Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.03.2009: Diezel VH4


Artikkelista:

Lisää ajatuksia päivitetty viimeksi 4.3.2009.

Mulla on jo aiemmin ollut Einstein melko pitkään omistuksessa --> jonkinnäköinen realistinen kuva on aiheesta nimeltä Diezel päässyt syntymään. Pyrin pitämään artikkelini rakenteen melkolailla samankaltaisena Einsteinin artikkelin kanssa, niin voitte kaivaa helpommin tietoa molemmista. Linkki vielä Einsteiniin: http://muusikoiden.net/artikkelit/artikkeli.php?id=1148

Mistä Diezel juontuu ja mikä on VH4?

Diezel on Saksalainen, superlaadukkaita, käsityönä tehtyjä vahvistimia valmistava pienyritys. Peter Diezel on valmistanut pajassaan vahvistimia mm. tämmöisille pikkubändeille, kuin Metallica, Korn, Muse, Tool jne. Myös monta kevyempää musaa soittavaa porukkaa mahtuu saman merkin hoiviin, eikä suinkaan syyttä.

VH4 on Diezelin ns. originaali vehje, se alkuperäinen emoalus vuodelta 1994. Iso ja monta nappulaa sisältävä laatikko täynnä ominaisuuksia. Jälleen kerran käytetty ainoastaan laatukomponentteja ja käsityö rulaa. Ei pintaliitoksia, pikaliittimiä, tai piirilevyllä olevia potikoita.

Tämä kyseinen purkki on vuoden 2007 malli ja sisältää kirjoitushetkellä uusimman kytkiksen. Erona vanhempiin on kirkkaampi soundi, enempi gainia ja tiukempi kolmoskanava. Vanhimmat mallit olivat melko vaisuja särön määrän suhteen, tässä sensijaan riittää reippaastikin ylimääräistä jopa.

Tekniset ominaisuudet:

-90-160W pääte, jossa voi käyttää 4kpl EL34, 6L6, 6550, KT88 jne. -putkia. Teho riippuu tietenkin käytetyistä putkista.
-7 etuasteputkea, kaikki ECC83/12AX7
V1 Used by all channels
V2 Used by channel 4
V3 Used by channel 2/3/4
V4 Used by all channels
V5 Mixer and Send buffer
V6 Return driver
V7 Phase Inverter

-neljä täysin erillistä kanavaa
-kaikille kanaville oma 3-al aktiivieq, gain ja volume, sekä kahdelle ensimmäiselle bright -kytkimet
-yhteiset presence ja deep potikat masterlohkossa
-yksi mastervolume
-sarja- ja rinnakkaislooppi volumesäädöllä (toimii myös sooloboostina ilman piuhaakin)
-insertit joka kanavalla, sijaitsevat ennen vahvistusasteita (voi käyttää vaikka säröjä)
-mute, channel insert, store ja send 2 -napit
-4-16ohm kaappiliitännät joka tarpeeseen kaksin kappalein
-midi-interface, joka osaa syöttää phantomin saman kaapelin kautta
-thru liitäntä, joka jakaa inputiin syötetyn signaalin esim. toiselle vahvistimelle

Miltä VH4 kuulostaa?

Jälleen kerran: upealta, tietenkin. Soundimaailma on tuttua Diezeliä, mutta Einsteiniin verrattuna tiukemmalla ja hifimmällä vivahteella varustettuna. Ensialkuun epäilin kompressoituneemmaksi (äänen isku/aluke tuntui niin voimakkaalta), mutta pyörsin jo päätökseni. Päinvastoin, tekee dynamiikkansa takia soittamisen "hankalaksi", jos ei keskity hommaan. Erittäin iskevä ja tiukka soundi, ihan eri universumista esim. Recton kanssa.

1. kanava tarjoilee puhtaita ja kevyesti säröytynyttä kamaa. Soundia saa väännettyä tehokkaan eq:n kanssa monenlaiseksi, mutta perusluonteena pysyy silti perkussiivinen ja voimakkaan napakka jytinä. Tästä ei irtoa ilman kompressoria älyttömän pehmeänpyöreää (vrt. Mesa Lonestar) puhdasta. Uskaltaisin väittää soundin luonteen olevan vähän Hiwattiin kallellaan. Gainia riittää tarvittaessa perinnerokkiin asti ja soundin saa väännettyä ihan uskottavaksi esim. AC/DC:n vaatimiin soundimaailmoihin.

2. kanava tarjoilee hieman erilaista puhdasta ja tarvittaessa sillä voi veivailla vaikka Slayeriakin. Gainia riittää todella reilusti. Soundi on hieman paksumpi ja pyöreämpi, kuin ykköskanavalla. Kolmoskanavaan (alias junttauskanava) verrattuna tämä on huomattavasti löysempi tuntumaltaan, mutta hyvin käyttökelpoinen. Moni mieltää tämän varmasti "perinteisimmän" oloiseksi vahvistimen tarjonnasta. Jonkinlainen Marshall on steroids -fiilis tästä tulee mulle, muttei kannata erehtyä: ei tämä siihen pelkästään jää. Aktiivieq:lla saa taas vaikka ja mitä aikaan.

3. kanava tarjoilee säröä jo aika perhanasti. Käyttökelpoinen gainiskaala lähtee jonkinlaisista rosoista melkoiseen liioitteluun asti. Puhtaita ei irtoa enää pelkällä gainpotikalla, joskin kitaran volapotikalla puhdistuu edelleen hienosti. Tämä kanava soundaa todella todella tiukalta ja armottomalta, sopii rokkiin, metalliin ja mihin tahansa tiukka säröä vaativaan. Soundi on tietyllä tapaa varsin "laaja" ja iso, joten se helposti peittoaa alleen bändistä muita juttuja. Harkintaa kannattaa käyttää deep ja gain -potikoiden kanssa, ettei jyrää loppuporukkaa.

4. kanava jatkaa kolmosesta eteenpäin lisäämällä gainia entisestään. Soundi on hieman pehmeämpi ja muhkeampi, kuten Einsteinin 2. kanava vs. 1. kanavan 3-moodi. Muikeaa hi-gain leadia, tai jykevää komppisoundia. Kanava on löysempi tatsiltaan ja on mielestäni omimmillaan leadityöskentelyssä. Hieman eq:ta ja gainia rullaamalla siitä saa kuitenkin 3. kanavan kaltaisen komppisoundin hiukan löysempänä, joka ei puske keskirekisteriä ihan yhtä agressiivisesti. Olen lukenut muutaman tyypin pitävän tästä enemmän äänityspuuhissa, koska se on helpompi sovittaa muun materiaalin joukkoon. Tiedä sitten, makuasioita...

Miten se käyttäytyy?

Monista nappuloistaan huolimatta erittäin helppo käytettävä. Säädöt ovat sopivasti jaoteltuja ja kohtalaisen loogisesti aseteltuja. Ainoa hämminki tulee vinosta asettelusta, kun yleensä kanavakohtaiset säädöt menevät vaakatasossa. Tuon tajunnee kuitenkin heti, kun mulkaisee etupaneelia. Vahvariin ei ole mielestäni ympätty mitään turhaa kilkettä, vaan joka säätimelle kyllä löytyy ihan tarkoituksensa. Noinniinkun periaatetasolla tämähän nyt ei käytettävyydeltään eroa vaikka jostain vanhasta Marshallista. Entisenä Mesan Roadsterin omistajana sanoisin tämän tuntuvan siihen verrattuna jopa loogisuuden multihuipentumalta.

Masterosiosta löytyy jälleen kerran presence, joka vaikuttaa aika paljon tavanomaista alempaa ja se on hyvä juttu se. Tulee purevuutta, leikkaavuutta ja läsnäoloa, ei riipivyyttä ja sirinää. Pidän sitä yleensä klo 12 tienoilla, harvoin ainakaan alle.

Deep lisää puolestaan rytinää alapäähän 80Hz tienoille, jota ei ison kaapin kanssa tällä kaipaa enää yhtään enempää. Deep kuitenkaan ei kompressoi signaalia joidenkin vahvistimien tapaan ja mastervolaa ylöspäin kääntäessä sen toiminta muuttuu hieman. Suurella metelillä sitä saa kääntää enemmän kehiin soundin sotkeutumatta, jos vain käytössä olevat elementit sen kunnialla kestävät. Botnen määrän takia en suosittele mitään ylisuuria tai muuten poikkeuksellisen bassovoittoisia kaappeja tämän kaveriksi. Myös Greenbackeilla yms. "helposti pierevillä" elementeillä varustetut kaapit saanee jättää kauppaan, jos aikoo lujaa soitella.

Kaapeista sen verran vielä, että hyviksi havaittuja ovat ainakin Diezelin fl-kaapit, Rivera K412T, Bogner Übercab ja Orange PPC412. Mesan Rectokaapeista en ole Diezelin nuppien kaverina kuullut vielä kovin hyvää sanaa, joten niitä en suosittele. Kuulopuheiden mukaan keskiäänet kuulostavat scoopatuilta, epätarkoilta, basso on liioiteltu ja soundi menee tukkoon. V30 sinänsä on kyllä ihan hyväsoundinen Diezelin kaverina. Stiletto (ent. Recto standard?) sensijaan saattaisikin toimia hieman pienempikokoisena.

Pienemmät kaapit menee ihan ok tällä, mutta suosittelen vahvasti hankkimaan 4x12" lootan, tai sitten jonkun muun nupin (Diezeliltä vaikka Einstein 100). Tässä on niin järeä soundi, että se vain yksinkertaisesti vaatii kaverikseen järeäsoundisen kaapin. Muuten tuntuu potentiaali valuvan vähän hukkaan.

Luotettavuus?

Luotettavuudessa ei ole ilmennyt vielä mitään vakavia ongelmia. Ilmeisesti neloskanavastani on kuitenkin paukahtanut yksi etuasteen jännitteensuotokonkka, jonka remppaaminen ei pitäisi kamalan kalliiksi osoittautua. Apua kyseltyäni sain itse herra Diezeliltä vastauksen puolessa tunnissa ja virallinen huoltaja vastasi muutamassa tunnissa spostiin.

Toinenkin ongelma mulle on tullut vastaan. Kun deep-potikan kääntää täysille (soundi on jo täysin käyttökelvoton basson määrän takia yksinäänkin soittaessa, uskokaa pois), niin jossain 80-150Hz tienoilla rupeaa kiertämään muiden potikoiden asennoista riippumatta. Tämä kuitenkin selvisi Peterin avulla: kyseessä on kaapin ongelma impedanssisovituksessa, joka ei ole täysin tarkka. "Ongelma" ratkeaa ehkä sillä, kun juotan kaappini monoksi 4 tai 16ohm. Nyt se on stereona 2x8ohm. Kokeilemalla selviää.

Ongelmatapauksissa apua saa vaikka Diezelin oman forumin kautta, spostilla Peter Diezeliltä, Peter Stapferilta, Olafilta ja Tubesoundilta Turusta, tai puhelimitse kaikilta edellämainituilta.

Diezelin sällit tosin ovat ainakin nyt vuonna 2009 erittäin kiireisiä uusien projektien kanssa, joten vastauksissa voi kestää hiukan tavanomaista kauemmin. Kannattaa kuitenkin yrittää kärsivällisesti ja foorumi on oikeasti erittäin hyvä informaation lähde. Usein kaikkein nopein tapa.

Negatiivisia puolia, onko niitä?

Löytyy. Suurin ongelma lienee hinta, joka karsii mahdolliset ostajat aika tehokkaasti. ;) Toinen ongelma on järjetön 26kg paino ja melko giganttiset 75x30x29cm ulkomitat. Siinä ne jotakuinkin mun mielestä sitten onkin.

Ehkä laite voisi toimia vähän paremminkin hiljaisilla äänenvoimakkuuksilla, siinä tämä ei ole paras esitys Diezeliltä. Makkarisoittelijoille ja hissuttelijoille Einstein/Schmidt ja hiukan lujempaa vetäville Herbert/VH4. Kyllä tämä kuitenkin toimii hiljaisellakin, mutta soundi avautuu huomattavan paljon paremmin vasta isommalla mölyn määrällä.

Joku voi pitää ongelmana kaiun puuttumista, mutta sehän on jälleen kerran ratkaistavissa loopin avulla. Mä en näe ongelmaa tässäkään. Mieluummin keskitytään olennaiseen, eikä jousiin.

Summasummarum

+ monipuolinen ja uskottava soundipaletti perinteisempäänkin menoon, mutta silti omaperäisen kuuloinen
+ erittäin simppeli käyttölogiikka ja riittävät ominaisuudet ilman suurempaa liioittelua (vrt. Roadking jne.)
+ laadukkaista osista käsin koottu laatutuote
+- jousikaiun puute
- "tekee" huonosta soittajasta kamalan kuuloisen

Kuvia, näytteitä ja linkkejä

Linkki valmistajan sivuille: http://www.diezelamplification.com/

Soundinäytteitä ja kuvia tulossa ehkä keväällä. Kuunnelkaa ja katselkaa sillävälin Diezelin sivuilta.

Kirjoittanut Antti1 13.11.2008

            368×499  -  55 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (24 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

i.ak: Näin toisena VH4-miehenä allekirjoitan valtaosan artikkelissa esittämistäsi näkemyksistä.
tuomittu: Sitten kun kyllästyt tuohon (mikä on aika epätodennäköistä) niin lahjoita vehje minulle. Huoh, olispa rahaa...
tuomittu: Niin, ja artikkelikin on oikein mainio!
askomiko: Miekin tykkäsin VH:sta, Herbert oli jo aika överi ja suorastaan älytön läpipuskevassa heviydessään. :)

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle