Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.09.2022: Fender Elite Stratocaster


Fender Elite Stratocaster

Fender Elite Stratocasterin suunnittelu alkoi syksyllä 1981 kun Fenderin toinen jalka oli jo haudattu. Suunniteluryhmään kuului: DAN SMITH, CHIP TODD , JOHN PAGE (tuleva Custom Shopin johtaja), CHARLIE GRESSETT ja FREDDIE TAVARES. Tähän aikaan Fenderillä oli suuria vaikeuksia ja tässä oli yksi yritys muuttaa firman taloudellista ahdinkoa. Elite Straton oli tarkoitus sekoittaa vanhaa perinnettä moderniin tekniikkaan. Tarjolla oli uutta elektroniikkaa, uusi vibrato sekä uusi tapa säätää kaulaa.

EMG:n piti aikanaan tehdä uusi piirejä kitaraan, mutta niitä ei saatu ikinä saatu. Osa syynä lienee aikataulu joka painoi niskaan rahavarojen huvetessa.

Fender Eliten valmistus viivästyi ja loppujen lopuksi kitaran sai suunniteltua ROGER COX, PAUL GUEGAN ja BOB EGGLER. JOHN PAGE suunnitteli Freeflyte -tremolo/bridgen jossa oli uusi tapa laittaa kielet paikoilleen (drop-in string loading).

CHARLIE GESSETT suunnitteli Biflex kaulraudan, joka tarjoaa mahdollisuuden säätää kaulan kaarevuutta kahteen suuntaan (kupera ja kovera).

Kuukausien työn jälkeen Fender Elite Stratocaster esiteltiin suurelle yleisölle toukokuussa 1983.

Verrattuna tuon aikaisiin Stratocastereihin Elitella oli tarjolla mm Biflex kaularaudan säädin, otelaudan radius 12, uusi virityskoneisto, drop in kielten lukitsemisjärjestelmä, uusi Torq-Master tremolo kampi, Alinco II yksikelaiset mikit (jotka näyttävät lace sensor mikeiltä), lead ja middle mikin välissä dummy coil kohinan poistamiseksi sekä etuaste mikeissä säätiminään MDX (keskiäänille) ja TBX (yläpäille) ts. treble booster. Molemmat täysillä tarjoaa noin 12db:n boostauksen. Elitessä ei siis ole perinteistä tonesäädintä.

Myös plugi on samassa paikassa kuin esimerkiksi telecastereissa. Eliten elektroniikka oli sapluunana Eric Clapton mallille, joka esiteltiin vuonna 1988.

Muina ominaisuuksina sanottakoon, että Elite Stratosta puuttuu takalevy/luukku ja jouset uuden Freeflyte tremolon ansiosta. Takaa löytyy vain luukku 9 voltin paristolle. Jokainen Stratocasterin omistaja saa kiittää sitä hahmoa, joka päätti että Freeflyte haudataan kitaran kera. Ei toimivin ratkaisu.

Soundillisesti Elite tarjoaa Fenderin klassisen Stratosoundin lisäksi monipuolisemman äänimaailman, joka vintagesoundin hakijoille ei varmasti sovi. Aktiivielektroniikkansa ansioista kitara on hämmästyttävän hiljainen, sekä tarvittaessa myös gainia löytyy rankempaan soitantaan.
Fender Elite Stratosta ei nimestään huolimatta tullut ikinä Fenderille virstanpylvästä vaan Elite poistui Fenderin hinnastosta jo seuraavana vuonna.

Voi olla, että tämä "super-strato" neljäntoista patentoidun ominaisuutensa ansioista olisi voinutkin olla menestyvä tuote, mutta CBS myi Fenderin seuraavana vuonna ja tuotanto lakkautettiin.

Fender Eliten parhaat puolet löytyy The Stratista sekä Fender American Standard mallistosta (Biflex 4 pultti kiinnitys, 12 radius, isot nauhat jne).

Fender Elite Stratoa kuulee Kings X yhtyeen neljällä ensimmäisellä levyllä.

Youtubesta löytyy kuvamateriaalia elektroniikasta: http://www.youtube.com/watch?v=M1CcnZMJAoc
Lähde: internet ja omat kokemukset

Kirjoittanut samvir 01.12.2008

            450×600  -  43 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

jpousi: Hyvä ja mielenkiintoinen juttu!
Vladi: Ihan mielenkiintoinen juttu joo, mutta jää epäselväksi onko tämän tarkoitus olla arvostelu vai historiikki? Niin ja kirjoitusvirheet sekä nimien KOROSTAMINEN ärsyttävät. :)
wildcat: Hyvä artikkeli ko.mallin taustasta, kokeilin kerran ja en pitänyt steriilistä soundista. VLADILLE: "kirjoitusvirheistä" ei kannattaisi sellaisten huomauttaa, joiden omat artikkelit vilisevät niitä !
Rajapatsas: Erittäin mielenkiintoinen artikkeli! Itse en juurikaan pidä merkityksellisenä pohtia onko tuo laitearvostelu vai historiikki, sillä minusta laitearvostelu tarvitsee historiikin ja toisinpäin.
ahvenonkala: Todella mielenkiintoista tekstiä.
Irppa92: Hyvä artikkeli. Tuo tremolo näyttää aivan samanlaiselta kuin 1985 Contemporary stratossani Japanista (kts. omat kuvat). Onko tietoa että onko kyseessä sama tremolo kuin tuo minun System II? Kysyn vaan mielenkiinnosta.
jala78: Mielenkiintoinen artikkeli! Hienoa, että näitä jaksetaan kirjoittaa. Vladille vinkiksi, että Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva on eteläpohjalainen yhteen pienellä kirjoitettuna. On toisaalta saavutus mahduttaa samaan sanaan kolme kirjoitusvirhettä. :)
Hannu A: Hyvin kirjoitettu juttu

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle