Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.10.2011: Vox Tonelab


Johdanto:
Etsiskelin jonkin aikaa erilaisia mallintavia etuasteita käytettynä. Vaihtoehtoina pyörivät käytännössä erilaiset Line6 Podit, Voxit ja Bossit.

Nettifoorumeilla Podit saivat kehuja laajoista eri efektien ja vahvistimien mallinnusvaihtoehdoista ja hevisoundeista. Voxeja kehuttiin "kevyiden" soundien laadusta. Bossit puolestaan saivat kiitosta monipuolisista säädöistä.

Olen simppeli kitaristi, ja säätämisen sijaan haluan soittaa hyvillä soundeilla. Siksi päädyin Voxin vanhimpaan pöytämallin Tonelabiin, joka käytettynä irtosi mukavaan hintaan. Uutenahan nämä olivat muinoin verrattain kalliita, päältä neljä satkua muistaakseni.

Ominaisuudet:
Laite on rakennettu tukevasti metalliboksiin. En kuitenkaan elä harhaluulossa, että voxi kestäisi kovakouraisia otteita. Ei se nimittäin kestä.

Voxissa on mallinnettu periaatteessa kaikki tärkeimmät erityyliset putkivahvistimet akselilla Fender-Vox-Marshall-Mesa-"Boutique" sekä kaiuttimet erityyppisillä yhdistelmillä (alnico-keraaminen-1/2/4x12 jne). Uskokaa tai älkää, mutta 12ax7-putkella varustettu pääteasteen valve reactor-piiri vaikuttaisi toimivan oikein hyvin.

Efektipuolella löytyy ennen vahvistinta käytettävä varsin monipuolinen osasto, modulaatiot, delayt (normaali, tape ja multihead) sekä reverbit (spring, room ja plate). Ainoa merkittävä rajoitus näissä on se, että kustakin osastosta saa vain yhden kerrallaan päälle. Fyysistä efektilooppia laitteessa myöskään ei ole.

Laitteessa on 12x4 erilaista valmista presettiä tunnettujen soittajien tai kappaleiden mukaan. Näistä osa on valmiiksi erittäin toimivia. Yhteensä voi tallentaa 24x4 erilaista soundia. Säätöjä voi ohjata midipolkimen tai voxin oman jalkakytkimen kautta, mutta niistä minulla ei ole kokemusta.

Soittelu onnistuu korvakuulokkeiden, kotistereoiden, tietokoneen, pa-vehkeiden tai vahvistimen tai melkein minkä tahansa läpi.

Soundit:
Ohjekirja valaisee todella hyvin laitteen käyttöperiaatteita ja opastaa soundien rakentamiseen.

Valve reactor (VR)-piirin käytössä on olennaista se, että kun käytetään mallinnoksia, joiden esikuvissa ei ole master volumea, VR-volume tulee olla täysillä, jotta soundi olisi mahdollisimman autenttinen ja pääteasteen lämpö tulee mukaan.

Modernimmissa vahvistinmallinnoksissa päätettä (VR) ei kannata käyttää aivan täysillä, koska päätesärö ei ole aivan toivottavaa kovien etuastesäröjen kanssa.

Fenderin mallinnoksien kanssa en ole paljon vielä pelannut, mutta hienon kuuloiset puhtaat soundit irtoavat helposti.

Voxien kanssa olen soitellut enemmänkin. AC15 ja -30 sekä niiden Top Boost -versiot toimivat loistavasti varsinkin, kun hieman tyrkkää etuastetta, korostaa presenceä ja yläpäätä sekä leikkaa bassoja. The Who ja muut brittibändit välittyvät soundien kautta. Noh, totta kai Townshendin soundit on parhaat Hiwatt-säädöillä (plexi+4xg12h30+rangemaster).

Marshalleista eniten miellyttävät '68 pleximallinnus ja JCM800-mallinnus. Molemmilla saa todella uskottavaa rockjälkeä aikaan Pink Floydista Iron Maidenin soundeihin. Fenkuista, Voxeista ja Marsuista saa irti mahtavaa kevytmuroa, joka on kaiken lisäksi vielä dynaamista. Soiton intensiivisyys ja kitaravolan asento vaikuttaa merkittävästi säröytymiseen!

Modernimmista vahvistimista löytyy tuhdimpia soundeja nykyrockin ja -metallin veivaamiseen. Näitä en ole itse jaksanut paljon käyttää. Tonelabista monesti sanotaan, ettei siitä irtoa metallisoundeja. Tätä en allekirjoita, Pantera löytyy käden käänteessä, kun etsii etu- ja pääteasteen volumelle sopivan säädön ja kitara on oikeantyyppinen.

Todellakin, soundiero Tonelabilla on valtaisa, kun vaihtaa Telecasterista Stratoon. Erittäin hyvä ominaisuus, joka parantaa laitteen käyttökelpoisuutta.

Efekteissä on monta tosi onnistunutta mallinnusta. Itse tykkään erityisesti kompurasta, treble boostista, choruksesta, phaserista, tape- ja multihead delaysta sekä room- ja plate reverbistä. Efektien käyttöön liittyvistä rajoituksista huolimatta näillä saa erittäin käyttökelpoista soundia aikaiseksi.

Valmiit presetit laitteessa ovat mielestäni hyvä pohja erityyppisten soundien etsiskelyyn ja rakentamiseen. Niiden avulla ymmärtää helpommin, miten iso merkitys määrätyillä efekteillä on tietyntyyppisen soundin rakentamisessa. Osa preseteistä toimii sellaisenaankin hyvin (esim. Police-preset on loistava!).

Summa Summarum:
Kaiken kaikkiaan kotisoitossa soundit ovat kustannuksiin nähden käsittämättömän hyvät ja asettaa varsinaisen putkivahvistimen kotikäytön erittäin kyseenalaiseksi. Noin kuukauden omistuksen jälkeen Tonelab edelleen inspiroi soittamaan enemmän ja enemmän ja mikä parasta, luo säveltämiseen uusia mahdollisuuksia soundivalikoiman myötä. Tonelabin äänitys onnistuu hienosti audiointerfacen kautta. DAWin kautta ei tarvitse enää kitarasoundia ruuvata.

Lopullisesti kuultavassa soundissa iso osa on äänen ulos pukkaavassa laitteistossa. Hyviin luureihin, laadukkaisiin stereoihin tai muihin ratkaisuihin kannattaa satsata. Itse käytän Behringerin B2030A-monitoreita tai AKG k271 -luureja. Varsinkin monitorien läpi tonelab on hienon kuuloinen. Havaitsin, että laadukkaat studioluurit toimivat paremmin kuin halvat Sonyt :).

Voi olla, että joskus laite on vielä coverbändikäytössä siten, että jokaiselle biisille on tehty muistipaikka valmiiksi. Äänentoisto PA:n tai jonkun sopivan vahvistimen kautta.

Yhteenveto plussin ja miinuksin:

+ verrattain kompakti koko ja ulkonäkö, kiva säilyttää ja käyttää vaikkapa olohuoneessa
+ helppokäyttöisyys
+ erittäin laadukkaat ja monipuoliset soundit
+ monipuoliset audioliitäntämahdollisuudet
+ paljon muistipaikkoja ja hyviä presettejä valmiina

- näitä ei valmisteta enää ja harvoin näkyy torillakaan liikkuvan
- ei fyysistä efektilooppia omien efektien käyttöä varten
- efektien käytön rajoitteet

Muita arvosteluja Harmoniakeskuksesta:
http://reviews.harmony-central.com/reviews/Effects/product/VOX/ToneLab/10/1

Ja lopuksi disclaimeria. Tonelab ei korvaa putkivahvistinta, kallista tai halpaa, ei transistorivahvistinta, eikä mitään muutakaan. Se on hienosoundinen victorinox olohuonemuusikoille :).

Antakaa palautetta, täydennän jutun puutteita sen perusteella.

12.1.2011:
Marshall-mallinnukset ovat todella hyviä. Niin kyllä muutkin. Megadethin ysärisoolosoundeja lähdin varsin hakemaan, niitä löytyi hyvästi 90's marshall+uk t75+spring reverb+delay kombinaatiolla tarvittaessa kompuran höystämänä.

4.10.2011:
Eilen tuli testattua bänditreeneissä laitetta laulukamojen läpi. Toimi ison bändin soitossa todella hyvin, käytössä oli lähinnä mallinnukset UK68 ja AC30 vastaavien kaappisimujen läpi, kevyellä kaiulla höystettynä. Jälleen kerran ei voi kuin ihmetellä miten tuollaisesta pikkupurtilosta voi irrota niin maukkaat soundit. Nyt loppui putkivahvistimen kanssa hikoilu satunnaisissa treeneissä.

Vielä kun malttaisi hankkia tuohon ohjauspedaalin presettien vaihteluun... Nykyisellään laite on riittävä bänditreenillä tai keikalla, jos biisissä pärjää yhdellä soundilla. En ole vielä testannut tonelabia edessä olevan boosteripedaalin kanssa.

Kirjoittanut Keke Urlaub 07.03.2010

            887×576  -  68 kt.


Arvostelu

4,34,34,34,34,3    (24 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Bored: Hyvin kirjoitettu artikkeli!
FVampir: Hienosti rustattu. Itse omistan ToneLab SE:n joka on tuosta lankkumalli. eli se isoin jota ei myöskään enään valmisteta. Käyttökokemusta 4 vuotta. Pääasiassa käytän metallisoundeja ja pikkurosoa. Pieni "sähköisyys" mielestäni kuitenkin paistaa läpi.
FVampir: Tosin vähemmän kuin muissa multiefekteissäsilti ;)
Keke Urlaub: Juu, kyllähän se digitaalinen äänenmuokkaus ja -muodostus väistämättä jotain vaikuttaa soundiin. Onneksi hyvin vähän :).
tuomheik: Jee, jee, itse käytän olohuonesoittelussa tuota tonelabia kytkettynä fender champion 600:een.Kantsii kokeilla.
Harrastelija: Hyvän ja kattavan artikkelin Tonelabista olet saanut aikaan :)
grytoria: todella hyvä artikkeli!
_OuZo: Hyvä artikkeli, itellä juuri kyseinen vehje testissä. Erinomainen vehje kotistudioon
Juice Kesäleskinen: Omassa loopissa Tonelab ST ja hyvin laulaa!
medsta: Hyvä arvio. Lisänä voisi vielä todeta että Valvetronix ad120VTH -nuppi kyllä korvaa täysin myös putkivahvistimen... :-)

Yhteensä 10 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle