Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

28.07.2010: Sormet -90


Tuli vuonna 1990 synnyttyä ja siinä samassa rytäkässä sain nämä sormet, jotka nyt arvioin. Pyrin arviossani mahdollisimman objektiivisesti analysoimaan vasemman käteni sormien soitannollisia ominaisuuksia.

Aloitetaan. Ensisilmäyksellä en erota mitään erikoista; sormiltahan nuo näyttävät. Kynnet ovat paikallaan (näyttävät olevan alkuperäiset), eikä mitään isompia modifikaatioita näy. Pientä relikoitumista on havaittavissa, mutta ovathan nämä jo 20 vuotta vanhat. Karvoja en näin nopealta vilkaisulta erota juurikaan. En kuitenkaan innostukseltani malta odottaa, vaan lyön vahvarin tulille, nappaan Les Paulin käteen ja alan soittamaan!

Soitossa:

Ensituntuma on hieman nihkeä. Onkohan edellinen omistaja puhdistanut näitä ollenkaan? Kynsien alta erottuu pientä paskaa ja pinta tuntuisi ikään kuin "hikeentyvän" käytössä? Kurottaessani pikkurillillä ala-E:n 15:ta nauhalle tuntuu käden ihossa pientä nipistystä. Mitä helvettiä? Aivan kuin nahka loppuisi kesken. 'Rilli tuntuu muutenkin sopimattoman lyhyeltä ja käytössä heikolta, sanalla sanoen turhalta. Tottahan se on, että anatominen design koki aallonpohjansa 80-ja 90-lukujen taitteessa, mutta tämä on jo naurettavaa. Tämän lisäksi keskisormi tuntuu tärisevän normaalia enemmän joka kerta, kun etenen seitsemättä nauhaväliä pidemmälle (tämän voisi toki korjata pienellä määrällä lihasrelaksantilla). Ei hyvältä näytä tähän mennessä. Etusormi kuitenkin toimii odotettua paremmin; painallusvoimaa on sopivasti ja nivelten asemointi on juuri omiaan siihen likaiseen bluusrenkutukseen, jota allekirjoittanut on tottunut yön pimeinä tunteina suoltamaan. Myös vintage-correct sormenjälki ja lievä ruskettuminen miellyttävät silmää. Nimetön taas jättää soittajan sanalla sanoen kylmäksi; ei minkäänlaista tuntumaa tai fiilistä. Tästä sormesta puuttuu mojo, no doubt about it. Punomaton G:kään ei mulju siellä sormenpään alla niin kuin sen pitäisi. Säälittävää. Peukalo toimittaa virkaansa asianmukaisesti, kaulan takana. Esteettisesti se voisi kyllä olla sievempikin, mutta tämäkin korjaantuu OEM-kynnellä tai vaikkapa tatuoinnilla!

Verdict:

Sormet ovat yksi niistä asioista, jotka eivät koskaan muutu. Voisi jopa sanoa, että design on saatu "kerralla nappiin", ja alan toimijat suhtautuvatkin nihkeästi uusiin villityksiin. Toki yrittäjiä on ollut kautta aikojen (sormiproteesit alá Iommi, spitaali, sormien katkominen jakuza-tyyliin), mutta mikään edellämainituista ei kuitenkaan ole tullut jäädäkseen. Ja ehkä hyvä niin, onhan kitaraa soittaessa pidettävä mielessä ne velvoittavat perinteet, jotka muovattiin jo silloin, kun isovanhempamme tarttuivat Landolaan kera sävelten suloisten.

Mitä tulee kyseisiin sormiin, on allekirjoittaneella liian rajallinen käyttökokemus arvoimaan näiden nakkien pysyvyyttä muuten varsin vakuuttavassa kokoelmassa ruumiinosia. Kynsien vaihto on ainakin tulossa eteen ihan lähivuosina, ja ainahan sitä olisi mukavampi tuoreilla peleillä vedellä. Jollain perverssillä tavalla olen kuitenkin kiintynyt näihin nykyisiin sormiin, joten aika näyttää, saavatko ne lähtöpassit vaiko eivät. Kyllä näillä välttää ainakin toistaiseksi soitella. En kuitenkaan voi varauksetta suositella näitä kenelle tahansa, aloittelijalle saattaisivat sopia paremmin.

Kirjoittanut Wimbero 28.07.2010


Arvostelu

4,34,34,34,34,3    (47 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

0101978: kuva ois kiva
papitsu: Olisiko soundinäyte mahdollinen?
bloodsucker: Onko ne Tobacco Sunburst? Mielestäni tyylikkäin väri.
Wimbero: Kuvaa en vakitettavasti saa, enkä myöskään soundinäytettä kun ei noita välineitä tahdo löytyä. Väri on mielestäni semmonen faded tobaccoburst, aika lähellä niitä alkuperäisiä 50-luvun sormia.
0101978: Faija on saanut vuonna -55 aidot sormet, ne on sillä vieläkin tallella. Pitää joskus pyytää lainaan kun en oo tuollaisilla vintagevehkeillä ikinä päässyt tykittämään...
Wimbero: Joo omalla faijalla -56 sormet, alkuperäiset nekin. Kyllähän sen eron tuntee heti, ihan eri tavalla ja mentaliteetilla ne sormet tehtiin silloin viiskytluvulla.
Wimbero: Tämmöisellä 20v perusjampalla vaan ei oikein tahdo olla varaa noihin vintagesormiin nykykursseilla, kai ne aika keräilykamaa sitten on kun isot pamput pulittaa suuria seteleitä alkuperäisistä vuoden '59 finkuista?
bloodsucker: Jouduin hieman viilailemaan omiani, kun alkoivat kynnenpäät törröttämään ikävästi. Normaalisti kyllä suojaan finkut hyvin alkuperäisellä tweed-nahkasormikkaalla, joten ongelma ei liene tästä johtuva.
Wimbero: Joo noi alkuperäiset tweed-sormikkaatkin on jo sellaisenaan tosi arvokkaita, ja käytössäkin ihan hyödyllisiä. Faija perkele meni joskus 70-luvulla ompelemaan omiin hansikkaisiinsa jotain Black Sabbath-kangaslätkiä ja vaihtoi vielä kynnet siinä samalla...
BubbleBob: Joo, TV:ssä joku Frank Ernstain modas koko paletin, jatkovarsineen kaikkineen.Mullakin on käytetyt
BubbleBob: jotka on ikävän eripituisia - Näillä ei kertakaikkiaan tee yhtään mitään :-(
Hillboy: Ei kannata myydä noita pois ! Ajan myötä arvo hyvällä tuurilla pelkästään kasvaa ..
Hillboy: Nimim. saman vuosimallin sormet

Yhteensä 13 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti