Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.08.2003: Fender Hipshot Tremsetter


Kelluvatallaisissa kitaroissa ongelmana on muiden kielten vireen katoaminen välittömästi kun yhtä muutetaan. Hipshotin sanottiin D-tuna-pikavirittimen sivuilla (joille joskus törmäsin) vakauttavan floikkatallan. Lopulta sattuma toi käsiini moisen kapistuksen, ja päätin kokeilla sen toimivuutta. Kustomoinnin kohteeksi pääsi pääkeppini Ibanex RG550EX. Luuttu on kaiken tähänastisen säätämisriemun lisäämiseksi .010 kielissä ja D-vireessä - tallan ja kaulan säätäminen... hohhoijjaa, en viitsi edes puhua.

Asiaan. Laite on kaikessa yksinkertaisuudessaan kaksoisjousi joka toimii vähän kuten heiluriovi, kahteen suuntaan. Kampea alaspäin painettaessa vastus on suuri (vahva jousi), nostamista vastustamaan ... tai siis palauttamaan jousi on melko heppoisen oloinen. Mutta kielet toimivat "pääjousena", joten ei huolta. Laitteen toiminta perustuu siihen, että kitara säädetään ensin vireeseen ja kohdilleen ilman keskimmäistä jousta - jonka tilalle hipshot siis asennetaan. Kun jännitys on pääosin kahden jousen varassa, hipshot hoitaa ns. poikkeavat jännitteet, joita tulee kun kieliä venytetään, viritetään erikoisvireeseen, käytetään kampea jne jne... Eli pitää jännitykset jousistossa, eikä päästä niitä siirtymään kieliin.

Laite toimii (ilmeisesti) oikein asennettuna ja säädettynä hyvin. Täydellinen toiminta olisi fysikaalinen mahdottomuus, mutta nyt esimerkiksi drop-D-vire onnistuu pikavirittimellä: jätin karkeavirityksen aikana varaa E6-kielen pikavirittimeen, ja siitä kun pudottaa yhden sävelaskeleen, ei paljon muuta tarvitse tehdäkään. Pikainen tarkistus muille kielille, sillä niiden vire nousee edelleenkin vähäsen. Muttei suinkaan älyttömänhirveänkauheasti, kuten normaali-floikkatallassa olisi tapana.

+++ Virittäminen helpottuu ja nopeutuu huomattavasti. Kun vire on tapeista laitettu kohdalleen, on pikavirittimistä erittäin helppo hienosäätää loput - yhden kielen säätäminen ei vaikuta muihin. Ja erikoisviritykset onnistuvat, ainakin mainittu drop-D.

++ Venytykset helpottuivat: tavalliset bendit kokosävelaskeleen asti eivät vaikuta tallaan käytännöllisesti katsoen lainkaan. Unison bend onnistuu nyt yhtä kieltä venyttämällä - enää ei tarvi venyttää toista kieltäkin "vähäsen" kompensoimaan tallan liikettä.

++ Kampea voi käyttää surutta, talla palautuu aina siihen missä olikin, eikä vireongelmia ole.

+ - 0
Kielen katkeamista hipshot ei pysty peittämään. Silloin talla kilahtaa auttamattomasti väärään asentoon, ja ehjät kielet epävireeseen. Eivät toki niin pahasti kuin ilman hipshotia, mutta mahdottomiin tämä laite ei pysty.

-- Flutterit (kampeenlyönnit) jäävätkin sitten soittamatta. Jousitus hoitaa moiset "häiriöt" pois päiväjärjestyksestä erittäin tehokkasti. Onko joku onnistunut paiskaamaan heilurioven niin, että se palaisi takaisinpäin jo puolivälistä? Itse en ole...

- Talla on melko jäykkä. Vaatii kammelta ja sen asennukselta paljon, että saa tehtyä kammella nätin vibraaton... ja käyttäjältä myös: voimaa pitää käyttää, muttei taas liikaakaan saisi runnoa.

- Hinta... Niinpä. Itse sain käytettynä, ja pääsin vielä asentamaan vekottimen paikalleen koekäytettäväksi ennen kuin kaupat tehtiin. Thomann huutelee laitteesta 75:ttä euroa. Paljolta voipi tuntua, mutta asennuksen jälkeen kitaran käyttöarvo nousee kyllä saman verran. Jos haluaa välttämättä soittaa fluttereita kammella, pitää tämä laite unohtaa. Hinta ei silti mielestäni ole este. Hidaste kylläkin.

Yhteensä:
7 +
4 -

Kouluarvosana: 8

(ysi jos flutter onnistuisi, kymppi jos kielen katkeaminen ei vaikuttaisi)

PS. Asennusoperaatiosta laitan ohjeistuksen tuonne kitarat/kitarakamat-osastolle, jos joku sattuisi tarvitsemaan. Lontoonkieliset ovat kovin sekavat, ja työn teettäminen muilla maksaa...

Kirjoittanut kunnasja 20.08.2003

            300×49  -  4 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (4 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Socialite: Joo, minullakin oli tuo kyseinen vekotin mutta otin sen aika äkkiä veks kun se mielestäni pilasi täydellisesti floikan tatsin. Suositeltava laite huonoille floydtalloille, mutta jos kitarassasi on laadukas floyd niin älä pilaa sitä tremsetterillä!
kiverio: deluxe plus stratossa oli toi vakiona ja tehtaan säädöillä toimi hyvin. Sittemmin kitara kävi huollossa ja setteristä meni säädöt eikä kukaan osannut säätää sitä takaisin. osaaminen loppui. ei kannata ostaa ellei joku guru ole asentanut sitä valmiiksi.
Vainhaalee: Hyvä artikkeli ja hyvät asennusohjeet!
ankkiz: Mahtaakohan tuo olla mitenkä helposti kuluva osa?

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti