Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

21.05.2011: Ibanez Jemini Distortion


VAROITUS: ARTIKKELI SISÄLTÄÄ ROCK-KLISEITÄ!

Pedaali testattu välineistöllä: Vox Valvetronix 50w, Ibanez rg350 dx + bridgehumbuckerina Dimarzio Evolution (en muista tarkkaa mallia mutta makso thomannilla 132e).

First God created Man, then He had a better idea, Jemini

Kyseessä on siis Steve Vain ja Ibanezin yhteistyössä kehittämä efektipedaali. En sano distortion-pedaali, koska se on paljon enemmän. He, ketkä ovat kuulleet pedaalista ennen, varmasti tietävät, että kyseessä ei ole vain yksi poljettava, vaan kaksi! Vasen ja oikea, identtiset, mutta eivät kuitenkaan. Vasen pedaali toimii boostina, eli jos soittaessa kaipaa sitä extra mojoa, niin vasen poljin pelastaa. Oikea poljin on sitten se itse distortion pedal, joka tuo mm. sointukulut jälleen arvoonsa ja ylikin.
Pikkulinnut kertovat, että Vai sai idean pedaaliin TS9 Tube Screamerin ja Boss DS-1:n jatkuvasta on/off sähläämisestä keikoilla, eikä ihme, näiden pedaalien polkeminen vuorotellen näyttää jo steppaamiselta. Pedaalit ovat nyt kuitenkin yhdessä, ja taivaan portit on avattu!

Uniikkeja sateenkaaria (visuaalinen puoli)

Pedaalin ulkokuori on psykedeelinen, koska se on dipattu väriaineissa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen Jeminin omistaja voi sanoa, että hänen pedaalinsa on uniikki, kenelläkään ei ole täsmälleen samaa väritystä! Kuori on luodinkestävä, mutta näin hienoa pedaalia en silti heittelisi ympäriinsä, jos on huono päivä. Molempien pedaalien päällä on Vai-logot, so when you do click on them, you get to step all over us! (Steve Vai).
Patterin paikka löytyy oikean pedaalin kannen alta, ja vasemman alta löytyy paikka varapatterille. Patterin vaihtaminen on naurettavan helppoa. Nappia painamalla kansi ponnahtaa ylös kuin käskystä. Miksei Bossin pedaaleissa ole tällaista!?
Molemmissa pedaaleissa on identtiset DRIVE-TONE-LEVEL nupit. Jokaista nuppia ympäröi valot, todella kirkkaat valot. Eli keikallakin näkee vaikka savujenkin läpi selkeästi, kumpi kanava on päällä. Kun vasen pedaali on päällä, kolme häkellyttävän kirkasta vihreää valoa alkaa hehkua. oikea pedaali päällä ollessaan näyttää puolestaan punaista. Hypätessä pedaalilta toiselle, pedaalia ei tarvitse erikseen napata pois päältä, Jemini tekee sen puolestani. Mikä tekoäly! Pedaalin keskellä seisoo katkaisin: BRIGHT-SAVE. Kytkin ei vaikuta soundiin millään tavalla, vaan säätää valojen kirkkautta! Save-modella valot näkyvät siis himmeämmin, ja patteri kestää pidempään, ja bright-modella valot näkyvät taas jumalaisen kirkkaina. Eli jos olet nirso ja pihi, ja pelkäät, että joudut ehkä ostamaan jossain vaiheessa uuden patterin, käytä save-modea. Itse soitan aina brightilla, koska hypnotisoidun aina pedaalin valoista, ja veikkaan, että niin tapahtuu myös monelle muulle. Pedaalin takana on tietysti myös paikka 9v muuntajalle, eli sille tavalliselle, joka käy lähes kaikkiin pedaaleihin.

Sustainia ja potkua ylhäältä (Vasen puoli)

Vasen eli boosti-pedaali on koko laitteen suola. Boost saattaa ensisoittamalta kuulostaa vaisulta, mutta eroja alkaa huomata enemmän ja enemmän, mitä pidemmälle tutkimusmatka jatkuu. Neljän päivän kokemuksella voin sanoa, että pedaali antaa yllättävän hyvän sustainin, niin hyvän, että se jopa päihittää osan oikeista sustain-pedaaleista! Parasta sustainia ei saavuteta kääntämällä kaikki nupit kaakkoon. Jos niin tekee, alkaa kuulua hieman ylimääräistä surinaa, ja soitetun sävelen venyessä surinaa hyökkää päälle ilkeästi kuin puskien takaa.
Level- nuppi on jännä. Nuppihan ei säädä output-leveliä tavalliseen tapaan. Jos säädöt alkavat tuoda särinää mukanaan, käännän aina ensimmäisenä leveliä alaspäin, pedaali ei menetä tehokkuuttaan kuin vasta ihan pohjalukemissa, joten leveliä alaspäin viedessä särinä häviää, mutta soundi ei! Nerokasta! Paras sustain irtosi: DRIVE 13:30, TONE 14:00, LEVEL 15:00. Täytyy muistaa, että tämä toimi OMILLA soittokamoillani, joten en sano, että tämä nimenomainen säätö hipoo täydellisyyttä kaikilla soittokamoilla sustainin osalta.
Matalalta soitettaessa boost tuo reilusti uutta ulottuvuutta ja juuri sitä extra mojoa, mitä odotinkin. Erityisen yllättynyt olin, kuinka paljon pedaali tuo korkealta soitettaessa. jokainen plektran hipaisu antaa jämäkän äänen, ja ääni pitää, vaikka vinguttaisi sitä kuuluisaa kahdennettakymmenettäneljättä nauhaa! Liu'ut, jotka kusisivat normaalisti, soivat nyt hienosti, ihan kuin pedaali soittaisi puolestani.
Mitenkään Bossin pedaaleita moittimatta, Jeminin kolme suurta, drive-tone-level, antavat todella paljon uusia ulottuvuuksia, toisin kuin monen Boss- pedaalin lähes on/off- tyyliset säädöt. Ja suosittelen välttämään aina viimeiseen asti nupit kaakkoon- politiikkaa tämän pedaalin kohdalla, se ei takaa äärimmäistä flowta. Green Power!

Chorusta kehiin! (Oikea puoli)

Oikea, säröpuoli, toimii mielestäni parhaiten choruksella höystettynä. Ilman chorusta oikea poljin on soundiltaan lähes identtinen Bossin DS-1:n kanssa, toisaalta sehän se idea alunperin olikin...
Oikealla soittaessa drive tulee pidettyä täysillä, enkä aio hävetä yhtään, koska Steve Vai itsekin sanoi pitävänsä sen maximilla, tällöin oikeisto tuo parhaan puolensa esiin. Tonea ei tosin silloin kannata hirveän korkealle laittaa, levelistä puhumattakaan. Molemmat kannattaa pitää kello kahdentoista/kolmentoista lukemilla.
Oikea puoli saattaa ensikuulemalta kuulostaa tunkkaiselta kuin tupakkahuone, mutta oikeat säädöt löytäessä (taas kerran) ja mahdolliset lisäefektit (chorus!!!) lisättynä pedaali tuo todella varman ja järkähtämättömän soundin, joka on pääasiallisesti tarkoitettu pitkien ja murakoiden sointujen ja vennyvien sointukulkujen käyttöön, tosin toimiihan tuo leadinakin. Red Power!

Masterpiece?

Kokonaisuudessaan pedaali on menestys. Ei tarvitse olla Steve Vai- fani pitääkseen Jeministä, mutta suosittelen kuitenkin kuuntelemaan hänen musiikkiaan ennen ostoa, jos ei tunne koko heppua.
Steve Vain julkaisema esittelyvideo Jeministä voi hämätä, onhan Vailla tukenaan Vai Legacy ja vielä Universe kainalossa. Hänen soittaessa itsensä kanssa (katso video) jumalaiset soundit suorastaan pakottavat ostamaan pedaalin. Olin tietoinen tästä, ostin pedaalin silti, ja en pettynyt. Itse en omista Legacya tai Jemiä, mutta pedaali tuo juuri ne asiat esille, mitä Vai videolla kertoo, ja vähän enemmänkin. Videohan meneekin loppua kohden vain pelleilyksi, jossa Vai väittelee itsensä kanssa.
Pedaali innostaa kokeilemaan uusia juttuja. Sekä vasen että oikea puoli on hyvä, mutta itse suosin enemmän vasenta eli sitä extra mojoa. Kun oikeat soundit löytyy, niin soittaessa voi vaikka taittaa ilmaa, Taivas Varjele!

+ Paljon ulottuvuuksia
+ Värit ja valot
+ 2 in 1

- Demo hieman harhaanjohtava
- ei "plug in and go!"- soittajille (liekö tuo nyt miinusta)

Maestro itse esittelee lelunsa:
http://www.youtube.com/watch?v=WrBLnB3ze5Y

Steve Vai soittaa näillä säädöillä (ohjekirjan mukaan):

Green channel: drive 11, tone 12:30, level 1
Red channel: drive 3:30, tone 11, level 1

Thomannin hinta 189e, itse ostin Suomesta, pienempien postikulujen ansiosta tuli halvemmaksi.

Kirjoittanut dimarzio 21.05.2011

            3264×2448  -  1686 kt.

3264×2448  -  1656 kt.

3264×2448  -  1607 kt.


Arvostelu

5,05,05,05,05,0    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Anamus: Astetta leppoisampi arvostelu, ehdotonta plussaa! Nautinnollista lukea, täytynee suunnata kiinnostusmonokkeli torin suuntaan ja alkaa tähyilemään käytettyjä Jemineitä..!
joukov: Hauskaa luettavaa, hyvin kirjoitettu!
Decadetroll: Varsin hauskasti kirjoitettu, oli oikein mukava lukea tälläinen "vähän erilainen" artikkeli vaihteeksi. Alkaa vaan Gaasutella tuota jeminiä.. :)
Epsu!: Niin hyvin kirjotettu, että joutuu harkitteen kyseisen pedaalin ostoa!

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle