Muusikoiden.net
21.11.2018
Musamaailma.fi - Soittimia rock-asenteella 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.10.2008: Laney Lionheart-sarja


Tämä vahvistinsarja on suunniteltu ja valmistettu Laneyn 40-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2007. Sarjan laitteet ovat käsintehtyjä. Laney Lionheart sarjaan kuuluu 5-wattinen 1x12 combo, 20-wattinen nuppi sekä 20-wattinen 4x10 combo ja 2x12 kaappi. Itse olen omistanut tuon pienemmän combon ja tällä hetkellä käytössä on tuo nuppi. Näitä kahta laitetta käsittelen tässä artikkelissa.

Laitetaan perustiedot tähän ensin:

L5T-112 & L20H:

Tehoa combossa 5 wattia, nupissa 20 wattia
2 kanavaa, clean ja drive
Etuasteessa 3 x 12ax7
Päätteessä 1 x EL84 (combo), 4xEL84 (nuppi.)
3-alueinen EQ + tone
Reverb-kaiku
Bright-kytkin puhtaalle kanavalle
Efektilooppi
lo- ja hi-gain inputjakit
Combon elementti Celestion Heritage G12H
Kaiutinlähtö 8-16 ohm lisäkaapille, nupissa 4-16 ohm
Paino 19 Kg combo ja 17 kg nuppi
Combon alla tilting mechanism, eli systeemi jolla saa toosaa hieman kallelleen
Hintaan sisältyy kaksikytkiminen footswitch (kanava & kaiku) sekä Lionheart-huppu laitteelle.


Koko sarja on erittäin asiallinen sinisen värinen vintagehenkinen paketti. Kantokahvat ovat Laneyn tapaan fiksut ja toimivat. Plussaa ehkä maailman miellyttävimmän tuntuisesta nahasta jolla kahvat on verhoiltu. Muutenkin Lionheart on maltillisen näköinen ja omalla tavalla susi lampaan vaatteissa. Laney-logokin on tuttu firman alkutaipaleelta. Joka tapauksessa ulkonäkö on erittäin miellyttävä ja kaikki tuntuu olevan kohdallaan ja selkeää.

Sitten saundeihin. Jokainen joka on Laneyn putkivahvistimia soittanut, osaa odottaa puhtaalta kanavalta paljon. Tämä antaa vähintään odotuksien verran pehmeätä alapäätä ja kuulautta jota brittitoosasta pitääkin kuulua. Saundi on nimenomaan Laneymainen ilman rätinöitä ja hurinoita ja 5 watin tehon headroom yllättää kyllä positiivisesti. Nupin 20 wattia tuovat hieman lisää headroomia, mutta laite ei ole juurikaan äänekkäämpi kuin combo.

Bright-kytkin tekee juuri sitä mitä pitääkin, saundista tulee hieman heleämpi. Kaiku vaikuttaa oikein laadukkaalta, jopa bändikaverini JuSun mielestä joka on kamahinkkareiden kunkku. Puhdasta kanavaa en voi moittia millään tavalla. Saundia saa muokattua tehokkaan EQ:n avulla ihan varmasti sellaiseksi kuin haluaa ja bright-kytkimellä saa hieman poistettua sitä brittiaksenttiakin jos siitä ei pidä. Voisi sanoa että puhtaan kanavan mahtavaa saundia ei voi pilata vaikka EQ olisi missä asennossa tahansa.

Puhtaan kanavan saa rosolle melko helposti. Tämä koskee myös 20 wattista nuppia. Volumet vain kaakkoon ja saundi säröytyy miellyttävästi. Humpparikitaralla voidaan puhua ihan kunnon säröstä. Saundi on todella tukeva ja reagoi kitaran käsittelyyn miellyttävästi.

Puhtaan kanavan särö on luonteeltaan samanlaista kuin särökanavankin, mutta kitaran volapotikalla saa paremmin jarrutettua saundia puhtaaksi tällä puhtaalla kanavalla. Särökanavalla se ei täysin puhtaaksi tunnu menevän.

SÄRÖÄ BEIBI!
Sitten särökanavan pariin. Kun ruuvaamisen saa kohdalleen niin luvassa on mahtavaa rutinaa ja mikä parasta, ilmaan mitään häiriöitä! Särö on pehmeätä ja sitä on tarpeeksi, jopa Jacksonin tilukeppi kuulosti siltä että se olisi rakennettu tunteella kun kokeilin sitä Laneyn läpi.

Nuo Laneyn sivuilla olevat ääninäytteet kertovat ihan valehtelematta mistä on kyse. Laite kuulostaa juuri siltä mitä niissä luvataan. Jos huonoja puolia pitää keksiä, niin ainoa mieleen tuleva asia on se, että jouduin combon kanssa hakemaan saundia jonkin aikaa. Lujempaa soitettaessa alapäätä ja tummuutta sai hakea, eikä pelkkä EQ:n vääntely tuottanut tarpeeksi hyvää tulosta, vaan alapää ei kuulostanut hyvältä ja yläpää oli hieman riipivä. Parhaaksi tempuksi osoittautui kääntää vahvistimesta tonea auki melkein tappiin asti, ja vähentää ylä- ja keskialueita EQ:sta. Tällä saundin sai alhaalta voimakkaaksi eikä yläpää puhkaissut tärykalvoja. Säröä itseäänhän laitteesta irtoaa kyllä sen verran ettei kakkoseksi jää kuin suuremmille hevitoosille kuten Englit jne. En lähtisi metallia soittelemaan tällä välttämättä, mutta kyllä jonkin asteiset hevit lähtee ja todella hyvällä saundilla.

Kun soitellaan kovempaa niin suosittelen combolle kaveriksi jotain kaappia. Ihan 1x12 Framuksen kaappi auttoi jo todella paljon varsinkin särökanavaan. Riippuu ihan kuinka kovaa soitetaan. Combo itsessään on tiettyyn pisteeseen asti mahtavan kuuloinen, lisäreserviä saa kaapilla tarvittaessa.

Kaiken kaikkiaan tuntuu todella kuin käsissä olisi Laneyn parasta osaamista kaikilla saroilla. Olen tyytyväinen laitteen kaikkin ominaisuuksiin, enkä olisi uskonut ennen Lionheartia, että 5 wattia tehoa voi pitää sisällään niin paljon headroomia ja M-U-N-A-A. Voin ilman omantunnon tuskia suositella näitä kaikille joille sirkkelisärö ei ole tarpeellinen. Tuota pikkucomboa suosittelen kaikille jotka etsivät studiohommiin hyvää yleispätevää laitetta.

Yhteenveto:
+ mahtava vintage ulkonäkö
+ mahtava brittisaundi
+ häiriöttömyys
+ terve perussaundi mutta myös säröä irtoaa paljon
+ kaiku
+ koko paketti virheetön kokonaisuus

- ei mitään

Combossa lisäksi:

+ kallistusmekanismi
+ huoltoasiat (vain yksi pääteputki)

- vaatii lisäkaapin bändisoitossa


Lisää tietoa ja erittäin todenperäisiä ääniklippejä löytyy Laneyn kotisivuilta:
http://www.laney.co.uk/index.php

Kirjoittanut Eemil 05.04.2008

            500×462  -  60 kt.


Arvostelu

4,34,34,34,34,3    (23 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Kivijalka: Melkoinen "honeymoon"-arvostelu, oletettavasti lisää tekstiä on luvassa jahka alkuhuuma laskee? :)
superfly: On tuo kyllä aika suolaisen hintanen vehjes.
Eemil: Väitän että ei ole honeymoon efektiä tässä, vaan laite on rehellisesti noin hyvä. Kuunnelkaa ne ääninäytteet ja miettikää pidättekö vai ette. Siltä se joka tapauksessa kuulostaa. :)
Eemil: Ja Superfly, tuo maksaa suomessa maahantuojalla Levytukulla vähemmän mitä esim thomannilla. Levytukun ovh vs thomannin ovh siis.
AtukkA: Kyllähän tuo vaikuttaa ihan pätevältä laitteelta, eikä tuota hunajakuutakaan oikein uskalla laittaa syyksi. Mutta mitenkäs suolanen laite on? Sitä meinasin että jos pääsis testaamaan jossain ja sit ehkä ostaa...
Eemil: No ihan halpa ei ole, tompalla näyttäs olevan 888¤, mutta levytukussa muistaakseni oli 799¤.
finx: Kiitoksia, kävin testaa laitetta levytukussa. Ero Laneyn VC15:een tosi huomattava. Soundit upean selkeät. Ainoa epäily on tosiaan tuon riittävyys bändihommiin. Ja vihjeeks, toi ovh on aina ovh, eli tingata kannattaa,,,,
Eemil: Jos epäilyttää niin kannattaa varmaan hankkia suoraan tuo 20w nuppi. Sehän on halvempi kuin tuo 5w combo. Mulla riittää 1x12 kaapin kanssa kyllä bändisoitantaan toisen kitaristinkin kera.
Juustonaksu: Aivan uskomattoman hyväsoundinen vehje sikäli kun on noihin ääninäytteisiin uskomista. Femmat napsautin sinulle ääninäytteiden toivossa. Vaikuttaa todella mainiolta vehkeeltä, mutta hinta on tosiaan melko luotaantyöntävä.
finx: Nuo clipit Laneyn sivuilla eivät anna oikeuksia combolle. Todellisuudessa äänet vielä paremmat, koska tietsikka nyt ei yksinkertaisesti pysty toistamaan jotain mikitettyjä tallenteita hyvin. Samoin jää kokematta se tatsi, joka kitararasta vahvariin siirtyy
oksatboys: Säröytyykö clean-kanava ollenkaan?
Eemil: Kyllä headroomia piisaa ja puhdas on ihan puhdas bändivolumeila. Varmaan se jotenkin puuroutuu tai rosoutuu jos volumea avaa reilusti. En osaa sanoa onko se kaunista kuultavaa sitten. :)
oksatboys: Oih GAS vaan pahenee... Kerroppa vielä onko minkä verran volaa reservissä bändikäytössä.
Juustonaksu: Kerropa samaan syssyyn, miltä tuo kuulostaa hissuttelevammilla volyymeillä ja soveltuuko laisinkaan makkarisoitantaan ilman minkäännäköistä vaimennusvempelettä?
Juustonaksu: Minulle kun tämä 20W on vähän liikaa ja jos kerran 5 wattisella pärjäisi jo bändinkin kanssa normaaleilla voimakkuuksilla niin avot!
Eemil: Kyllä volaa joutuu jonkin verran avaamaan, jotta parhaat saundit alkaa kuulua. En suosittele kotiin.
finx: L20H ja LT212 hankittu - pedaalit romukoppaan!
Jamzku: Vaikuttaa mielenkiintoiselta laitteelta. Miten hyvin tämä reagoi OD-pedaalilla tuuppamiseen? Lähinnä kiinnostaisi saisiko siten tarvittaessa metallisoundiakin irti.
Eemil: En ole millään säröjyräspeduilla kokeillut tuota, ainoastaan muutamalla overdrivella. Vähän luulen että saundi ei ole kovin hyvä jos päälle tuuttaa jostain Mega distortionista gainit kaakkoon. :)
Eemil: Muuntelin artikkelia. Nyt se kertoo Lionhearteista vähän kattavammin combon sijaan.
make62: kyllä toi vahvistin kunnon analogisella overdrivella syttyy aivan eri tavalla.Eipä noi digi multiefektit tämän tason vahvistimille juurikaan sovi.Ilma overdriveä minusta saundi on melko kolkko ja kuiva.
Funk-neekeri: Taisit juuri myydä minulle tuollaisen 20 w nupin. Lionheart 2x12 olisi varmasti nupille hyvä kaveri, mutta kallis. Tidan tyytyä halvempaan cabiiniin.
Eemil: Ei kyllä tuo mun nuppi on tuossa selän takana edelleen.
homme: Oma nuppini käy ainakin perhanan hyvin 2x12 (Celestion G12h) kaapin kans yhteen!!
homme: Sopii erityisen hyvin ainakin Stoneriin ja kaikkeen fuzz-pörinään!!1 Funkkiin ja perinteisimpiin tyyleihinkin taipuu ilman kangisteluja. Tosin mitään hillitöntä sirkkelöintiä en ole harrastanu sillä ihan itsestäni johtuen..
homme: Ja yksittäiset pedaalit ainakin toimii mutkattomasti. Minäkään en oikein usko että vahvistin pääsisi enää oikeuksiinsa minkään Digimultihärpäkkeen läpi..IMO
Heze007: Itsellä käytössä 20W nuppi jossa 2x12 Celestion kaappi, Custom Shopin Strato - on hyvä setti! Pedalboardissa Box of Rock, Mesan V-Twin, HOF, Flashback, Tremoloam Wahia jne.. olen sikatyytyväinen!
Tympee Huttunen: Pidemmän testirupeaman jälkeen huomasin, että tuo kantokahva meni palasiksi. Suurempi design flaw on vääräntyyppinen potentiometri presence-säädössä. Potikka ei tee mitään 90% säädöstä, mutta lopussa onkin jyrkkä säätö. Kanavanvaihto on myös omintakeinen.
Tympee Huttunen: Sanottakoon kuitenkin, että varsin hyväsoundinen laitos!

Yhteensä 29 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti