Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

09.01.2010: Line6 POD X3 Live


Päätin hankkia itselleni POD X3 liven monipuolistamaan soundikokoelmaani sekä tyydyttämään pientä äänittäjää sisälläni. Aluksi mietin myös BOSS GT-10:ä hyvänä vaihtoehtona, mutta aikaisemmat kokemukseni GT-8:n parissa, saivat minut unohtamaan kyseisen vekottimen. Myös Voxin Tonelab herätti kiinnostusta, mutta sen kytkentämahdollisuudet olivat liian rajoitetut.

POD X3 live vastasi kriteereitäni parhaiten: ohjelmoitava efektilooppi, jonka paikkaa voi vaihdella ketjussa, hyvät vahvistinmallinnokset, sopivasti efektejä ja USB-audio-interface. Siispä päätin antaa digi-ajan hirmulle mahdollisuuden.

POD X3:sta on kitaraefektin lisäksi bassotteluun ja lauluun, mutta en moisia harrasta, joten jätän ne osiot pois tästä.

Ominaisuudet

Laiskuus iski, joten en jaksa luetella laitteen teknisiä ominaisuuksia ja mallinnoksia. Ne voi katsoa seuraavasta linkistä: http://line6.com/podx3live/

X3 live + Putkikombo

Pääsääntöisesti käytän PODia oman Koch Twintone II:n kautta neljän kaapelin metodilla (kuva). Tällä tavalla saan laitettua Twintonen etuasteen podin looppiin, jolloin sen voi kytkeä päälle/pois helposti muistipaikkoja vaihtamalla. Lisäksi saan laitettua podista boosterit, wahit ja muut tilpehöörit etuasteen eteen ja modulaatiot, delayt ja kaijut etuasteen jälkeen.

POD värjää hieman Kochin naturaalia soundia (podin ketju täysin tyhjänä), mutta en koe sitä ongelmaksi, sillä muutos on niin pieni ja siitä ei osaa sanoa onko se negatiivinen vai positiivinen muutos. Dynamiikka ei mielestäni kärsi ollenkaan, mutta pientä väriä soundissa on havaittavissa.

Yleensä käytän vahvistimen omaa särökanavaa, jota olen maustanut POD:sta Tube Screamerilla, choruksella ja delaylla. Käytän pääasiassa vahvistimen omaa kaikua, sillä POD:sta ei saa irti yhtä mehevää ja luonnollista irti. Tämä ei tosin tarkoita sitä etteivätkö podin kaiut olisi laadukkaita. Tällä tavalla laitettuna POD toimii mainiosti ja vastaa juuri sitä mitä hainkin. Efektien mallinokset ovat hyviä (niitten joita käytän). Ufoimpiin efekteihin en ota kantaa, sillä en niiden ystävä ole muutenkaan, mutta chorukset, delayt, säröpedaalit, wahit ja kaiut toimivat loistavasti.

Itse mallinoksia käytän melko paljon, etenkin silloin kun halua hieman uusia viboja, tiettyihin biiseihin sopivaa soundia tai silloin, kun Kochin särö tuntuu paskalta ja gas veinaa iskeä (vain harvoin). Vahvistinmallinosten ollessa päällä ohitan Kochin etuasteen kokonaan kytkemällä POD:sta loopin pois päältä. Tällöin vahvistimesta on käytössä vain pääte, kaiku ja kaiutin.

Podista löytyy tajuttoman iso kirjo erilaisia vahvistimia, joten soundien kirjo on suuri. Tähän väliin voisin tokaista, että mallinokset eivät välttämättä kuulosta alkuperäiseltä vahvistimelta, mutta ne omaavat saman äänen värin. Tämä ei tee mallinnoksesta huonoa, mutta siihen pitää suhtautua tietyllä asenteella: Tämä ei kuulosta täysin Mesan Rectolta vaikka hyvältä kuulostaakin. Omia lemmittyjäni ovat Diamond Plate (Rectifier), Angel P-ball (Powerball) ja Criminal (5150). Myös Diezelin ja Marsujen mallinokset kuulostavat hyviltä putkikombon kanssa. Kevyemmän osaston vahvistimet ovat myöskin ihan jees vaikka en niistä hirmuisesti ymmäräkkään.

Kiintoisin kokemus POD:n kanssa on sen dualtone -ominaisuus, jota päätin hyödyntää erikoisemmalla tavalla: Laitoin toiseen soundiin Kochin etuasteen ja toiseen kaveriksi Rectifierin. Sitten kokonaisuus ohjataan Kochin päätteelle efekteillä maustettuna. Näin sain kätevästi yhdisteltyä haluttujen vahvistimien parhaimmat puolet mukavaksi kokonaisuudeksi.

Suosittelen ehdottomasti ottamaan vahvistimen kautta soitettuna kaappi- ja mikkimallinokset pois päältä ja laittamaan output asetukset asentoon "kombo power amp". Kaappimallinokset päällä vehje kuulostaa suoraan sanottua paskalta ja output säätö vaikuttaa jonkin verran dynamiikkaan.

Podin EQ on ehdoton apu: POD:lla on mielestäni pieni ongelma korkeimpien äänien kanssa, mutta ne saa kätevästi leikattua pois POD:n EQ:lla. Veivaa korkeimman namiskan hertsit tappiin ja vähentää sen äänenvoimakkuutta oman maun mukaan - itsellä semmoiset -6dB.

Tällä tavalla käytettynä POD onnistuu kuulostamaan perkeleen hyvältä. Mallinokset eivät kuulosta munattomalta digikihinältä ja niin poispäin. Tästä voidaan kiittää oikean vahvistimen putkilla varustettua päätettä ja hyvää elemettiä. Moni sanoo, että POD kuulostaa hyvältä ainoastaan PA:n tai luurien kautta, mutta minun mielipiteeni on se, että tällöin vekotin on se pelottavan kuuluisa digihirmu, joka sihisee ja jolta puuttuu munat.

PA:n ja luurien läpi soitettaessa POD vaatii paljon enemmän perehtymistä ja säätämistä, jotta siitä saa vahvistimen kuuloisen.

X3 live + studio

POD on helppo - äärimmäisen helppo tapa pistää pienoinen kotistudio pystyyn. Helpottaa kummasti elämää, kun ei tarvitse mikitellä vahvistimia ja volumet voi pitää alhaalla.

Itse pyöritän vekotinta USB:n kautta, sillä läppäristä puuttuu nauhoitteluun sopiva äänikortti. Kaverina toimii Cubase 5, joka tykkää POD:sta ihan mallikkaasti vaikka alussa olikin hieman amatööriongelmaa asetusten kanssa.
Olen sen verran putkipelle, että POD (tai mitkään muutkaan mallintavat / VST-plugarit) eivät säväytä ilman sitä putkien lämpöä. Ikävä kyllä tätä ei saa vangittua kuin mikillä. PODin soundit toimivat ihan hyvin nauhoitettuna muuten, mutta niistä puuttuu se jokin ja säätämiseen menee paljon aikaa. Myös kunnollisten mallinnosten määrä vähenee nauhoitettaessa täysin digitaalisesti. Usein joutuukin yhdistelemään useampia vahvistinmallinnoksia, jotta niistä saa halutun botnen ja atackin esille. Tosin taitoni miksaajana ovat melko surkeat, joten ongelma voi piillä siinäkin. Toisaalta - kyllä sen POD:n pitäisi enempi vahvistimelta kuulostaa ilman ääniraidan suurempia equiluja. Pitänee perehtyä lisää nauhoitteluun tuolla vempeleellä.

Kiteytettynä

Laadukas ja monipuolinen vempula, jossa oma mielikuvitus on rajana kauniisti sanottuna. Soundien laatu on hyvä riippuen käyttötarkoituksista ja muusta kalustosta.

+ Selkeä käyttää
+ Liitännnät
+ Usb-audio-interface
+ Soundit putkivahvistimen läpi
- Soundit luureista/PA:sta
- Ei ihan niin hyvän kuuloinen nauhoittelussa kuin odotin
- Muovi kuori (tosin vaikuttaa jämäkästi tehdyltä)

Jos on kysyttävää, niin kysy ihmeessä.

Kirjoittanut Xenon 09.01.2010

            450×450  -  26 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (18 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Jariot: Onpa mukavasti jäsennelty artikkeli. Mukava lukea!
_carpenter_: "POD värjää hieman Kochin naturaalia soundia (podin ketju täysin tyhjänä)" tämäkin riippuu siitä mikä output mode päällä.. esim jos frontpanel input värittää ääntä riippuen tietty sen asetuksista.. kun taas power amp input valittuna ei pitäisi värittää.
_carpenter_: Mutta asiallista tekstiä..(kirjoittajan kanssa samaa mieltä "Olen sen verran putkipelle, että POD (tai mitkään muutkaan mallintavat / VST-plugarit) eivät säväytä ilman sitä putkien lämpöä."
Xenon: Tuossa tekstissä tosiaan tokaisin, että käytän tuota "power amp in" asetuksilla ja kytkennällä. Ja kyllä se vaan hieman värittää johtuen AD/DA -muuntimista. Tosin väritys ei pomppaa naamalle tai haittaa mitenkään, mutta sen kuule, kun vertaileepi.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle