Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

03.02.2010: CME UF80


CME:n UF-sarja esiteltiin ensi kertaa vuonna 2005. Arvosteltavana oleva UF80 kuuluu sarjan vuotta myöhemmin esiteltyyn toiseen polveen ja edustaa malliston suurinta, täysimittaista midikoskettimistoa.

Täydellisen listan ominaisuuksista löytää valmistajan kotisivulta, mutta kiipparia harkitsevalle tärkeimmät asiat lienevät täysimittainen, täyspainotettu vasarakoneistollinen koskettimisto aftertouchilla, 8 pyörönuppia, 9 liukusäädintä, sekvensserikontrollit, langaton midi, breath- ja pedalkontrollerien mahdollisuus sekä mahdollisuus laajentaa laitetta sisäisillä laajennuskorteilla. Keikkaileva artisti osaa varmasti myös arvostaa tukevaa, alumiinista koteloa.

Laitteen parhaat puolet lienevät nimenomaan soittotuntumassa. Vaikka koskettimet pitävät melko lailla ääntä, pianoon tottuneelle täyspainotetun koskettimiston tuntuma on aivan eri luokkaa kuin painottamattomissa, perinteisissä koskettimistoissa. VX80:n soittotuntuma oli ehkäpä vielä piirun verran parempi, mutta ei sinällään vielä riitä kattamaan melkein kaksinkertaista hintaa. Kosketinten kulmat ovat hieman terävät, joten oktaaviin tai pidemmälle venyttäessä sormenpäissä saattaa tuntua epämukavuutta. Lisäksi soittimet "pompahtavat", jos ne päästetään vapaasti ylös, joten täysin pianon veroisesta tuntumasta ei voida puhua. Tämä on tietysti luonnollista, ja itse pidän joka tapauksessa UF:n koskettimistoa erittäin hyvänä paria laadullista ongelmaa lukuunottamatta, joista puhun myöhemmin.

Nuppien ja liukujen tuntuma on loistava. Nuppien keskiasennon "kuopasta" voi olla kahta mieltä, mutta ainakin panorointeja ohjatessa niistä on hyötyä. Nuppien avulla voi parhaimmillaan ohjata 24 ja liu'uilla 27 eri kontrollia, sillä Layer-napilla yhdelle ohjaimelle voidaan kiinnittää kolme eri midi-signaalia. Tähän harvemmin lienee tarvetta, ellei kontrolleja käytä digitaalisena mikserinä. Sekvensserikontrollien tuntuma on melkoisen muovinen, mutta sinänsä retro vanhempiin syntetisaattoreihin tottuneille.

Mukana tuleva USB-porttiin kiinnitettävä "muistitikku", langaton midi eli WIDI on kerrassaan mahtava. Suhtauduin siihen etukäteen erittäin skeptisesti ja olin varautunut kytkemään soittimen ihan perinteisillä midikaapeleilla koneeseen kiinni, mutta yllätyin todella positiivisesti. WIDI:n kanssa ei ole ollut kertakaikkiaan minkäänlaisia ongelmia. Tikku ei vaadi ajureita, vaan itselläni DAW on aina löytänyt kiipparin saman tien. Latenssi pysyy erittäin hyvin kurissa, mikä on oikeastaan kokemuksieni perusteella täysi ihme langattomissa vehkeissä. Soittimen saa kiinni myös USB-kaapelilla, jota tarvitaan ainakin Firmwaren päivitykseen. Ja soittimen Firmware muuten kannattaa päivittää saman tien, jotta lastentaudeista pääsee kertaheitolla eroon.

Soittimen säätömahdollisuudet ovat kattavat. Poljinten polarisaation, keyboard velocity curven sun muiden säätöjen tekeminen onnistuu suoraan kiipparista, mutta lisäksi mukana tulee ohjelmisto, jonka avulla midikäskyt voi ruuvata mieleisikseen. Itse olen pärjännyt hyvin käytännössä tehdasasetuksilla. Ohjekirja on OK, varsinkin loppupään Midi-CC -taulukosta on ollut hyötyä. Soittimen säätöä helpottaa kolminumeroinen näyttö ja funktionäppäimet.

Täydellinen kiippari ei suinkaan ole. Vaikka suureen kokoon olikin varautunut, täytyy sanoa että soitin on jättimäinen ja erittäin painava. Kotikäytössä kannattaa tosissaan etukäteen miettiä, minne soittimensa sijoittaa. Harjattu alumiini saattaa näyttää jonkun mielestä hyvältä, mutta itse pidin vanhaa UF8:n mustaa ulkonäköä siistimpänä ja huomaamattomampana. Ulkonäöllisten ja ulkomusiikillisten seikkojensa lisäksi soittimessa on myös muita ongelmia. UF-sarjalaisissa esiintyy aika paljon sekundaa, joissa jo uutena saattaa olla kolisevia tai muista tuntumaltaan eroavia koskettimia, kannattaa siis ehdottomasti yrittää päästä kokeilemaan oman soittimensa koskettimet läpi ennen ostoa esimerkiksi soitinliikkeessä. Soittimia tuo maahan ainakin Carbon Music Finland.

Summa summarum. Tähän hintaan (n. 550 e) nähden rahalleen saa erittäin hyvin vastinetta. Perinteinen muovinen fiilis on tiessään, koko soittimen tuntuma on omaa luokkaansa. Suosittelen soittimeen tutustumista varsinkin pianon fiilistä tai muuten vain täysipainoista koskettimistoa hakeville. Myös keikkailijat voivat todennäköisesti luottaa soittimen kestävyyteen vähän rankemmassakin käytössä.

Kirjoittanut D-Vision 03.02.2010

            3072×2304  -  1294 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle