Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

21.05.2011: Anze Guitars - Project - "Nestekaasukita...


Olipa siis yksi aurinkoinen keväinen päivä kun lähdin käymään perinteisellä sukulointi kierroksella, takaraivossa sellainen ajatus, että jos jostakin nurkasta maalta sattuisi löytymään jotakin peltilaatikkoa seuraavaan kitaraprojektiini.

Olin mieltynyt aikaisemmin jo Tuomari Nurmion laatikkomaiseen kitaraansa sekä myös nähnyt kuvia hänen Jerry-kannu soittimestaan. Tokihan kitaroita on aikojen saatossa valmistettu ties mistä pöntöstä ja purkista.. aihetta olen jonkun verran netin kautta tutkaillut kyllä.

Niiden ideoitten pohjalta rupesin siis aihiota etsimään ja suureksi onneksi sellainen kuin "tipahti" syliini kotosalla käydessä. Autotallin nurkasta löytyi isäpuoleni edesmenneen enon vanha nestekaasuliesi. Tuli ja älyn leimaus! Siinähän se olisi! Kuin tehty kitaran aihioksi! Sopivan kokoinen ja muotoinen ja kannessa oleva pyöreä aukko kuin huuti kieliä ylleen! Onneksi sillä ei ollut enää käyttöä ja tunsin kihelmöintiä sisälläni, tästä tulisi vielä jotain!

Soitinrakentaja ystäväni avustuksella sitten rupesin ideoimaan soitinta. Häneltä löytyi sopivaa koivulankkua josta sain sahailtua kaula-aihion ja myös tukilankun kaulan kiinnitykseen. Mensuurin tein Straton piirustusten perusteella. Sovittelin laatikkoon tuon tukiparrun kohdilleen ja välissä tein kaulan valmiiksi. Kaulataskun leikkaukset kanteen sekä pohjaosaan tein osittain dremelillä ja sitten ihan perus rälläkkää käyttäen. Otelaudan kaulaan ostin valmiina kappaleena, säästi aikaa runsaasti, aikaisempiin projekteihin olen kyllä itse otelaudankin tehnyt. Ruusupuinen otelauta on siis kyseessä ja aivan kelpo tekoa ja sitten vain liimaten kaulaan nasautin kiinni. Kaula tuli sitten kaulalevyn avustuksella tukipalkkiin kiinni ja siitä tuli aikalailla tukeva sovitus. Virittimet ovat oikeastaan kalleimmat osat tässä vehkeessä, Gotoh- merkkiä. Muuta en vaali.

Toki tuo "body" piti vielä putsailla hyvin ja pienoiset ruosteen alut hinkkailla pois. Pintakäsittelynä oli kilin-kolin eli spray-maali, body matta mustaksi ja kanteen sitten taiteilin hieman liekkikuviota. Myös lapaan maalasin lieskan tyyppisiä kiekuroita. Mitään lakkaa en päälle laittanut tähän prototyyppiin. Mikille sekä tallalle jyrsin sopivat kolot tuohon tukipuuhun. Takaa porattiin reiät kielten pujotukselle. Vibra ei ole tässä mallissa toiminnassa. Mikin ja puun väliin hieman retkipatjaa että sain sen sopivalle korkeudelle. Ykskelainen mikki ja kytkennät sille, simppeliä! Tone ja Volume; ei siis ylimääräisiä vimpaimia lain tässä hommassa.
Kun maalaukset oli suoritettu, käsittelin kaulan puuvahalla ainoastaan, joten lakkaa ei käytetty tässäkään.

Projekti oli kaiken kaikkiaan hauska ja lopputulos oli yllättävän kelvollinen! Soundi on akustisenakin kohtuullisen voimakas vaikka kotelossa on paljonkin erinäisiä aukkoja joita en peittänyt (vielä ainakaan). Itse käämitty mikki (venäläisen herran tekoa) jossa kilo-ohmit on yli 8 on oikein kelpo ja antaa rouheat mutta roots-henkiset soundit.
Täytyy mainostaa tässä, että yksilevyisiä kaasuliesiä otetaan vastaan lahjoituksena tai voidaan niistä jopa hieman maksaakin. Jos sinulla niitä ylimääräisenä nurkissa pyörii. Yhteyttä saa pikaviestein ottaa.

Mitähän Toivo siellä Ruikonperällä tällaisesta kepukasta ois sanonut kun Tepon Jaskan jutuissa nestekaasukitaralla veteli, no tässä nyt alkuperäinen voimanlähde ei ole enää käytössä vaan sähköllä mennään...Silti melko kuumottava kapine!:)

Kirjoittanut kimbbaz 21.05.2011

            1536×2048  -  618 kt.

2048×1536  -  870 kt.

1536×2048  -  612 kt.


Arvostelu

4,94,94,94,94,9    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

jkof2: Heh, komia peli :)
jkorjus: Loistava idea! Ja hiano tuli.
jaakkimarallaa: Erilainen siisti kampe.Vielä kun saisi ääninäytteen.
someone-else: Ei hemmetti mikä luovuus ollu mukana! Aevan upee.
MihQ: Ihan järkyttävän upee!

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti