Muusikoiden.net
16.12.2018
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.10.2011: Ceriatone 36W nuppi


Katumusharjoitteluna ajattelinpa nyt kirjailla Ceriatonelle muistokirjoituksen, kun se on juuri omistajaa vaihtamassa piakkoin.

Tilasin aikanaan Cerialta nupin käytyäni samanlaista puolen suomen takana testaamassa- piti tehdä alunperin kaupatkin, mutta myyjä ei raskinutkaan luopua. Ymmärrettävää, en minäkään raskisi, mutta perkele, jos soitan kahdesti kuussa ja silloinkin tarvitsisin lähinnä moderneja säröjä, niin ei ole järkeä enää pitää. Ja eteenpäin elävän mieli, eikö? Muutos on yleensä hyvästä...

Näin se pitää rationalisoida taas tälläinenkin kamavaihdos joka vielä kaduttaa joskus ja kunnolla.

Asiaan. Olin jo pitkään himoinnut 18W-sukuista laitetta, sillä sydämeni sykkii juuri sille soundille mikä irtoaa vain ja ainoastaan pääteputkien kärsimyksestä työtaakan alla. Lääkkeeksi rakentelin 15W nupin ja 5W ja 2W ja kävipä yksi JCM-nuppikin hoteissa...mutta, ongelmiahan niissä on. 18W vaan ei ole tarpeeksi tehoa kunnon rokkibändille - kuuluuhan se mutta bottne uupuu.

Ceria ja sen 36 wattia on kuitenkin juuri ihanteellinen kone aitoon putkisoundiin bändivolyymeillä. Sen pääteaste antaa tarpeeksi tehoa jotta bottnea riittää, mutta on tarpeeksi heikkotehoinen siihen että se todellakin antaa sitä pehmeää päätemurinaa ja roppakaupalla. Ja El84 tekee sen vielä juuri sopivasti pehmeämmin kuin 34, jonka kipakka puraisu karkoittaa nykymössöisiin POD-soundeihin tottuneen yleisön hamuamaan korvatulppia.

Kyllä, kun mastervolaa vääntää surutta ja aukoo gainia vain tarpeen mukaan, aukeaa taivas järjettömän suureen murisevan raivoavaan rocksoundiin joka hakee pehmeydessä vertaansa mutta on silti silkkaa rockia. Haluatko puhtaita soundeja? Mitä vitun puhtaita??? No ehkä jollain heikolla yksikelaisella jotain sellaistakin irtoaa matalimmalla vahvistimen neljästä sisäänmenosta.

Kurkistus ampin sisuksiin paljastaa epäilemättä osittain mistä se soundi syntyy. Tinkimättömät komponentit, Trainwreckin isot muuntajat, kaikki point-to-point tietenkin ilman mitään IC-piirejä lähimaillakaan.Ehkä juuri se puritaaninen rakennustapa on se, mikä antaa stygarin soundiin sellaisen ainutlaatuisen ilmavuuden, josta voisi melkein vaikka vannoa kuulevansa pientä reverbin tapaistakin...se vaan on niin iso se soundi. Se on kuultava livenä, se elää ja lepattaa lahkeita. Se on JMP ilman korviapuhkaisevaa yläpääkihinää. Se on rock.

En oikein tiedä mitä ampista osaisi valittaa...eihän siinä tietenkään ole modernien stygareiden hienouksia ja nippeleitä, mutta juuri niiden puute kai se vehkeestä niin hyvän tekeekin. Se tekee sen mitä tekee ja mielettömän hyvin. Soitat hiljempaa ja se antaa puhtaahkonkin mutta ah niin nautinnollisesti murahtelevan, elävän soundin, ja lyöt kovempaa ja Malcom ja Anguskin höristävät korviaan. Paitsi jos skebasi on epävireinen - huolimatta paksusta murinastaan soundi on hillittömän erotteleva, ja epävireinen kitara tai soitto kuulostaa aivan kauhealta sen läpi. Tämä ei ole aloittelijan kone joka maskaa pikkuvirheet suhinavalliin!

Kaipa tuo edellinen voisi olla kritiikkiä. Ja no,ehkä kotelo voisi olla hieman tukevampikin; se ei ole mitään todella tanakkaa lastulevyä ala Marshall vaan hieman hennompaa rakennetta - ajaa toki asiansa näinkin. Kovempaan menoon hankkisin kyllä suojakotelon.

Amppi on myös nirso, jos etuasteesta haluaisi enemmän variaatiota säröttelyyn - paska putki paljastuu armotta ja soundi on gainia suhteessa masteriin liikaa nostaessa turhan surisevan fuzzimainen. Itse käytin laitteen edessä yleensä kompressoria jolla boostasin sopivasti, tai sitten yksinkertaista OD:ta. Marshall Jackhammer toi juuri sopivaa JCM800-purentaa tarvittaessa. Suosittelen kunnon NOS tuubia ensimmäisiin paikkoihin, ei missään tapauksessa mitään Sovtek WB:tä!

Helvetti, tippa tässä linssiin pian putkahtaa stygarin soundista mehustellessa, eikä helpota katsella kuvaa jonka otin Nikin rungon päätyyn kirjoittamasta nimestäni ja haluamistani spekseistä...ei sitä joka päivä pääse omistamaan juuri itselle käsin rakennettua konetta. Mutta.

Hyvää matkaa vaan Cerialle, ja pitkää ikää...komponenttiesi ja yksinkertaisen rakenteesi puolesta kestät kyllä parillekin sukupolvelle helposti...

Kirjoittanut deeaa 17.10.2011

            640×383  -  87 kt.

307×512  -  86 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

medsta: Juu, kuulostaa tutulta tuo arvio...kun omanikin olen myynyt..aina öisin tulee mieleen ja KADUTTAA..paitsi että kyllä siitä minusta ihan ns. puhtaankin saundin sai..ja täällä vähän testailen tuota: ttp://www.youtube.com/watch?v=xG3VMt3Dh9w
deeaa: Saa toki puhdastakin, singlecoililla ja kun ei ihan luukuta
deeaa: Tuossa on varmaan ainoa kunnon clippi mikä on ihan suorana tullu ampilla tehtyä...puolivalmiilla omavalmiste-kitaralla lisäksi:
deeaa: http://www.youtube.com/watch?v=My6SMo7Jsw8
medsta: Jep -kyllä se on se mukavan lämmin tuttu saundi!

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti