Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.02.2011: Guitar Rig 4 PRO


Pohjustusta ja Huomioita

Vaikka artikkeli onkin laitearvioissa, arvostelen pelkkää Native Instrumentsin GR4 softaa, enkä huomioi siis softan mukana tulevaa Rig Kontrol -pedaal-äänikorttihässäkkää. Itse ajan kitaran koneelleni M-audion Profire 610:n läpi

Oma Guitar Rigini tuli siis mukana Komplete 7 -paketissa, jonka ostin lähinnä Massive -synan ja Kontakt -sämplerin takia. Koin omaavani jo kaiken kitaraäänitykseen tarvittavan POD HD500:n muodossa mutta GR4 olikin melkoinen yllätyspommi käytettävyydellään ja saundillaan.

Plug & Play, Drag & Drop

Guitar Rigin toimintatapa ja käyttöliittymä on hyvin simppeli. Hiirellä raahataan halutut vahvistin- ja efektimallinnokset vasemmalla olevasta valikosta oikealla puolella olevaan kenttään.
Valittavana on 15 vahvarimallia - oikeastaan kaikki tarvittavat - sekä hurjasti erilaisia pedaalimallinnuksia säristimistä kaikuefektien kautta modulaatioefekteihin.
Lisäksi paketissa on erilaisia työkaluja efektien automaatioon, kuten LFOita ja askelsekvensserejä, joilla saa lisättyä hyvinkin paljon jännää saundiin.
Hienoin juttu ominaisuuksissa on ehkä kuitenkin kaksi "kasettimankkaa" joilla voi äänittää omaa soittoaan ja vaikka tehdä itselleen taustanauhan. Mankkaan voi myös tuoda äänifiluja, joiden virettä ja tempoa voi muutella harjoittelua ja plokkaamista varten.

Miltä se tuntuu/kuulostaa?

Elämme aikaa, jona kitaramallinnukset ovat kehittyneet jo todella realistisen kuuloiseksi, on Axe-FX:ää ja POD HD:ta ja Amplitubea. Mielestäni kaikki mallintajat saundaavat oikeissa käsissä hyvältä ja huonoissa käsissä kuralta, mallintajaa halajavan täytyy oikeastaan löytää vain itselle sopiva.
Itselle taisi sopivin mallintaja löytyä juurikin Guitar Rigistä. Saundit löytyvät helposti ja nopeasti, ja säätövaraakin löytyy jos haluaakin vähän erikoisempaa saundia. Kuitenkin jo pelkkä Tubescreamer-Marshall-Kaappi -yhdistelmä toimii kuin häkä! Saundi on mallintajaksi hyvä ja jopa orgaaninen. Tästä voi kiittää Guitar Rigissä ennennäkemätöntä impulssitekniikkaa, joka löytyy Control Room nimisestä kaappikomponentista.
Control Roomiin on valmiiksi sämplätty useampi kaappi useammalla mikillä, ja näitä mikkejä voi sitten miksata ja heitellä stereokuvassa optimaalisen saundin saamiseksi. Tämä lähestymistapa on helppo, konkreettinen ja hauska, kun tuloksia saa nopeasti ja vaivattomasti. Impulssit ovat hyvänkuuloisia ja pärjäävät todella hyvin vertailussa esim. POD HD500:n sisäänrakennettujen impulssien kanssa, jotka ovat tummia ja puuroisia.

Ikävämpiä puolia GR:n saundista löytyy ehkä pitch-puolelta, eli oktaaveri ja varsinkaan whammy ei oikein luonnollisesti seuraa äänenkorkeutta ja pitää ihme meteliä. Tämä ei kuitenkaan itselleni ole suuri menetys kun en efektiä pahemmin käytä. Myöskään delay ja reverb -moduulit eivät sen suuremmin säväytä, mutta käytettävät saundit löytyy kyllä molemmista.
Reverbeistä puhuttaessa täytyy mainostaa myös mainiota Reflektor -konvoluutiokaikulisäosaa, jonka sain ilmaiseksi kompleten mukana. 100 euron arvoinen lisäosa tuo mahdollisuuden käyttää omia impulsseja softassa, jolloin realististen reverbien lisäksi myös omien kaappi-impulssien käyttö tulee mahdolliseksi.

Guitar Rigin tatsi ei oikeastaan eroa esimerkiksi POD HD500:n tatsista millään tavalla. Profirelläni latenssit pysyvät 6-7 millisekunnin luokassa, joka on oikeasti huomaamaton. Latenssi on kuitenkin täysin äänikortista ja konetehoista kiinni, joten heikomman raudan omaavilla saattaa tulla ongelmia soitettavuuden kanssa, niinkuin kaikilla muillakin mallinnussoftilla.

Ääniklippejä

Äänitin pari klippiä demotakseni GR4:n potentiaalia. Lisää on mahdollisesti tulossa, ja myös te voitte niihin mahdollisesti vaikuttaa kommenttien muodossa :)

---

Ensimmäinen klippi yrittää olla jonkinlainen tribuutti eräälle Suomessa vaikuttaneelle speedmetal-yhteelle. Saundit siis hyvinkin sen mukaiset

http://maihinnousu.net/s/11006

Kitarana rytmeissä ja leadissa toimi ESP M-II jonka tallassa EMG-85. Rytmikitara on äänitetty mielenkiintoisella yhdistelmällä Tubescreamer -> Metal Zone -> Control Room ja Leadikitarassa käytetty Mesamallinnusta, joka on ihan ok, vaikka parhaammat metallisaundit löytyy ihan muualta. Basso on myös vedetty guitar rigin ainoan bassostyrkkarin läpi

---

Toinen klippi onkin sitten jo vähän modernimpaa metallivääntöä ja saundikin on sen mukaista

http://maihinnousu.net/s/11007

Klipin kitarat on vedetty Ibanezin RG7321lla, jossa Seymour Duncanin Blackoutsit. Guitar rig on asetettu bognermallinnukselle, jonka edessä on kompura->gate->screamer->eq->gate->kompura reittihässäkkä. Ideana on siis, että kompressorit taistelevat noise gateja vastaan luoden tiukan ja tasaisen saundin. Basso vedetty taas samalla mallinnuksella, mutta vähän reilummalla gainilla

---

Kolmas klippi on ihan perus jazzbluesi, jota en tietenkään osaa autenttisesti soittaa :P

http://maihinnousu.net/s/11015

Kitara ESP M-II, jossa kaulamikkinä EMG-89R. Rigissä pelkästään bassman-mallinnus matched cabinet -toiminnolla, sekä reflektor, johon ladattuna eräs plate-kaikuimpulssi

---

Laitetaan vielä neljäs klippi jossa vähän funkympää kamaa ja basso enemmän pääosassa

http://maihinnousu.net/s/11054

Vedin sähkökitarat ESPin kaulamikillä vox-mallinnuksen läpi, jossa on mukavan kirkas saundi. Bassostyrkka taas se ainut mahdollinen.

Johtopäätöksiä

Guitar Rig on itselleni täydellinen kotisoittelu-treenailu-äänittelysofta, joka on saanut minut todellakin harkitsemaan tuon PODin myyntiä turhakkeena. 180 Euron hintaisena pelkkä plugari (375 euroa Rig Kontrolin kanssa) on ihan OK hinta/laatu -suhteeltaan, mutta maksulliset lisäosat kuten em. Reflektor ja Rammfire -vahvistin tuovat paljon lisää käytettävyyttä pakettiin.
Paras hinta/laatu -suhde löytynee komplete -paketissa, jossa on kaikki lisäosat + muut mainiot NI-plugarit samaan hintaan kuin GR4 + lisäosat erikseen.

*EDIT* 11.2. Uusi klippi lisätty!
*EDIT* 13.2. Ja taas uusi klippi... Eiköhän nää jo riitä.

Kirjoittanut Metalliac 10.02.2011

            1018×1108  -  694 kt.

1240×964  -  692 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (20 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

muna247: Pirun hyvä artikkeli, testiin menee mokoma softa!
Y@ri: Loistava artikkeli. Täytyypä yrittää kaivaa nuo ensimmäisen klipin soundit. Voitko vähän vihjaista tarkemmin asetuksista?
Metalliac: Y@rille: Lisäsin noi screenshotit asetuksista artikkeliin kakkoskuvaksi. Saatat tietenkin joutua vähän säätämään omalle kitaralle sopivaksi.
Y@ri: Loistavaa! Kiitos! =)
muna247: http://maihinnousu.net/s/11059
muna247: ihana softa tuo rigi, käytän jatkossakin!
blues_n_heaven: oikein hyvä ja asiallinen arvio.. :D.. ja olipahan niin hyvin jäsennelty ja kirjoitettu että aiheutti lisää minulle negatiivisia tuntemuksia digitaalisia softia kohtaan (lähtee kaivelemaan jostain kela 8-raituria),.. tämä siis positiivisessa valossa :D
Antti1: Tämä jäi hämmentämään: "Guitar rig on asetettu bognermallinnukselle". Bogner?
Antti1: Ultrasonic ilmeisesti? Pitäisi vissiin perehtyä paremmin softiinsa. :)
Metalliac: Joo toi Ultrasonic oli mullekin tosi pitkään täys mysteeri, mutta Bognerhan se lopulta oli, kun jaksoin asiaa tarpeeksi pitkään tutkia. On muuten ainakin mun mielestä pirusti parempi Higain hommiin kun tuo aika surkea mesa.
Metalliac: Ja surkeallahan tarkoitan sitä rectifier -agressiivista tapposäröä. Esim Santanamainen mesailu tolla onnistuu tosi hyvin! Eli liideihin juuri oivallinen mallinnus :D
Entropia666: Itekkin nyt softaa pyöritellyt, muuten samaa mieltä kuin artikkeli, paitsi tuon Whammy osalta. Alkuperäinen Whammyhän myöskin pulpattaa ja seuraa epätarkasti, siinähän se viehätys osaksi onkin.

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle