Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

23.04.2011: Chittaram Ergo-T ergonomisen kitaran rak...


Kyseessä on kitaraprojekti, josta löytyi piirustuksia ja hahmotelmia omien arkistojen kätköistä jo 1993-94 -vuosien tienoilta. Talven 2010-11 aikana suunnitelma tuli toteutetuksi.

Kitaran inspiraationa ovat toimineet Klein-, Forshage- ja Koll-kitarat. Niissä instrumentin suunnittelun eräänä keskeisenä elementtinä on ergonomisuus. Klein oli minulle jo ennestään tuttu tuolta 1990-luvun alkuvuosilta, mutta näiden muiden jäljille pääsin täältä: http://buildingtheergonomicguitar.com. Sieltä imuroin myös Klein-kitaran erään version 1:1 -piirustuksen, joka toimi pohjana tälle Chittaram-kitaralle.

Klein-kitara oli jotenkin kovin lankkumainen ja kaipasi pyöreyttä ja perinteisyyttä. Kopioin Forshage- ja Koll-kitarat mielessäni oman Godin 5th Avenue Kingpin -kitarani yläpuoliskon muodot voipaperille ja siitä siirsin ne kitaran runkopiirustukseen.

Piirustuksen skannasin ja toimitin oikealle kitaranrakentajalle Petri Jaakkolalle (www.korpi-instruments.com). Hän ajoi CNC-sorvilla muodon ulos männystä ja sovitteli sitten USAsta (www.fretsong.com) tilaamani kaulan ja Millbrookista tilatun Hohnerin Steinberger-tallan paikalleen tarkistaen mittausten paikkansa pitävyyden.

Sen jälkeen hän ajoi CNC-sorvilla tarkistuskorjatun muodon varsinaiseen runkopuuhun, amerikan leppään. Sain runkopuita 2 kappaletta, joista toisesta työstin kuvissa olevan puun lähinnä käsipelillä.

Soittimen nimessä oleva T (Ergo-T) tarkoittaa testiä, sillä tämän runkopuun piti olla aluksi vain testiversio; kyseessä nimittäin on kuitenkin aivan ensimmäinen rakentamani kitara. Soitin kuitenkin toimii erittäin hyvin. Itse asiassa se on paras minulla koskaan ollut sähkökitara tuntumansa ja soundinsa perusteella. Vaikka eipä niitä soittimia nyt kovin paljoa ole ollut tässä vuosien varrella.

Grafiittikaula jotenkin korostaa joitain ylä-ääneksiä hieman eri tavoin kuin pelkästään puinen kaula. Soundi jotenkin helisee enemmän. Tilasin kaulan amerikoista. Pohdin pitkään, että ostanko uuden suoraan Moses Graphitelta (http://mosesgraphite.com), mutta päädyin sitte ostamaan kaulan käytettynä eBaystä. Kaulan valmistaja on soitinrakentaja (www.fretsong.com), joka modifioi mm. Moses Graphiten kauloja. Ostin kaulan, jonka otelauta on diamondwoodia (ruusupuuta, joka on epoksikäsiteltyä).

Seymour Duncanin P-Railsin ovat erittäin monipuoliset kitaramikrofonit. Niistä tulee P90, Stratokalina ja näiden yhdistelmänä humbucker soundit.

Mikrofoneille tarkoitetut asennuskehikot ovat myös kätevät, sillä niissä on valmiiksi puolitukset sekä rinnan- ja sarjakytkennät. Tarvitsee vain kolvata mikistä tulevat piuhat pieneen piirilevyyn ja liimata tarralla piirilevy mikin pohjaan. Piirilevystä lähtee sitten syöttö, maa ja kuori mikinvaihtimelle. Mikrofonien vaihtokytkimen (3-tiekytkin) ja potentiometrien yms. sähkön koloukset vuorasin alumiinifoliolla. Kolous on muuten tehty Telecasterin sabluunalla, mutta rungon takapuolelle.

Ensimmäinen plektrasuojus oli liian ohut. Tilasin epähuomiossa akustiselle kitaralle tarkoitetun plektrasuojusaihion. Koetin siitä tehdä toimivan version, mutta se ei tyydyttänyt minua (ks. ylin kuva 1).

Myöhemmin teetätin paremman plektrasuojuksen, jonka viimeistelin itse (ks. keskimmäinen kuva 2). Teetätin plektrasuojuksen muodon ja mikin reiän ammattimaisella rakentajalla, joka toimii tällä hetkellä Kokkolassa (T:mi Eetu Klemetti).

Kaikkineen aineet, postikulut, tullit, soitinrakentajien työt ja muut kulut tulivat maksamaan jotakuinkin 1200¤ paikkeilla.

Olen erittäin tyytyväinen projektiin sekä sen lopputuloksena syntyneeseen toimivaan ja tasapainoiseen soittimeen. Se istuu hyvin sylissä ja toimii seistessäkin. Myös kaikkiin yhteistyökumppaneihini olen hyvin tyytyväinen. Nyt vain sitten vielä pitäisi oppia soittamaan.

=Tiedot kootusti=
-Kaula: Komposiittigrafiittia (http://mosesgraphite.com ja www.fretsong.com)
-Otelauta: Diamondwood (Ruusupuuta, johon on ilmeisesti imeytetty jotain epoksiliimaa)
-Runko: Amerikan leppää
-Rungon viimeistely: Mahonkipetsi ja Tungoil
-Plektrasuojus: kilpikonnankuorikoriste (ostettu Millbrookista)
-Mikrofonit: Seymour Duncan P-Rails ja Triple Shot mikkien asennuskehikot.
-Tremolo talla: Hohner under licence from Steinberger (messinkiä, ostettu Millbrookista)
-Elektroniikka: 1 volume, 1 tone, 3-tiekytkin -Kielet: D'Addario 10-42
-Kielisovitin (satulan perässä lavan tilalla): (http://cgi.ebay.com/Steinberger-Hohner-Cort-Headless-String-Adapter-/320659401173?pt=Guitar_Accessories&hash=item4aa8ca29d5)

Kirjoittanut toni.honkala 23.04.2011

            1600×1200  -  475 kt.

1024×768  -  509 kt.

1600×1200  -  308 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (11 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

deeaa: Kiinnostava juttu. Rupesi tuollainen grafiittikaula suorastaan kiehtomaan, josko tilaisi sellaisen joskus...ilmeisesti se ei juuri reagoi lämpötilamuutoksiin jne? Kerro siitä vähän käyttökokemuksia.
narmo: peijakas. hieno projekti ja mukavanoloinen lopputulos. onnittelut.
medsta: Mielenkiintoinen projekti ja hyvä artikkeli. Paljon uutta mielenkiintoista tietoa!
toni.honkala: Kaula on jämäkkä ja sutjakka. Virettä ei paljon tarvitse säädellä, johon ilmeisesti myös tallalla on oma vaikutuksensa. Varsinkin alataajuudet resonoi kädessä ja rungossa vahvasti; johtuneeko osin myös siitä, että lapa ei ole "imemässä" resonansseja?
wildcat: Aika läheltä liippaa: http://www.vintageguitars.org.uk/ovation75p2.php
toni.honkala: -> WILDCAT: Joo, noissa Ovation Deacon ja Breadwinner -kitaroissa näkyy olevan tuota ergonomisuutta jo olleen. Klein sitten syvensi vielä hommaa pidentämällä oikean alaetukulman syvyyttä,jolloin istuma-asennossa kaula nousee vielä paremmin saavutettavaksi.
toni.honkala: Klein-kitara: http://www.google.fi/search?hl=fi&s … ein+guitar&spell=1&biw=1152&bih=671
Tuhkis: On se ruma ku vammasen vittu...=)
toni.honkala: Tuhkis:Vaatii vähä totuttelua.Esteettiset mielipiteet voi olla muuttuvaisia.Ja tietty talouselämän ohjaamia,kuten käy ilmi konservatiivisist LP, Strato ja Tele -malleist,jotkei o kehittyny mihinkään vuosikymmeniin,ja joiden soittoasento istuen on huono.

Yhteensä 9 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti