Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

15.12.2011: Fender Deluxe 6G3 entisöinti ja modaus


Eli aikanaan Ameriikan ihme maasta minulle tuotu Fenderin Brownface sarjan näkemys aiheesta Deluxe amp vuodelta 1962. Vahvistin on suuri poikkeus näissä Fenderin vanhoissa koneissa. Kone on tunnettu maailmalla nimenomaan herkästä säröytymisestään ja tummasta soundistaan. Mini marshalliksi on näitä usein haukuttu. Ei niin Räkäinen kuin Tweed mutta ei niin puhdaskaan kuin Blackface. Vaan jotain siltä väliltä.

Ulkokuori:

Miltei Heti saatuani koneen totesin ulkokuosin (tolex) aika huono kuntoiseksi ja puuliitostenkin olevan jo aika höllässä. Itse vahvistin puoli oli siistissä alkuperäis asussaan ja soi kuten pitääkin. Joten uudet tolexit tilaukseen. Tuo Brown tolex ei ikinä ole ollut silmääni niin miellyttävä joten samalla kun kerran vaihdan ajattelin laittaa senkin mieluissammaksi. Niinkuin herrasmiehet tykkää, eli blondiksi. Uraltonelta onneksi sai täysin alkuperäisen tyyppistä verhoilu tavaraa jonka laitoin paikalle vanhaa irroitettua tolexia kaava-arkkeina käyttäen. Myös Potikan nupit vaihdoin uusiin (tummista vaaleisiin) Fenderin ivory radio nuppeihin. Puuliitokset tuli samalla liimailtua tiukemmiksi. Ja kaunishan tuosta tuli.

Sisuskalut:

Kuten sanoin oli kaikki alkuperäistä, suotokonkkia myöden. Näillehän on aikanaan annettu se parin kymmenen vuoden käyttöikä joka luonnollisesti oli tullut loppuun jo aikoja sitten. Uudet Spraquen autenttiset mötikät pohjaan ja levylle. Myös samalla tuli laitettua Bias säätöön 10k potikka vastuksen seuraksi. Kaiutin on vaihtunut monen kautta Weberin Signature 12 s malliin, joka ainakin nyt miellyttää korvaa. Pääteputket ja tasasuuntaus putki vaihdettu JJ:n tuotteiksi. Etuseen laitettu tungsol merkkiä.

Ja sitten ns. Modaukset:

Normal kanavasta poistettu ekan anodivastuksen seurana ollut .003 konkka (ainoa ero puolissa) jolla saatu samat soundit kuin tuolla bright kanavassa. Eli tehdään normaalista bright ja brightistä vielä kirkkaampi. Miltei kaikki käyttäjä kirjoitukset netissä tästä pelistä sanoo samaa, tuo normal on aivan liian tumma mihinkään joten bright kanavalla soittavat. Kuten minäkin ennen siis. Bright kanavaan tonenpotikan konkka vaihdettu .02 arvosta .003 arvoon. Ja luoja kuinka yläpää muuttui tässä kanavassa enemmän perinteiseen fender kirkkauteen. Ikään kuin Presense nappia olisi avattu (jota tässä siis ei ole) Samalla laskettu tuota ekaa anodi vastusta bright puolelta 220k arvosta perinteiseen Fender arvoon eli 100K, jolla siis saatu koneen säröytymis astetta tuolla puolella madallettua.

Lopputulos:

Älyttömän kaunis Fender Deluxe. Normal kanavasta alkuperäis kytkennän mukainen "mini marshall" soundi ja Bright kanavassa oikea "Mini Bassman" maailma. Tällä lähtee Youngit,Setzerit ja muut tutut soundit jos vaan vielä oppisi soittamaan kuten he.

Tremolo:

Tremolo on loistavan kuuloinen ja katkeamaton soundiltaan putki/bias toteutuksensa vuoksi, liian vähän tulee käytettyä silti. Taakse olen rakentanut katkaisu palikan (eli siis rca joka navat yhdistetty) jolla saa ohitettua efektin. Ilman sitä tulee kohinan seassa pulputusta ja bias heittelee koko ajan hieman siis. Toki jos laittaisi pedaalin se ajaisi saman asian. Tällä saa aika leslie tyyppistä pulputusta siis soundiin.

15.12.11
Kone palautettu alkuperäiseen kytkentään Alkuperäisiin ja osin parempiin osiin (esim. silver mica konkat potikoiden takana). Ja syy tähän on se että yksi modi korvasi useammat muut hienosti ja se on kytkentää muuttamatta onnistuva negative feedback loop mod. Eli takaisin kaiuttimelta menevä signaali, vastuksen kautta, jonka saa pois kytkettyä kokonaan (signaalin katkaistua) takana turhana olevalla maadoitus kytkimellä. Tämä lisää yläpäätä ja kaikkea muutakin, soundiin tulee muroa ja sävyjä lisää. Näppärä ja helppo modaus. Myös kaiutin vaihdettu Weberiin. Uskomatonta kyllä mutta tässä toimi omaan käyttööni weberin halpasarjalainen paremmin kuin muutoin mainio Celestionin Gold. Raha ei aina ratkaise.

Loppuun pahoittelen kirjoitusvirheitä joita on varmasti paljon :)

Kirjoittanut veskutherockstar 14.10.2011

            4000×3000  -  1024 kt.

4000×3000  -  1025 kt.

1518×946  -  48 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (14 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

veskutherockstar: Lisään soundi clippejä kun saan aikaiseksi ja kuvaa vaikka sisältä.
puhis13: Napakka artikkeli. Pikku miinus kuvasta. Jos vahvistinta halutaan näyttää, niin kuvataan sitten se. Taidekuvat erikseen.
Kuha: Hyvä juttu, hieno vahvistin.
Karske: Sanos ny jotain tremolosta kans, kun sellanenkin tosta löytyy ; ) Hyvä juttu ja hieno vahvistin asiallisesti kunnostettuna/customoituna !
veskutherockstar: pari sanaa sanottu siitäkin nyt. Jos saisi soundi clippejä niin sinne laitan varmasti tuotakin, ehkä loppu viikosta studiossa otan nauhalle.
wildcat: Biaspotikkaviritys ei kuulu tähän malliin ja tremolon syvyys on taatusti vaatimattomampi kuin alkup.kytkennällä, jossa tremolon amplitudi heiluttaa pääteputkien biasta suoraan. Se käy toki putkien kestävyyden päälle, mutta on se soundi silloin sen väärti !
veskutherockstar: Bias potikan tosiaan lisäsin että saa säädön sinne päin edes mitä kuuluu. Ja biasin säätö tosiaan vaikuttaa tremolon syvyyteen mutta eipä tuota juurikaan tule käytettyä eli sinänsä minulle ihan sama :)
Exhausted: Mulla löytyy kanssa nurkasta tällainen Deluxe. On kyllä murea saundi :)
Teisko: Loistava artikkeli. Hyvät kuvat ja asiallesta infoa modauksista. Ekan kerran kuulen kehuttavan Weberin Signaturea, itse olen digannut ssiä jo pitkään.

Yhteensä 9 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti