Muusikoiden.net
28.11.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

11.09.2011: Gibson SG Special 60's Tribute


Nykyaikana, monien laatukitaroita valmistavien yritysten paineessa, on Gibsonkin joutunut hiomaan markkinointi strategiaansa huolella. Kännykkämaailmastakin tuttu markkinointi, eli laaja kirjo eri hintaluokan malleja, on viisaaksi havaittu ja hyväksi koettu. Muutenkin mielestäni Gibson on ollut historiansa parahimmassa vedossa koko 2000 -luvun alun. Tosin jotkin uusimmat innovaatiot eivät ehkä nyt ihan kosketa minua, kuten -02 esitelty Digidal guitar sekä -07 esitelty Robot guitar. Gibsonin nykyään julkaisemat eri "halpis" -sarjat ovat myös varsin kova vastaisku, tässä tiukan kilpailun segmentissä, esim. kaukoidän tuontia vastaan.

Mutta nyt itse asiaan. Kyseesä on siis Gibsonin SG Special, kitara jonka ehkä jokainen kitaristi tuntee ja josta nyt kirjoitan muutamia ajatuksia.

Jälleen kerran, "T-kaupalla oli tarjous, joka oli pikku pakko hyödyntää". Gibson SG Special 60's Tribute P-90 mikeillä, värin ollessa Worn Satin Natural ja n.600 euron hintaan, oli hankinta päätös helppo tehdä. Kaikista omistamistani SG tyyppisistä kitaroista tämä on ehdottomasti paras! Tämä tosin oli jo odotettavissakin kun luin sen teknisiä tietoja ja kaulaprofiilin ollessa ns. slimtaper. Tieto vain 400 kpl:n valmistus erästä, laittoi myös kummasti vipinää hankintaan.

Kitara istui ja tuntui käsissä heti siltä kuin olisin omistanut sen jo vuosia, kiitos mainion Worn Satin pintakäsittelyn. Ei kai ole ihme, että tämä on ollut varsin suosittu lakkaus niin monien mielestä. (Lakka on tod.näk. nitroselluloosalakka?) Uutuuden ja nihkeyden tuntu oli poissa heti jo kättelyssä. Kitara on ulkonäöltään varsin karu ja kaikki turhat klumeluurit/silmäkarkit ovat poissa, hyvä niin, sillä SG:n muotoilu on ajaton ja se on jo sinänsä kaunis ja tyylikäs. (Kitaroiden Jaguar E-type!? : )

Itse käytän Gibsonin hienoviritys systeemiä ja joka ihan alas ruuvattuna, tuo kieliin melko jyrkän kulman tallaan nähden antaen sointiin tietyn annoksen napakkuutta. Kielisetin ollessa D'addarion 0'10. Vaikka kitara on paksuudeltaankin vain reilun 3 cm ja painoltaan noin 3 kg, on sen sointi silti paikoin yllättävän tanakka. Kaulan ja bodyn painot ovat myös hyvin palansissa. Les Pauliin verrattuna soundi on enemmänkin pureva ja siinä on hieman vähemmän botnea. Kitaran resonanssi ja sustain on kauttaaltaan varsin hyvä, kiitos hyvälaatuisen mahongin, minkä voi todeta vain katsomalla puumateriaalin tasaista laatua. Juuri tässä on myös yksi Gibsonin hienoista puolista, sillä sen siistin työn, hyvien osien ja materiaalien laatu on kauttaaltaan tasaista ja luotettavaa. Vielä kun tietäisi mitä lajia mahonkia puu on? Honduras mahonkia se tuskin on? Kaiken kaikkiaan, kitara nyt vain soi saamarin hyvin, ihan akustisestikkin! Erinomainen mahonki ja hyvät mikit luovat yhdessä soundin jota on vaikea lyödä paremmaksi. Joten ei ole ihme, että kitaristit, Pete Townshend, Carlos Santana, Tommy Iommi ymt. käyttivät tätä kitaraa -60 luvulla.
Omien säätöjen virittäminen ei kestänyt kauaakaan, sillä tämä SG on kitarana varsin simppeli. Soitettavuus on myös huippuluokkaa kaulan joka asemassa, kiitos siis jo mainitun slimtaper kaulaprofiilin sekä lakkauksen.

Gibsonin jo vuonna 1947 kehittämät yksikelaiset P-90 mikit ovat legendaariset ja vahvistimen kautta mikit tuovat esiin oman loistavan, laulavan ja maukaan soundinsa, niin clean kuin särö soundilla. Riippuu tietysti mitä musiikin tyylisuuntaa soittaa, esim. nykyinen heavy metall musa ei tällä kitaralla ehkä luonnistu. Mikrofonien korkeus ja napapalat ovat säädettävissä joka on hyvä asia, täten omat hienosäädöt on helppo tehdä. Groverin virittimet toimivat ja pitävät vireen varsin hyvin, eikä talla jumita.

Eräs pikku piirre joka hieman mietitytti, oli lisähinta, se oli värittömässä (Worn Satin Natural) reilun parikymppiä kalliimpi, kuin kolmessa muun värisessä kitarassa, mistä moinen johtuu, syyn siihen joku osaa varmaan kertoa.

Minun instrumentti valikoimani on vuosien mittaan elänyt varsin paljon. Soittimet kun nyt vain vaihtuvat musiikkimaun ja/tai soitettavan musiikin mukaan. Aina on siten myös ollut tarve jonkinlaiselle "all around-kitaralle" ja juuri sellaiseksi tällainen SG tyyppinen kitara on ollut varsin sovelijas. Vuosien varrella niitä onkin ollut muutamia erillaisia, eri merkkisiä ja eri hintaisia. Itse olen myös ns. "vanhanliiton mies" eli nuoruudessani -70 luvulla sähkökitaroissa oli 2 laatu merkkiä ja ne olivat Gibson ja Fender. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin tilanne on minulle yhä sama. Monia huippulaatuisia soittimia on tietysti tullut markkinoille, mutta eivät ne nyt jaksa kiinnostaa.

Lopuksi olisi tietysti mietittävä jotain kriittistäkin sanottavaa, mutta tällä kertaa se on lähestulkoon mahdotonta, varsinkin tässä hintaluokassa. Kitara näet on niin simppeli, hyvin tehty, hyvistä materiaaleista ja osista, että jokin kritikointi vain sen itsensä tähden, menee enemmänkin jo huuhaan puolelle. Netti kirjoitteluissa on joskus tullut esiin kriitisenä puolena, että tuon mainion Gigbagin tilalla olisi kyllä voinut olla kovalaukku? Hintaan nähden voi olettaa, ettei se ehkä ole mahdollista tulevaisuudessakaan. Mielestäni simppeli ja isoilla taskuilla varustettu Gigbag on varsin mukava ja kätevä kantolaukku, se ei esim. kaapissa tms. vie paksuudessa kuin vain noin kolmas osan siitä mitä kova laukku! Tosin sen kanssa on vain oltava hieman varovaisempi liikkeissään...

Soundi *****
Soitettavuuus *****
Hinta/laatu *****
Viimeistely ****
Gigbag ****

Specs:
Gibson SG Special 60's Tribute,
Mahogany Body, Mahogany Neck,
60s Slim Taper Neck Profile,
Rosewood Fretboard, 22 frets, scale 628 mm,
2 Gibson P-90 Single Coil Pickups,
Grover Green Key Tuners,
2 Volume- and 2 Tonecontrols,
Chrome Hardware,
Gibson Deluxe Gigbag,
Finish; Worn Satin Natural

Kirjoittanut MusaMasa 11.09.2011

            1128×2136  -  983 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (17 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

jkorjus: Syy tuohon naturalin lisähintaan lienee se, että kun puu kunnolla näkyy, joutuvat tehtaalla valkkaamaan puut tarkemmin.
MusaMasa: Kysyin tuota hinta eroa "T-kaupasta" ja vastaus oli, että hinnan päivitys oli juuri kesken... et silleen... (saamari ; )
Gabe: Hyvä ertikkeli, plussaa!
Gabe: *artikkeli :)
tuquoque: Tänään ostin just tuollaisen samanlaisen m.nettiläiseltä. Mun ensimmäinen P90-kitara. Erittäin tyytyväinen näin ensisoittelujen jälkeen. Modaamista vähän kaipaa. Pleksi ja virittimet vaihtoon ja sitten on perfect.

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti