Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

19.07.2011: Atlas Star Sapphire


Nyt kun yhteiseloa on yli vuosi takana, ajattelin kirjoittaa kokemuksia Atlaksen kitarastani. Kyselyitä kyseisestä kitarasta on vuoden mittaan tullut paljon, joten perusteellisen artikkelin kirjoittaminen lienee tarpeellista. Let us begin.

Hankinta
Kuten jotkut ehkä tietävät, Atlas Guitars on Thaimaalainen kitarapaja, jolla on pitkät perinteet käsintehdyissä huippulaatuisissa soittimissa. Soittimia on tehty yli 40v, mutta Euroopassa Atlas on edelleen varsin tuntematon. EU:n alueella toimii tietääkseni ainakin suomalainen ja englantilainen välittäjä joiden kanssa asiointi ja maksaminen hoidetaan. Eli palvelua saa siis ihan suomeksikin ja täytyy mainita, että erittäin hyvää palvelua saakin. Myös Englannin välittäjä on erittäin ystävällinen ja neuvoo kaikissa hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Olin hankintaprosessin aikana yhteydessä sekä Englannin Paul Cummingsiin että Tampermusicin Markoon. Englannin kautta tilattuna kitara olisi ollut hieman halvempi, mutta toimitusaika olisi venähtänyt n. 30 viikkoon. Tampermusicin toimitusaika-arvio oli 6-10viikkoa. Englannin välittäjän hyväksi asian ratkaisi se, että heiltä löytyi valmiina lähes täysin haluamillani spekseillä varustettu keppi. Pyysin pieniä muutoksia ja kitara lähti kohti suomea. Koko paketin hinta oli vähän yli 1000e.

Kitara
Alla lyhyesti kitaran tärkeimmät speksit

- Malli on Star Sapphire, käytännössä siis PRS-kopio hieman erilaisella lavalla
- Mahonkirunko ja kaula
- Liekkivaahterakansi(flame maple) 4A-loimuilla
- Otelauta eebenpuuta, Eagle-inlayt
- Runkoa kiertää puunvärinen reunus(eng. Natural masked binding)
- Jumbonauhat, 24kpl
- Kaulan leveys satulasta 43mm, 22 nauhan kohdalta 56mm, profiilina wide fat
- Wilkinsonin PRS-tyyppinen tremolo
- Pajan omat Xs1(kaula) ja Xs2(talla)mikit
- 1 Volume, Kaksi Tonea joissa push/push-mahdollisuus(alunperin push/pull) kelojen puolittamiseksi, kolmiasentoinen mikkivalitsin.
- Virittiminä alun perin Wilkinsonin omat virittimet, jotka pelittivät hienosti. Vaihdoin tilalle Planet Wavesin Auto-trim-virittimet.
- Kitaran värinä Aqua, vaihtaa hienosti väriä valaistuksen mukaan. Sellainen turkoosinsininen, sanoisinko.
- Mukana tuli myös ok-tasoinen kova laukku mustalla sisustuksella. Laukku ei ole mikään kaikkein tukevimman oloinen mutta ajaa asiansa hyvin. Ilmeisesti jotkut ovat saaneet laadukkaampia laukkuja, tiedä sitten miksi omani oli tällainen.

Ensivaikutelma oli hieman hämmentynyt juurikin tuon värin takia. Kameran salama vääristää todella paljon ja kitara oli paljon vihreämpi kuin mitä odotin. Alkuyllätyksestä toivuttuani rupesin ihastelemaan soitinta. Se oli aivan upean näköinen, ei ikinä uskoisi 1000e:n soittimeksi. Viimeistely on ensiluokkaista enkä vielä vuoden omistuksen jälkeenkään ole löytänyt siitä mitään valmistusvirheitä. Turkoosi kansi ja punainen see thru-takaosa tuon puunvärisen reunuksen kanssa luovat aika voimakkaan väriyhdistelmän, vaihdettuani mikkikehykset mustiin kitaran olemus rauhoittui. Kaunishan tämä on, ensimmäisinä päivinä sitä huomasi ihan vain tuijottavansa kitaraa.

Soittotuntuma
Lyhyesti, tämä on paras kitara jota olen soittanut. Saapuessaan kitara oli varsi hyvissä säädöissä, ei tarvinnut kuin virittää ja vahvistimeen kiinni. Leveä kaula tuntui aluksi kapeisiin kauloihin tottuneena oudolta, mutta parin tunnin jälkeen se oli juuri sopiva. Ylänauhoille pääsy on tehty naurettavan helpoksi, liekö PRS-tyyppisen rakenteen ominaisuus. Kitara on varsin tasapainoinen ja helpposoittoinen seisaaltaan. Kitara painaa aika paljon, mutta paksu ja leveä hihna helpottaa hartioiden rasitusta hyvin.

Potikoiden ja mikkivalitsimen asettelu on varsin hyvä. Välillä on käynyt mielessä vaihtaa volumepotikan ja mikkikytkimen paikkaa, mutta toistaiseksi homma on jäänyt tekemättä. Kaikki säätimet toimivat niin kuin pitääkin eikä mitään rahinoita ym. luonnollisestikaan kuulu. Talla ansaitsee erityismaininnan. Kyseessä on siis Wilkinsonin valmistama tremolo, joka taitaa olla ainakin ulkonäöllisesti varsin samanlainen kuin mitä nykyisistä PRS:stä löytyy. Sen lisäksi että tallaratkaisu tuo soundiin mukavaa klangia ja selkeyttä, se tarjoaa parhaimmat säätömahdollisuudet mitä minun kitaroissa on ollut. Normaalin intonaatiosäädön lisäksi jokaisen kielen korkeuden voi säätää erikseen eli kitaran saa soittotuntumaltaan juuri sellaiseksi kuin haluaa.

Soundi
Kitara kuulostaa yksinkertaisesti mahtavalta. Mahonkirunko, vaahterakansi ja liimakaula luovat todella tukevan ja murean soundin jossa sustainia riittää naapurille ja naapurin kissallekkin. Akustinen soundi on voimakas ja koko kitaran mitalta voi myös fyysisesti tuntea kuinka soitin soi. Tällä soittelee mukavasti ilman vahvistustakin.
Yleissoundi kitarassa on keskiäänivoittoinen. Vähän kuin ottaisi Les Paulin tukevuuden ja murinan ja lisäisi siihen Straton heleyden ja kirkkauden. Erittäin tasapainoinen ja fokusoitunut soundi siis. Pidän myös siitä faktasta, että oikeastaan mikään muu kitara ei kuulosta Atlakseltani, mikä on itselleni valtava plussa. Persoonallista soitinta tässä haettiinkin.
Putkivahvariin kiinni ja menoksi. Puhtaat ovat tällä kitaralla todella, todella hyvät. Mikkien puolitusmahdollisuus tuo soundiin stratomaista klangia. En ole ennen näin hyvillä puhtailla soitellut. Jopa tallamikillä saa todella vakuuttavia kliinejä ja pikkurosoja, mutta kaulamikki on se juttu. Soundi on paksu, mutta selkeä ja ilmava. Volume- ja tonepotikoiden erinomaisen toiminnan ansioista puhtaista saa juuri sellaiset kuin haluaa koskematta vahvistimeen.
Säröillä tämä kitara herää kunnolla eloon. Soundi on niin valtavan erotteleva, jokainen soinnun sävel erottuu hienosti ja harmonisia kerrannaisia piisaa. Jopa perus Microcubella on havaittavissa selvää eroa Star Sapphiren ja useiden testattujen peruskitaroiden välillä. En voi kuin kehua ääntä, minkä tällä kitaralla saa niin pienillä kuin isoilla säröillä. Toimii niin perusrokissa kuin progemetallissakin mahtavasti. En tiedä musiikkityyliä jota tällä kitaralla ei voisi soittaa.
Joillekin tämä voi olla miinus, mutta erotteleva soundi pakottaa soittamaan tarkemmin. Kaikki virheäänet kun kuuluvat erittäin selvästi varsinkin tallamikillä. Itselleni tämä on pelkkää plussaa.

Miinukset

Ei, tämä(kään) ei ole täydellinen soitin. Miinuslista on lyhyt, mutta se on kuitenkin olemassa. Ensimmäisenä miinuksen jo tuo aiemmin mainittu kunnon laukun puute. Näin hienosti tehdyssä soittimessa kunnollisen laukun puute tuntuu oudolta ja jopa soitinta väheksyvältä. Mukana tulleella laukulla pärjää, mutta suunnitelmissa on jossain vaiheessa hankkia parempi laukku suojaamaan kitaraa.

Toinen mainittava asia on varmasti tullutkin jo monille mieleen tässä vaiheessa: Miten tämä etelän soitin viihtyy suomen ilmastossa? Vastaus: Mainiosti. Mitään nauhojen päiden ulostuloa pahempia ongelmia ei ole ollut. Kuitenkin nuo mainitut nauhat jouduin huollattamaan kaksi kertaa viime talven aikana. Huollot tehnyt soitinhuoltaja mainitsi, että samoja ominaisuuksia löytyy monta kertaa kalliimmistakin kitaroista. Ensi talvena pitäisi nauhat kuulemma pysyä jo kunnossa.
Muuten on suuremmilta säädöiltä vuoden yhteiselon aikana vältytty. Kaularautaa ja tallaa joutuu tottakai hieman säätämään silloin tällöin, mutta se on taas joka kitaran ominaisuus. Kiinnostaisi kuulla muiden Atlas-kitaroiden omistajien kommentteja asiasta.
Jälleenmyyntiarvo on tämän soittimen suurin miinus. Atlas on merkkinä toistaiseksi vielä täysin tuntematon hyvin monille ja oudon thaimaalaisen kitaran kauppaaminen voi olla vaikeaa. Toisaalta mahdollisuus customoida kitara lähes joka osa-alueelta mieleisekseen tämmöisellä hintalapulla ei pitäisi antaa mitään aihetta myydä soitinta, vai kuinka?

Yhteenveto

Star Sapphire on ammattilaistason soitin ja pitäisin sitä todella halpana laatuunsa vielä kaksinkertaisellakin hintalapulla varustettuna. Tuohon lauseeseen kiteytyykin hyvin koko soittimen olemus. Saan huippuhinnalla käsintehdyn soittimen persoonallisella soundilla ja ulkonäöllä. Tällä kelpaa soitella niin kotona kuin keikallakin ja parasta on se, että pärjään yhdellä kitaralla. Saan kaikki haluamani soundit muutamaa potikkaa painamalla ja pyörittämällä.
Heti kun opiskelijabudjetti taas sallii, lähtee toinen Atlas tilaukseen. Mallista en vielä tiedä, mutta nykyisten kokemusten perusteella työn jälki on niin hyvää, että sieltä uskaltaa tilata mitä vaan. En voi kuin suositella kyseistä firmaa kaikille vähän klassisemman lookin omaavien soitinten ystäville.

Edit 19.07.2011

Kitara vaihtoi omistajaa jo tammikuun lopulla. Syy vaihtoon oli tilaisuus saada Atlakselta täysin customoitu malli erittäin halvalla ja minähän käytin tilaisuuden hyväksi. Ei piisannut opiskelijan rahat kahteen pro-kitaraan joten Star Sapphire sai väistyä. Omakuvista löytyy uusi Atlas Elegant.

Kirjoittanut Vladi 19.09.2010

            640×960  -  305 kt.

640×959  -  296 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (17 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Funkånaut: Mahtaskohan noi duunata custom-bassoja jos laittaisin ideaa soittimesta?
Vladi: Tekevät bassoja, tsekkaa www.atlas.dymani.com
Tuomoo: Aika kattava arvostelu, ja kitaraa useaan otteeseen testanneena tiedän sanoa, että kitara on kyllä aivan hintansa väärtti.
Nacher: Atlakselta tosiaan saa sekä halvempia simppeleitä laukkuja että tukevampia ja tyylikkäämpiä luksuslaukkuja. Lähinnä hinta nousee paremman laukun myötä jonkin verran, joskaan ei kohtuuttomasti.
Vetehinen: Hyviä kuvia, mutta laittasitko ne vaakasuuntaisina? Siten ne saa tallentumaan tuplakokoisina.
KUNU: Eipä tämäkään artikkeli olis näköjään läpäissyt YO-lautakunnan tarkistusta ilman punakynää.
KUNU: Pitäisit sitä TODELLA halpana vielä kaksinkertaisellakin hintalapulla??? Et voi olla tosissaan. Oli kitara mikä tahansa niin 2 tonnia ei ole halpa.

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle