Muusikoiden.net
19.02.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.10.2011: KORG Monotron - Nanokoon analogisyntsan ...


Pieneen on menty, vaikka olin katsellut useita videoita laitteesta ja lukenut arvostelun jossa järkytytään laitteen koosta, niin silti jähmetyin kun - soittaan, pitää päästä soittaan - kävelykadulla avasin boxin laittaakseni varaamani patterit. Mukana laatikossa (MT:n, manuaalin ja pehmustemuovin lisäksi) olivatkin jo valmistajan patterit, jotka muuten toimivat edelleen. Patterit kestivät kesäkuun alusta tänne asti.
Uusista kahdesta mallista tuli tänään - 22.11.2011 - mailia. Toinen on kahdella oskulla ja toisessa Feedback-Delay:
New Shapes of Monotron
Lelutusarvo on ajoittain sanoinkuvaamaton ja tuo aivan uuden tason pakollisiin "ostosmatkoihin" ja muihin perhehe-le-vetteihin. Pienet kuulokkeet messiin, sillä kaiutin ei toista matalia ja niissä/niistä laite elää. Pudottanut en ole vielä, joten hajoamisaspekti jää toistaiseksi hämärän peittoon. Upd. Kestää edelleen vaikka on ajoittain ollut lasten käsissä ja eilinen outo kolina johtui uusista pattereista, pieni tarrapala poisti tuon.
Voinpa helposti kuvitella mitä kaikkea tällä saa tehdyksi ja miten eroamme vasta sitten kun aika jommasta kummasta jättää.
Anek.com: Vaimo veti instant jäähän "Ostin uuden synan, analogisen" ja vaikka mitä; näki, kuuli,.. niin suli vasta seuraavan päivän iltana.

Potikat tuntuvat hyviltä ja ovat kokoisikseen tarkkoja. Kosketusnäppäimistö perustuu Kaaoss-padien teknologiaan ja toimii ok, vaikkei siinä ole kuin sivuttaissuunta. Jos etusormi soittaa, eikä irroita kun nimetön hakee nuottiaan on se relatiivinen, mutta etusormen irrotessa oikea, eli kaksi painallusta = kolme nuottia.
-1 Monotronilla voi soittaa ja paristot kestää.
-2 Tällä voi tehdä toismaailmallisia äänikokeita ja huomioi, että koskettimisto on todellisen suuri osa eksperimentointia!
-3 Filtterointi toimii ja sitä voi tehdä LFO:n (matalataajuusoskillaattorin) avustuksella, tai peräti sen päällepäsmäyksellä.
-4 Ma oon myyty. Testailin myös filtterointia kitaraan, radion eri kanaviin ja ANIxiin, herkullista (vaikka kitarassa tarviis äänimiehen nupeihin).
-5 Lapset tykkää, mummot tykkää,.. ja kaikki joille olen demonnut ovat diganneet mahtavaa jättiläinen ja lilliputti -ilmiötä, eli pieni laite Iso Ääni.

LowFrequencyOscillatorin taajuus on 15:stä sekunnista noin 440 hertsiin, eli melkomoinen viuhka säätyy nanokoon potikalla.
Vasemmalta löytyy kolmiasentoinen kytkin (OFF, LFO-Pitch, LFO-Filter, väliasentoa en suosittele), sitten Oskillaattori kuulumattomasta viiltävään kirkunaan, toinen potikka on tempostaan punaisena ilmoittava LFO, kolmas potikka määrää kuinka paljon LFO vaikuttaa ja 4 & 5 ovat filtterin paikka ja resonanssin laajuus.

Monotron - Back-N-Again
Muuta selaimen osoitekentässä vain viimeistä numeroa 6-9.
Rolfin's Drop
Meditation Breakpot
Granny and Motors
DooWap Epiloque
Radiosta klasaria livenä filtteröiden:
Radiosta testifiltterointia livenä
Laitan lisäradiopätkää,.. jos kiinnostaa ?

Detaljeja
Painoa - no perkele, antaa mennä - soittimella on 125 grammma paristojen kera ja kokoa saman verran kuin C-kasetin kotelolla + yksi sentti pituutta ja taivaita tähyävät potikat.
Takapaneelista löytyy volumekiekon laita, 3.5mm stereoplugilla Output ja Input.
Huom. Älä kytke Output-liitäntään monoplugia, koska lähtö on esivahvistettu Stereona korvakuulokkeita varten. Tästä otamme signaalin linjaan ja säädämme tason volumella sopivaksi.

Uudessa äänityksessä kytkin Monotronin Danon Chili Dogiin, Dod FX96:een, Danon Reel Echoon. Sitten suoraan MP3:ksi Tascam PS5:lle ja ei päällekkäisyyttä, vain Monotron ja mainitut efektit. Radio-äänitys on live, Xen Plussan radiosta Monotroniin, josta Tascamiin MP3:ksi.

Korg - tukea
Korg:Monotron/Support löytyy patch-sheet (MonotronGuideBlank.pdf), johon saa 6 x per sivu.
Korg toimittaa mailiisi myös soittimen Schemat, jos kiinnostaa. Monotronin piirilevyllä on selkeästi merkittyinä tärkeät kohdat, joten eikun modailemaan.

ps. Osaan tehdä vain hiljaisia MP3:sia :-) Non-kompressing, non-mixing. Edelleen.

Kirjoittanut BubbleBob 18.06.2011

            1024×768  -  111 kt.

1024×768  -  104 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

joonama: Hieno artikkeli, tunnetta ja faktaa sopivasti. Tahtoo tommosen
Jungleman: Onnea uudelle synalle ;-)
BubbleBob: Toksis Groitz :-) Eikö sulla ole jo?
Jungleman: Juu on, kovassa käytössä. Aivan mainio vekotin - ja oivallinen arvostelu, muuten!
hemmo: Aiwan huippulia! Loistawia "biisejä"!

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti