Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.05.2011: Bluetone 2550 "Silver Jubilee" Head & 2x...


Lähtökohta

Lähtökohtana oli rakentaa yksikanavaiseksi stripattu boutique versio wanhan Marshall-designin pohjilta, yhdistäen varsin innovatiivinen 2550 Silver Jubileen etuaste perinteiseen JTM-45 tyyppiseen KT-66 putkilla toteutettuun pääteasteeseen. Johtuen siitä, että itse osaan juuri ja juuri asettaa putken kantaansa paikalleen tai kolvata XLR-liittimen piuhan päähän kiinni, piti vahvistimelle löytää myös suunnittelija/rakentaja.
Kuultuani jonkin verran positiivisia tai erittäin positiivisia lausuntoja miehestä nimeltä Harry Kneckt ja hänen tekemistään Bluetone- vahvistimista, lähetin tarjouspyynnön laitteesta. Artikkelissa pyrin käsittelemään vahvistinta soittajan näkökulmasta.
Tärkeimmät modit esikuvana käytettyyn vahvistimeen nähden olivat:
- KT66:lle suunniteltu pääteaste
- 2 itsenäistä master-volumea
- "Clean" - kanavan jättäminen pois
- Tehonpuolituksen jättäminen pois

Vahvistimen perustoiminnot

GAIN-säätimet

Gain (esikuvassa input gain):
Ketjussa ensimmäinen gain-säädin säätelee etuasteen diodiosaa ja sen tuottaman särön määrää.
Lead Master (samoin):
Toinen gain säädin vaikuttaa jossain määrin kokonaisvolumeen, mutta olennaisemmalta osin etuasteen putkilla toteutetun osan tuottamaan säröön.
Yhteiskäyttö:
Ovelasti toistensa tukena käytettynä, nämä kaksi säädintä mahdollistavat hyvin erityyppisten ja eri tavalla käyttäytyvien säröjen aikaansaamisen, myös pienellä volumella. Vahvistimesta irtoaa tolkuton määrä säröä, mutta soundi ei missään vaiheessa tukkeudu, vaan atakki ja tuntuma soundin käsiteltävyyteen soittotatsin avulla säilyy myös molempien ollessa täysillä.

TONESTACK (bass, mid, treble)

JMP ja JCM-marshallien yleisestä linjasta poiketen edellämainitut säätimet toimivat laajemmin, eivätkä vain perinteiseen tyyliin "hienosäätiminä". En tosin tiedä miten yksikanavaista JCM-800:aa uudemmissa Marsuissa (2266:tta lukuunottamatta) asia on toteutettu, mutta ko. laitteet eivät ole koskaan kuuluneet kiinostuksen kohteisiin.

MASTER VOLUME (alkuperäisessä Output Master ja vain 1 kpl) 1 ja 2

Jalkakytkimellä kytkettävät itsenäiset master-volumet. Keikalla pirun kätevä, koska toisen voi jättää nollille ja näinollen pudottaa itsensä pelistä jalkakytkimen napsautuksella röytämisen ilmaantuessa. Vaihtoehtoisesti sisäisen tilusankarin hiipiessä esiin voi täräyttää tap-arpeggio-shred-sweepin ilmoille ihan puskista sellaisella volumella, että rumpali ei tuplakuulosuojauksestaan huolimatta kuule viikkoon kiväärinlaukausta pienempää ääntä ja yleisö paskoo säikähdyksestä housuun. Se on sitä rock n rollia.
Master volume vaikuttaa myös merkittävästi vahvistimen soundilliseen ulosantiin päätesärön merkeissä. Perinteisellä 0-10 asteikolla arvioitaessa noin 7-8 lienee optimaalisin soundin kannalta. Vahvistin on tosin siinä vaiheessa niin saatanan lujalla, että soundin laadun muuttuminen pitänee tarkastaa äänitysten perusteella.

PRESENCE

Perus presence sävynsäädin. Kirkastaa tai tummentaa soundia jonkin verran. Voi käyttää esim. piikikkään ätäkin hiomiseen tai tummasoundisen kitaran kirkastamiseen.

Käyttötarkoitus ja pohdintaa kitaroista

Yksikanavainen Marshall - tyyppinen vahvistin = peruskone rokkiin, hevirokkiin, hardrokkiin, pop-rokkiin, southern rokkiin, country & western rokkiin, 3. Nainen coverbändille, Slayer coverbändille, Guns n' Roses coverbändille, Joe Bonamassalle, John Frusciantelle ja tietty Van Halenille. Puhtaat soundit koneesta saa ulos siten että rullaa kitarassa olevaa volume-potikkaa pienemmälle siihen asti kunnes säröytyminen loppuu.
Tähän mennessä konetta on tyypitetty tasan yhdellä skeballa, joka on LP Deluxe alikäämityillä P-90 kokoisilla alnico II humbuckereilla. Veikkaisin, että kuten kaikilla muillakin testaamillani vahvistimilla, yli 10kohm:n edestä käämilankaa ja alnico V, VIII tai keraamiset magneetit eivät mielestäni toimi. Kyseessä on henkilökohtainen mielipide. Toivottavasti joku reipas ja iloinen soittajatoverini lainaa minulle jotain kuumamikkistä kitaraa. Samoin joku aktiivimikkihirviö olisi kiva.
Yksikelaisista mikeistä en juurikaan osaa sanoa, mutta jossain vaiheessa täytynee äänittää myös tele- ja stratosoundia.

Bluetone 2x12 Celestion 65 Heritage series kaappi

Tukeva peruskaappi, puuta, tolexpinta. Sisällä 2 kpl hyväksi todettuja Celestion 65 heritage elementtejä.
- Väri violetti
- Impedanssi 7,5 ohmia (2x15 ohmia rinnakkain)
- Tehonkesto 130W
- Soundi helvetin hyvä
- Laitetaan piuhalla kiinni nuppiin ennen nupin käynnistämistä

Soundinäytteitä

Asetusket kappalekuvauksessa maihinnousussa.
Kitara: Gibson LP Deluxe
Perussoittelua, Shure SM 58 läheltä, kaikki styrkkarin namiskat 5:ssa, paitsi masteri 6:ssa.

http://maihinnousu.net/s/12447

Kirjoittanut Juzpe 16.05.2011

            480×640  -  183 kt.

640×480  -  158 kt.

640×480  -  219 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (20 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

slapvete: Olikos tyyris ja kuinka pitkään jouduit odottelemaan? PTP vai PCB?
Juzpe: PTP, toimitusaika pari kuukautta ja hinnaltaan samoissa ku perus Buddat eli varsin maltiliinen
jkorjus: Onpas nampan näköinen ja ennenkaikkea nampan kuuloinen. Saisko lisää klippejä esim stratolla?
Kissa3: jumalautsi että on siistin kuulonen meisinki :) tykkäys !
Juzpe: Saa klippejä stratollakin. Viimeks ku olin straton kans kämpillä oli vaa jääny äänityskamat himaan.
Gabe: Komea kone!

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle