Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

18.01.2009: SongSmith-laulunteko-ohjelmisto


SongSmith on uusi ja innovatiivinen ohjelmisto. Kun sille laulaa lurauttaa sävelmän, se luo soinnutuksen ja orkesterintaustan sävelmän taustalle käyttäjän haluamalla tyylillä. Sovelluksen idea on sen verran mielenkiintoinen, että päätin kokeilla sitä ja kirjoittaa siitä tänne joitain ajatuksia.

SongSmith toimii Windows-ympäristössä (minulla Vista). Sen asennus sujui vaivattomasti, mutta ohjelmiston keskustelupalstoilla on raportoitu joitain ongelmia XP:n ja joidenkin äänikorttien kanssa.

Heti käynnistyttyään sovellus on valmis nauhoitukseen. Punaisen napin painamisen jälkeen käyttäjä saa kahden tahdin count-innin ja sen jälkeen käyttäjä voi laulaa keksimänsä laulunpätkän koneelle. Parin sekunnin miettimisen jälkeen SongSmith soittaa laulun takaisin bändin kera. Lauletun melodian taustalla on nyt pieni orkesteri: rummut, basso, piano, kitara ja tyylistä riippuen jopa jouset.

Hieno idea ja konsepti, katsotaan miten tämä toimii käytännössä.

Soinnutus

SongSmith etsii soinnut biisiin kuuntelemalla ja analysoimalla laulettua melodiaa. SongSmithin sietää hyvinkin epätarkkaa laulua, se valitsee lähimmän oikean sävellajin ja rakentaa kompin sen pohjalta. Toki on niin, että mitä puhtaampi laulu, sitä tarkempaan analyysiin softa pystyy.

Tuotettu soinnutus on yllättävän hyvä. Kokeilin SongSmithiä kymmenillä melodioilla sekä improvisoiduilla, aiemmin tekemilläni että "oikeilla", kaupallisesti menestyneillä biiseillä. Tuloksena oli hyvin harvoin kokonaan oikea ja hyvä soinnutus, mutta parhaimmillaan tulos oli varsin kelpo, josta paria tahtia muokkaamalla sai hyvän ja toimivan harmomian biisille.

Vaikeammissa biiseissä -- siis sellaisissa, joissa harmonia ja sävelläjit vaihtuvat kesken biisin ja osiot eivät menneet neljän tahdin pätkissä -- tulos oli paljon huonompi: alkutahtien jälkeen melodia ja soinnut menivät hieman omia polkujaan. Tuttujen biisien (Beatles) esimerkeillä havainnollistaen: Obladi obladaan pari ensimmäistä tahtia menivät oikein, loput joutuu käsin korjailemaan; Yesterdayhin soinnut eivät osu lainkaan paikalleen.

Soinnutus on siis kaukana täydellisyydestä, mutta melodioiden kokeilun helppous tekee tästä prosessista hyvin mielenkiintoisen.

Kun melodia on nimittäin laulettu sisään, sen sointuja voi säätää monella tavalla.

Käsin editointi on tietysti se ilmeisen vaihtoehto: joko valitsemalla SongSmithin tarjoamista muutamasta vaiheoehdosta sopiva tai määrittämällä mikä tahansa sointu.

Tämän lisäksi tarjolla on myös kaksi mielenkiintoista säädintä. Happy-vetimellä voi määrittää onko melodian tausta molli- vai duurivoittoinen ja Jazzy-slider puolestaan säätää sointujen monimutkaisuutta ja syvyyttä. Näillä voi helposti kokeilla eri harmonioita, jotka antavat ehkä ajatuksia biisin jatkotyöstöön.

Komppi

SongSmith tarjoaa myös 30 erilaista tyylilajia kompille. Tyylit vaihtelevat perinteisestä rockista, countrystä ja popista latino-rytmeihin, jazziin, technoon ja hip hoppiin. Kunkin tyylin myötä sekä instrumentit, rummutus ja soittotyyli muuttuvat. Kompit ovat toki konemaisia, mutta kyllä genren vaihto on selvä.

Tämäkin toimii ideoinnin tukena, tyylilajin vaihto on todella helppoa ja helposti antaa uusia ajatuksia biisin toteutukselle.

Soundit

Soundit ohjelmistoon on toimittanut Garritan (http://www.garritan.biz/), ihan oikea ja arvostettu MIDI-toimittaja. Soundit ovat kuitenkin aika kevyet, SongSmithillä tehtyjä soundeja ei voi oikeassa tuotannossa käyttää (enkä henklökohtaisesti kuunnellakaan kovin pitkään), mutta soundit ovat täysin kelvot ideoinnin tueksi.

Yhteenveto

SongSmith on tarkoitettu viihdevälineeksi, jolla tavalliset ihmiset voivat improvisoida ja säveltää biisejä, jotka kuulostavat yllättävän hyviltä. SongSmith on mielestäni myös oiva väline korvan ja harmonioiden harjoitteluun samalle kohderyhmälle.
Hieman vakavammin musiikin tuotantoon ja säveltämiseen suhtautuvalle harrastajalle SongSmith tarjoaa myös hyvän pelivälineen ideoiden muokkaamiseen ja alustavaan työstämiseen. Melodisia ja harmonisia ideoita voi tuskin tätä helpommin kokeilla.

Vakavan harrastelijan käytön kannalta softan toiminnallisuus on kuintenkin melko puutteellista. Nauhoitusta ei voi muokata, tempoa ei voi vaihtaa ja editointi on muutenkin varsin rajallista. SongSmith tarjoaa kuitenkin export mahdollisuuden sekä tuotetulle musiikkitiedostolle (WAV tai WMA) että orkesterin MIDI-koodille. Pelimiehet (ja naiset) voivat siis hoitaa homman maaliin suosikkisekvensserillään.

Softan saa koekäyttöön ilmaiseksi kuudeksi tunniksi ja omaksikin vain 25 eurolla. Tässä saa Microsoftilta hyvin rahalleen vastinetta.

Linkkejä:
Kotisivu: http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/songsmith/
Download: http://www.download.com/Songsmith/3000-2170_4-10906765.html
Keskustelupalstat: http://community.research.microsoft.com/forums/113.aspx

Kirjoittanut Dr.Groove 18.01.2009

            800×579  -  47 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (4 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

zuppermuhle: Hyvä artikkeli. Kävit hyvin läpi ohjelman hyvät ja huonot puolet. Tässä vielä pätkää mitä saa aikaan ihan kuiviltaan: http://www.youtube.com/watch?v=DaUQ4_kJBHw&feature=related
PIM: Harvinaisen asiallinen artikkeli aiheesta.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle