Muusikoiden.net
10.08.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

08.02.2011: Tuplabassarisoitto


Tuplabassari
TUPLABASSARI JA SEN KÄYTTÖ

Tuplabassaria moni lyömäsoittaja-ammattilainen väheksyy sen dynaamikattomuuden vuoksi. Tuplabassari on kuitenkin äärimmäisen tärkeä ja käyttökelpoinen apuväline kaikessa lyömäsoittajan sanavarastossa. Tämän soittotekniikan haltuunotossa on oltava äärimmäisen tarkkana, ja syystä; Yleensähän opiskellaan kaikki soittotekniikat hitaasti, pikkuhiljaa tempoa nostaen, jotta lihasmuisti kehittyy. Tämä on kuitenkin täysin tarpeetonta TB* (*tuplabassari) tekniikkaa harjoiteltaessa.

Asia nro 1; Unohda metronomi. Olethan treenannut kaikenmaailman rudimentit jo metronomin kera.

Tuo sisäinen kello ohjaa automaattisesti jalkasi toimimaan atomikellon tarkkuudella.

Asia nro 2; Asetu tukevasti jakkaralle jalkojen levätessä rennosti polkimilla. Aloita Beat-komppi iman jalkoja.

Tässä vaiheessa ei temmolla vielä ole niin väliä. Kun beat kulkee, ota jalat mukaan.
Vuorotellen, oikea/vasen/oikea jne. Treenaa soittamalla jaloilla mahdollsimman monta iskua 8-osa beatin "sisälle".
Välillä saattaa tuntua että homma lähtee "käsistä", mutta ei hätää. Anna jalkojesi palautua, (pieni kramppaaminen on normaalia)
ja jaltka harjoitusta mahdollisimman pian. Nosta tempoa hieman ja pinnistä sekä jännitä kaikki lihakset äärimmilleen ja kas,tuplien soittohan sujuu. Tämän tekniikan hallitseva saa nopeasti arvostusta monissa muusikkopiireissä.
Nyt on vain taivas rajana. Voit soveltaa TB-tekniikkaasi mihin vain.

Asia nro 3; Tässä muutama esimerkki TB:n sovellutuksista. Aloitetaanpa vaikka valssilla. Eikö olekin tylsää soittaa 3/4 sudeilla esim. häävalssi ja sen parina oleva valssi? Tässä vaiheessa on syytä katsastaa sanavarastoasi ja sieltähän löytyy. Lasketaan biisi käyntiin, yks-kaks-kol, kaks-kaks-kol.. Alkusoitossa tosin on hyvä vielä pitää maltti ja pidättäytyä vain yhdessä bassari-iskussa, aina tahdin ykköselle. Säkeistöön siirryttäessä on aika ampua luulot pois tanssikansalta. Lyöt ällikällä kaikki, kun pyräytät 64-osa trioleita ensimmäisen ja toisen 4-osan väliin. Vaikkapa kirjoitettuna näin; triririririiiriirirririririririririi-kaks-kol.

KJertosäkeeseen suosittelen lataamaan kaikki mitä löytyy. Ensimmäiselle 4-osalle vaikka nuo em. 64-osa triolit, toiselle polyrytminen septolilajitelma, ja kolmannelle vaikka perustavanlaatuinen suora tukutuku, esim. 16-osa nuotteja. Eikö vain tullutkin tylsään valssiin roimasti nostetta?.?.

Esim.2; Humppa. Tämä suora hump-pa,hump-pa on myös melko puuduttava, joten mikset maustaisi tätäkin. Tässä on syytä päästää mielikuvitus valloilleen ja antaa jalkkojen puhua. Komppihan on suoraa paahtoa käsillä, eli se lähes vaatii jaloilta aktiviteettia. Oma suosikki on kvintolit ja 16-osa triolit, herkullisilla summittaisilla 16-osa tauoilla.

Esim 3; Tango. Tan-tan-tan-trrrrr, tan-tan-tan-trrr. Kuulostaa virvelii soitettuna sotilassoittokunnan marssitangolta. Käytä jalkoja ja soita käsikuviot molemmilla raajapareilla. Tässä on syytä "trigata" bassarit, jotta jokainen isku kuuluu selvästi.


Kalustovinkkejä ja säätöjä; Lienee sanomattakin selvää että jouset on syytä kiristää äärimmilleen. Nuijat mahdollisimman lähelle kalvoa. Jo näillä yksinkertaisilla säädoillä teet ihmeitä, ei muuta kuin päristelemään.

Hankintaan liittyy monenlaisia uskomuksia. Suosittelen ostamaan ne joita nopeat blästääjät käyttävät ja yleensä näitä myös mainostetaan suurella volyymilla. Avainsanoja ovat esim. seuraavat; hyperlaakerointi, totally friction-free movement, toisinaan myös itämaisista kamppailulajeista otetaan lainauksia markkinoinnissa. Tästä esimerkkinä vaikka Kung-Fu-ze footboard, molds to your feet. Kaikki em. luetellut seikat kannattaa ottaa huomioon hankintapäätöksessä. Monta asiaa varmasti jäi mainitsematta, mutta uskon että näilä pääset alkuun.

Se on tuku-tuku, sanoi tango beguinelle.

Lisään muutaman kuvan selvennykseksi: http://www.drumsmith.com/chicago2006/images/ped3.jpg Vihkiytymättömät saattavat käyttää termiä kaksoisbassorumpu.

http://www.porisoundcity.com/tuotekuvat/00747.jpg

Tässä todellinen tuplasetti: http://kuvat.keltainenporssi.fi/thumbnails/alkupkuvat/28095165-0.jpg

Valuuttaongelmien kera painivat voivat hankkia edullisemman tavan, kuten tässä: http://image.nettix.fi/extra/itemimg/694001_694100/694051_t_83a9e8f2d06a5b5c.jpg

Tuplabassaria AV-muodossa http://www.youtube.com/watch?v=Jox2WlNX7Vo&feature=related

Näiden tuotteiden toimivuutta en ole testannut. Mutta jo teksti pakkauksessa kertonee kaiken oleellisen: http://www.pedersorenapteekki.fi/WebRoot/OVA/Shops/BothniaApteekki/ProductImages/70112429/tupla_m.jpg


21.7.2010. Lisätty valaiseva kuva.
29.7.2010 Lisätty opetusvideolinkki, jolla ei kuitenkaan ole tekemistä THE ONE AND ORIGINAL TB-metodin kanssa, mutta suuntaa antava.
Olen pahoillani copyrightin "rikkomisesta".
Sekä niile joille pelkkä tuplabassari ei riitä, lisätty useampi bassarinen setti.

1.8.2010 Lisäsin vielä yhden valaisevan kuvan Premier tuplasetistä. Rummuillahan ei ole väliä, koska TB-setissä tärkeintä on triggeröinti.

8.2. 2011 Linkki lisätty, tupla.

Kirjoittanut Ruutikallo 07.01.2010

            500×375  -  118 kt.

696×416  -  63 kt.

180×135  -  5 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (59 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

brutalcaster: kuulostaa maukkaalta sekä perin loogiselta!
zaci: No ilmanko ei oo onnistunukkaa, nyt selvis! ;-)
kincy: Huomenna olisi taas tarkoitus mennä tämän artikkelin neuvoja myötäillen treenaamaan Tb:tä. Pääsen varmasti taas valonnopeuteen asti temmoissa. =)
Ruutikallo: On oikein mukava kuulla että metodista on hyötyä. Copyright on minulla, mutta tätä saa vapaasti jakaa kaikelle kansalle.
iekku84: Hitto. Nyt pitää yamahan pedaalit säädellä uudelleen ja rueta kokeilemaan miten se tb-napsutus alkaa sujua.. Tää oli hyvä juttu mielestäni=)
marchangel Miquel: mieessss, olet nero!
jfabrin: No nyt on syytä heittää monen vuoden työ jopraakkoon ja aloittaa alusta. Tuli meinaa niin tyhjentävästi ja johdonmukaisesti kaikki mitä TB:stä tarvitsee ikinä tietää. Alan heti hommiin. En tiedä kuinka voisin kylliksi kiittää tästä artikkelista!
jerry: Jossa tuolla metodilla alat opetella tuplabasarin soittoa, olet metsässä ja syvällä ! Yksi tähti tulee siitä, että olet edes kiinnostunut tuplabasarin käytöstä. Hyviä oppikirjoja löytyy pivin pimein !
kos: Toivottavasti tämä artikkeli on kirjoitettu vahvalla sarkasmilla.
muna247: Video oli absurdi kokemus..
Sailori: Kyseisen oppaan tekijästä paistaa lävitse syvä katkeruus, koska hän ei mitä ilmeisimmin ole itse ikinä oppinut hallitsemaan TB:n käyttöä.
Ruutikallo: ^ Hoho...
cackerman: Eiko naihin oppivideoihin voisi laittaa jonkun paskafiltterin joka takaisi sen etta ihmiset ketka eivat osaa soittaa eivat myoskaan paase sita opettamaan?
Ruutikallo: ^ jaa-a, en ole vastuussa opetusviideocta.
jfabrin: jerry, myönnän olleeni hitusen sarkastinen. Joko kaveri trollaa tai tarvii opettajan :D
Ruutikallo: Ihmiset!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sitä TB:tä nyt kehiin. Nääs huomenna taas pistokeikalle toisilleen tuikitietäättömien kera. Ollapa TB matkassa.
oksentaja: Hyvä artikkeli. Sen verran voisin kuitenkin lisätä että rumpujen soittoa aloittelevan ei kannata ostaa rumpusettiä ilman tuplabasareita (mieluiten Taman valkoinen). Menee harjoittelu hukkaan jos ei heti aloita polkemaan HETI tosi nopealla temmolla.
pte57: Tosta häävalssista sen verran, että jos vain rumpali intoutuu viihdyttämään itseään tuplabasarilla, voi tulla sanomista ja pahasti.
e_lappalainen: Täytyy olla kyl vitun idiootti, et jaksaa ees lukee koko vitun artikkelia.
arzka01: Mahtavia kommentteja...;)
Ruutikallo: Mahtavia kommentteja tosiaan =D. Hieman ollee hiekkaa väärissä paikoissa, mikäli artikkeli kirvoittaa negaatioita, hoho.
mattim: Odottelen vesi kielellä kirjottajan seuraavaa julkaisua:"Balladin tulkinta" ja myöskin kitaransoittoa syväluotaavaa jatko-osaa teokselle "I srhred it my way".
Panzer Syrjä: Soon tuplabasari.
EJ84: HulluNieminen, eix se ookkaan tupla bedaali, mikä se on?
Tensta: Kukas niitä rumpui nyt osaskaa soittaa???

Yhteensä 25 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Soittaminen

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti