Muusikoiden.net
25.10.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.07.2011: Xotic Bass RC Booster


Maailma on pullollaan kaikenmaailman säröpedaaleja. Boosteripedaalit ovat usein vähän marginaalisemmassa asemassa, normiboostia kun tuntuu saavan miedommista basso- tai kitarasäröistä, kun malttaa tiputtaa särkön määrää lähelle nollaa. Se ei kuitenkaan ole estänyt Xoticia, tuota Ameriikkalaista voisipajopasanoa putiikkifirmaa tekemästä sekä basso- että sähkökitaralle boosteripedaalia. Kitaraversiota en lähde kuitenkaan erittelemään, sillä kokemukseni ovat ainoastaan tästä bassotinversiosta.

Ostin vehkeen osittain heräteostoksena (ja kaikenmaailman fuusiomiesten testivideoiden innoittamana) paikallisesta kivijalkaliikkeestä. Mokoman pedaalin hinta oli kaupassa 199e, jonka päällä lappu "-20%". Testailin vehjestä Laklandin jollain koreapelillä ja ampegin kombolla. Vaikutti mielenkiintoiselta. Ostaa läjäytin laitteen hintaan 159e(koitin tingata 150e, mutta pysyivät tiukkana). Valitettavasti orggisboksi oli kateissa, joten se niistä lisätilpehööreistä ja turhista pahvilaatikoista täyttämään jo ennestään täysiä komeroita.

Mitä tämä muljutin sitten tekee? No, boostaa. Ei vain signaalia vaan lisää jonkinlaista kevyttä rosoa soundiin. Ilman muita pedaaleita tästä vehkeestä ei oikeastaan säröä saa pihalle lain, pientä pieraisua alakieliltä soittaessa lukuunottamatta. Mutta munaa (hemmo saattaisi kuvailla tätä sanoin "tanakkaa jormaa") soundiin tulee kuitenkin kivasti. Tällä spedulla lähtee. Tuuhennus soveltuu oikeastaan kaikkeen musiikkiin släppäilystä fuusiohipellyksen kautta rokimpaan poljentoon.

Vehjeksessä on neljä nappulaa. Treble, Bass, Gain ja Volume. Näistä kaikki ovat niitä perinteisiä säätimiä, eli idioottikin tajuaa mitä mistäkin tapahtuu. Mutta kertaanpa vielä, koska kyse on bassopedaalista: Treblestä kolinaa, Bassista muhinaa (itse diggailen taajuudesta jolle tämä on viritetty), Gainista sitä tuuheuskerrointa lisää ja Volumesta lopputuotoksen äänenpaine kohdalleen. Helppo käyttöliittymä. Normaali nappulapoljin ja sininen erittäin cool ledi, joka syttyy ja sammuu ikäänkuin himmennyksen kautta. Metallikuori oli vähintään uskottava. Kurkkasin myös laitteen sisälle: Piirilevyn päällä oli jotain mustaa töhnää, selkeästi jonkinlainen kopiosuojaus. Ilokseni huomasin, että jakit eivät ole piirilevyssä kiinni eikä myöskään kytkin. Iloisia yllätyksiä mahdollisia huoltotoimenpiteitä ajatellen.

Kotitestien jälkeen tuuppasin vehkeen pedaalilautaan ja ronttasin sen bänditreeneihin. Soitimme väkevää, utuistakin rokkia ja totesin, että laite toimii helvetin hyvin bändisoitossa. Ajoin signaalia ensin MultiCompin läpi (jossa hyvin miedot asetukset) jonka jälkeen se seilasi boosterin läpi. Kiersi se myös muut pedaalit, jotka olivat bypassilla. Soundissa oli aikaisemmin puuttumaan jäänyttä munaa ja presenssiä, tuntui kun soundi olisi ollut enemmän iholla, peittämättä kuitenkaan muita soittimia alleen. Ei mikään valtava muutos, mutta omaan makuuni oikeaan suuntaan. Askel lähempänä täydellistä soundia. Jota tuskin löytyy.

Toisissä bänditreeneissä soittelinkin sitten lisäksi MultiDrivella. Homma skulasi mainiosti, boosterin ansiosta särö on jotenkin tasaisempi ja miellyttävämpi. Miinuksena hieman karsiutunut dynamiikka, mutta toisaalta alaspäin dynaamisuutta oli, ylöspäin ei niinkään. Soittelin siis plektralla ja juuri vaihdetut kieletkin heristivät tippaa linssiin, muikelta soundasi. Eniveis, äänet erottuvat paremmin olematta kuitenkaan epärokkiuskottavasti liian kliinejä.

Kaikin puolin olen pedaaliin tyytyväinen, omissa bändikuvioissa vekotin löysi heti paikkansa. Tällä on myös hyvä ajaa säröpedaaleja/etuasteita enemmän ruttuun, jos tuntuu että säröstä puuttuu vielä sitä jotain.

Äänittelin kotosalla soundiklippejä. Suurta eroa soundissa ei ole, mutta se ero mitä on tuntuu bändikontekstissa oikein korostuvan. Tasasin volumen jokaisessa klipissä mahdollisimman tasaiseksi, jottei volaboosti hämäile korvia. Soittovirheistä pyydän anteeksi jo nyt.

http://dl.dropbox.com/u/5177568/Bass%20RC%20Booster%20sormi%20klo%2012.wav
Kaikki säätimet klo 12, sormilla kevyttä hipellystä. Ensin pedaali bypassilla, sitten päällä.

http://dl.dropbox.com/u/5177568/Bass%20RC%20Booster%20slap%20klo12.wav
Säätimet klo 12, släppäystä. Ensin bypass, sitten päällä.

http://dl.dropbox.com/u/5177568/Bass%20RC%20Booster%20sormi%20klo%2015.wav
Sormilla, muut klo 12 ja gaini klo 15.

http://dl.dropbox.com/u/5177568/Bass%20RC%20Booster%20slap%20klo%2015.wav
Släpillä samat asetukset.

http://dl.dropbox.com/u/5177568/Bass%20RC%20Booster%20sormi%20trbs%2014.wav
Sormilla, gaini klo 12, treble ja basso klo 14.

Loppuun vielä kevyet plussat ja miinukset.

Plussaa:
+Soundi
+Bass - kontrollin taajuus
+Laatu

Miinusta:
-Hinta(listahinta 199e, toisaalta voiko laadusta maksaa liikaa)
-"Kopiosuojaus"
-Treble- kontrollin taajuus(ei ihan omaan makuun, mutta ei järjettömän huono)

Laittakaa pikaviestejä, jos linkit ei toimi tai arvostelussa on selkeitä asiavirheitä.

Kirjoittanut pekezu 20.07.2011

            1280×960  -  340 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (10 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti