Muusikoiden.net
12.07.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

26.05.2003: Deep Turtle ja Sabot Semifinalissa 25.05...


DEEP TURTLE (Fin) JA SABOT (Cze/Usa) SEMIFINALISSA

Havaitsin ilahtuneena Hesarin 24.05.03 lauantailehdestä, että Semifinalissa Hgissä esiintyvät sunnuntaina 25.05.03 Deep Turtle ja Sabot-nimiset yhtyeet ja että soitto alkaa jo 21.00. Mietin ensin, että kerrankin on ajateltu tavallisten työssäkäyvien bändidiggailua ja järkevästi aikaistettu soittoaikataulua, jotta kotiinkin pääsee ennen kukonlaulua. Seuraavaksi muistin levyhyllyssänihän olevan Deep Turtlen koko tuotanto eli Bad Vugumin julkaisemat ”Rip-Off Dokumento” kokoelma vuosien 1991-93 pikkulevyistä sekä loistokas ”There´s A Vomitsprinkler In My Liverriver” vuodelta 1994. Olin jostain lukenut ko. bändin jo lopettaneen toimintansa joskus 90-luvun puolivälin jälkeen. No, päätin joka tapauksessa olla missaamatta tilaisuutta, kun puitteetkin olivat kunnossa. Deep Turtle oli nähtävä ensimmäistä kertaa ja seurakseni hommasin rumpaliystäväni Pätkän.

Sangen yllättäen Semifinalissa oli melko mukavasti porukkaa, tungosta ei silti ollut. Ennen keikkaa katsastin tapani mukaan lavan soittovehkeet.
Kitaristi-laulajalla oli:
- Carsboro-trankkucombo 2x12
- Hagström- kitarakaappi 4x12
- Yamaha analog räkkidelay + jalkakytkin
- Boss volumepedaali
- kitaroina customoitu Les Paul, jossa vain takamikki ja volumepotikka, sekä Vantage (!) puoliakustinen
Basistilla:
- Peavey TNT 130 bassocombo 1x15
- Joku tuntematon P+J neck-through-basso
Rumpali:
- perussetti 10/14/22, piccolovirveli, normaalit pellit
- itse kyhätty eräänlainen kolistelualttari täynnä kummallisia percussioita rumpalin oikealla puolella

Rummut oli sijoitettu epätavallisesti lavan reunaan ikään kuin kylki yleisöön ja rumpalin katse kitarakamoja kohti. Tämä soittautui tarpeelliseksi soittajien kontaktipelin mahdollistamiseksi.

Soitto alkoi sopivasti klo 21.15 ja heti ensimmäisestä kappaleesta asti Deep Turtlen svengi ja meno oli huimaa. Bändi tempaisi oitis mukaansa omalaatuisella jazz-proge-punkillaan, jota kuvaa jotenkin balkanilais-itämainen saundi, huutolaulu, jazz-soinnutukset ja alati vaihtuvat tahtilajit sekä tempot. Biisit olivat osin tuttuja levyiltä ja osin uusia. Lauluesityksissä vaihtelivat omituinen itse keksitty unkarilta kuulostava kieli, joku espanjan tyyppinen solkotus ja englanti, tosin eivät kaikki samassa kappaleessa.

Soitto oli kaiken aikaa taiturimaista ja intensiivistä ja silti helpon näköistä. Soittajilla oli vahva katsekontakti lähes koko ajan. Seisoin suurimman osan keikasta suu auki ja Urguellkin jäi juomatta, niin ällistyttävä bändi oli. Erityisesti hieman Steward Copelandin näköisen rumpalin virtuositeetti sisäistettyine paradidleineen oli ihmeellistä. Jätkä vielä kolisteli kummallisen percussiotelineen kilkuttimiakin musikaalisesti. Kitaristi vaihteli saundeja eteerisestä delay-maalailusta rytinään ja siitä hienovaraiseen jazz-soinnutteluun. Kerrankin näki kitaristin, joka osasi käyttää volumepotikkaa ja vielä tyylillä.

Bändi soitti noin 45 min ja yleisö taputti syystäkin encoren. On tosin myönnettävä, että keikan loppuvaiheessa yhtyeen tehokeinojen hienoinen toisto aiheutti hieman allekirjoittaneen innoituksen vähenemistä.

Keikan jälkeen rumpaliystäväni jututti Turtlen rumpalia, joka kertoi lyhyesti bändin kemian natsanneen heti ihan bändin alkuvaiheessa. Tämä lienee selitys ainutlaatuiselle intensiteetille. Hippitukkainen basisti taasen selvitti omalaatuisesti bändillä olevan noin 100 alati muuntuvaa biisiä mutta että kaikki on jo levytetty aiemmin (?). No, joka tapauksessa Deep Turtlelta kuulemma ilmestyy uusi 7 biisin EP-cd ihan lähiaikoina.

Turtlejen roudattua kamansa lavalta ryhdyin ihmettelemään seuraavaa Sabot-bändiä. Kävi ilmi, että yhtye on duo ja koostuu miesbasistista ja naisrumpalista.

Basistilla oli jokseenkin erikoiset kamat:
- 31-alueinen graafinen eq
- päätevahvistin
- RAT
- 8x10 Ampegin rantasauna
- bassona lyhytskaalainen läpinäkyvä Ampeg Lucite-lasikuituvehje, joka näytti isokokoisen soittajan käsissä ihan kitaralta
Viehättävällä rumpalilla oli normaali isohko setti pelteineen.

Kun yhtye aloitti niin kävi ilmi, että tämä minulle entuudestaan tuntematon bändi soittaa pelkkiä instrumentaaleja ja soitto on jollain lailla sukua Deep Turtlelle, mutta on huomattavan minimalistista johtuen basso-rummut –kokoonpanosta.
Basisti soitti säröllä ja ilman vuoroin jazz-kuvioita ja vuoroin kvinttijyräystä. Rumpali säesti runsaalla kädellä.

Samankaltaisten ideoiden toisto ja laulun puute sekä tanakka, mutta tinnitustani vaivaamaan alkanut bassosaundi saivat minut valitettavasti poistumaan paikalta noin 5 biisin jälkeen.

Tuli mieleeni, että soittojärjestyksen olisi ehdottomasti pitänyt olla toinen. Sinänsä hyvä ja erikoinen Sabot tuntui ainutlaatuisen Deep Turtlen jälkeen ihan lämppäribändiltä. Tosin en olisi siinä tapauksessa olisi ollut kotona jo klo 23.00.

Kirjoittanut hemmo 26.05.2003


Arvostelu

5,05,05,05,05,0    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

nahkis: Hieno arvio. Itse katsahdin porukan JKL:n keikan enkä voisi olla kanssasi enempää samaa mieltä.
Cornflake: Asiallinen arvio! Keikan nähneenä olen tasan samaa mieltä. Uskomaton orkesteri. Yhteensoitto oli häkellyttävän saumatonta ja jokainen hallitsi omansa kerrassan loistavasti. Turtlen keikalle menen uusiksi ASAP.
author: Mielenkiintoista luettavaa. Sääli etten varmaankaan koskaan tule todistamaan DT:tä livenä :/ Tosin ensin voisi tyytyä vain levyjenkin löytämiseen muualtakin kuin kirjastosta.

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Keikkatunnelmat

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti