Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

16.06.2010: Väärennetyt Shure mikrofonit


Päivitys 14.9.2010:
Olen huomannut epäilyttävien, mahdollisesti väärennettyjen Shurejen jo ehtineen Suomenkin yksityishenkilöiden myytäväksi.
Jos ostatte käytettynä tuntemattomalta myyjältä, olkaa tarkkana ja ottakaa kaupantekotilaisuuteen mukaan aito vastaava mikrofoni verrokiksi.

Tutkikaa myytävänä olevaa tuotetta huolella!


Esipuhe

Shuren valmistamat mikrofonit ovat maailmalla yleisimmin käytössä olevat, piste. Niitä myös väärennetään - paljon. Tämän artikkelin on tarkoitus olla valistava.

Jos et halua lukea koko tarinaa, hyppää artikkelin lopun yhteenvetoon jossa on aidon ja väärennöksen fyysiset erot, tunnistuskeinot ja ääninäytteet.


Kaikki alkoi siitä kun mä...

Pari viikkoa sitten päätin että hankin itselleni kotiäänityksiä varten Shuren mikrofoneja. Hetken hintoja seurattuani huusin ebay.co.uk:sta käytetyt Shure SM57 (2kpl) ja SM58. Tuotteet olivat peräisin kahdelta eri myyjältä ja kuvauksessa kerrottiin mikrofonien olevan käytettyjä, mutta hyvässä kunnossa. Molemmilla myyjillä oli useampia samanlaisia mikrofoneja myytävänä ja molemmat huudot tulivat minulle "second chance" tarjouksena (lue lisää ebay:n säännöistä). Molemmat myyjät olivat briteissä asuvia ja nimen perusteella kiinalaisia.


First sign of trouble

Okei, en tahdo kuulostaa rasistiselta, mutta tietäen kiinan kopiointiteollisuuden... no, alkoi kutkutella epäilyttävästi.
Maksoin kuitenkin molemmille myyjille noin 70 euroa per mikrofoni postikuluineen ja paketit lähtivät matkaan.

Ensimmäisenä perille saapui SM58, avasin paketin, kaikki näytti olevan kunnossa. Nyt pitää huomioida etten ole koskaan saanut käteeni minkään Shuren myyntipakkausta. Pakkauksessa sisällä laput, tuotekuvaukset, shure-tarra, muovinen pidike, säilytyspussi... hetkinen, eikös tämän pitänyt olla edes jotenkin nahkaa muistuttavaa? Ehkä se on vaihdettu vain halvempaan?
Kokeilin nopeasti että mikrofoni toimii ja olin tyytyväinen suhteellisen edulliseen, uudenveroiseen mikrofoniini.

Seuraavalla viikolla saapuivat myös SM57:t samassa pussissa, omissa myyntipakkauksissaan. Sisällä samat, normaalit vakiorojut kuin 58:ssa.
Ihmettelin vain miksei kalvon suojahattu pyöri herkästi, kuten yleensä näissä on tapana. Pistin sen pyörimään ja johdothan siinä katkesi. Hmm... no runko auki ja korjaamaan.


Työkalut esiin

Nyt oli jo niin vedätetty olo ja purin samalla koko laitteen levälleen ja tutkin sisuskalut. Sain kolvattua helposti johdon paikalleen ja kokeilin että laite toimii. Tässä vaiheessa huomasin kammottavan käsittelysuhinan joka ei yleensä liity laadukkaampiin mikrofoneihin; jos runkoa silitti sormella, mikki nappasi yllättävän kovan suhinan ja narinan. Toistin testin myös varmasti aidolla SM57:lla ja samaa ilmiötä ei havaittu. Kun aito ja väärennös olivat vierekkäin ja niitä sormella hieroi hennosti vuorotellen niin väärennös nappasi aidon hivelyn voimakkaammin kuin aito itse. Herkkyyttä siis ainakin löytyy!

Lähemmällä tarkastelulla tuulisuojat olivat myös verkkotiheydeltään erilaiset.

Sitten XLR-liittimen kimppuun. Aidolta näyttää; samat pinninumeroinnit, "shure" -kohokuvioteksti... mutta liittimen kiinnitysruuvi toimii väärään suuntaan kuin aidon. Aidossa liitin irroitetaan kiertämällä ruuvia vastapäivään, väärennöksessä myötäpäivään. Johtojen värit eivät liittimen puolella myöskään täsmänneet, mutta suurimmat yllätykset olivat rungon pohjan muodon erot ja... hedelmätiskin ohut läpikuultava muovikassi rungon sisällä. Aidossa siis pitäis näkyä jonkinlainen metalliseinämä josta tulee kaksi johtoa läpi. Tinausjälki oli väärennöksessä myös ala-arvoista ja johtimet todella hauraita ja katkeilivatkin tuon tuosta kun liitintä vähän liikutteli edestakaisin. Liittimen sisäpuoli ei myöskään ollut täysin identtinen eikä yhtä tukeva kuin aidon.

Mikkikotelon avaaminen aiheutti väärennöksessä jälleen johtojen katkeilua. Päällisin puolin melko tarkka kopio, pientä värieroa muoviliuskassa josta kapselin liittimet pistävät läpi. Mutterit ja prikat olivat erilaiset kuin aidossa. Väärennöksessä oli erikoinen kaksisiipinen prikka jonka toinen siipi taittuu hieman sen alla olevan muoviliuskan sivulle. Väärennöksessä oli myös lukkoprikka muoviliuskan päällä, ei takana kuten aidossa. Aidon mutteri oli myös matalampi kuin väärennöksen.

Myös tuulisuojan alta paljastui yllätys varoitustarran muodossa jossa kerrotaan takuun raukeavan jos kapselia kääntää. Aidossa ei tällaistakaan ole.

Digitaalinen keittiövaaka kertoi väärennösten olevan 40g-50g kevyemmät kuin aito.

Yhteenveto:

SM57 Väärennös:
-Huomattavasti kevyempi.
-Tuulisuojan metalliverkon tiheys eri kuin aidon.
-Tuulisuojaa ei voi kiertää katkaisematta johtoja.
-XLR-liittimen avausruuvi vapauttaa liittimen myötäpäivään kiertämällä.
-Bodyn sisällä muuntajan (vaikka ei taida tässä muuntajaa ollakaan) ja XLR-liittimen välissä muovipussimainen möykky.
-Kapselin kyljessä (tuulisuojan alla) varoitustarra.
-Jotkut johdot väärän väriset.
-Impedanssi huomattavasti suurempi kuin aidon (>500ohm).
-Käsittelymeteli huomattavasti voimakkaampi kuin aidossa.
-Kotelon sisällä oleva silikoni ei ole levitetty kovin tasaisesti.

Varmaan unohdin joitain eroja, täydennetään listaa kun tulee mieleen.Jos epäilet vilppiä:
1. Ruuvaa tuulisuoja irti ja katso onko varoitustarraa (helposti irroitettavissa vain SM58 - aidossa ei ole tarraa).
2. Punnitse ja vertaa Shuren spekseihin.
3. Mittaa resistanssi XLR-liittimen pinnien 2 ja 3 välillä (pitäisi mitata noin 16 ohm, väärennös yli 500 ohm).
4. Irroita XLR-liitin, kumpaan suuntaan ruuvi kiertyy? Aidon liitin irtoaa ruuvia vastapäivään kiertämällä.
5. Tarkista johtojen väri XLR-liittimessä? aidossa sininen ja punainen.
6. Tarkista onko XLR-liittimen takana jotain muuta kuin seinä jonka keskeltä tulee kaksi johdinta ja ehkä vähän silikonia? Ei pitäisi olla, ainakaan muovipussia tai kangasta.
7. Avaa koko mikkirunko, minkä väriset ovat johtimet? Aidossa keltainen ja vihreä.
8. Testaa käsittelymeteli


Juttuun liittyvät kuvat (PDF, väärennökset ovat parittomilla sivuilla):
kuvat

Ääninäytteet (sama mikrofonin paikka):
väärennös
aito

Tutki myös speksit valmistajan kotisivuilta.

Kirjoittanut neanderthalis 04.12.2009

            1024×685  -  145 kt.


Arvostelu

4,84,84,84,84,8    (88 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

McNulty: Varsin hyvää infoa, selkeästi esitettynä. Fem poäng!
e_lappalainen: detailit ihan mielenkiintosia. ottaen huomioon, että thomannin hinta uudelle sm57 piuhan kanssa on jotain 105, niin aika moisen härdellin sait aikaseks parin kympin säästöllä
wildcat: Kirjallisesta esityksestä 10+, mutta samaa ihmettelin kuin edellinen, että muutaman kympin takia moinen ...... Onkos kukaan vertaillut Usa ja Mexico Shureja ?
tforsell: Voiko kyseessä kuitenkin vain olla valmistajan ahneus ja laatuvaihtelut, kun mennään halvempiin maihin. Impedanssi on ainoa "fakta", jos heittää spekseistä. Oletko kysynyt valmistajan/maahantuojan kommenttia?
neanderthalis: Tarkoitus oli siis säästää 3:n mikrofonin hankinnassa yhteensä noin 100 euroa. No säästöä ei lopulta todellakaan tapahtunut, mutta yhtä kokemusta rikkaampana tästä kuitenkin ulos tultiin, ja rahaa tuli myyjiltä takaisinkin.
neanderthalis: Shurelta sanottiin että ehdottomasti on väärennös ja he ovat läheisessä yhteistyössä ebayn kanssa ongelman ratkaisemiseksi.
kimmot: Katselin China-sivuilta kopio Shure SM57 mikkejä, niin huvittavaa oli käyttötarkoitus Usage: Karaoke microphone
neanderthalis: Kopiot saa olla ihan rauhassa kopioita niin kauan kun ne ei yritä olla alkuperäisiä. Nää tuskin käy edes karaokeen kovin hyvin häiriöherkkyytensä vuoksi. :)
HeavyMachinery: Hyvä että joku jaksaa tuoda asian kunnolla julki. Soundi klipit kertoi aika julmaa totuutta taajus kaistasta...
i.ak: Hyvä'hyvä! Mikäli todella ovat väärennöksiä, niin suosittelen lisäämään itse artikkeliin viittauksen Shuren virallisesta kannanotosta aiheeseen.
JOKUKUKA ?: Kiitos hyvästä ja selvästä tekstistä
neanderthalis: Valitettavasti Shure ei ole tainnut pitää lehdistötilaisuutta aiheesta. Työntekijänsä joillakin forumeilla ovat aiheeseen kommentoineet ja suositelleet ostamaan mikrofoneja vain valtuutetuilta jälleenmyyjiltä.
Juippi!: Uskoisin, että mulla on ihan aito shure kyseessä, vaikka väreinä onkin keltainen ja vihreä. Muut noista "ohjeista" ei päde.
Juippi!: Niin siis johtimien väri
neanderthalis: Niin, siis "ohjeissa" lukee että aidossa on keltainen ja vihreä johdin. :)
dddblock: Heh , en tiedä mut , jotenkin toi väärennös versio kuulosti paremmalta . Olen tietty ehk vähän väsynyt
had: Olisko paha jos laittaisit näiden ebay -myyjien tunnarit, niin muut osais välttää...
neanderthalis: dddblock: Saat väärennöksen lainaan jos haluat kokeilla miltä se kuulostaa sun käytössä. :D
neanderthalis: had: niitä väärennösten myyjiä on niin paljon että ei kannata edes yrittää. Osa heistä ei luultavasti edes tiedä mitä ovat myymässä. Parhaiten ne kuitenkin tunnistaa siitä että samalla myyjällä on paljon samoja mikkejä myytävänä.. ja kaikki uuden veroisia.
LumPus: maahantuoja on antanut tästä myös tiedotteen jonka voi lukea täältä: http://noretron.fi/sendfile.php?sit … &act_id=11&manu_id=179&file_id=2650
markus16: 5 pongoa tästä kirjoituksesta. Edellisen kommentoijan linkki ei toimi, tämän pitäisi mennä lähemmäs päämäärää http://noretron.fi/index.php?site_i … =2&act_id=2&ngroup_id=3&news_id=544
neanderthalis: Pitääpä laittaa kuvia tosta väärennetyn laatikosta, ei nimittäin ole mikään tökerö ja kellastunut...

Yhteensä 22 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti