Muusikoiden.net
19.07.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

12.05.2009: Otelaudan tummennus


Ulkomaan forumeilta tuli luettua kyseisistä toimeenpiteistä, joissa ruusupuuotelautaa värjättiin öljypohjaisilla nahkamaaleilla varsin miellyttävin lopputuloksin. Oma Schecter Blackjack EX on kuin luotu modattavaksi ja pakkohan tätä oli kokeilla. Samalla ajattelin selostaa tänne työskentelymetodin, jolla homma onnistuu.

Tähän tarvit: hammasharjan (lyhennetyt harjat), kostean luudun, pyyhekumin, maskiteippiä, pumpulitupon, vanhan vaalean sukan, sitruunaöljyä (esim. Dunlop) ja öljypohjaista nahkamaalia (tässä tapauksessa Fiebings Oil Dye Black).

1) Puhdista otelauta hammasharjalla ja vielä lopuksi luudulla jottei pintaan jää paskaa.

2) Teippaa otelaudan mahdolliset bindaukset, inlayt ym. kohdat joille et halua maalia joutuvan. Tässä kestää tovi.. Teippasin jokaisen nauhavälin erikseen molemmin puolin siten, että teippiä oli aina hieman yli nauhojen päälle asti. Lopuksi painelin ohuella plektralla teipit tiukasti kiinni etenkin nurkistaan.

3) Kasta pumpulituppoa kevyesti maalissa ja maalaa 4-6 väliä otelaudasta kerrallaan. Anna kuivahtaa hetki ja pyyhi välejä sukalla tai muulla vastaavalla kankaalla niin kauan ettei väriä enää irtoa. Maali imeytyy puuhun suht nopeasti, mutta ei tartu nauhoihin, vaan lähtee irti pyyhkiessä.

4) Kun koko otelauta on maalattu, pistä väriä pintaan uudestaan kohdan 3. mukaan. Vaaleampiin otelautoihin voi tarvita yhteensä jopa 3-4 kerrosta.

5) Anna otelaudan kuivahtaa hetken, sen jälkeen varmista vielä sukkametodilla ettei maalia lähde, ja katso muutenkin onko pinnassa havaittavissa epätasaisuuksia.

6) Poista maskiteipit. Jos maalia on tarttunut otelaudan bindauksiin ym. epäolennaisiin kohtiin, se lähtee pois hankaamalla pyyhekumilla. Varo kuitenkin ettet pyyhi kumilla itse otelautaa.

7) Puhdista otelauta ja pistä pintaan sitruunaöljyt. Voit ihailla lopputulosta.

Huomioitavaa: Itse en käyttänyt inlayden peittämiseen teippiä ollenkaan, koska maali ei niihin tarttunut. Eri tyyppisiin blokkeihin maali voi tosin vaikuttaa eri tavalla. Pyyhekumia sain käyttää lopussa aika reilusti, koska maskiteipin sijasta jouduin tyytymään maalarinteippiin, joka ei kiinnity niin tehokkaasti kuin toivoisi. Lisäksi kannattaa varoa, jos otelaudan bindauksessa on hiusmurtumia; maali imeytyy sinne pakosta.

Koko toimenpiteessä kesti noin 1,5 tuntia, josta suurin osa teippien laittamiseen.
Kuvasta näkee hyvin ennen-jälkeen -tilanteen.

Schecterin otelaudan ruusupuu oli jo valmiiksi suht tummaa, joten muutos ei kuvan perusteella vaikuta kovin radikaalilta. Nättihän tuosta tuli silti :)

Edit:
Kuva maalauksen alkuvaiheesta:
http://humanoid.ahmala.fi/kuvat/maalausta.jpg

Ennen:
http://humanoid.ahmala.fi/kuvat/maalaus_ennen.jpg

Jälkeen:
http://humanoid.ahmala.fi/kuvat/maalaus_jalkeen.jpg

EDIT: Linkit suoriksi.

Kirjoittanut Humanoid 03.10.2008

            533×600  -  81 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (41 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

pardy: Olisiko mahdollista saada lähiotosta vaikka muutamasta nauhavälistä vain? Näkis tuon kontrastin paremmin.
Humanoid: Yhden kuvan otin kesken maalauksen, jossa kontrasti näkyy selvemmin. Lisään kuvan huomenissa, tänään ei ehdi käydä omalla koneella mutkaa.
Väinämöinen: Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu artikkeli. Tarkemman lähikuvan tämä olisi vielä kaivannut.
Humanoid: Lisätty linkit suurempiin ennen-jälkeen -kuviin.
Juspee-: kylläpä kyllä! nättiä jälkiä! :D
Unionflag: Hienolta näyttää! MIstä tuota samanlaista nahkamaalia ja tuota Dunlopin sitruunaöljya saa Suomesta ostettua?
Unionflag: Ja vielä, mikä tuo kostea luuttu oikein on;)?
Humanoid: Sitruunaöljyä nyt luulisi saavan jokaisesta musiikkiliikkeestä. Öljyä kannattaa etsiä esim. eBay:n kautta.
Humanoid: Korjaan _öljypohjaista nahkamaalia_ sieltä eBaystä.
Jonnedsa: Onhan tämä vanha artikkeli jo, mutta sehän vaan on parempi sitten kysyä seuraavaa. Kuinka on väri säilynyt soitossa?
Humanoid: Väri kestää mutta vuosien kuluessa saattaa kielin kohdalta näkyä alkuperäistä väriä alta. Eli toimenpiteen voi joutua uusimaan. Kuvien kitara on matkannut jo eteenpäin :) Nykyinen omistaja päivittäköön tietoa tänne, jos eksyy artikkeliin.
qak: Kappas, tutun näköinen kitara! Eksyin kuin eksyinkin tänne. Väri on haalistunut siitä mitä se joskus nelisen vuotta sitten oli
qak: Kappas, tutun näköinen kitara!
qak: mutta on tuo vielä minusta tummempi kuin perus ruusupuuotelauta. Kitara on muuten palvellut hyvin ja matkustellut pitkin maailmaa. ;)
Humanoid: Vähän harmitti kun myin tuon, oli meinaan kunnon runttaamista kestävä kitara :)

Yhteensä 15 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle