Muusikoiden.net
20.01.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

15.03.2004: Yamaha DG80-112A mallintava kitarakombo


Yamahan mallintava DG80 on jo hieman vanhempi mallintava, mutta pärjää mielestäni helposti esimerkiksi Line6:n uutukaisille.

Vahvistin on uudempiin mallintaviin verrattuna aika askeettinen: vahvistinmallinnuksia on \"vain\" kahdeksan, efektejä kaiku (hall/spring/plate), chorus, delay ja tremolo. Itse en kuitenkaan tarvitse yhtään enempää. 128 muistipaikkaa on kyllä varsin hyvä asia, joskin itselleni riittää kymmenisen kappaletta. Presetteja on 80 kappaletta, mutta jokaiseen muistipaikkaan voi tallentaa omat asetukset halutessaan.

Käyttöliittymä on mielestäni paras kokeilemistani mallintavista. Jokaista juttua voi säätää potikalla, eli ei mitään valikoiden selailua tai namiskojen pohjassa pitämistä. Bonusta ovat moottoroidut potikat, jotka liikkuvat muistipaikkaa vaihdettaessa. Soundi kuitenkin muuttuu heti, eli ei tarvitse odottaa, että potikat saavuttavat oikean asennon. Näin on kuitenkin helppo katsastaa asetukset ja säätää soundeja.

Vahvistinmallinnukset ovat geneerisesti nimettyjä (tyyliin Lead 1, Clean 2, Crunch 1 ym.), eli mitään tiettyjä vahvistimia ei ole mallinnettu. Käytännössä jokaisesta vahvistinmallinnuksesta on kaksi versiota: vintagehenkisempi ykkönen (Clean 1, Lead 1 jne.) ja ärhäkämpi kakkonen (Lead 2, Drive 2..).

Clean 1 ja 2 mallinnukset ovat nimensä mukaisesti kauniisti helähtäviä puhtaita soundeja. Clean 1 on kakkosta hieman tummempi ja pehmeämpi. Molemmat mallinnukset taipuvat hyvin kevyeen säröön kun gainin kääntää yli 7:n.

Crunch-mallinnuksista irtoaakin sitten jo huomattavasti enemmän säröä. Puhtaatkin soundit saa hyvin irti pienillä gain-asetuksilla tai kitaran volapotikalla. Näistä kahdesta mallinnuksesta löytyy hyviä countryyn tai bluesiin sopivia särösoundeja.

Drive-mallinnuksista en pidä juurikaan, niissä tuntuu olevan hieman honottava perussoundi. Drive 2 mallinnuksesta saa yksikelaisilla mikeillä tosin aika hyvän SRV-maisen twangin.

Lead 1 taasen on suosikkini, pehmeää ja laulavaa säröä ja tuhti särösoundi rytmin soittoon. Mallinnus taipuu hyvin Gary Moore tyyppisestä bluesista rokkiin ja heviin. Yksikelaisilla mikeillä ja volapotikka lähes nollassa saa myös hyvän puhtaan ja särön rajamailla olevan soundin. Tämän mallinnuksen kanssa Yamaha on mielestäni onnistunut erinomaisesti.

Lead 2 -mallinnus on parhaimmillaan hevirytmin soitossa. Gainia ei tästä mallinnuksestakaan irtoa ihan niin paljon kuin kilpailijoiden tuotteista, mutta ihan riittävästi tiukkaan tykitykseen.

Niukat efektit ovat kautta linjan laadukkaita, varsinki delay (tai oikeastaan nauhakaikusimulaatio) on mielestäni erittäin hyvä. Chorus- ja tremolo-efekteistä ei myöskään ole mitään valittamista. Efektien säätö tapahtuu painamalla Mode-nappia, jolloin potikat siirtyvät kuvaamaan efektien asetuksia. Toisin sanoen efektienkin säätäminen on todella helppoa. Kaikua ei voi säätää kuin omasta potikastaan (tällöin ei tarvitse painaa edes Mode-nappia) ja Reverb-napista, joka muuttaa kaiun tyyppiä.

Tässä 80W combossa on yksi 12\" Celestion G12H-100 kaiutin, mutta vahvistinta saa myös 100W:sena kahdella Celestion Vintage 30 kaiuttimella. Vahvistimen takaa löytyy efektiluuppi Blend-säätimellä (jolla voi säätää efektoidun ja efektittömän signaalin suhdetta), MIDI in ja out liittimet (MIDIllä voi tässä vahvistimessa käsittääkseni lähinnä vaihdella muistipaikkoja ja kontrolloida volumea volumepedaalilla) sekä XLR-lineout tasonsäädöllä.

Putkivahvistimiin verrattuna jäädään hitusen jälkeen, kuten on asian laita kaikilla mallintavilla, mutta eipä tuo haittaa, sillä vahvistimen soundi on itsessään oikein hyvä. Suosittelen kokeilemaan!

Kirjoittanut LaXu 25.05.2003

            640×288  -  139 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti