Muusikoiden.net
27.06.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.04.2009: B.Y.O.C Analog Delay


Alkuvuodesta tuli hinku hankkia analoginen delay. Valikoimat eivät nyt niin kauhean suuret ole, joten itse tekeminen oli alusta alkaen vaihtoehto, mutta sopivan version löytäminen ei oikein onnistunut. Sattumalta Custom Shopin sivuilla törmäsin juuri valikoimiin tulleeseen rakennussarjaan ja pikaisen tutkimisen jälkeen mielenkiinto heräsi ja päätin kokeilla. Hieman mietitytti aika kova hinta (155¤), sillä samaan hintaluokkaan mahtuu jo esim. MXR:n Carbon Copy ja käytettynä sitten muitakin. Rahallisesti ei siis voita, vaikka laitteen tekeekin itse. Rakentelun riemu kuitenkin painoi vaakakupissa sen verran, että päädyin hankkimaan tuon rakennussarjan. Lisäksi itse tehty laite sopii muuten kokonaan itse tehtyyn pedaalilautaan ostettuja laitteita paremmin

Yleistä

Kyseessä on siis neljällä BBD (Bucket Brigade Delay) sirulla toteutettu analoginen delay. Säätöinä normaalit kaiun/kuivan signaalin suhde, toistojen määrä ja kaiun pituus. Kaiun pituutta voi säätää vielä long/short -kytkimellä, joka poistaa osan viivepiireistä signaaliketjusta ja pudottaa kaiun maksimiajan n. 300 millisekuntiin. Long moodissa kaiun maksimipituus on jopa yksi sekunti. Mukavana lisänä laitteessa on normaalin ulostulon lisäksi myös kuivan signaalin ulostulo. Virtaa laite saa ainoastaan 9V muuntajasta, sillä kotelon sisällä ei ole tila paristolle. Virrankulutus on kuitenkin varsin pieni (40mA), eli ei vaadi omaa muuntajaansa, kuten jotkin digitaaliset laitokset.

Kasaaminen

Jos aiemmat rakentamani BYOC - pedaalit ovat olleet vajaan tunnin hommia, sain tähän sitten menemään aikaa senkin edestä. Ei sillä, että rakentaminen niin kauheasti noista muista poikkeaisi, mutta aikaa oli hiukan kehnonlaisesti. Lisäksi kaikenlaista säädettävää on huomattavasti enemmän ja piirilevyn ahtauden takia vianetsintä saattaa olla jälkikäteen hiukan hankalaa. Ohjeet on siis syytä lukea huolella läpi ja huolellisuus kannattaa. Tähän laitokseen löytyy myös video-ohjeet, mutta en niitä itse voinut kasatessa katsella työpisteestä puuttuvan netin takia. Kaikki osat jalkakytkintä ja jakkeja lukuun ottamatta asennetaan piirilevylle, joten erillisiä johtoja ei juuri ole.

Säätäminen

Aikaa vierähtikin kasaamisen jälkeen sitten useampi viikko muiden kiireiden takia, mutta sain kuitenkin aikaiseksi jossain välissä koteloida ja johdottaa laitteen loppuun. Rakensin itselleni signaalitesterin, joka on säätämisessä välttämätön apuväline. Ohjeiden mukaisesti lähdin säätämään trimmereitä, joita laitteen sisällä on kokonaiset yhdeksän kappaletta. Trimmereillä säädetään mm. häiriöäänten suodatusta, kaiun maksimipituutta ja toistojen määrää. Vinkkinä näin heti alkuun tuon laitoksen rakentamista harkitseville: mittaa muuntajasi antama jännite ennen testaamista. Tuo BYOC on nimittäin hiukan kranttu sähkön suhteen, eikä välttämättä toimi ollenkaan, jos muuntaja antaa paljon yli 9V. Liian kova jännite saattaa myös käräyttää nuo delay-piirit. Monet muuntajathan tuuppaavat yleensä kuormittamattomana ylimääräisiä voltteja, mutta useimmat jännite tasaantuu kun useampi pedaali kytketään muuntajaan. Oma muuntajani antoi yli 12V ja tästä johtuen laite ei siis alkuun toiminut, eikä trimmereiden säätäminen heti onnistunut. Ohjeissa ei asiasta ole mainintaa, mutta sattumalta löysin BYOC:n keskustelufoorumilta samaista ongelmaa käsittelevän keskustelun ja sieltä tuon infon. Onneksi noita muuntajia on useampia ja joukosta löytyi kunnolla reguloitu muuntaja, joka kiltisti antoi sen lupaamansa 9V. Ja kaikuhan löytyi heti heti heti heti. Hiukan tietysti meni aikaa hukkaan tuota olematonta vikaa etsiessä

Trimmereiden säätämisessä ei sinänsä ollut isompaa ongelmaa, laitteen mukana tulleet trimmerit ainoastaan ovat hiukan löysiä. Sweetspotin alue on todella pieni ja trimmeri lipsahtaa helposti pois parhaasta asennosta. Trimmerit myös ovat selvästi liikkuneet pedaalin polkemisesta johtuen, sillä laitteen soundi on muuttunut pienen käytön myötä hiukan. Harkitsenkin tällä hetkellä vakavasti monikierrostrimmereiden vaihtamista noiden alkuperäisten tilalle. Pitäisi vain löytää tarpeeksi pienikokoiset, että mahtuvat ahtaalle piirilevylle.

Soundi

Jos olet puhtaan ja kirkkaan kaiun ystävä, ei tämä laite ole sinua varten. Samaten tarkassa taimissa olevat kaiut voit unohtaa (kuka niitä edes haluaa). Edellä mainittuja varten sitten joku digitaalinen laitos. Hyvää räkää tulee nimittäin jokaiseen toistoon trimmereiden säädöistä huolimatta (ja juuri niistä johtuen). Räkää saa tarvittaessa aika reilustikin, mutta silloin myös kaiku häviää aika nopeasti ja saa soiton turhan muhjuiseksi. Samaten laite kohisee hiukan, mutta soiton yli kohina ei tietenkään kuulu. Viiveen voi säätää lähes sekuntiin asti, toistot tosin huononevat noissa äärisäädöissä jo aika reilusti. Melko puhtaat toistot saa n. 800ms asti. Laitteen saa myös halutessaan oskilloimaan nätisti, eli ambient/härö -hommiin laitos onkin ihan omiaan. En ole omia klippejä tehnyt, mutta valmistajan demo kertoo laitoksesta paljon.

Modaaminen

Eihän sitä malttanut jättää alkuperäiseen asuunsa Yleensä tuo BYOC:n keskustelufoorumi on hyvä lähde ideoille, mutta laite on sen verran uusi, ettei tuolta löydy vielä paljoakaan infoa laitteen modaamiseksi. Lisäksi kotelo on hiukan ahdas, joten se rajoittaa myös hiukan. Eipä toisaalta ollut hirveän vaikea paria käyttökelpoista itsekään keksiä. Yhden keikan kokemuksella totesin, että olisi kiva päästä säätämään kuivan ja kaiutetun signaalin suhdetta soiton aikana. Expressiopedaali ei tähän hätään oikein innostanut, vaikka olenkin niitä pariin Bossin DD5:een asentanut. Päätin laittaa laitokseen kaksi eri mix -potikkaa, joita voi vaihdella jalkakytkimellä. Saman kytkennän tein myös toistojen määrälle, eli nyt säätövaraa on jo aika reilusti. Laitoin vielä molempiin kytkimiin kaksiväriset ledit ilmaisemaan kumpi potikoista on käytössä. Kaiun pituutta varten täytynee asentaa hieman isompi potikan nuppi, jotta sitä voi tarvittaessa myös säätää jalalla.

Muutokset aiheuttivat tietysti sen, että laitteen vanha kotelo ei enää riittänyt. Hammondilta löytyi onneksi tuplaleveä laatikko (1590DD), johon koko hoito nätisti mahtui. Jätin tähän hätään tuon kuivan signaalin ulostulon pois, sillä sille ei juuri nyt tunnu olevan käyttöä. Tekstit tein Inkscapella ja maalauksen ihan spraymaalilla. Pientä ketutusta toi lakkaus, joka muutti tuon maalipinnan hieman kellertäväksi. Täytyy jossain vaiheessa vaihtaa lakkaa ja kokeilla maalata tuo laitos uudestaan. Soitetaan nyt kuitenkin ensin jonkun aikaa.

Yhteenveto

En edes aio väittää, että laite olisi jotenkin erityisen ylivertainen muihin verrattuna, sillä vertailukohtaa ei itsellä analogisista laitteista kovin paljoa ole. Mukavan lämminsoundinen delay kuitenkin, joka tuo vaihtelua aiemmille digitaalisille laitteille. Kaiun pituus riittää komeasti oikeastaan ihan kaikkeen ja ammetta saa tarvittaessa reilustikin. Rahaa et tällä rakennussarjalla säästä, mutta jos rakentelu ja itse tekeminen kiinnostaa, niin tämä on hyvä vaihtoehto.

Kirjoittanut Hotlicks 22.04.2009

            800×600  -  40 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Hotlicks: Jaahas, tossa oli hyperlinkkejä, mutta ne ei näköjään toimikaan...
karateadonis: Rakennussarjailu ollut itelläkin monasti mielessä, mutta kuten tästäkin ilmi käy niin ajanpuute haittaa harrastustoimintaa... Hyvä pätkä!
Jucciz: Todella hienosti koteloitu delay ja kiinnostavaa selostusta modailusta jne.
joonama: Hieno härveli. Teitkö siis teksteille leikkaamalla sapluunan, vai miten?

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti