Muusikoiden.net
12.07.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.05.2010: Särö Espan lavalla 18.05.2010


Kävin nuorempana 70- ja 80-luvuilla usein katsomassa eri esiintyjiä Helsingin Esplanadipuiston ns. Espan lavalla, joka on ravintola Kappelia vastapäätä oleva lasikehikkoinen Helsingin kaupungin omistama ilmainen kesäesiintymislava. Haaveilin ehkä salaa ja peiton alla, että "voi kun joskus itsekin pääsisin esiintymään tuonne," mutta pidin sitä hyvin epätodennäköisenä. Vähänpä tiesin.

Kuulin huhtikuussa 2010, että vanha ystäväni *nimi poistettu* oli palkattu Espan lavan buukkaajaksi. Lähetin hälle viestiä, että meillä olisi tällainen harrastelijatason pop-rock-trio, jos esiintyjiä tarvitaan ja, jumalauta, heti tuli vastauksena: "joo tuli tässä yx peruutuspaikka, joten teillä olisi keikka tiistaina 18.5.2010 klo 16.30. Ota tai jätä, plösö!" Kyllä kelpaa kiitos.

Kröhöm, hieman tuli kiire ryhtyä järjestelemään asioita. Ensin piti suostutella vaihtoaition ovenavaajaksi joutunut basisti takaisin kehiin ja sen jälkeen vielä houkutella epävarma kitaristi-laulaja suostumaan esiintymiseen. Ankaran painostuksen jälkeen sain soittajilta myöntävän vastauksen. Ehdimme treenata peräti kolme (3) kertaa ennen keikkaa. Laitoin biisilistaan 12 kappaletta, joiden oletin välihöpinöineen kestävän vaaditut 45-50 min.

Sain järjestäjältä liian myöhään tiedon, että keikalle pitää hommata oma miksaaja? Täh? Mitvit? Joo, kuulemma se on paikan politiikka. Noh, sain kuitenkin sisäpiirin kautta hankittua Shabby-nimisen salskean ladyn miksauspöydän puikkoihin kaljapalkalla. Tänx, Shäggy, oon sulle velkaa.

Keikalle oli tarkoitus roudata kamat basistin farmari-Opel:illa, joka kuitenkin levisi pahimoilleen juuri ennen keikkaa. Kyselin vaikka mistä tilalle korvaavaa menopeliä lainaksi, mutta turhaan. Lopulta päätin turhautuneena vuokrata pakun, jota basisti saisi ajaa. Päätös ei ollutkaan huono, sillä pakuun mahtuivat hyvin kaikki backlinemme 17 eri laatikkoa tai tavaraa:
- 22x18 bassorumpu, 14x14 iso-tom, 12x9 pikku-tom, 14x7 virveli (kaikki Yamaha Maple Custom Absolute, väri Habanero Sparkle), symbaalikassi (21 ride, 18 ja 17 cräshit, 15 hihat, kaikki Sabian), telinekassi (hihat-, virveli-, peltitelineet, tuoli, bassaripedaali, kaikki Yamahaa + kapulakassi)
- 2x15 Peavey-bassokaappi ja Marshall New Super Bass 100 W bassoputkinuppi, bassoefektilaatikko (TU-2, octave, hyper-fuzz, kaikki Bossia), 2 bassoa (-78 Fender Precision ja -79 Guild B-301)
- 2x12 Laney-kitarakaappi ja Marshall JCM 900 100 W kitaraputkinuppi, kitaraefektilaatikko (TU-2, Nobels-preamp, Boss-särö, Snarling Dogs-wah, Ibanez-delay), 2 kitaraa (Reverend Jetstream ja Epiphone Les Paul)
- piuhalaatikko

Pakkasimme kamat jo ennen keikkaa hyvin, joten roudaus Nokan kellariloukosta autoon sujui ripeästi vartissa. Ajo Nokalta Espalle vei aikaa sitäkin vähemmän. Perillä saimme auton hyvin lavan viereen, jossa oli invahissi painavimpien kaappien nostamiseen. Lavan avulias ja kohtelias henkilökunta auttoi sekä kamojen kantamisessa sekä myös mikitti kaikki kamamme ennalta antamieni ohjeiden mukaisesti. Kaikki oli valmiina jo klo 16.00 joten oli hetki aikaa chillailla lavan alla olevissa bäkkäritiloissa. Ilma oli helleenisen kirkas ja aurinkoinen, ehkä hieman liiankin kuuma länsimaalaiselle. Vaihdoin Rayban-silmälasini aurinkolaseihin, koska lavalle paistoi suoraan iltapäiväaurinko.

Aloitimme keikan täsmälleen klo 16.30. Soitimme 3 ensimmäistä kappaletta lähes putkeen ilman mitään välilöpinöitä.
1. Pieni tähti
2. Purkka
3. Luuranko

välispiikki: "Kiitos-kiitos. Yhtyeemme nimi on SÄRÖ ja olemme kotoisin tuolta Katajanokan katakombeista, joista välillä teemme pistohyökkäyksiä tänne ihmisten ilmoille. Seuraava kappale on blues tai jotain sinnepäin ja sen nimi on KIUSAUS. Kas täällähän on tuttujakin, terve Jouni."

Tämän jälkeen soitimme listalla seuraavana olevat.
4. Kiusaus
5. Pikku saatana

välispiikki: "Kiitos, tämä soittoharrastus on siitä kummallista hommaa, että ensin treenataan vuosikausia jossain kellarissa ja sitten saadaan ehkä joku pikkukeikka johonkin, joskus, niin kuin tänään pääsimme tänne keikalle, kun joku kuuluisampi nimi oli peruuttanut, joten kiitos tästä kuuluu Helsingin kaupungille. Kiitos! Yleensä näille keikoille ei tule ketään tai jos tuleekin, niin sitten nekin on kännissä. Omia äänitteitä ei viitsi tai jaksa tehdä, kun kukaan ei halua niitä ostaa tai ottaa edes ilmaiseksi.
Bassossa on tänään TAGE KARLSSON, hän on Ruotsista, joten taputtakaa ruotsiksi, kiitos! Kitarassa ja laulussa on JARI MANNINEN, joka on myös säveltänyt ja pääosin sanoittanut kaikki esittämämme kappaleet. Minun nimeni on HEMMO ja seuraavan kappale on Jarin mestariteos nimeltään LASINSIRPALEET."

6. Lasinsirpaleet
Kappaleen aikana paikalle saapui känninen huutelija Reiska, joka huusi biisin päätyttyä: "hei, anna mennä kunnolla! HEI!"

Sitten oli vuoro seuraavan biisin.
7. Merenpohjassa

reiska: "hei, mitä te soitatte tommosta kantrirokkia."
hemmo: "hiljaa!"
reiska: "hiljaa!"
hemmo: "HILJAA!!"
reiska: "emmä osaa olla hiljaa"
välispiikki: "Mun piti järjestäjän pyynnöstä määritellä jollain tavoin tätä meidän soittamaa musaa, niin hätäpäissäni sanoin, että soitetaan MUMMOROKKIA. Seuraava kappale on nimeltään TUULI, ja täällä voisi muuten tuulla enemmän, kun lavalla on niin kuuma."

Seuraava biisi.
8. Tuuli

reiska: "soittakaa Proud Mary!"
välispiikki: "seuraava kappale on nimeltään POIKANEN ja se saa aina kyyneleet silmiini.."

Siis poikanen.
9. Poikanen

hemmo: "KIITOS!"
reiska: *ölinää*
hemmo: "Nyt menet Reiska heti kotio!"

välispiikki: "meidän piti seuraavaksi soittaa maailman parhaan artistin elikkästen KARI PEITSAMON biisi, mutta sitten me tajuttiin, että meidän pitäisi sen vuoksi tehdä Teosto-ilmoitus ja se ei todellakaan huvita. Joten hylkäsimme Karin ja vaihdoimme tilalle Jarin hienon kipaleen JULMIA NAISIA, joka on sietämätön renkutus. Jari aloita ole hyvä."

10. Julmia naisia

hemmo: "Voi miten kaunista! Minä pyörryn!"
reiska: "soittakaa nyt Creedence Clearwater Revivalia, ihan mulle vaan, Proud Mary."
välispiikki: "Sitten soitetaan hieman progea. Tage, det är din tur at börja stycke."

Ja basisti aloittaa. Kappale on pitkä kuin nälkävuosi ja sisältää KITARASOOLON.
11. Piikki

välispiikki: "Kiitos oikein paljon! Minä pidän teistä kaikista! Oho, kellohan on jo noin paljon, herrajjumala, meidänhän pitää kohta lopettaa, eikä vain siksi, että biisilistan biisit loppuvat vaan sen lisäksi kitaristi Jarilla on kohta tämä SAUNAVUORO ja sitä ei muuten peruta.
Nähdään taas 10 vuoden kuluttua. Viimeisen biisin nimi on LIPUT LIEHUU ja pankaahan tekin liput liehumaan, paitsi Jouni voi laittaa lipun salkoon. Laita Katja kuule se lehti pois, hyi, kehtaatkin lukea täällä meidän keikalla ja vielä KOTILIETTÄ, häpeä jos osaat
Eli vika biisi, SÄRÖ kiittää!"

12. Liput liehuu.

Encorea ei taputettu, eikä sitä olisi soitettukaan. Ilma oli niin lämmin, että kylvin hiessä huhkiessani rumpusetin takana. Join keikan aikana lähes 2 litraa vissyä. Pakkasimme kamat ripeästi keikan loputtua ja roudasimme ne takaisin kämpille. Mieli oli keikan jälkeen iloinen ja avara. Basisti lähti palauttamaan vuokrapakua ja itse raahustin Nokalta takaisin Espalle, jossa join Kappelin terassilla parit ylihintaiset hui-hai-juomat sekä kuuntelin 1 biisin ajan meidän jälkeemme samalle lavalle kavunnutta Bluuindöfeissiä, joka oli ihan kömsö.

Huomasin vasta kotona, että otsani ja nenäni olivat palaneet ilta-auringossa keikan aikana. Tämä sotii vakaumustani vastaan: "hommat pitää tehdä niin että naama ei pala".

Kirjoittanut hemmo 20.05.2010

            1024×768  -  106 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (27 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

slowfinger: Aika moista timanttia, sanoisin.
JussiKoo: En mä niin kännissä ollut. Tykkään vaan CCR:stä. T. Reiska
joukov: Mainio keikkakuvaus. Yleensä kattava kamalistaus loisti tosin poissaolollaan.
hemmo: Lisäsin kamalistauksen.
McCulloch: Timangi keikkaraportti. Hyvännäköset noi Särö-logolla varustetut rummut Epsan lavalla.
J.Hollström: Hyvä rapsa.

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Bändipäiväkirja

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti