Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

28.05.2009: Esp/Ltd Ec-1000 VB


Puolisen vuotta kyseisellä kitaralla soittaneena uskallan antaa mielipiteeni tästä mainiosta soittimesta. Uskon että tämän hintaluokan kitarat kiinnostavat monia, koska tällä rahalla (minun tapauksessa maksoin 850e uutena + säädön kaupan päälle) saa jo oikeasti laadukkaita soittimia. Esp/ltd ec-1000 vb on yksi niistä.

Perustietoa:

-Mahonkirunko
-Mahonkinen liimakaula
-Eebenpuinen otelauta, muissa ec-1000:ssa otelauta ruusupuuta
-24.75 skaala, 24 nauhaa
-Kaulaprofiili thin U
-Toneprosin talla
-Esp:n lukittavat virittimet
-Emg 81 tallassa ja Emg 60 kaulassa
-Kaikki metalliosat ruuveja myöten kullattu
-Värinä mattamusta, eli Vintage Black
-Made in Korea

Mainintana vielä, että nykyään kitarassa on Emg 85 tallassa ja Emg 89 puolituksella kaulassa.

Kitarasta yleensä ja viimeistely

Ec-1000 on Esp/Ltd:n paras malli, deluxe-nimellä kulkevat. Seuraavana hintaluokassa olisikin jos sitten ihka aito Esp mutta varat ei riitä moisiin. En kyllä usko että tämä kitara erityisemmin tuolle Esp:lle häviäisikään, on sen verran laadukas kitara kyseessä. Missään ei ole maalausvirheitä, nauhat ovat erinomaisen sileät ja yleisvaikutelma on laadukas. Sisällle vilkaisu paljastaa siististi niputetut johdot ja jonkinlaista folion tapaista on kansiluukkujen sisäpuolella. Liittyy hurinasuojaukseen?

Ulkoisesti ei kitarasta löydy mitään valitettavaa, ei kai tämä turhaan ole deluxe-malli. Aika näyttää kuinka deluxe tämä on esim. 5-vuoden päästä mutta toistaiseksi ei ole mitään valittamista. Ulkonäöllisesti kitara on mielestäni upea, mattamustan ja kullan kontrasti toimii ainakin meikäläisen silmään. Hieman metallivivahteinenhan tuo ulkonäkö on, mutta monille se on vain plussaa. Vaikka kyseessä on mahonkirunkoinen soitin, on kitara silti kevyt ja miellyttävän tasapainoinen seisten soittaessa. Virittimet ovat laadukkaat eikä tätä kitaraa tarvitse paljoakaan viritellä, siitä suuri plussa.

Soitettavuus ja soundi

Kaulan profiili on thin U, mikä käytännössä tarkoittaa aika siroa kaulaa. Kaula on nopea ja miellyttävä, satiiniviimeistely takaa sen, että hikinen käsi ei haittaa soittoa. Sooloiluun tämä kaula on mitä mainioin. Kaulan kapeus on ainakin itselleni tuottanut myös ongelmia, ainakin sointujen otossa. Jos haluan soittaa esim normaalin d-mollisoinnun, joudun keskittymään tarkasti, koska kaula on oikeasti kapea. Tottakai soittajan käsi vaikuttaa tähän, joten jokainen kokeilkoon itse ja todetkoon miten soitto onnistuu. Toinen asia, mihin kiinnitin huomiota aika nopeasti, on kaulan ja lavan liitoskohta. Kaulan selkäpuoli lähtee laajenemaan jo 1. nauhan kohdalta lapaa kohti ja tämä vaikeuttaa hieman esim. f-barren ottoa. Ei kuitenkaan niin paljon että siitä olisi pitemmän päälle haittaa. Ec-1000:ssa on kohtalaisen syvä soololoven leikkaus, mikä tekee ylimmille nauhoille pääsyn suhteellisen helpoksi. Eihän tämä mikään tiluibanezin lovi ole, mutta les paul-tyyppiseksi kitaraksi erittäin miellyttävä.

Akustisena kitara soi mahtavasti ja resonoi koko rungon mitalta. Muu soundi onkin sitten se hieman vaikeammin arvioitava puoli, kitarassa kun on Emg:n aktiivisetti. Emg 81 leikkaa tehokkaasti kitaran ominaisäänen pois eikä mahongin lämpö tai tummuus välity juuri mitenkään. Kuten jo aiemmin mainitsin kitara on metalliin suunnattu ja siihen nämä Emg:t sopivat mainiosti. Mielestäni tässä kuitenkin hukataan kitaran valtava potentiaali, tästä kun saa mikit vaihtamalla todella monipuolisen soittimen niin mättöön kun jazziinkin. Vakiomikeillä tallamikki on todella kirkas ja yläpäävoittoinen, sopii hyvin sooloiluun ja mataliin vireisiin. Kaulamikki, eli Emg 60 puskee todella paljon bassoa eikä ole oiken käytännöllinen mielestäni muuhun kuin sooloiluun. Cleanilla tai säröllä bassoa on vain yksinkertaisesti liikaa. Onneksi kyseessä on kuitenkin laatumikit joille löytää halutessaan helposti uuden kodin, toisin kuin esim Ibanezin kalliissakin kitaroissa olevat tuhnut.

Vaihdoin mikeiksi Emg:n 85:n ja 89:n jossa on mahdollisuus puolitukseen. Kitaran monipuolisuus kasvoin valtavasti. 85:ssa on jo selvästi havaittavissa mahongin tummuutta ja lämpöä ja 89:n puolituksilla irtoaa miellyttävät cleanit. Uskon kuitenkin, että hyvillä passiivimikeillä tästä saa vieläkin paremman. Ne onkin seuraavana hankintalistalla kun tätä kitaraa päivittelen.


In the end

Mitä jää käteen? Mielestäni todella laadukas niin soundiltaan kuin ominaisuuksiltaan oleva kitara jonka hinta ei päätä huimaa. Joillekkin vaan tuo Ltd:n logo voi olla se kynnys ostaa tämmöinen soitin. Tämä soitin on ansainnut deluxe-nimensä ja täyttää sen antamat lupaukset. Oma yksilöni on erinomainen soitin josta tuskin tulen ihan heti luopumaan.

Plussat ja miinukset:
+Ominaisuudet
+Hinta
+Laatu yleensä
+-Mikit(makuasia)
+-Kaula

Kommentoikaa artikkelia ja kertokaa parannusehdotuksia

Edit 1: Ilmeisesti jatkuvan roudauksen ja kevään ansiosta kaula on päässyt elämään. Kaulan eläminen paljasti ensimmäisen "todellisen" ongelman, nimittäin liian korkean satulan. Ensimmäiseltä nauhaväliltä soitettuna sävel menee melkein sävelaskeleen verran ylävireeseen. Liiallinen kaulan tai tallan säätäminen tuon ongelman korjaamiseksi haittaa muuta soitettavuutta, joten satulaa joutuu hieman muokkailemaan.

Edit 2: Kaula on pidemmän päälle ruvennut tuntumaan huonolta lapasessa, jokin vaan mättää. Tämän piti olla kitara josta en luovu, muttakun soittaminen ei tunnu hyvältä niin minkäs teet. Ostakaahan pois!

Edit 3: Kitara löysi uuden kodin, toivottavasti sille kertyy paljon soittotunteja!

Kirjoittanut Vladi 10.03.2009

            188×600  -  18 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Razorth: Hieno Skitta, ainut mikä tulee vastaan ulkonäössä on tuo lapa ja otelautamerkit, mutta se miun mielipide :)
Vicious: Hieno arvostelu, hieno kitara! Itellä ollu ton kanssa se ongelma, että satula on liian matalalla ja 1. nauhan kohalla kielet rämisee matalalla actionilla. Ei se auta ku nostella.
ava69: Hyvä kirjoitus,plussat siitä! ja Hyvä kitara. Itselläni ollut nyt reilun vuoden (15kk) EC-1000 stbc värityksellä, jossa on vieläkin ohuempi kaula kuin tuossa VB/muissa malleissa. Aivan loisto keppi, ei mitään moitittavaa mistään! =)
kipu69: Täällä sama keppi ja samoilla linjoilla olen arvostelun suhteen. Mull oli myös saman mallin Eclipse II ja täytyy myöntää ettei mitään suuria eroja ole noiden kahden välillä ole. Jos harkitsee ostavansa jompaa kumpaa nii Ec on parempi hinta/laatusuhteeltaan
marco_albertz: Joidenkin lavassa täytyy lukea ESP (tai Gibson...). Ei missään nimessä voi olla LTD vaikka vaikka olisi tehty parhaista osista! LTD on taitavasti tehnyt noita sarjoja 100, 200, 400, 1000 jne. jokaisen kukkarolle. Ja saavat merkkiuskollisuutta.
Vladi: Oon joskus omistanu ltd:n viper 100:sen, ei sekään mikään huono kitara ollut. Nämä deluxe-sarjalaiset vaan alkaa painimaan jo samoissa sarjoissa kuin monet kalliimmat kitarat.
mokoma12345: miksi et käytä tallassa emg 81? eiks se oo siinä paras?
Vladi: En käytä sitä sen takia, että se on mielestäni hirveä luonnoton surinamikki. Tosin kun tuo 85, 81 ei sovellu mihinkään muuhun kun äärimetalliin. Sitäpaitsi 85 on kuumempi ja puskee enemmän keskialuetta, mikä on vaan plussa jos haluaisikin metallia soittaa.
Toropainen: hyvä arvostelu, meikäläisellä on näitä kitaroita kaksi kappaletta, asb ja sw-mallit joista kyllä asb duncanien ansiosta vie voiton huomattavasti paremman clean-saundin takia.
Silppuri: Noi editit osuu mun mielestä just kohdalleen! Ite ostin kans tuon kitaraksi, josta "en koskaan luovu". Jokin siinä alkoi kuitenkin mättäämään.... Ehkä se oli vaan tuo les paul, muoto, joka on hieno, mutta ei sovi meikäläisen käsiin... Hyvä arvostelu!
Vestu: Itsellä ollut kyseinen kitara vuodesta 2007. EMG-81 vaatii juu hieman EQ:ta, mutta on yksi parhaista mikeistä mataliin metallivireisiin. Erinomainen kitara kaikinpuolin. Osat parhaasta päästä.
ramix: Helppo soittoinen laatu peli ja mikit 10+

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle