Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.07.2010: Marshall 2266C Vintage Modern 2x12 kombo


Marshall 2266C

Perjantaina 29.5. kävin noutamassa itselleni uuden vahvistinkaluston, tavoitteena hankkia perinteistä Marshall-soundia edustava plug & play tyyppinen vahvistin. Käyttökokeena kävin perjantaina paukuttelemassa yhdet treenit ja lauantaina yhden keikan.

Perusominaisuudet
- Yksikanavainen putkikombo
- 2x12" Celestion G12C elementit
- Etuaste: 3 tai 4x ECC83, jalkakytkimellä valittavissa
- Pääteaste 2x KT66, teho noin 50W, 4/8ohm ulostulo
- Paino 'bout 30kg
- True bypass efektiluuppi
- Digitaalinen Plate-reverb mallinnus, myös true bypass


Etupaneelin säädöt

BODY JA DETAIL

Etuasteen säätö on toteutettu JMP-marshallin tyyliin ala ja ylärekisterin (tosin JMP:ssä säätö vaikutti sekä etuseen että päättäriin) erillisin potikoin. "Body"- potikasta säädetään basso ja alakeskiääniä, "Detail"- potikasta taasen yläkeski- ja diskanttialueen ääniä. Itse nimeäisin potikat body=murina, detail=narina. Bodyn ja detailin keskinäisellä suhteella saa säädettyä hyvin eri tavalla käyttäytyviä perussoundeja. Potikoiden asento vaikuttaa myös särön määrään ja säröytymistapaan hyvin merkittävästi. Sanallisesti asiaa on vaikea havainnollistaa, mutta kunhan pääsen asialliseen studiotekniikkaan käsiksi teen havaoinnollistavia näytteitä.

DYNAMIIKKA-ALUEEN VALITSIN

Vahvistimessa on kaksi dynamiikka- aluetta low ja high. Asetuksella low käytössä on 3 ECC83 etuasteputkea ja high-asennolla vastaavasti neljä. Kytkimen asento vaikuttaa paitsi säröytymiseen, myös (joskin suhteellisen vähän) kokonaisäänenvoimakkuuteen. Asennolla low päästään lähes puhtaasta Hurriganes- osastolle ja high asennolla lähes puhtaasta Randy Rhoads/ Guns n' Roses osastolle säröytymisen määrässä. Molemmilla dynaamiikka-alueilla vahvistin reagoi erittäin hyvin kitaran volume-potikkaan ja soittodynamiikkaan.

MID BOOST
Mid boost kytkin tukevoittaa keskiäänien toistoa ja sitä kautta yleissoundista tulee tanakampi. Valitettavasti tätä ominaisuutta ei voi kytkeä päälle/pois jalkakytkimellä.

SÄVYNSÄÄDÖT (BASS, MIDDLE JA TREBLE)
Perinteiseen Marshall-tyyliin sävynsäädöt ovat sävynsäätöjä. Varsinainen soundi tehdään bodyn ja detailin sekoituksella ja mastervolumella. Sävynsäädöillä voi vaikuttaa myös hieman vahvistimen säröytymistapaan.

PRESENCE

Ylämiddlen korostus/vaimennus. Säätöalueeltaan myöskin rajallinen. Lähinnä käyttökelpoinen ei toivotun "puukon" hiomiseen pois soundista tai ominaissoundiltaan tunkkaisen kitaran elävöittäminen ja esiintuonti.

MASTER VOLUME

Soundin säätämisen lähtökohta. Tässä vahvistimessa masterin asennolla on TODELLA suuri merkitys yleissoundin kannalta. Pääsääntönä voisi sanoa, että parhaat soundit löysin alueelta 8-10. Varsinkin alle 5:ssa soundi on varsin löysä ja hieman tukkoinen. Vasta masterin säätämisen jälkeen voi alkaa etsiä bodylle ja detailille sopivia asentoja.

REVERB

Miellyttävän matalalla taajuusaluella oleva plate-reverb mallinnus. Käyttökelpoinen niissä tilanteissa (käytännössä ei koskaan) kun reverbiä tarvitsen.

Toimiiko?

Lähtökohdiltaan hyvä vahvistin hintaluokassaan. Toisena vaihtoehtonani oli Mesa/Boogien Lone Star, mutta en pitänyt soundin kliinisyydestä ja elottomuudesta. Hyvän dynamiikkavasteensa johdosta hyvin soittajaystävällinen ja etuasteen kahden säädön ansiosta myös erilaisiin soundeihin sopiva. Toimii nimenomaan plug n' play periaatteella kunhan perussäädöt saa kohdilleen. Elementit vaativat muutaman tunnin intensiivisen soittelun (täysillä) ennenkuin suhteellisen ärsyttävä diskanttipiikki soundissa tasoittui.

Kenelle ja kenelle ei?

Perinteistä rokkia, bluesia, hardrokkia ja heviä soittaville hyvä valinta. Varsinkin jos haluaa pitää kamansa yksinkertaisina. Modernin hevin soittoon KT66 päätteen löysähkö alapää ja vahvistimen "eloisa" dynamiikkavaste voivat olla ongelmallisia. Puhtaat soundit eivät sinällään päätä huimaa (eivätkä ole puhtaita...), joten rautalanka- ja tanssimusiikkiin ei välttämättä paras valinta.

Soundinäytteet
Testikalusto: Marshall 2266C, Gibson LP, Deluxe, Duncan HB-90APH ja HB-90 Seth Lover, Dimarzion piuha. Äänityskalustona Zoom H4N:n kondensaattorimikrofonipari lähimikityksenä.

Testipätkä 1 asetukset:
Body: 6
Detail: 7
High dynamic range
Mid boost on
Bass: 5
Mid: 5
Treble: 5
Presence: 5
Master: 3
Reverb: off

Em. asetukset ovat allekirjoittaneen keikkasoundi-asetukset. Soundimuutokset on saatu aikaan kitarassa olevilla säätimillä.

Testi 1

Testipätkä 2 asetukset

Body: 6
Detail: 7
Low dynamic range
Mid boost off
Bass: 5
Mid: 5
Treble: 5
Presence: 5
Master: 3
Reverb: off

Testi 2

Testipätkä 3 asetukset

Body: 10
Detail: 10
Low dynamic range
Mid boost on
Bass: 5
Mid: 5
Treble: 5
Presence: 5
Master: 3
Reverb: off

Testi 3

Testipätkä 4 asetukset

Body: 10
Detail: 10
High dynamic range
Mid boost on
Bass: 5
Mid: 5
Treble: 5
Presence: 5
Master: 3
Reverb: off

Testi 4

Kirjoittanut Juzpe 01.06.2009


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (23 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Tande: Hyvä ja napakka artikkeli! Odotan mielenkiinnolla tulevia ääninäytteitä.
zuppermuhle: Hyvä artikkeli. Onko tuo reverb siis digitaalinen?
Juzpe: Digitaalinen plate-mallinnus kyllä. Marshallin omat brosyyrit väittää, että reverb asennossa 0 tai jalkakytkimellä pois kytkettynä ohittaa sen kokonaan.
Icy-Sun: Minusta taas tässä laitteessa on varsin mainiot puhtaat, mutta mitään todella puhdasta kliiniä ei kyllä sovikaan odottaa. Bluussahtavaa ja räkäistä= minun makuuni mainiota.
Grabel: Kyllä tosta saa hyvää ja lämmintä puhdasta - jos niin haluaa. Se vaan on vähän hankalampi temppu saada samoilla asetuksilla kovaa säröä ja hetkessä puhdasta. Allekirjoitan myös sen, että VM reagoi skitan volapotikkaan nautinnollisesti.
TeroPee: alkopas gasittamaan.

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle