Muusikoiden.net
26.06.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

19.05.2003: Ampeg Rantasauna


Tämänkertaisen arvioinnin kohteena on uusintapainos bassovahvistinten kuningashuoneen valtiaasta, Ampegin SVT-nupista. Tehoa tälle täysputkinupille luvataan runsaat 300W ja sen voikin helposti uskoa laitetta kokeillessa. Äänenvoimakkuussäätimiä ei nimittäin tee edes mieli kääntää juurikaan yli 1/3:n, puolivälistä puhumattakaan. Runsaan tehon salaisuutena ovat kuuden räyhäkkään 6550-pääteputken lisäksi valtavat muuntajat, jotka ovatkin lähes yksinään syypäitä laitteen valtavaan 45 kg:n massaan. "Kevyt musiikki on raskasta kantaa", kuuluu vanha viidakon sanonta ja tämän vahvistimen kohdalla se on erityisen totta, varsinkin jos alle pystytetään asiaankuuluva 8X10" rantasauna. Yhdistelmän kokonaispaino kipuaa pitkälti toiselle sadalle ja samalla roudausautokin vaihtuu '82 Fiestasta johonkin hieman tilavampaan.

Vahvistimen käyttöliittymä on klassiseen tapaan hyvin simppeli, viisi potikkaa: Gain, Bass, Midrange, Treble ja Master. Lisäksi mukana on tietenkin Ampegeille ominainen keskialuesäätimen boost/cut-taajuuteen vaikuttava viisiasentoinen kytkin, nimeltään Frequency. Kyseessä on siis eräänlainen "valmiiksi valikoitu" puoliparametrinen Middle-säädin. Basson muna ja soundin oleellisimmat elementit sijaitsevat keskialueella ja Ampegin insinöörit tiesivät sen jo vuonna '69, jolloin ensimmäinen SVT-versio liikuteltavine keskialuesäätimineen esiteltiin. Myöhempien aikojen lisäyksenä etupaneelista löytyy myös "Ultra Hi" ja Ultra Low"-kytkimet, joilla saa nopeasti tuhdin korostuksen ko. taajuusalueille. Omassa käytössäni en ole löytänyt mitään syytä koskea näihin nappeihin, mutta ainakin metallimiehillä napit lienevät kovassa käytössä.

Rantasaunan soundia on hehkutettu vuodesta toiseen ja totuuden edessä on nytkin pakko nöyrtyä: SVT-kioski laulaa niin kauniisti, notkeasti, lujaa ja lämmöllä ettei mitään kysyttävää enää jää. Äänensävysäätimien osoittaessa neutraalisti ylös klo 12 suuntaan on soundi jo sanalla sanoen loistava, eikä suuria ruuvauksia ole sen jälkeenkään tarvetta tehdä, mikä hyvän vahvistimen ominaisuudeksi luettakoon. SVT taipuu mahtavasti erityylisiin tarpeisiin, eikä niinä vuosina jolloin itselläni on ollut ilo kyseistä vahvistinta käyttää ole kertaakaan tullut vastaan haastetta josta ei kunnialla selviäisi, mitä vahvistimeen tulee. Ainoastaan graafista ekvalisaattoria on hetkittäin tullut kaivattua, mutta sekin ongelma on tehtaalla huomioitu SVT2PRO-mallin muodossa (jollaista ei kyllä nykyisillä hinnoilla tule koskaan hankittua). Graafisella EQ:lla kun pääsisi hieman tarkemmin käsiksi eri huonetiloissa kumiseviin alataajuuksiin.

Putkilaitteelle ominaiseen tapaan särö lisääntyy volumen kasvaessa, mutta se on vain plussaa, sillä tämä särö rokkaa. Harva vahvistin on sellainen, että soundista ei tahdo millään keksiä mitään negatiivista, mutta SVT täyttää nämä kriteerit. Tosin samalla on todettava myös, että soundiarvioni on hieman yksipuolinen esim. viisikielisten bassojen osalta. Nykyään niin yleisen 5(tai 6)-kielisen aktiivibasson ala H:n soundista SVT:n läpi ei allekirjoittaneella ole mitään kokemusta. Syynä se, että omassa arsenaalissa on vain perinteisiä nelikielisiä passiivibassoja, mutta ainakin drop-D -tyyppisessä virityksessä ala-D soi vielä verrattoman muhkeasti.

Soundi ja muut käyttöominaisuudet ovat siis kerrassaan loistavat, mutta sen sijaan jo aiemmin mainittu paino-ongelma saa ärräpäät lentämään kärsivällisemmänkin roudarit suusta kun edessä siintävät jyrkät kierreportaat siihen toisessa kerroksesssa sijaitsevaan keikkapaikkaan. Tuloksena on lukuisa joukko tilanteita joissa popparilta kysellään että eikö näitä keikkoja klaaraisi jollain pienemmällä vehkeellä. Ja totuuden nimissä on sanottava, että keikat selvittää vaikka suoraan linjaan soittamalla, mutta soittofiilis on aivan toisessa universumissa kun takana puhisee kunnon rantasauna, katollaan SVT-kiuas. Ja tunnelman ollessa hyvä tuppaavat keikatkin onnistumaan.

Kirjoittanut absqua 19.05.2003


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (23 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

piiroinenj: Ootko kokkeillu ampekin 4x10 kaappia. Se on jo paljon roudaus ystävällisempi kun 8x10 rantasauna. Siinä on tehtaan poikien laittamana iso työntökahva ja pyörät alla.
absqua: Olen soittanut 5-6 keikkaa sellaisella ja SVT-putkinupilla. Soundi on loistava, ei siinä mitään, mutta ei se kuitenkaan puhuttele samalla lailla kuin 8X10". :-/ Kyllä tuon roudaushelvetin kanssa elää jotenkuten.
vanttera: Allekirjoitan tämän.
TommiW.: Paljon tommosella setillä on hintaa?
luoma: Omistan saman nupin ja on kuin olisin itse kirjoittanut. Itselläni on Ampegin 6X10 kaappi ja toimii myös loistavasti. Eq lisälaitteena on ok mutta ei pakollinen ja parametrinen 3-4 alueinen voisi olla paras.??
luoma: 8x10 kaapin kanssa suorastaan loistava. Vaihdoin 6x10 kaapin 8x10:n ja saatoin heittää kaikki lisävermeet pois.
Karlsson: Ei mitään kysyttävää.
musa: Hieno artikkeli.
jaakonam: Mistä termi rantasauna on peräisin?
timppa67: Aivan loistava luonnehdinta ko. laitteesta.. varsinkin viimeinen laini..
okabass: Ansiokas arvostelu!

Yhteensä 11 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti