Muusikoiden.net
17.02.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

15.04.2011: Omituisen kitaran rakennusprojekti


Kuivaa puutavaraa tarjolla

Eräänä päivänä mieleeni muljahti että reilu 7 vuotta sitten tulin kaataneeksi melkoisen vaahteran pihamaalta ja säilöneeksi siitä kohtuullisen kokoisia pötkäleitä kuivamaan patterin viereen.

Mistä luonnollisesti seurasi sairas(?) mielleyhtymä rakennella jonkinlainen kitara. Onhan noita joskus lapsena tullut pari nysvättyä, yksi jopa vuolukivestä, mutta tästä tulisi ensimmäinen jonka kehittelisin ihan itse ja omista puista ja laittelisin kaikki nauhoja ja kaularautaa myöten itse.

Enkä edes neuvoja kysyisi tai lukisi mistään...joskin tuosta periaatteesta sittemmin hieman lipsuin.

Eikun töihin

Suuremmin surematta raapaisin isosta palikasta senkokoisen siivun että siitä rakentelee yhdestä palikasta neck-thru-kaulan ja leveyttä riittäisi niin että ainakin mikit myös lepäisivät saman puupalikan sisällä. Eli lähes yhdestä puupalasta oli tarkoitus koko skeba duunailla.

Kuitenkin aika pian totesin kun katselin miten 'oikeat' kitarani on rakennettu, että haluan kyllä ehdottomasti ns. tilt-headstockin joten sahasin palikasta pätkän, viistoin kärjen ja liimasin takaisin silmämääräisesti sellaiseen kulmaan, että kun satula on paikallaan ja virittimet niin kielet kulkee luontevasti pienessä kulmassa virittimiin satulan yli.

Sitten eikun perusmuotoa sahalla ja sittemmin viilalla ja hiomakoneella ja ties millä. Ikuna en ole oikein puuhommia osannut tehdä mutta ei se ole ollut este, korkeintaan hidaste :-)

Jossain välissä hommasin otelautaan sahaukset, tässäkin hieman taivuin suunnitelmasta, koska saatavilla oli sopiva sapluuna ja kone, niin teetin sen sitten näin. Ja joo, otelautakin tuli eri palikasta, koin sen muutenkin lujemman rakenteen antavaksi koska tilt-headstockin liimaus tulisi sen alle alkaen jostain about 6. nauhan kohdalta.

Ongelmia...

Siinä pitäydyin kyllä aika lahjakkaasti etten mitään mittoja ottanut tai tsekkaillut sen kummemmin pitkin projektia vaan orgaanisen silmämääräisesti kasailin. Tästä meinasikin tulla ongelmaa kun en tiennyt vielä mikeistä mitään jne. joten piti arvioida miten pitkälle kaulaa veistän pyöreäksi...ja loppupeleissä sitä tuli veisteltyä niin pitkälle että kaulahan jatkuu kaulan muotoisena jopa pidemmälle kuin otelauta...:-) no eipä mitään, ainakaan ei voi valittaa ettei pääsisi ylemmille nauhoille hyvin :-)

Suurin työ oli jyystää ja dremelöidä se perkeleen kaularaudan onkalo ja hienosti se ruuvi ehjän 'sillan' ali ja näin...mutta onnistui se hyvin. Kun olin saanut otelaudan sitten liimattua niin pääsin säätämään minnekäs asti se talla tulisi ja mikit jne. Tässä tuli toinen ongelma, elikkäs kaulamikin routtauksen takia kaulan ja bodyn yhtymäkohtaan jäi varmaan aikas vähän puuta joihinkin kohti...eli enpä luottaisi että se ihan kauheaa iskua kestäisi. Mutta kestää se ainakin heilutella että eiköhän se ihan OK.

Sitten vielä pikkasen liikaa muotoilin headstockia, en olisi ihan niin kapeaa siitä tehnyt kuin siitä tuli, mutta, en jaksanut mittailla ja säädellä. Koko skebaa rakentelin kummiskin vaan pari tuntia kerrallaan reilun kuukauden keskiviikkoillat. Aika äkkiä se piti saada kasaan.

Loppu olikin helppoa

No eipä siinä sit kummempia...väsäsinkoivusta sellaiset 'ontot' sivut sille tuommoiseen kummaan X-muotoon ja haluamaani paikkaan switchin ja potikan...osat kuten Teslan mikit löytyi M-netistä osin, osin ties mistä...

Sitten hieno värjäys ja 'sunbursti' onnistui oikein näppärästi TextMarker tusseilla, vihreää ja mustaa...ja jotain lakkaa päälle, en jaksanut enää hirveän hienoksi hioskella.

Kaulan hiontaan ja lakkaukseen menikin sitten astetta kauemmin, kuin myös nauhojen asennukseen ja hiontaan varmaan kolmatta tuntia upposi, ja vieläkin ne kaipaa pientä hiontaa ja tasoittelua, vaikka on tässä nyt actioni kummiskin ja tatsi kertaluokkaa parempi kuin jossain parinsadan kiinakepissä ikinä.

Loppukaneetit

Aika ihme skeba siitä tuli, ikäväkseni pikkaisen kaulapainoinen kummiskin mikä on hieman downeri. Ylettömän pitkä kaula aiheuttaa myös tiettyä herkkyyttä siihen että kaulaa voi väännellä soittaessa pikku vibraattoa varten helpostikin, mutta ei se sen flaximpi ole kuin joku Epiphone kummiskaan. Kyllä sillä treenit vetelee virittelemättä tai mitään ja mukava on soitella, jos nyt ei mikään ihmeellinen millään muotoa. Ei tästä mikään lempiskebani tule, mutta kyllä sillä soittaa siinä missä muillakin skeboillani.

Soundit sinänsä oli erittäinkin positiivinen yllätys, ei mitään valittamista sillä saralla.

Aika monta juttua voisin ensi kerralla tehdä toisin, mutta hommansa tämäkin projekti ajoi, todistin ainakin itselleni ettei tommonen kovin hankala tai pitkällinen projekti ole yksi sähis rakennella, ja jatkossa taas rohkeammin uskaltaa alkaa nauharemppoihin arvokkaammissakin soittimissa jne.

Tuolla on vaikka YouTUbevideo jossa soitan sillä bänditreenit...

http://www.youtube.com/watch?v=kfIuzu-fSgY

Ja tossa sitten jotain räpellystä pelkkää kitaraa esitellen...tosin toi on ennenkuin hioin nauhat vielä...ja pitää niitä vielä pikkasen hioa:

http://www.youtube.com/watch?v=My6SMo7Jsw8

En nyt jaxa enempää löperrellä yhteen putkiloon, lisäilen infoja ja muita jos jotakuta jaksaa kiinnostaa.

Kirjoittanut deeaa 15.04.2011

            800×600  -  125 kt.

800×600  -  77 kt.

600×800  -  98 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (31 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

tmu_prika: Ainakin se on helevetin ruma :)
Mindrevolution: todella mielenkiintoinen artikkeli ja härskin näköinen soitin MUTTA! Tusseilla, oikeasti pliis? :D
deeaa: Joo...ja tollasella textmarkerilla tulee vieläpä hiton hyvännäköistä pintaa. Tossa se ei näy yhtään mutta sillä saa tosi upeasti puunsyyt ja loimut esiin.
rosberg: hauska juttu, hieno kitara ja verta-lehti tuolla lehtitelineessä oli booooonuzzzz!
deeaa: Tuossa on hyvä kuva siitä tussiväristä ilman mustaa 'sunburstia':
deeaa: https://lh3.googleusercontent.com/_ … AAAAAAADsg/J2g9E1EszSQ/IMAG0699.jpg
tepeh: Tussivärjäys on aika äijä.
simosiili: Itse soittelisin 200 euron kiinaritsalla paljon mieluummin :D Vittu että osaa olla ruma. Kieliasu aika perseestä.
theheretict0ngue: Itseasiassa simosiilin kommentin lytäten, ite soittaisin tuolla kyllä mielummin ku millää halvalla kiinaritsalla. Omaan silmään erittäin makea kitara, "erikoisten" muotojen fetissi.. Myönnetään... Pakko kysyä, että paljonko upotit projektiin rahaa?
viikst: Oikein alkoi vi*ututtamaan kun joku Esboon tiätsävittusnäibe katsoi tarpeelliseksi haukkua toisen hengen tuotteen. Siinä vaiheessa kun Simosiili esittelee itse kaatamastaan puusta rakentamansa kitaran poistan hänet "imeköön kynttiläänsä"-kategoriasta.

Yhteensä 10 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti