Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

07.09.2008: Noble&Cooley rummut


Noble & Cooley

Maailman paras rumpuko?

Teksti - Jorma Mikkeli

(Julkaistu Viidakkorumpu lehdessä, numero 1/2005)

N&C: n syntyhistoria menee niinkin kauas kuin vuoteen 1854, eli yhtiö täytti viime vuonna kunnioitettavat 150 vuotta. Ollakseen arvostetuimpia nykyisistä rummuntekijöistä, sillä on varsin mielenkiintoinen alkuhistoria.



Nimittäin vuonna 1854 Silas Noble ja James P. Cooley alkoivat rakentaa Silasin farmilla Massachusettissa narulla kiristettäviä, nahkakalvoilla varustettuja puisia leikkirumpuja! Ensimmäisenä vuonna niitä valmistui 631 kpl. Vuonna 1856 uudelleen järjestelty yhtiö nautti jo suurta alueellista suosiosta ja muutti ensimmäisiin omiin tiloihinsa.

Eräs värikkäimmistä hetkistä yhtiön historiassa on Abraham Lincolnille tilauksesta tehty virvelirumpu. Sitä käytettiin 1860 vuoden aikana poliittisissa tilaisuuksissa Massachusettin ja Connecticutin alueilla ja se on tänä päivänä säilössä USA:n patenttitoimistossa Washington DC:ssä.
USA.n sisällissodan aikana N & C valmisti ”oikeita” virvelirumpuja Union Armylle. Sodan jälkeen se valmisti mm. siihen asti suurimman bassorummun maailmassa. Tämä 8 jalkaa (n. 2,4 m) halkaisijaltaan oleva rumpu oli tehty Ulysses S Grantin presidentin vaalikampanjaa varten ja sitä käytettiin myöhemmin 1876 Centennial juhlissa. Suurin ongelma oli löytää riittävän iso härkä, josta saataisiin rumpuun kalvot.
Liiketoiminta kehittyi ja vuonna 1873 N & C teki jo 100 000 kpl leikki- ja marssivirvelirumpuja vuodessa. Vuonna 1889 yhtiö muutti isompiin tiloihin, joissa se edelleenkin toimii. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen yhtiö alkoi taivutella myös metallia ja keskittyi valmistamaan leikkirumpuja ja settejä ja lyömäsoitintarvikkeita. Tänä päivänä N & C on vanhin ja suurin leikkirumpuvalmistaja Amerikassa.
Noble & Cooleyn omistavat edelleen James Cooleyn jälkeläiset.

Vuonna 1980 yhtiö päätti palata takaisin valmistamaan todellisia ”custom” rumpuja. Ratkaisevan apuna tässä prosessissa oli rumpuguru Bob Gatzen; 4 vuoden tuskallisen kehitystyön jälkeen uskallettiin päästää markkinoille ensimmäinen rumpu, tähtäimessä ”akustinen täydellisyys”. Oli syntynyt ensimmäinen malli Classic SS virvelirummusta. Tätä vaahterarumpua ovat sittemmin monet muut valmistaja kopioineet vaihtelevalla menestyksellä.
Yhtiö on mainostanut itseään mm. ainoana Noble & Cooleynä, ainoana yhtiönä, jolla on patentoitu ”Nodal Point” akustinen teknologia (selostus myöhemmin), ainoana yhtiönä, jolla 150 vuoden kokemus puun taivuttamisesta ja ainoana, joka on omistautunut 100 % Amerikassa tehtyihin tuotteisiin (tosin näyttää silti tästä periaatteesta osittain luopuneen. Ainakin joitain virvelimattoja tehdään jo Taiwanissa). Summattuna edellä mainitut ja monta muuta ”pikkuseikkaa”, N & C kertoo tekevänsä kaiken mistään mitään tinkimättä ja jopa pikkumaisen tarkasti.

Noble & Cooley Suomessa

Oikeastaan ajatukseni kirjoittaa N & C:stä lähti DAF:n nettisivujen keskustelupalstalta. Huomasin siellä kainosti kyseltävän, mitähän ne oikein ovat? Eipä sinne paljon tietoja tullut ja itsekään en ehtinyt tuolloin vastailla, mutta tämä artikkeli paikannee aukkoa tiedossa. Mutta sen foorumi näytti, että N & C on varsin harvinainen ja tuntematon rumpumerkki suurelle osalle rumpaleitakin.
Itselleni tarjottiin ensimmäistä N & C:tä muutama vuosi sitten ja ennen ostopäätöstä sain Suomalaisen Pasin suosiollisella avustuksella tutustua Helsinki Sinfoniettan käytössä oleviin Noble & Cooley virveleihin, joiden erinomaisuudesta olin kuullut ”huhuja”. Päätös ensimmäisen N & C :ni ostosta tuli välittömästi.
Oululaisen Back Linen Oy:n puuhamies Pekka Niemelin toi N & C:a maahan 1997-2000 välillä, noin 20 virveliä (3 valualumiinista, 2 solid shell virveliä ja loput viilusta tehtyjä CD malleja) ja yhden CD setin.
Ilmeisesti joitakin virveleitä on tuotu muiden maahantuojien kautta jo aiemmin (en saanut asialle varmaa vahvistusta) ja loput ovat tulleet sitten matkatuliaisina tai suorina ostoina ulkomailta. Pekan kanssa mietittiin ja päädyttiin tulokseen, että Suomessa on ilmeisesti vain 3 kpl kokonaista N & C settiä (kaksi tiedetään missä ovat, kolmaskin on vain huhuna) ja arviolta nelisenkymmentä virveliä, joten ei ole ihme, jos Noble & Cooleytä ei täällä tunneta.
Virallista maahantuojaa N & C:llä ei Suomessa tällä hetkellä ole, mutta esim. Ruotsista ja Saksasta pitäisi löytyä tuotteita suoraan ”hyllystä”.

Noble & Cooley soundi

Rumpujen soundi on tietenkin usean eri tekijän summa, mutta tärkeimpiä tekijöitä N & C:n puurummuissa ovat hitaasti kasvanut, tarkasti valittu Pohjois-Amerikkalainen vaahtera, ”nodal point” –teknologia, rummun viisteet ja viilujen lukumäärä/paksuus viilurummuissa. Lisäksi erityishuomiota on kiinnitetty ilmareikien sijoitukseen, virityspesien massaan ja niiden mahdollisimman pieneen haittaan rummun värähtelyn kannalta.

Nodal point on rungon värähtelyn kannalta ”kuollut” piste; silmällähän sitä ei näe, mutta rummun runko värähtelee paljolti samalla tavalla kuin kitaran kieli ja asentamalla virityspesä rungon luonnollisen aallonpituuden kannalta kuolleeseen pisteeseen, saadaan massan vaikutus minimoitua (Kumu rumpujen Pekka Helanen muuten käyttää myös paljon kyseistä tekniikkaa), eli tällöin aito rungon värähtely tulee mukaan rummun soundiin ja kuullaan muutakin kuin kalvojen lätinää.

Reunaviisteet ovat erittäin tärkeä tekijä rummun valmistuksessa. Sehän on piste, jossa rummun runko ja kalvo kohtaavat ja sen vaikutus soundiin ja sointiin on oleellinen. N & C käyttää viisteen tekemiseen runsaasti aikaa ja huomiota. Väittävät mittatarkkuuden olevan 1/10000 tuumaa!

Hitaasti kasvanut vaahtera on raaka-aineeksi kaupallisesti nykyään vaikeasti saatavissa, mutta N & C on suhteellisen pienen kokonaisvolyymin ja omien ”pihapuiden” avulla ilmeisesti saanut ainakin toistaiseksi pidettyä raaka-ainelaatunsa hyvänä. Varsinkin solid shell (”yhtä puuta”, massiivi puu) tuotteissa tietenkin puuraaka-aineen vaikutus edelleen korostuu.

Viilujen lukumäärä on N & C :n mukaan myös tärkeä tekijä ja pitäisi olla erilainen eri kokoisissa rummuissa. Siksi N & C:lla ovat halkaisijaltaan 8 -13 tuumaiset tomit aina 6 –kerroksisia 1/8 tuumaa paksuja, 14-18 tuuman tomit 7 kerroksisia 3/16 tuumaa paksuja ja bassorummut 8 –kerroksisia ja ¼ tuumaa paksuja, rumpujen syvyyksistä riippumatta.

Metallirummuissa N & C luottaa materiaalina valualumiiniin ja on tehnyt myös pieniä sarjoja yhteistyössä Zildjanin kanssa ”Zildjian –alloysta”.
Kirjallisesti soundia on tietenkin hankalaa selvittää, mutta jos kuitenkin jotenkin yritän kuvailla.
Kaikki kohtaamani N & C :t ovat dynamiikaltaan loistavia. Ne s oivat tosi pienelläkin voimalla ja todellakin tottelevat kapulaa. Useimmiten rummuissa käytetään messinkivaluvanteita, joilla on myös oma vaikutuksensa. Soundi on luonteeltaan sen verran puhdas, että sitä voisi kutsua jopa neutraaliksi. Esimerkiksi niin sanotuissa vintage-rummuissa on usein ”persoonallista” luonnetta, yksilöä. Tosin mielenkiinnolla odotan miltä mahtavat ainoan N & C settini (vuodelta -88) solid shell tomit kuulostaa 10 -15 vuoden päästä, kun maaginen 30 vuotta on ylitetty puuraaka-aineen iässä. Puussahan tapahtuu vuosien saatossa sisäistä muutosta. Rummut joudutaan valmistamaan taivutusten takia varsin tuoreena, mutta esim. kitaroihin,viuluihin jne. käytetään nimenomaan jo valmiiksi vanhennettua tai oikeasti vanhaa puuta, jotta puun luonnollinen sointi olisi parhaimmillaan, eikä suurempaa luonnollista elämistä enää tapahtuisi..
Soundien herkkyyden, häiriöttömyyden ja ”neutraalisuuden” takia Noble & Cooleyt lienevät studiokäytössä parhaimmillaan. Jos katsoo referenssilistoja, studiot ja studiorumpalit ovat siellä selvästi näkyvissä.
Mielenkiintoinen asia tuli mieleeni, kun katsoin 15 vuotta vanhaa endorser-listaa.
Siellä näkyy nimiä Kenny Aronoff, Jack Bruno, Vinnie Colaiuta, Phil Collins, Peter Erskine, Manu Katche, Jim Keltner, Graham Lear, Larrie Londin, Jeff Porcaro, Steve Smith, Ringo Starr, Jonathan Moffet jne. Uudessa listassa näitä nimiä ei näy, mutta ettei olisi käynyt samalla lailla kuten Gretschin kanssa: endorserit soittavat keikalla sillä setillä mistä maksetaan, mutta kotoa tai studiolta löytyy se 60-luvun Round badge setti. Ja löytyykö sieltä sitten myös pari Noble & Cooley virvelia tms, joilla sitten soitetaan studiosessiot?
Artikkelin otsikko oli Noble & Cooleyn omaa mainostekstiä: ”maailman paras rumpu”. Tänä päivänä löytyy monia suhteellisen pieniä huippuvalmistajia maailmalta. Absoluuttisesti parhaan valintaan liittynee jo tunne-elämän puolelta monia tekijöitä, mutta epäilemättä Noble & Cooley kuulunee maailman parhaisiin nykyään valmistuksessa oleviin rumpuihin. Jos kohtaatte kaupan hyllyllä kyseisen yhtiön tuotteita, kannattaa ainakin tutkia tosissaan. Hinta saattaa äkkisältään tuntua reilusti liioitellulta, mutta hinnalle löytyy myös vastinetta. Jos jollakin löytyy N & C setti kotoa, olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja

Kirjoittanut skin trade 07.09.2008

            350×263  -  20 kt.


Arvostelu

3,13,13,13,13,1    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

triaxis: Jorma kirjoittaa asiata juuri kuten se on. Voin tässä kuvailla omia tuntojani yli 20 vuoden takaa, jolloin ensimmäisen kerran kyseiseen rumpumerkkiin törmäsin Frankfurtin Messuilla. Vuosi taisi olla 1985.
triaxis: Eräällä osastolla oli erikoisen kaunis puinen virvelirumpu. Koska olen rumpali, olin siitä kiinnostunut. Työn jälki oli kerrassaan erinomaista ja soitin oli todella herkkä. Se totteli pienintäkin kapulan kosketusta nöyrästi. Sointi oli puhuttelevan lämmin.
triaxis: Kului 5 vuotta ja Los Angelesin NAMM messuilla hiippailin N & C rumpuosastolle. Sen jälkeen ei mikään laatukäsite ollut entisellään. Tuolloin oli kokeiltavana Horzon Series rumpusetti ja useampi virvelirumpu.
triaxis: Viisi vuotta myöhemmin tein maahantuontia koskevan sopimuksen ja ensimmäinen lähetys tuli Suomeen talvella 1996. Omistin yrityksen Backline Oy, joka toi virveleitä ja tuon yhden setin maahan. Se on nyt veljelläni ja on vain parantunut vuosien varrella.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle