Muusikoiden.net
08.08.2022
SMI-Music.com | Verkkokauppa auki 24/7 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.08.2008: Ludwig Amber Vistalite "Zep Set"


Ludwig Amber Vistalite

14”x26” BD, 10”x14” TT, 16”x16” ja 16”x18” FT

Ludwigin legendaarisinta Vistalite-settiä saa yli kahden kymmenen vuoden jälkeen re-issue painoksena. Muista uusista Visteliteista setti eroaa alkuperäistyyppisten bassorummunjalkojen, bassorummun vanteen kourien ja T-ruuvien, lugien koon (Mini-Classickit muissa uusissa vakioina) ja runkojen syvyyden suhteen.

Alkuperäinen ”Bonham” -setti on keräilijän hallussa. Samoin kaikki 70-lukulaiset samoin speksein varustetut ovat myös käytännössä mahdottomia hankkia. Kukaan kun ei niitä tunnu myyvän.

Ludwig julkaisi pari vuotta sitten muiden Vistalite-settien jatkoksi myös tämän artikkelin ”Zep Set”-nimelläkin tunnetun sarjan. Tänä kesänä sain oman settini. Jonkin asteinen GAS taisi kuitenkin kolkutella takaraivossa. Vaikka kovin olin alkuun sitä mieltä, että re-issue ei ole alkuperäinen, vaan pelkkä kopio alkuperäisestä, tuli setti hommattua. Onhan toki se alkuperäinen Vistalite Big Beat vuodelta 1973 sitten minulla toisena akryylisettinä ja oikein hyvänä verrokkina tähänkin artikkeliin.

Rungot ovat alkuperäisiin verrattuna hiukan paksummat. Rungot ovat aina olleet Ludwigilla saumalliset. Sauman tyyppi vaihtui 70-luvulla kerran. Näissä uusissa on erilainen sauma näihinkin verrattuna. Ilmeisesti saumasta haljenneita Vistoja on paljon ja niistä saatu palaute on muuttanut sauman tyypin nykyiseksi. Rumpujen rungot liimataan puskusaumaan ja sauman päälle liimataan noin senttimetrin levyinen akryylisuikale. Rungot ovat nyt pyöreät. Vanhemmissa on sauman kohdalla pientä heittoa, joka on viisteen kohdalla korjattu niin, että viiste tekee pyöreän jäljen alustaan painettaessa.

Viiste on nykymallissa hyväksi havaittu ulkoreunasta hiukan pyöristetty ja sisäreunaltaan 45-asteen kulmaan jyrsitty. Vanhoissa Vistaliteissa viiste on pyöreä

Lugien alla on lugin muotoinen, mutta hiukan suurempi levy. Ennenkin levy oli. Tosin se oli tasan lugin kokoinen, ohuempi ja väriltään valkoinen nykyisen mustan sijaan. Lugnutit ja viritystapit ovat todella liukkaat ja herkät. Tappi pyörii ilman turhaa kitkaa, virittäminen on helppoa ja vire tuntuu pitävän hyvin.

Kalvotuksena on bassorummussa PS3-tyyppiset kalvot molemmin puolin. Etukalvossa on resoreikä. Muuta demppiä ei rummussa ole. Tomeissa on alla Ludwigin alkuperäiset yksikerroskalvot. Lyöntikalvona on kirkkaat Emperorit.

Bassorumpu on iso. Sekä fyysinen koko, että siitä saatava ääni ovat isoja. Rumpu jysähtää ja soi. Äänessä on auktoriteettia ja jonkun mielestä saattaa jopa hallita yleissoundia. Samalla kuitenkin selkeä atakki löytyy rummun 14” syvyydestä johtuen. Iso koko muuttaa soittotuntumaa merkittävästi. Rumpu on raskaampi polkea ja reboundi on hitaampi. Nopeasti siihen kuitenkin tottuu ja bassorumpulinjoista tulee suoraviivaisempia. Sitä vain haluaa nauttia bassorummun jysähdyksestä ja pidemmästä soinnista.

Bassorummussa ei ole tomitelineelle kiinnikettä. Bonhamin setissä oli vanhan mallinen ”matkalaukun kahva” – tyyppinen tomiteline (railmount) ja komppipellin ”kukkakeppiä” varten mountti. Itsekin sellaisia haaveilen, mutta en uskalla porata reikiä runkoon. Akryylia poratessa tulee helposti pistemäinen lämpökuorma, jonka seurauksena reiän reunasta lähtee halkeama runkoon.

Pikkutomina on 10x14”. Alkuun se oli minulla virvelin telineessä. En kuitenkaan saanut rumpua mieleiselle paikalle, joten ostin rimms-tyyppisen ripustuksen tomimountin ja symbaalitelineeseen kiinnitettävän L-varren tomin kiinnittämiseen. Näin sain tomin enemmän oikealle kuskin pukilta katsoen. Rumpu on tosin melko korkealla, mutta nostin sitten penkkiä ja muutakin settiä vastaavasti hiukan korkeammalle. Soundi on voimakas. Siinä on atakkia ja sustainia sekä pyöreyttä sopivassa suhteessa.

Lattiatomit soivat nekin todella pitkään ja soundi on kertakaikkisen upea. Tomit soivat yhtenäisesti kautta linjan ja ne kestävät monenlaisia vireitä. Vaikka Tommit virittää kireälle ja soimaan, on jytinää edelleen aivan riittämiin. Demppaamiseen ei ole tarvetta, koska jälkisointi on kaunis ilman särähtelyjä, vouvausta tai riitasointuja. Vanhempaan settiin verrattuna uudet soivat samalla tavalla, mutta reunaviisteen muoto antaa sointiin enemmän atakkia. Myös volumea tuntuu olevan enemmän.

Vastaavan kokoiset tomit ovat vuoden 1989 Maple Classic Ludwigeissani. Tomisoundeissa on hyvin paljon samaa. Kumpiko on parempi? En tiedä vielä. Lopullista ratkaisua ei ehkä tule. Tosin keikkakokemusta uusilla Vistoilla on vasta kourallisen verran tätä kirjoitettaessa. Keikkarumpuina nämä kuitenkin tällä hetkellä mukana kulkevat. Jotakin setin mieleisyydestä kertokoon sekin, että pitkästä aikaa olen mennyt useamman kerran treenikselle, kaivanut keikkasetin pusseista ”kiinteän” setin sijalle samaan tilaan ja soittanut naama naurussa, kelloon katsomatta ja ilman kiirettä mihinkään.

Kirjoittanut hollmi-5 13.08.2008

            800×600  -  132 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (26 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Razorth: Komiat Ludarit =)
Razorth: Nii ja hyvä arvostelu, oli mukava lukea..vaikka en rummuista mitään ymmärräkään.
m@tu: Ok arvostelu, mutta yhteen asiaan pakko takertua: GAS = Guitar Acquisition Syndrome, eli olisikohan rumpujen osalta DAS? :)
Bacchus: GAS = Gear Acquisition Syndrome
wardog: Hieno kirjoitus ja todella upea setti!
J.Hollström: Ei koht. vaan hienot.
biibob: Hieno artikkeli! Upea on myös rumpusetti, ei tule itselleni ihan heti amber vistalitejen voittanutta ihan noin ulkonäön puolesta tarkasteltuna. Soundikin on varmasti aivan uskomaton, joten ääninäytteitä kehiin! ^^
triaxis: Vuonna 1978 oli minulla Ludwig akryylisetti mallia "mopo". Se oli hyvä sysäys Ludwig soundiin. Modular sarjan kokoilin -70 luvun power-tomeista. Siis olive/blue logot. Sama mehevä jytinä, eli miehen ääni! Viisi tähteä!
sakkemule: Hyvä Hollmi!
sakkemule: tuollanen settihän on mulla nyt myös keikoilla mukana. miksaajakin on nyt tyytyväinen. on meinaan sairaan hyväsoundinen setti, ja volumea piisaa myös... laitoin black dot kalvot, ja toimii loistavasti!!!
mattim: Hienoa lukea tekstiä mistä käy heti ilmi että kirjoittaja on asiastaan innostunut ja tuntee asiansa. Rummut myös hienot.
hemmo: Huiputtia!

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti