Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

29.07.2010: Line6 Pocket POD


Kerran ehdin jo kirjottaa tämän laitearvion ja vielä aika laajasti, mutta selaimen kusemisen johdosta menetin kaiken kirjoitetun tekstin. Tämä artikkeli saattaa sen takia olla ehkä vähän suppea ja lyhyt, mutta ehkä asiasisällön prosentuaalinen määrä voi olla korkeampi tällä kertaa!

Perusjutut

Sen enempää speksejä en jaksele laittaa, mutta ne ja muutkin tarkemmat tiedot on kyllä nähtävillä vaikkapa osoitteessa http://line6.com/pocketpod/
Sen verran voin laitteesta sanoa, että kaikki mahdolliset liitännät on supistettu ehdottomaan minimiin. ja ratkaisu jopa toimii ihan hyvin, joskin hienoinen pettymys on se, ettei USB -liitännän kautta mene audiosignaalia lainkaan, vaan USB on pelkästään presettieditoria varten.
Laitteen säätäminen noilla neljällä potikalla ja kuudella nappulalla on rajoittunutta, sillä vaikka kaikki ne omaavat tuplatoiminnot, ei silti kaikkia ominaisuuksi pääse muokkaamaan ilman ulkoista editoria.
Presettejä on yhteensä 300, joista 100 on kuuluisien artistien säätämää, 100 kappaletta imitoi köykäisesti juuri niitä Smoke on the Watereita ja Enter Sandmaneja, joita jokainen aloitteleva kitarasankari haluaa soittaa. 100 Presettiä on taas käyttäjän vapaasti muokattavissa. Artistipresetit ovat kyllä yllättävänkin hyviä ja käyttökelpoisia ottaen huomioon line6:n tehdaspresettejen laadun yleensä.

Saundit

Pocket POD perustuu vanhaan POD 2.0:n tekniikkaan, ja X3:n huimaavaan efekti- ja mallinnuskokoelmaan verrattuna järkevä määrä sälää on yllättävän positiivinen kokemus. Itsellä juuri Pocket POD palautti pitkään kadoksissa olleen soittoinnon ja inspiraation, vaikka X3:n omistankin: Vähemmän ominaisuuksia tarkoittaa myöskin vähemmän turhia ominaisuuksia. Sanonta "Less is more" pätee ainakin tässä tapauksessa paremmin kuin hyvin.
Vaikka Pocket PODissa onkin "vain" ne 32 vahvistinmallinnusta, ne riittävät paremmin kuin hyvin jos jonkinlaiseen soitantaan. Itse olen saanut tuosta miellyttäviä saundeja irti aina jazzista metalliin. Mallinnusten vastaavuudesta esikuviaan kohtaan minulla ei ole hajuakaan, eikä se mielestäni ole edes tärkeää. Loppujen lopuksi oma korva on tärkein hyvän saundin hakemisessa, ei se ruudulla näkyvä mallinnuksen nimi. Pocket POD myös tuntuu reagoivaan soittoon yllättävän hyvin mallintajaksi, ehkä jopa paremmin kuin POD X3. (En tiedä mistä johtuu, olisikohan pocket PODilla vähemmän prosessoitavaa?)
Tottakai Pocket POD kärsii samoista ongelmista kuin kaikki mallintajat. Esim. Dynamiikkaa voisi löytyä laitteesta enemmän, mutta erilaisiin saundeihin ja gain-asteisiin voi aivan yhtä hyvin käyttää eri mallinnuksia.
Monet myös tuntuvat haukkuvan mallintavien saundeja ohuiksi ja tunkkaisiksi. Tämä on minun mielestäni selitettävissä osittain sillä, että oikea mikki kuulee oikean kitarakaapin eri tavalla, kuin kitaristit itse ovat tottuneet vahvistimen kuulemaan. Nykybändien levyillä olevat kitarasaundit ovat kompressoinnin, EQ:n ja tuplauksen tulosta. Edes kunnon full-stäkki ei välttämättä kuulosta hyvältä soolotettuna ja näin asiayhteydestään irroitettuna.
Pocket PODissa kaiutinmallinnukset on lähinnä sitä OK -laatua, mutta onneksi editorilla saa kaiutinmallinnukset kytkettyä kokonaan pois, jolloin tilalla voi käyttää vaikka netistä ladattuja impulsseja oikeista kitarakaapeista, joilla kitarasaundiin saa vähän lisää eloisuutta.

Ääninäyte

Nauhotin nopeasti testiksi pätkän käyttäen aiemmin säätämiäni asetuksia. Nauhotus oli todella simppeliä. Vain kitara kiinni PODiin ja POD kiinni äänikorttiin plugiulostulosta. Sitten vain output moodi suoraan äänittelyyn sopivaksi ja menoksi. Pyydän anteeksi kaikkia epätarkkuuksia ja epävireisyyksiä.

http://maihinnousu.net/s/8384

Pätkässä käytetyt mallinnukset:
-Alun roso VOX AC-30 Top Boost
-Alun efektoitu clean Rolandin JC-120 kooruksella ja delaylla
-Intron harmonia ja rytmikitarat JCM-800 ja Dual Rectifier
-Leadi Soldano X88R
-Basso Fender Bassman

Lopuksi

Vielä voisin summata nopeasti mielestäni laitteen hyvät ja huonot puolet

Hyvää
-Hinta/Laatusuhde enemmän kuin kohdillaan
-Soundipoliittinen monipuolisuus
-Yksinkertainen käyttää, ainakin editorin kanssa
-Hyvä tatsi (mallintajaksi)
-Pieni koko ja kannettavuus

Huonoa
-Ei USB-äänitysmahdollisuutta
-Ei digitaalista outputia
-Köykänen kontrollointi ilman editoria
-Syö paristoja melko nopeasti
-Ei jalkakytkintä

Kaiken kaikkiaan kotiäänittelyyn ja harjoitteluun täydellinen laite. Olen jopa suunnitellut tällä korvaavani kotona istuvan POD X3:n - Mallinnusten laadullinen ero eikä kaiken X3:n sisältämän ylimääräisen ja turhan sälän arvo lähesty mitenkään sitä 250 euroa, joka näiden laitteiden hintaerossa näkyy.

29.7. EDIT: Toinen ääniklippi lisätty!
27.8. EDIT: Ja poistettu :)

Kirjoittanut Metalliac 22.07.2010

            2048×1536  -  858 kt.

581×677  -  519 kt.


Arvostelu

4,34,34,34,34,3    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

penatuna: Hyvä ja selkeä arvostelu ilman turhia keekoiluja mallinuksen hyvistä ja huonoista puolista.
Migez: Hyvä ja selkeä arvostelu (ei turhaa ulinaa mallintamisen ja aidon eroista) lisäksi laadukas sample :)
Migez: ... tajusin et tuli samanlainen kommentti ku ylemmäst...
Kieppi: Mua on aina kiinnostanu sellainen multiefekti, josta vois ottaa vaan niitä efektejä ja antaa vahvarin hoitaa muu, ts. mallinnokset pois kokonaan. Onnistuiskohan se tällä, mitä luulet?
Metalliac: Tuosta saa kaappimallinnuksen kyllä pois ja vahvarimallinnusten puolella on mahdollisimman "läpinäkyvä" Tube Preamp mallinnus, joten periaatteessa on kyllä täysin mahdollinen käyttötapa.
Metalliac: Kuitenkin tuossa saa päälle yhtä aikaa vain delayn, reverbin ja yhden seuraavista: Chorus, Flanger, Compressor, Tremolo ja Swell, eli on tarjoaa loppujen lopuksi aika rajoittunutta saundimaailmaa pelkkänä efektilaitteena.
Metalliac: Vaihtoehdoksi vois miettiä Line6:lta esim Floor PODia tai jotain muuta lattiasarjalaista, tai sitten vaikka BOSSin ME -sarja, vaikkakin halvimmat yksiköt on lähes yhtä rajoittuneita efekteissä kuin tämä pocket POD ja kalliimmat ovat sitten vain kalliimpia.
Metalliac: Plussana noissa kuitenkin se lattiakontrolleri, jota ilman en kyllä lähtisi soittelemaan keikalla tai edes treeniksellä. Pocket POD on enemmän ehkä sellainen kotitreenailulaite.
MannihilatoR: hieno ääninäyte! komee biisi ja sai hyvän kuvan pocket podin mahdollisuuksista!
ava69: Hyvä ja selkeä arvostelu!
Charge: Todella hyvä ja ytimekäs artikkeli. Käykö Pocket POD basson kanssa?
Metalliac: Eipä taida olla bassomalleja muistaakseni podissa...

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle