Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.10.2009: Epiphone Prophecy SG GX


Etsiskelin musaliikkeistä Prophecy-sarjan kitaraa viime keväänä. Positiivisen nettikohun houkuttelemana piti päästä käytännössä testaamaan tällainen kiinanihme. Samoihin aikoihin Gibsonin Faded-sarjaa sai n. 600 euron hintalapulla, joten päätin, että Prophecyn todella pitäisi olla nimensä veroinen, että minä laittaisin rahani likoon sellaisen puolesta. Viimein löysin Seinäjoen Top Soundista sekä LP- että SG-mallin Prophecy-sarjasta. Käytännön kokeilun jälkeen olin vakuuttunut ja päädyin ostamaan SG GX:n, koska olin SG-mallisesta kitarasta haaveillut jo pitkään.


Ulkonäkö

Prophecy herättää ulkoasullaan hivenen ristiriitaisia tunteita. Toisaalta punertava loimuvaahterakantinen body, kullattu hardware ja kaulan reunalistat ovat todella upeat, mutta vastavuoroisesti salamanmuotoiset kuviot otelaudassa ja lavassa näyttävät lähinnä kornilta (varmaan joku tribaalimetallijuttu, mene ja tiedä). Yleisilme jää kuitenkin reilusti plussan puolelle. On se vaan komee.


Tekniikka

Kitaran runko ja liimattu kaula ovat mahonkia, kansi loimuvaahteraa ja otelauta ebenpuuta. Vain yksi tone- ja volume-nappula sekä kolmivaiheinen mikkikytkin. Kitara on kevyt käsitellä, mitä nyt hieman kaulapainoinen. Alkuperäiseen arsenaaliin kuuluvat Groverin virittimet, grafiittisatula, laatumikit, kelvollisen oloinen talla... kyllä näillä kelpaa soittaa. Mukavasti suurin osa hardwaresta on niin laadukasta, että tähän mennessä mitään oleellista ei ole tarvinut vaihtaa. Paitsi kehnohkot, mukana tulleiden Dunlop-hihnalukkojen tilalle vaihdoin heti Schallerin vastaavat. Dunlopit vain tuntuivat jotenkin epäluotettavammilta liian avoimen toteutustapansa vuoksi.


Tuntuma

Yllätyin todella positiivisesti siitä, miten näppärästi Epiphonen kiinalainen alihankkija on kitaran viimeistellyt. Prophecy-sarjan kitaroista huokuu huolellinen ja laatutietoinen toteutus. Kaula ansaitsee erityismaininnan: Itse olen tottunut ensisijaisesti paksumpiin kauloihin, mutta SG GX:n 60's-mallinen ohuempi profiili ei yllättäen haittannut minua. Kaulan satiinilakkaus hivelee mukavasti sormia ja kitaraa on yksinkertaisesti äärimmäisen miellyttävä soittaa. SG:n muotojen ansiosta kitaran 24 nauhavälistä myös niille ylimmille on helppo päästä käsiksi. SG GX on todella helpposoittoinen värkki.


Soundi

Kitaran soundi on ärhäkkä, kiitos kuumien Dirty Fingers -humpparimikkien. Mikit saa myös puolitettua Volume-nuppia nostamalla, jolloin kitarasta irtoaa hieman ohuempaa single coil -soundia. Puolitusmahdollisuuden ansiosta SG GX kohoaa Stratocasterin tapaan oikeaksi sveitsiläiseksi linkkuveitseksi, jolla kitaran saa taittumaan monenlaiseen menoon. Kuumat mikit ja ohut SG-body tietysti hieman rajoittaa äänivalikoimaa. Esimerkiksi lespaulmaisia tummia sävyjä ei tällä kepukalla oikein irtoa (mutta ei tarvikaan, tämähän on SG).


Plussia ja miinuksia

+ Melkoinen kaunotar
+ Hintaansa nähden todella laadukas toteutus
+ Tuntuu hyvältä
+ Kuulostaa rouhealta ja ärhäkältä

- Kaulapainoinen
- Mukana tullut hihnalukitussysteemi on kehno


Loppuyhteenveto

Yli puoli vuotta on nyt kitaralla veivattu sitten ostohetken, ja hyvältä tuntuu vieläkin. Kiina valmistusmaana luo välittömästi mielikuvan halvasta liukuhihnatavarasta halvoilla osilla. Mutta Prophecyn tapauksessa Epiphonen lähestymistapa on ollut selvästi aivan toisenlainen. Prophecy-sarjalla firma iski kyllä kultasuoneen: laadukkaat osat ja erinomainen viimeistely yhdistettynä Kiinan halpaan työvoimaan ja edullisiin valmistuskustannuksiin ovat tuottaneet kitaraperheen, jolla Epiphone voi hyvillä mielin kilpailla nimekkäämpienkin firmojen kanssa 500-800¤ kitaroiden sarjassa.

Ehkä suurin kynnyskysymys ostaa Prophecy-sarjan kitara on varmaankin juuri siinä, haluaako satsata 500-600 euroa kiinavalmisteiseen Epiphone-kitaraan, kun Gibsonilta saisi Faded-viimeisteltyjä jenkkihalppiksia melkein samaan hintaan. Mutta omasta mielestäni riski tässä tapauksessa kannattaa. Prophecy SG GX tarjoaa enemmän ominaisuuksia, paremmat mikrofonit ja hienomman ulkoasun esimerkiksi juuri Gibson Faded SG:hen verrattuna. Suora vertailu tosin on vähän niin ja näin: Prophecy SG GX on selvästi modernimpi kitara siinä missä Faded SG on ominaisuuksiltaan lähempänä perinnehenkistä SG:tä.

Ihmettelen silti suuresti, jos Gibson/Epiphonen Prohpecy-sarja ei menesty. Melkoinen laatupeli kun on kyseessä. Jälleenmyyntiarvo tietty jää väkisinkin vähän heikommaksi, koska lavan logo ei ala sillä maagisella G-kirjaimella.

Kirjoittanut Corto 25.10.2009

            1000×750  -  150 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

DivineDistraction: Kiitos hyvästä artikkelista. Meinasin itsekin hankkia ko.sarjan Les paul mallisena, mutta lespi aika medni ohi ja päädyin takaisin noihin super stratoihin ;)
DirtyFingers: Sulla on sama setti. SG GX ja Gatorin laukku :D. Ja Kokkola.
tapiomarko: Yep, itellä sama setti lespana, ok setti suorssn tehtaalta, elixirit kiinni ja menox...
deeaa: Täällä sama keppi nyt modattuna mustille osille, huomattavasti alhaisempi pimp factor. Muuten nuo Dirty Fingersit ovat hämmästyttävästi saman tehoisia ja aikalailla soundisiakin kuin EMG85:t. 'Karvaisempia' vain. Erittäin hyvä kitara kaikin puolin!

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti