Muusikoiden.net
19.02.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

27.04.2008: Focal Solo6 Be -tarkkailumonitori.


Tämä on laitearvio aktiivisista Focal Solo6 Be -lähikenttämonitoreista. Suurin osa tekstistä on kirjoitettu vain ensimmäisen kuuntelupäivän jälkeen, mutta koska kokemukset nyt runsaan viikon jälkeen tukevat alkuinnostusta äärimmäisen hyvin, julkaisen tekstin sellaisenaan.

Solo6:n hinta = 1600¤ pari.

-

Focalit saapuivat tänään. Eipä tartte palautella. Tämä on tietty vain ensireaktio, asiat asettuvat lokeroihin käytön myötä, ja jahka elementit tulee ajettua sisään. En sano halaistua sanaa ulkomuodosta, väristä, säädöistä yms, koska ne ovat soundin syrjäyttäminä täysin epäolennaisia. On laitteessa miten monipuolinen EQ tahansa (Gene 8xxx), sillä ei monitorin luonnetta muuteta, piste. Sävyä kyllä, luonnetta ei lainkaan.

Ensivaikutelma

Ensimmäisen 5 sekunnin reaktio oli notta onpa avoin soundi. No, lähimmässä muistissa on nuo Duxit joten eipä oikeastaan ihme. Seuraavana tarkistin sub-basson Toton Tambu-levyllä. Sehän oli juuri niin kuin tässä huoneessa on syytä olettaa, ei voimakas eikä heikko, vaan sellainen kuin se on oikeasti. Eli alin jysähdys on kuuntelupaikasta riippuen aavistus-mutta-siellä tai ihana. Aina kuitenkin juuri sellainen kuin olen oppinut sen tällä levyllä olevankin. Sitten diskanttitaso erinäisillä kirkkailla ja tummilla tutuilla biiseillä. Kirkkaat kuulostaa kirkkailta, ja tummat tummilta. Aika itsestäänselvää, mutta tämä ero on näillä jotenkin paljon konkreettisempi. Lasisesti läsnäyttä alleviivaavaa Olavi Uusivirtaa kuunnellessa kuvittelee että biisit jotka uivat samettisessa tyynykasassa eivät voi kuulostaa pehmeiltä. Toisin kävi. John Mayerin samettinen Belief on juuri niin samettinen kuin pitääkin, ja herran ässä pulpahtaa sametin pinnan tuntumaan ihastuttavalla tasapainolla. Mä kun luulin että se laulusaundi oli jopa vähän tukkoinen.

Vielä en ole päässyt testaamaan tarkasti sitä Genelec-piikkiä, eli 3,5K joka on etenkin tonnisissa geneissä aina raastava. Joissain kajareissa tuota aluetta ei osaa varoa tarpeeksi, jolloin se raakkuu ainakin Geneissä liikaa.

Stereokuva

Mutta mitä tulee stereokuvaan, nyt vasta ymmärrän konkreettisesti mikä ero on kaksiulotteisella ja kolmiulotteisella stereokuvalla. Ero ei ole järkyttävä, eli tutut asiat kuulostaa kyllä tutuilta, mutta tomifillit eivät vain siirry reunasta reunaan, vaan ne kuulostavat tulevan tuossa edessäni olevasta rumpusetistä. Monissa kajareissa on melko tarkkaa kuuntelusijainnin suhteen, vähän sivussa ja stereokuva katoaa heti. En tiedä miten se on mahdollista, mutta Focaleilla sterokuva siirtyy kuulijan mukana. Ja mikä ihmeellistä, musiikki kuulostaa aiempaa enemmän samalta eripuolilla huonetta, ja jopa viereisissä huoneissa, kuunteluhuoneen ongelmista huolimatta.

Ahaa...

Tuttujen biisien ahaa-elämyksiä on ollut mm:
-Haitsujen pintakäsittely kuuluu. Ne olivat Philipsillä kiiltävät eivätkä mattaiset (kuten Zildjian K).
-Colaiutan rideiskut olikin lyöty keskemmälle kuin luulin. Ja ride oli pienempi.
-La Belle Dame Sans Regrets triangeli on mikitetty liian läheltä.
-Tiesin erään akkarisoundin olevan hyvä, mutta Focalit kertoivat miksi se on hyvä.
-Kesken olevassa miksauksessa ongelmaässä johtuukin de-esserin luonteesta, se tekee ässästä liian leveän.
-Mp3-pakkaus kuuluu selkeämmin kuin millään muulla kuulemallani kajarilla.
-Kaiutin voi sittenkin kuulostaa samalta hiljaa sekä lujaa. Botnen suhteen aivan uskomaton ilmiö. Volan hiljentäminen ei muuta kaistaa tai erottelevuutta lainkaan. Nyt saa korvat levätä.
-Jotkut kappaleet vain ovat pienenkuuloisia, toiset isoja. Kokoero ei ole koskaan ollut näin selkeä.

Spektri

Ymmärrykseni jää kesken myös siinä, että miten musa voi näillä samaan aikaan kuulostaa aivan tutulta, mutta samalla nämä tuovat esiin paljon uusia asioita. Esim korostuneita taajuusalueita nämä alleviivaavat läpi spektrin. Geneissä ei 800Hz:n honoa meinaa äkätä millään, Adameissa Gene-raakku ei varoita, Dynaudioissa yllärialue on myös, mutta en ole vielä varma onko se 2k kohdalla vai ylempänä (5k?). Focaleita kuunnellessa tulee välillä epäilys että varoittaakohan nämä jos alamiddleä olisi liikaa. Epäilys on turha, sillä liika ahtaus tuolla kriittisellä alueella tulee alleviivattua siinä missä kaikilla muillakin alueilla. Tästä kertoo mm se, että diskantti- ja bassohyllyjä tekisi usein mieli säätää biisien mukaan edestakas. Toiset biisit nyt vaan ovat liian tummia, toiset liian honoja tai mitä tahansa.

Hassu huomio tuli erästä Stingin biisiä kuunnellessa. Kun mielessään tekee taajuussweeppiä josko jokin taajuus korostuisi liikaa, tuntui että ylintä diskanttia lukuunottamatta kaikki taajuudet korostuvat hieman. On hieman outoa että bassari ja basso, ja muutkin soittimet erottuvat näin selkeästi omina äänilähteinään muodostaen silti ehjän kokonaisuuden.

Tuntuu että käytän ilmaisussani jatkuvasti vastakohtia. “isot mutta pienet”, “tummat mutta vaaleat”, “ekologiset mutta saastuttavat”... Täytyy miettiä mistä tuo ilmiö kertoo.

-

Yhteenveto

Nämä ovat aivan saakelin hyvät monitorit. Yleissävy on ehkä enemmän kirkkaan kuin tumman puolella, joka sopii minulle äärimmäisen hyvin. Vähääkään tummilla monitoreilla meinaa tulla diskanttia tuupattua liikaa. Genelec-omistajien luulisi olevan suht helppoa siirtyä näihin.

Jos näillä ei miksaukset siirry, ni ei sitten hitto vie millään. Jos tän verran rahaa pistää monitoreihin, pitää olla todella vahvat perusteet jos ostaa Dynaudiota, Questediä tai Klein+Hummelia. Tai - luoja paratkoon - Geneleciä. Tai edes Adamia, vaikka edelliseni, P11:set palvelivat ihan jees. Focalit nyt vaan on kaikessa mielessä vähintään hieman paremmat.

-

Joo, vähän ylistävä tuli. Painotan tosin vielä että aikaahan tässä tarvitaan jotta varmistuu ettei Focaleillakin sitten kuitenkin ole omaa soundia joka imartelee joitain miksauksia. Ja ennen kaikkea se että kauanko kestää että näillä osaa työskennellä luotettavasti, ja että biisit siirtyvät halutulla tavalla. Eri ihmisille luonteva on eri asia, joillekin 1031 voi ehkä olla luonnollinen. Mutta että nämä kuulostavat näin tutuilta näin nopeasti on minulle erityisen hämmentävää.

Kirjoittanut Aki 27.04.2008

            362×500  -  26 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (6 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ziggy Bubba: Hyvin kirjoitettu arvostelu. Vielä jos hinnan saisit laitettua ja ehkä parit väliotsikot.
Aki: Hyviä ehdotuksia. Lisätty.
broime: Aika hauska arvostelu. Pitääki silmäillä enempi noita Focaleja

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti