Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

08.03.2011: Genelec 8020 vs Focal CMS40, pikkumonito...


Focal CMS 40 ja Genelec 8020 ovat keskenään saman hintaiset (Genelecin hinta on noussut, eroa 40¤/pari), ja kaiuttimien fyysisessä koossakaan ei ole merkittävää eroa. Vaikka Focalit painavatkin reilusti enemmän (5,5kg vs 3,7kg /kpl), ovat mallit toistensa suoria kilpailijoita. Koska en löytänyt suoraa arvostelevaa vertailua, halusin tehdä sellaisen itse.

(Edit: Vertailun puolueellisuus on saanut kritiikkiä, joten tarkennan: Thomannilla on 30pv palautusoikeus kaikkiin tuotteisiin. Koska Focalilla ei ole jälleenmyyjää pk-seudulla, tilasin Focalit sokkona jotta voisin päättää 30pv:n aikana pidänkö ne vai palautanko. Vertailu Geneleceihin oli yksi osa päätöksentekoa. Mikäli Genet olisivat olleet käyttööni paremmat, olisin palauttanut Focalit ja ostanut Genet.)

Näillä pystyisi miksaamaan myös ilman subbaria, mutta matalimman basson voimakkuus olisi vähän arpapeliä. Jos on tarkoituksena hankkia yleispätevä ammattimainen kuuntelu, nämä eivät aivan riitä siihen yksinään.

Ominaisuudet

Tekniset suorituskyvyt ovat riittävän lähellä toisiaan jottei niistä tarvitse erityisesti välittää, erot ovat suurimmat äänensävyssä. On kuitenkin syytä mainita että Geneleceissä on sisääntulolle vain XLR-liitin, Focaleissa myös RCA. Genelecien mukana tulevat kumiset Iso-Pod -telineet mahdollistavat kaiuttimen kääntämisen eri kulmiin, mutta telineet ovat kaiuttimessa kiinni löysästi, ja kaiuttimen joutuu asettelemaan oikeaan kulmaan joka kerta kun sitä siirtää. Focalien mukana tulee korkeussäädettävät etujalat, jotka lukitaan sormimutterilla paikoilleen, jolloin kaiutin päätyy aina samaan asentoon. Focalien mukana tulee myös ohuehkot kumiset alusmatot, joskin en itse ottanut niitä käyttöön. Focalien virtakytkimet ovat etupaneelissa, kun Genelecien virtakytkimet sijaitsevat kaiuttimen takana syvennyksessä. Focalien voimakkuussäätimet ovat porrastetut, Genelecissä pitää kaiuttimien välinen tasapaino etsiä kuuntelemalla. Focaleissa on myös kytkin sisääntulotason valitsemiseksi, +4dB, 0dB tai -10dB. Valmistaja suosittelee ottamaan Focaleista kaiuttimien suojaverkot irti ja asettamaan mukanatulevan vaihekiekon diskanttielementin eteen. Erot verkoilla ja ilman olivat niin pienet että päätin jättää verkot suojaksi, nämä ovat kuitenkin reissukajarit.

Kuuntelin kaiuttimia noin 30-neliöisessä kerhohuoneessa, sekä hyllylle sijoitettuina n 20cm seinästä, että pöydän päälle sijoitettujen pahvilaatikoiden etureunalla keskellä huonetta. Musiikkia toistin MacBook Pro:lta Focusrite Saffire Pro 24 DSP:n kautta. Testimusiikkina toimi lähinnä Toto, Nils Landgren, Turisas ja Soilwork, mutta myös moni muu mitä iTunesista ja Spotifystä tuli mieleen hakea.

Olin yllättynyt siitä kuinka ennalta-arvattava testin lopputulema oli. Nämä pikkusarjalaiset jatkavat valmistajiensa äänensävyllisiä perinteitä hyvin uskollisesti, joten mikäli Genelecin ja Focalin äänimaailmat ovat tuttuja, voi luotettavaan valintaan päätyä ilman kuuntelutestiäkin. Itsekin tilasin CMS40:set kuulematta, Focalilla kun ei vielä ole merkittävää jälleenmyyntiverkostoa Suomessa. Yksi tämän testin päämääristä oli päättää pidänkö Focalit, vai palautanko ne ja tilaan Genelecit.

Käytössä

Genelecin DIP-kytkimillä toteutetut sävynsäätimet pääsivät testiin heti ensikuulemalta. Kytkimet ovat hyvin pienet ja ne ovat sijoitettu ahtaasti syvennyksen pohjalle, joten esimerkiksi avaimella tai kuulakärkikynällä eivät kytkimet liiku. Hiuspinnillä saattaa kärsivällisempi onnistua, mutta ohut, pitkä ja taipumaton puikko sopii tuohon parhaiten. Valitettavasti Genelecien "basso"-vaimennus vaikuttaa jo 2KHz:stä alaspäin, joten sen avulla ei saa kaiutinta sovitettua seinän lähelle, nurkkaan, hyllylle, tai edes pöydälle. Tätä ei kaiuttimessa itsessään lue, joten käyttöohjetta lukematta käyttää kytkintä luultavasti väärin, kuten itsekin tein aluksi. Low Roll-Off puolestaan leikkaa 85Hz:n alapuoleiset äänet jyrkästi, joka ei myöskään auta huonosta sijoittelusta johtuvaan 100-200Hz:n alueen komotukseen. Diskanttivaimennus jarruttaa 5KHz:n yläpuoleisia taajuuksia -2dB. Bassovaimennuksen rajataajuudesta johtuen varsinainen yläbasso (100-200Hz) olikin ylitsepursuava suhteessa keskitaajuuksiin. "Basso"-vaimennusta käytettäessä alempien keskitaajuuksien lämpö väheni entisestään, ja testattu musiikki kuulosti luonnottoman ohuelta ja nasaalilta mutta silti yläbassokorostetulta. Ilman vaimennuksia 150Hz:n alueelle miksattu bassokitara kuului tutuissakin miksauksissa yllättävän voimakkaasti, jopa niin että muut soittimet jäivät vähän varjoon.

Focalin sävynsäätimiin kuuluu hyllykorjain sekä 450Hz:stä alaspäin, että 4,5KHz:stä ylöspäin, joista kumpaankin saa 2dB korostusta tai vaimennusta. Kolmiasentoiset kytkimet ovat liukukytkimiä kaiuttimen takaseinässä, ja niitä on helppo säätää, jopa kaiuttimen etupuolelta kurottelemalla. Kytkimien rajataajuudet lukevat myös kytkimien luona, joten käyttäjä ei voi erehtyä kytkimien toiminnasta. Hyllyssä lähellä seinää arvatenkin oli -2dB bassohylly luonteva vaihtoehto, ja keskellä huonetta kuunteli mieluiten ilman leikkauksia. 450Hz:n hyllykorjain on hyvä valinta eri sijoituskohteisiin, joskin välillä on käynyt mielessä josko 350Hz olisi ollut vielä parempi rajataajuus. Tässä puhutaan tosin hyvin pienestä erosta, ja moniin kuuntelupaikkoihin valmistajan valitsema 450Hz todellakin on oikein hyvä. Pikku-Focaleissakin tuntuu välillä että bassokitara on hieman enemmän esillä kuin esimerkiksi isommilla Focal Solo 6 -kaiuttimilla kuunnellessa, mutta ero on sitä pienuusluokkaa että siihen tottunee suht helposti. -2dB:n bassovaimennus toimii tiukemman soundin ystäville myös neutraalissa toistoympäristössä. Diskanttisäätimen koin fiilispohjaiseksi kytkimeksi, se kun ei vaikuta kuin hieman yleiseen kirkkauteen. Pelkän kuuntelun perusteella olisin veikannut rajataajuuden olevan korkeammalla kuin 4,5KHz.

Mikä on hyvää?

Kaiuttimien laatua ja sopivuutta voi arvioida usealta eri aspektilta. Musiikin kuuntelijalle on tärkeintä että kuunneltu musiikki kuulostaa hyvältä. Koska hyvyys on subjektiivinen käsite, tämä on pelkästään makuasia, eikä ole olemassa imartelevaa hifisoundia joka kuulostaa aina "paremmalta" kuin neutraali toisto. Myöskään liian analyyttisia kaiuttimia ei ole olemassa. Mikäli kaiutin korostaa taajuuksia jotka lisäävät erottelukykyä, kaiutin vääristää ääntä, eikä musiikki kuulosta siltä mitä se oikeasti on. Silloin kaiutin ei ole analyyttinen. Minun makuun parhaat kaiuttimet ovat sellaiset joiden taajuustoisto kuulostaa minun korvaani tasaiselta. Kaiuttimet jotka voi unohtaa, voi kuunnella pelkästään musiikkia. Muutaman vuoden käytössäni olleet Focal Solo 6:t ovat minulle tällaiset kaiuttimet. Olen kuunnellut paljon Genelecejä, Adameita, Dynaudioita, DUX:eja, sekä jonkin verran Yamahoita, Questedia, K&H:ta, KRK:ta ja mitä kaikkea. Kaikissa niissä on ollut piirteitä jotka ovat tai olisivat vaatineet totuttautumista, ja niillä työskennellessä joudun aktiivisesti pohtimaan miltä musiikki kuulostaa "oikeasti". Makuasiat pätevät tähänkin vertailuun, ja jollekin toiselle neutraali toisto saattaa olla kovin erilainen.

CMS 40 vs 8020

Taajuustoiston näkökulmasta olennaisin ero on siinä miten eri tavalla nämä kaiuttimet toistavat kuulolle herkimmän 3,5KHz:n taajuusalueen. Myös tämä pikku-Genelec kuulostaa tuolla alueella poikkeuksellisen aktiiviselta, joka korostuu hiljaa kuunnellessa kun korvan kuulokynnyksen taajuuskäyrä kieroutuu entisestään Fletcher-Munsen -käyrän mukaisesti. Jotta kokisin kuulevani Geneleceillä kaikki taajuusalueet tasaisesti, minun pitäisi mm. vähentää mainittua 3,5KHz:n aluetta ja korostaa alempaa keskialuetta 500Hz:n tienoolta. Suorassa vertailussa Genelecin ja Focalin välillä suurimmat erot painottuvatkin juuri näihin taajuusalueisiin. Toton Gift of Faith -kappaleen virvelirumpu lyö Focaleilla rintaan, kun se Geneleceillä lyö poskille. Laulussa muutamat korkeammat sävelet pomppaavat Geneleceillä hieman luonnottomasti esiin saaden miksauksen kuulostamaan epätasaiselta vaikkei se sitä ole. Piano kuulostaa Geneleceillä hyvältä sähköpianolta, Focaleilla flyygeliltä. Särökitara kuulostaa Geneleceillä repivämmältä, Focaleilla isolta ja laajalta. Kapeammalle taajuuskaistalle painottuvat soittimet kuten Rhodes-piano ja jotkut kitarasoundit tosin kuulostavat identtisiltä.

Matalien taajuuksien käsittelyssä on myös eroja, joskin pienempiä. Bassorumpu sanoo Geneleceillä helpommin "bök", kun Focaleilla se sanoo "bot". Vaikka kokonsa takia molempien kaiuttimen alimmassa taajuustoistossa tulee rajat vastaan, Focalit toistavat Tambu-albumin alimman bassarijysäyksen hieman vahvemmin, kun Genelecit puolestaan keskittyvät hieman ylempään ja poksahtavampaan taajuusalueeseen. Tämän takia bassokitara kuulostaa Geneleceillä noin 2dB voimakkaammalta kuin Focaleilla.

Stereokuva

Geneleceillä kuunnellessa miksaus asettuu voimakkaasti kaiuttimien väliselle virtuaaliselle akselille. Kukin soitin piirtyy stereokuvassa melko hyvin, mutta ne ovat tiiviisti sidottu tuohon kiinteään palkkiin. Syvyyssuunnan sijaan äänet tuntuvat kuuluvan tuolta samalta akselilta, mutta eri voimakkuuksilla. Focaleilla ei kuulu samanlaista palkkia, vaan kaiuttimien levyinen kolmiulotteinen tila, jonka sisällä soittimet voivat olla lähempänä, kauempana, hieman toistensa takana, ja näiden lisäksi soida eri voimakkuuksilla. Nils Landgren Funk Unitin Stuff Like That -kappaleen laulun tila piirtyy Focaleilla huomattavasti selvemmin, kun se Geneleceillä on epäselvemmin vain "jonkinlainen huonekaiku". Olen isompien Focaleidenkin kohdalla ihmetellyt sitä miten stereokuva ei juuri muutu vaikka kuulija siirtyy keskipisteestä sivummalle. Pikku-Focaleissa on paljon samaa luonnetta. Geneleceillä vasen ja oikea kaiutin alkaa kuulostamaan keskenään erilaisilta melko nopeasti, ja lähempi kaiutin lähestyy äänellisesti kuulijaa odotettua enemmän. Genelecin stereokuvaa en kuitenkaan osaisi moittia ellei vieressä olisi näinkin paljon paremmin piirtävät kaiuttimet.

Äänenpaine

Focaleissa on voimakkuudenrajoitin, joka estää kaiuttimien säröytymisen suurilla äänenpaineilla. Rajoittimelle on oma merkkivalo kaiuttimen etupaneelissa. Kun merkkivalo vilkkuu, on kahdenkin metrin päässä äänenvoimakkuus jo sellainen että sattuu. Geneleceistä sai kyllä ääntä yhtä lujaa, mutta rajoittamattomat Genelecit olivat siinä vaiheessa jo aivan säröllä. Lujempaa soitettuina Genelecien ilkeä yläkeskialue puukottaa korvaa niin rajusti että kaiuttimet kuulostavat jo aika pieniltä. Focalit päästävät siis puhdasta ääntä olennaisesti lujempaa kuin Genelecit. En tosin tiedä minkälaisessa tilanteessa pikkukaiuttimia olisi syytä huudattaa niin lujaa.

Kaukaa kuunneltuna

Pyysin veljeäni vaihtelemaan kaiuttimia kun seisoin itse huoneen toisella puolella. Genelecien piikittelevyys jälleen korostui kaukaa kuunneltuna, ja tietyt yksittäiset äänet kuulostivat jo melko ilkeiltä. Focaleihin vaihto oli huima ero, kuulosti kuin ääni kuuluisi kahta kertaluokkaa suuremmista kaiuttimista. Pistäviä taajuuksia ei ollut, ja musiikki täytti koko huoneen. Vaikka syvin bassarijytke toistuu myös Focaleissa vain vaimeasti, alataajuudet toistuvat kuitenkin tasapainoisen isosti, ja yleissoundi on lämmin. Kyllä näiden mukana joraisi ihan mielellään.

Yhteenveto

On tärkeää painottaa että vaikka mainitut erot ovat harjaantuneelle korvalle selkeitä, ne vaativat paljastuakseen tarkempaa ja pidempikestoista kuuntelua. Kun jätin taustamusiikin soimaan ja istuin sivussa juttelemassa hetken, en pystynyt tunnistamaan kummat kaiuttimet soi. Nuorempi musiikinharrastajaveljeni ei osannut sanoin eritellä kaiuttimien eroja, eikä osannut nopean kuuntelun perusteella sanoa kummat hänen mielestään on paremmat. Minun korvaani sen sijaan Genelecit kuulostivat yleisesti kireiltä ja ahtaammilta, kun taas Focalit pystyvät täyttämään taajuuskaistan paremmin ja vaikka koko huoneen hyvin rennon kuuloisesti.

Genelecien suuri haitta on säätöjen puute joilla ne soisivat tasapainoisesti lähellä seinää, kun taas Focalit soivat (tai saa soimaan) hyvin myös hieman hankalammissa tiloissa. Isommissa Focal CMS50:sissä (n 900¤/pari) olisi lisäksi -2, -4, tai -6dB aluevaimennin 160Hz:n kohdalla, jolla saisi varmastikin nurkasta, hyllystä ja pöydän pinnasta heijastavat komotukset mukavasti kuriin. Hyllykorjaimissa olisi myös -4dB:n leikkausmahdollisuus, joten CMS50 on mitä luultavimmin erinomainen kaiutin akustisesti vaikeisiin tiloihin. Sillä on kuitenkin sen verran kokoa ja painoa etten pitänyt sitä soveliaaksi ehdokkaaksi reissuäänityksiini.

Erojen suuruus, olennaisuus ja haittaavuus on kuulijasta kiinni, mutta minä en keksi mitään tilannetta jossa Genelec 8020 olisi parempi vaihtoehto kuin Focal CMS 40. Paitsi rinkan ylimääräisenä painona. Jos vain ulkonäöllä on merkitystä, saattaa moni päätyä Geneleceihin.

Kovin kummissani olen vieläkin siitä että Genelec kutsuu kaikkia 2KHz:n alapuolisia taajuuksia bassotaajuuksiksi.

http://www.thomann.de/fi/focal_cms40.htm (596¤/pari)
http://www.thomann.de/fi/focal_cms40_b_stock.htm (528¤/pari)

http://www.thomann.de/fi/focal_cms_50.htm (888¤/pari)

http://www.thomann.de/fi/genelec_8020bpm_anthrazit.htm (638¤/pari)

Kirjoittanut Aki 08.03.2011

            1000×1000  -  146 kt.

1238×1008  -  432 kt.

371×300  -  27 kt.


Arvostelu

3,53,53,53,53,5    (26 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Mindrevolution: hieno
cozmo: Asiallinen kirjoitus, olkoonkin, ettei voi välttyä vaikutelmalta, ettei lähtöasetelma ollut täysin objektiivinen. Ts. halusit osoittaa Genelecin heikkouden kilpailijaan nähden, ei niinkään objektiivista vertailua. Ei sillä, että epäilisin noita eroja...
ganesha: Tämä nyt on turhaa nipottamista, mutta: eihän lähikenttämonitoreja ole tarkoitettu sijoitettavaksi niin että tulee heijastuksia pöydän pinnasta tai hyllyistä yms.
ganesha: Heijastukset seinistä yms. pitäisi laittaa kuriin akustoimalla, ei jotain ruuveja säätämällä monsuista: sekin vääristää.
kimkorho: Hyvä teksti. Hiukan kallistunut tuo lähtöasetelma taisi olla, tosin etpä sitä seikkaa yrittänytkään peitellä.
H3ll-o: Itse taas näen asian niin että nämä pienet aktiivit on tarkoitettu juuri koti-olosuhteisiin. pöydille, hyllyille ja aika usein seinän viereen tms. ja akustointi ei välttämäti ole mahdollista
H3ll-o: Studioympäristössä jossa akustointi on hanskassa mennään isoimmilla monitoreilla. Sen takia hyvä että näistä löytyy jonkinlaista säätöä juuri parantamaan tuota mahdollista huonoa sijoittelua
Mebrick: Kiitos arvostelusta! Tämä antaa mielestäni hyvän ja tarpeeksi objektiivisen lähestymistavan kaiutinvalintoihin. Itsehän olen juuri pureskellut noiden Genejen ja muiden vaihtoehtojen välillä, ja kyllä tämä vertailu selventi tilannetta mukavasti!
e_lappalainen: "Itsekin ostin CMS40:set kuulematta, Focalilla kun ei vielä ole merkittävää jälleenmyyntiverkostoa Suomessa. Yksi tämän testin päämääristä oli varmistaa että olin tehnyt oikean ratkaisun." ... joku tos lausees haisee iha vitusti..
joukov: Aikamoinen mainos...
iikkuli: "focaleihin vaihto oli huima ero", toisaalta et pystynyt erottamaan kummat soi, eikä veljesikään, voiko ero siis olla huima?
Aki: Lappalainen, onko jotain mitä et ymmärtänyt? Thomannilla on 30pv:n palautusoikeus. Jos Genet olisi olleet paremmat, olisin palauttanut Focalit ja ostanut Genet.
Aki: iikkuli, sivusta taustamusiikkia hiljaa kuunnellessa kaiuttimia ei erota. Suoraan edestä lujaa kuunnellessa ero on huima. Veljeni kyllä erotti kummat soi, mutta ei osannut sanoa kummista tykkäsi enemmän. Enkös mä noin sen kirjoittanut alunperinkin?
iikkuli: Ok, tuossa kaukaa kuuntelussa ei vaan ollut mainintaa voluumista. Eli erot tulevat ilmi kovalla volumella kuunnellessa?
e_lappalainen: Kiitos vastakommentista. Nyt ymmärrän.
Vladi: Kiitos artikkelista! Tutustuin tämän kirjoituksen myötä Focaleihin ja uskaltauduin lopulta moiset tilaamaan. Nyt on monitorit pöydällä kumijalustat allaan ja hyvältä kuulostaa. Päädyin itse pitämään tuon diskanttikiekon, aavistuksen tasapainoisempi soundi.
ATonni: Kuuntelin itse tänään noita samoja, tykkäsin hieman enemmän Focaleista, joskin ero ei ollut mielestäni suuri. Olisko Genen soundi ollut jostain keskialueen kohtaa pyöreämpi?

Yhteensä 17 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle