ja kynänpyörittelyineen. Mitä vielä olisi voinut tehdä? Lakata paremmin, tehdä luiset satulan ja tallan, laittaa jonkun logon lapaan ja kupongin kaikukoppaan jne. Nauhat täytynee seuraavan kielenvaihdon yhteydessä kiillottaa, meinaa kieliä venyttäessä vähän rahista.

Akustiselta soundiltaan hakkaa jo tässä vaiheessa kevyesti ainakin tuon vanerisen Ibanez EW20:sen, joka on kolme kertaa kalliimpi. Tässä soittimessa voisi olla potentiaalia laittaa joku mikitys sisälle keikkakäyttöä varten.

Kuvat projektista löytyy täältä:
Kitaraprojekti

Ääniräpellys puolestaan lymyilee täällä:
Tenayo Kit 5 by Pentinpuro

Kirjoittanut Pentinpuro 18.10.2011

            1024×768  -  64 kt.

1024×680  -  75 kt.

1024×486  -  61 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

wintertime: makeesti kirjoitit kiinnostavan jutun!
jaripat: tällasia juttuja lisää ja muista kertoa myös miten "ajan kanssa" asettuu...

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti