Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

19.08.2009: Uraltone Jr rakennussarjavahvistin v.2.2


Uraltone Jr rakennussarjavahvistin v2.2 sähkökitaralle.

Uraltone Jr putkivahvistin rakennussarja on suomalaisen Mikko Kankaanpään hengentuote. Rakennussarjasta saa rakennettua edullisesti laadukkaista osista tehdyn ja vuosikymmeniä kestävän putkivahvistimen. Mukana on tarpeelliset osat ja ohjeet. Tämän lisäksi tarvitaan jonkun verran tietoa ja osaamista elektroniikan parissa työskentelemisestä, sekä joitakin perus työvälineitä. Tarkkana saa kuitenkin olla, sillä vahvistimen sisällä on virta kytkettynä yli 300 voltin jännitteitä, joten tämän kanssa pitää tietää mitä tekee, jotta vahingoilta vältytään. Rakennussarjan hinta on alkaen 330 euroa. Tällä hinnalla saa vahvistimen metallikotelon ja elektroniset osat. Lisäksi vahvistin tarvitsee puisen tms kotelon, jotta sitä voisi turvallisesti liikutella mukana. Kuvissani vahvistin on ilman tätä koteloa.

Minä itse ostin tämän vahvistimen muusikoiden.net torilta, joten tässä jutussa ei käsitellä rakentamista, vaan itse valmista vahvistinta.

Vahvimen kytkentä on tehty 50- ja 60-luvun pikku harjoitusvahvistimien hengessä. Virtalähde on toteutettu putkitasasuuntaajalla, johon voi laittaa myös dioditasasuuntaajakannan. Esivahvistuksen hoitaa yksi etuasteputki, ja pääte on A-luokassa, single-ended, jossa kaksi pääteputkea rinnan. Vahvistin on hyvin minimaalinen, ja tehoa on putkista riippuen noin 3,5-20W. Osina on käytetty hyvän hinta-laatusuhteen omaavia osia, ja kokonaisuus on hyvin laadukas. Etuasteputkiksi laite hyväksyy 12AX7, 5771 jne putket, ja pääteputkiksi 6V6, 6L6, 5881, EL34, KT66, 6550 jne putket.

Itse vahvistimen sisäinen kytkentä on hyvin pelkistetty ja yksinkertainen, mielenkiintoisena lisänä näissä myöhemmissä malleissa on omalla volumesäädöllä varustettu linjatason ulostulo, jonka kautta vahvistinta voi ajaa ilman kaiutinta toiseen laitteeseen, tai vaikka toiseen vahvistimeen. Vahvistimessa on kaiutinliitäntä kaiuttimelle, ja kytkin josta voi valita 4 tai 8 ohm asennon. Käytetyt pääteputket vaikuttavat myös kaiuttimen impedanssin sovitukseen, esim 6550 pääteputkella vahvistin välittää kaiuttimelle tehoa parhaiten kun 8 ohm kytkimen asentoon on liitetty 4 ohm kaiutinkaappi. Tämä johtuu siitä että päätemuuntajan ensiö on 2500 ohm kytkimen kummassakin asennossa. Vahvistin ei kuitenkaan ole kovin tarkka kuorman suhteen, ja hieman poikkeava impedanssi sovitus ei vaurioita vahvistinta.

Vahvistimessa on se omaleimaisuus, että pääteputkiksi on tarkoitus laittaa kaksi erilaista ja erilailla soivaa pääteputkea, ja sekoittaa näiden saundia keskenään omilla volume-säädöillään. Esivahvistuksen hoitaa yksi etuasteputki, jolla on oma volume, sekä 6-asentoinen kirtokytkin, jolla voi valita heikomman ja voimakkaamman vahvistuksen, sekä eri tasoisen ylä-äänien korostuksen.

Saundillisesti vahvistin on oiva laite kotikäyttöön, ja vaikka treenikämpälle tai pienelle keikalle. Ääni on tarkka ja toistaa hienosti pienetkin vivahteet soitossa ja soittotuntumassa. Puhdas ääni on todella selkeä, välitön, tarkka ja erittelevä. Lämpöä löytyy myös mukavasti. Koska vahvistin on single-ended, puhtaassakin äänessä on mukana tälle vahvistintyypille ominainen särö, joka on mieto, eikä sitä särönä kuule, vaan harmonisten ylä-äänten runsautena. Vahvistin on oiva harjoitusvahvistin, ja tämän eteen voi tietenkin laittaa pedaaleita.

Puhtaat saundit on tällä vahvistimella kaikista hienoin anti. Tehojen pienehköstä määrästä johtuen millään kovin isoilla äänenvoimakkuuksilla ei puhtaita kuitenkaan enää saa. Jos pääteputkiksi laittaa jotkus isot putket tyyliin 6550 ja KT66 esim, puhdasta ääntäkin saa isommalla äänenvoimakkuudella, ennenkuin etuastetta joutuu avaamaan enemmän ja etuaste alkaa kuultavasti säröytymään. Kun etuasteen volumea laittaa suuremmalle, alkaa se säröytymään runsaammin. Yhdellä etuasteputkella on kuitenkin rajallinen kyky tuottaa säröä, ja perus kytkennällä vahvistimen etuasteesta ei edes oteta irti aivan kaikkea. Mikään särölaite tämä ei ole. Jos volumen laittaa täysille, säröä tulee runsaasti, se vain on kovin rosoista ja raakaa. Puhtaiden ja maksimaalisen särön välistä löytyy kuitenkin hienoja puhtaita ja selviä särösaundeja, mutta mitään voimakkaita tiukkoja hevisäröjä tällä ei tuoteta. Vahvistin onkin tehty vanhan ajan pikku harjoitusvahvistinten malliin, ja sen tyylistä saundia tällä saa aikaan.

Pääteputkien omat volumesäädöt ovat hieno ominaisuus. Näillä kummankin pääteputken saundin volyymitasoa voi säätää erikseen, ja se sekoittuu keskenään. Näin voi valita mieluisansa pääteputket vahvistimen kanssa yhteensopivista putkista, ja käyttää näitä yhtä aikaa. Tämä toimii oikein hyvin, ja saundiin löytyy lisää runsautta, ja ulottuvuutta. Yhtä pääteputkea tämän vahvistimen kanssa ei tule koskaan käytettyä, koska kaksi putkea on paljon monipuolisempi saundi. Putkien valinnalla voi vaikuttaa myös siihen, miten kovaa ääntä vahvistin saa aikaiseksi, ja missä äänenvoimakkuustasossa alkaa tulemaan pääteputkisäröä. Laittamalla heikkotehoisemmat pääteputket, volumea voi avata enemmän saman äänenvoimakkuuden saavuttamiseksi kuin tehokkaammalla putkella, ja säröä tulee enemmän.

Vahvistimessa on myös tone-säädin, jolla voi jonkun verran säätää saundia. Säädintä kääntämällä saa saundia tummemmaksi tai kirkkaammaksi. Säädin on toimiva yhdellä säätimellä toteutetuksi. Lisäksi vahvistimen sisällä on trimmeri josta voi säätää negatiivisen takaisinkytkennän määrää. Jos tämän säätä mahdollisimman alhaiseksi, vahvistin säröytyy aikaisemmin ja terävämmin, jos takaisinkytkentää on paljon, vahvistin ei säröydy niin paljon ja särö on pehmeämpää. Trimmeri sisällä on kuitenkin vaikea säätää, koska vahvistin pitää avata sen tekemiseksi.

Vahvistin on siitä syystä myös mukava laite, että sitä on osaavan henkilön helppoa muokata. Sisäinen kytkentä on tehty vahvalla turret-nastaisella levyllä. Elektronisia komponentteja on helppoa vaihtaa toisiin, ja näin vahvistimen saundia saa muokattua mieleisekseen. Monet käyttäjät pitävät säädettävän feedbackin asennusta järkevänä, ja itsekin olen sellaisen laitteeseen tehnyt. Lisäksi vahvistimeen on helppoa tehdä niin sanottu pääteputkien triodi-kytkentä erillisellä kytkimellä, joka yhdistää pääteputket sisäisesti toimimaan triodina pentodin sijaan. Tästä seuraa huomattava tehojen lasku, ja saundin tummuminen ja pehmeneminen. Näin vahvistimesta saa kuin uuden saundin omaavan vahvistimen, sillä saundi ero on todella suuri. Omassa laitteessani on myös tämä muutos, joka näkyy kuvissa pääteputkien vieressä olevina vipukytkiminä.

Kaiken kaikkiaan vahvistin on oikein kiva pikku vahvistin, ja hintaisekseen tällä saa paljon vastinetta rahalle. Itse olen uteliaisuudessani kokeillut muokata vahvistinta ja vaihtaa osia toisiin ja tuntitolkulla on vierähtänyt aikaa vahvistinta säätäessä, sekä myös aika reilusti rahaa osiin. Hyvin tuntuu pysyvän kassassa edelleen eikä mitään ongelmia ole koskaan ollut. Tämä vaikuttaa oivalta rakennussarjalta henkilölle, jolla on perustietoja aiheesta ja joka on kiinnostunut vahvistimista ja niiden rakentamisesta. Niille joille rakentaminen ei ole niin läheinen aihe, muusikoiden.net torillakin on viime aikoina silloin tällöin näkynyt näitä vahvistimia. Näiden kanssa pitää tietenkin muistaa, että joku on kasannut laitteen, ja on hänestä kiinni, onko laite turvallisesti rakennettu.

Kiitokset Mikko Kankaanpäälle ja Uraltone Amplificationille!

Kirjoittanut ATIA 19.08.2009

            1783×1338  -  296 kt.

2267×1700  -  478 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

milkcow s calf: Peesaan! Itse kasasin laitteen lähes nollataidoilla. Parasta, mihin bluesäijä voi tuon rahan tärvätä!
wildcat: Näistä artikkeleista on varmasti iloa ja hyötyä muillekin näprääjille ! ( vrt.kamalistat ovat syvältä... )
pekkaman: Olen pitkään ollut kiinnostunut tästä Uraltone Jrstä ja tekisi mieli rakentaa sellainen mutta sähkötietous rajoittuu töpseleihin...
artopee: Oikein hyvä, asiallisesti kirjoitettu, heinäntekojärjellä varustettu artikkeli. Kiitokset siitä. =)
Sampy137: Loistava soundinen vahvistin. Rakennussarjan mukana tulee niin kattavat ohjeet ja hyvät kuvat, että jopa minä osasin vajvistimen kasata.
epeli: Hyvä artikkeli! Kiinnostus kyseistä värkkiä kohtaan heräsi. Ääninäyte olisi kruunannut kokonaisuuden.
fitter: Vahvistin oli helppo kasata, seuraa ohjeita tarkasti älä hätäile. Hyvä siitä tulee.
marko.m: Uraltone Jr on todellakin loistava vahvistin. Kasaamiseen pitää varata aikaa muutama päivä mutta se onnistuu maallikoltakin kun paneutuu aiheeseen. Uralista en ole kuullut ainuttakaan moitetta, eikä se sitä kyllä ansaitsekaan. :)
Spike: Rumpalin kanssa ja isoon kaappiin soitettuna tuolla lähtee oikein muikeat stoner rockit volat kokonaan auki. Diggaanä tuon kanssa V30:sta
cimar: Puuseppänä sain kolvattua vahvistimen kasaan ja kotelon teko oli tietenkin helppoa,mutta kun noudatti tarkasti ohjeita ja opetteli ensin kolvin käytön niin pelitti heti ilman ongelmia.
progepappa: Uraltonen cleanit ovat kovasti mieleen mullekin. Säröpuolella olen saanut Uraltonen laulamaan parhaiten cleanin vahvarin eteen laitetulla boostilla ja distortionilla. Overdrivet eivät jostain syystä toimineet yhtä hyvin.

Yhteensä 11 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle